Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Udiaren

Udiaren

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

Udiaren

Odoslaťod bibibo » 01 Júl 2018, 15:35

Ahojte, planujem si postavit drevenu udiaren. Chcem sa opytat skusenejsich, mozem udiaren natriet zvonka ? Niekde som cital, ze sa to nedoporucuje, pretoze to moze byt citit vo vyrobkoch.
bibibo
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 407
Založený: 05.11.2009
Bydlisko: Bratislavský kraj
Karma: 1

Re: Udiaren

Odoslaťod romiadam » 01 Júl 2018, 15:53

Ja by som to nenatieral. Skor pouzil pozinkovane plechy, ked to mas z plechu. Ked z dreva tak to nechaj tak. Ale to je len moj nazor.

A vies technologiu udenia? Ja neviem, ale viem ze to nie je len tak zakurit a dymit...
Nieviem kam sa rozvinie tato tema, ale zaujimala by ma aj technologia udenia.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2947
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Udiaren

Odoslaťod bibibo » 01 Júl 2018, 16:01

Udil som u suseda v plechovej udiarni. Tam sme vsak zakladali ohen pod vyrobkami, takze sme udili teplym dymom. Ja by som vsak chcel udit studenym dymom. Snad sa to naucim.

Chcel by som si postavit nieco taketo https://dom.bazar.sk/24861696-domaca-udiaren-big-s-nadstavbou-na-30-40kg-masa/
bibibo
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 407
Založený: 05.11.2009
Bydlisko: Bratislavský kraj
Karma: 1

Re: Udiaren

Odoslaťod hpeter » 01 Júl 2018, 16:09

to malo byt udenie na studeno,vdaka tej dlhej rure. videl som podobny system, kde to cele bolo zakopane pod terenom
hpeter
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1542
Vek: 35.63
Založený: 16.06.2013
Bydlisko: IL
Paragraf: 22

Re: Udiaren

Odoslaťod romiadam » 01 Júl 2018, 16:20

Nenapisal si aku mas ty udiaren.

Aha, vsak tam mas odpoved v tom linku co si poskytol:
"Nenatreté dosky , ktorá zaisťujú, že údené výrobky nie sú kontaminované škodlivými výparmi z farieb."
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2947
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Udiaren

Odoslaťod technikus110 » 01 Júl 2018, 18:03

https://www.stavebnik.sk/clanky/ako-si- ... rokom.html

V lete včelím voskom, ktorý sa vpije do dreva.
technikus110
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 586
Vek: 59.8
Založený: 28.06.2018
Bydlisko: BA / W
Paragraf: 24

Re: Udiaren

Odoslaťod alidedko » 01 Júl 2018, 22:55

Mozno hlupy napad, ale co obycajna bravcova mast?

Ekologicke a dostatocne mastne na impregnaciu :D
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3963
Vek: 27.61
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: Udiaren

Odoslaťod enigma » 01 Júl 2018, 23:01

u nás sa používajú stavané údiarne ... ktoré zároveň slúžia aj ako komory / špajze ... lebo sa neprekladá , materiál zostáva tam po celý čas . je to stavané tak že je stále v chládku a má to dobrý prievan ..... oheň sa kladie buď priamo pod materiálom ( mäsom ) alebo vedľa , a cez otvor ide dym do údiarne ....

údiť treba vždy iba kôstkovinamy ( najlepšie čerešňa ,) ale môže aj višňa , slivka , marhuľa .... žiaden , dub , buk , topoľ , lipa , jedľa ....
enigma
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1780
Založený: 24.12.2011
Bydlisko: Nitra
Karma: 10


Naspäť na Voľná téma

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 5 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.44 sekúnd