Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • ├Üvod do jazyka "BASCOM-AVR"

Úvod do jazyka "BASCOM-AVR"

Moderátori: psichac, Moderátori

Úvod do jazyka "BASCOM-AVR"

Odosla┼ąod ustredna » 08 Feb 2011, 11:35

PROGRAMOVANIE V BASCOM-AVR


Bascom-Avr je programovacie prostredie, v ktorom m├┤┼żeme:

1. Nap├şsa┼ą program pro mikroprocesory Atmel AVR
2. Nap├şsan├Ż program otestova┼ą v simul├ítore
3. Prelo┼żi┼ą program do strojov├ęho k├│du mikroprocesoru.
4. Komunikova┼ą s procesorom cez vstavan├Ż termin├íl.



Hlavnou v├Żhodou Bascomu je ve─żk├ę mno┼żstvo vstavan├Żch funkci├ş, ktor├ę neoby─Źajne zjednodu┼íuj├║ napr. pr├ícu s perif├ęriami ako je displej, ─Ź├şta─Źe, AD prevodn├şky, i2c komunik├ícia, at─Ć,....

Ten, kdo si napr. niekedy v asembleru s├ím p├şsal ovl├íd├ínie riadkov├ęho displeja, iste potvrd├ş, ┼że to nieje ├║plne jednoduch├í a z├íbavn├í ─Źinnos┼ą.

V├Żhodou je i to, ┼że jazyk je jednoduch├Ż a rada ─żud├ş ho pozn├í, napr. zo ┼íkoly.

Zdrojov├Ż k├│d je na rozdiel od assembleru kr├ítky a zrozumite─żn├Ż.
Jazyk vykazuje i ur─Źit├║ blbovzdornos┼ą, nepovol├ş napr├şklad prekro─Źenie medze u pol├ş (na rozdiel od C).

Preto je pod─ża m├┤jho n├ízoru vhodn├Ż pro za─Ź├şnaj├║cich z├íujemcov o programov├ínie mikroprocesorov Atmel.
Kto vydr┼ż├ş, m├┤┼że ─Źasom prejs┼ą na in├Ż jazyk.

Nev├Żhodou Bascomu je v├Ą─Ź┼í├ş vyprodukovan├Ż k├│d, to ale prest├íva by┼ą d├┤le┼żit├ę, preto┼że pam├Ąti mikroprocesorov s├║ pri rovnakej cene ─Ź├şm da─żej v├Ą─Ź┼íie.

Da─ż┼íou nev├Żhodou je, ┼że tento dlh┼í├ş k├│d je samozrejme o nie─Źo pomal┼í├ş. Teda si m├┤┼żeme pom├┤c┼ą t├şm, ┼że krytick├ę ├║seky k├│du nap├ş┼íeme v asembleru.

Z vlastnej sk├║senosti viem, ┼że najlep┼íie se u─Ź├ş na pr├şkladoch. Preto budem zverejnova┼ą v sekcii "PR├ŹKLADY ZDROJOV├ŁCH K├ôDOV" mno┼żstvo zrojov├Żch programov a kon┼ítrukci├ş.

Demoverzia Bascom-Avr je vo─żne dostupn├í na Internete.
M├í omedzenie v├Żsledn├ęho k├│du na 4096 bajtov.


Aktuálna Demo verzia na stiahnutie:
http://mcselec.com/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=139&Itemid=54
ustredna
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 452
Vek: 38.85
Zalo┼żen├Ż: 19.10.2010
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 22

Odosla┼ąod TAZ » 08 Feb 2011, 11:57

a v├Żznam to m├í jak├Ż, ┼że to tu p├ş┼íe┼í?
Elektrika je jak ┼żensk├í, ┼í├íhne┼í kam nem├í┼í a m├í┼í ji....
TAZ
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 925
Vek: 50.84
Zalo┼żen├Ż: 12.02.2008
Bydlisko: Ostrava

Odosla┼ąod Pe┼ąus » 08 Feb 2011, 12:00

P┼Öesn─Ť TAZi , nebylo by lep┼í├ş napsat ─Źl├ínek???
Sout─Ť┼ż Cena bastl├ş┼Ö┼»: http://cenabastliru.cz
Nominujte/hlasujte a vyhrajte multimetr, IoT moduly, v├Żvojov├ę kity, PLC a spoustu dal┼í├şch cen
https://chiptron.cz - novinky ze sv─Ťta elektro (Arduino, Raspberry Pi, STM32, ESP8266, ESP32,...)
Pe┼ąus
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3932
Vek: 29.14
Zalo┼żen├Ż: 07.03.2009
Bydlisko: Praha
Karma: 11

Odosla┼ąod ustredna » 08 Feb 2011, 12:03

Bude tu zverejneny obsiahly popis jazyka od prikazov cez zdrojove kody, ..., je to po dohode s adminmi tohto webu. nakolko dost vela clenov by malo zaujem naucit sa pisat programy pre AVR MCU.

//Automatick├ę spojenie pr├şspevkov. Pridan├ę po 2 min├║tach:

budu tu zavedene temy ako zdrojove kody, prika┼║y, popis jazyka a kazdy bude moct diskutovat k danej teme. + bude mozne rozoberat problemy a riesenia clenov na tomto fore.
ustredna
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 452
Vek: 38.85
Zalo┼żen├Ż: 19.10.2010
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 22

Odosla┼ąod Napster050 » 08 Feb 2011, 21:34

sta─Źi to predsa ozna─Źi┼ą ako dole┼żite a ka┼żdy to tu hned najde... kto by to hladal medzi tolkymi ─Źlankami ─Źo su na hlavnom webe....

chvalim za napad ;)
Ja by som uvital aj nie─Źo o Proton IDE, ale s tym tu asi nik nerobi, ─Źo ?
Nav┼ít├şvte nov├Ż web o audiotechnike a pode─żte sa s nami !
http://www.vintageaudio.tk/
môj YouTube kanál
Napster050
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3048
Vek: 28.73
Zalo┼żen├Ż: 01.01.2007
Bydlisko: Tur─Źianske Teplice
Karma: 13

Odosla┼ąod TAZ » 09 Feb 2011, 09:03

├║st┼Öedno, ve foru je to nesmysl, pi┼í to jako ─Źl├ínek, tady to zapadne...
Elektrika je jak ┼żensk├í, ┼í├íhne┼í kam nem├í┼í a m├í┼í ji....
TAZ
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 925
Vek: 50.84
Zalo┼żen├Ż: 12.02.2008
Bydlisko: Ostrava

Odosla┼ąod lacog » 09 Feb 2011, 09:45

V Bascome som u┼ż nie─Źo robil, celkom fajn hlavne pre za─Źiato─Źn├şkov ─Źo niekedy mali nie─Źo s Basicom. Tak┼że sa te┼í├şm. Fakt rad┼íej ako ─Źl├ínky a diskusia pod ─Źl├ínkom.
lacog
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 195
Zalo┼żen├Ż: 27.03.2007
Karma: 0

Odosla┼ąod Buldozer » 09 Feb 2011, 09:51

Moze sa tato tema oznacit ako dolezita a bude stale navrchu.
Buldozer
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 776
Vek: 24.3
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2010
Bydlisko: Košice
Karma: 0

Odosla┼ąod ustredna » 09 Feb 2011, 10:20

ok, poprepisujem to do clankov a forum nechsame na volnu diskusiu a rady pri pisani SW
ustredna
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 452
Vek: 38.85
Zalo┼żen├Ż: 19.10.2010
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 22

Odosla┼ąod Masopust » 09 Feb 2011, 10:57

P├ír ot├ízek, podporuje bascom dynamick├Ż alokov├ín├ş pam─Ťti a pr├íci s intern├ş flash pam─Ťt├ş ?
Masopust
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 287
Vek: 26.17
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2009
Karma: 0

Odosla┼ąod ustredna » 09 Feb 2011, 11:22

Co sa tyka dynamickej alokacie, ti neporadim, ale s internou flash sa pracovat da. Na tom istom principe pracuje aj napisany bootloader v bascome.

data ktore mu idu na seriovom porte zapisuse na urcene adresy vo fleske.
ustredna
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 452
Vek: 38.85
Zalo┼żen├Ż: 19.10.2010
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 22

Odosla┼ąod Masopust » 09 Feb 2011, 11:24

v├şm co je bootloader, u┼ż jich m├ím par vlastn├şch za sebou ;) kdy┼ż bude┼í m├şt chvilku mrkni na tu alokaci, d├şky
Masopust
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 287
Vek: 26.17
Zalo┼żen├Ż: 28.09.2009
Karma: 0

Odosla┼ąod Napster050 » 09 Feb 2011, 23:25

TAZ nap├şsal:├║st┼Öedno, ve foru je to nesmysl, pi┼í to jako ─Źl├ínek, tady to zapadne...

pre─Źo by to malo zapadnu┼ą ? zapadne to medzi tymi ─Źlankami...
ked sa to tu ozna─Źi ako dole┼żite tak to bude predsa ka┼żdemu na o─Źiach...
Nav┼ít├şvte nov├Ż web o audiotechnike a pode─żte sa s nami !
http://www.vintageaudio.tk/
môj YouTube kanál
Napster050
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3048
Vek: 28.73
Zalo┼żen├Ż: 01.01.2007
Bydlisko: Tur─Źianske Teplice
Karma: 13

Odosla┼ąod ustredna » 09 Feb 2011, 23:40

dohodnite sa kam to mam dat, nech je v tom jasno.
ustredna
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 452
Vek: 38.85
Zalo┼żen├Ż: 19.10.2010
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 22

Odosla┼ąod lacog » 01 Mar 2011, 13:45

ako to vyzer├í s t├Żm ─Źl├ínkom?
lacog
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 195
Zalo┼żen├Ż: 27.03.2007
Karma: 0

Odosla┼ąod ustredna » 01 Mar 2011, 14:22

davam to dokopy. momentalne mam pomenej casu ale snazim sa.
ustredna
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 452
Vek: 38.85
Zalo┼żen├Ż: 19.10.2010
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 22

Re: Úvod do jazyka

Odosla┼ąod zdeno33 » 05 Apr 2012, 19:01

aj ja vetsinou programujem v BascomBasic. Je to jednoduche, editovatelne a rychle.
Jinak famy o pomalosti a rozsahlosti kodu jsou pohadky pro male deti. Proste musite pocitat s tim, ze vsechny vyssi jazyky jsou proste od prirody buclatejsi a pomalejsi. Je to ale vyvazene jejich jednoduchosti a hlavne knihovnama. To se proste v ASM neda, pokud neni clovek naprosty pedant a nezalohuje a neokomentuje si kazdou blbost, kterou kdy vymysli.
Pokud se programuje v Bascome tak jako v ASM, tak to je spatne. Musite se naucit myslet po bascomacky a vyuzivat vsechny jeho vyhody a vychytavky. Dokonce bych to otocil, kdo pozna dobre, jak to Bascom preklada, tak to dokaze "zneuzit" ve svuj prospech.
---
Pokud bude mit ustredna zajem, mohl bych mu s tim pomoci.
nikdy ne┼Ö├şkej, ┼że to nejde,
ur─Źite se najde blbec, kter├Ż to dok├í┼że.
zdeno33
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 32
Vek: 63.53
Zalo┼żen├Ż: 05.04.2012
Bydlisko: Varin
Karma: 0

Re: Úvod do jazyka

Odosla┼ąod ustredna » 05 Apr 2012, 21:29

budem vdacny.
ustredna
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 452
Vek: 38.85
Zalo┼żen├Ż: 19.10.2010
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 22

Re: Úvod do jazyka

Odosla┼ąod smotek7 » 05 Apr 2012, 21:41

No ja uz cakam pol roka, ze sa tato tema pohne. Dockal som sa.
Dufam ze to bude pokracovat spravnym smerom, uz teraz sa tesim.
Nemus├şm vede┼ą v├íhu elektr├│nu ak chcem zasp├íjkova┼ą tranzistor.
smotek7
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 521
Vek: 39.65
Zalo┼żen├Ż: 08.08.2011
Bydlisko: PN
Karma: 4

Re: Úvod do jazyka

Odosla┼ąod zdeno33 » 07 Apr 2012, 17:57

pokud muzu neco napisat, tak zkusim.
---
Dynamicke pridelovani pameti,
ano jde to, ale jen pres volani funkci nebo procedur teda DECLARE SUB / DECLARE FUNCTION . Tak se promenne alokuji v "$framesize" a jsou teda uzamknute pro konkretni funkci nebo proceduru. Je tu problem v tom, ze se nesmi pouzit stejna jmena pro klasicke a lokalni promenne. Ja to pouzivam tehdy, kdyz potrebuji velmi specialni podprogram, ktery je naprosto nezavisly na okolnim prostredi. Proto v nem pouzivam velmi nezvykle promenne (treba "moje_nejmensi_vyplata_za mesic_maj", aby se to nemichalo s hlavnim programem.
Jinak je to dost narocne na pamet programu, proto se tomu vyhybam a pouzivam klasicke volani GOSUB/RCALL. Treba pro At2313 je to vrazedne, protoze jedna funkce dokaze "sezrat" celou FLASH.
---
Flash pameti jsou vlastne dve, teda EEPROM nebo programova pamet. Do EEPROM se da jit normalne, do FLASH se da jit pres prikaz SPM, ale to jsem zatim nepotreboval a tak jsem to nezkousel. Myslim, ze to neni jednoduche, treba to strankovat.
---
On vlastne Bascom neni az tak jednoduchy, jako vsechno, musi se to umet. Vsechno je to zalozene na tom, vedet, jak to pracuje a vyuzit to ve svuj prospech. Velmi jednoducha klasika je zdruzovani prikazu. I kdyz Bascom zakazuje zarazovat vic prikazu najednou, i tak se to da obejit. Musite si uvedomit, ze vlastne kazdy prikaz zacina jakoby na "zelene louce", tim myslim, ze program si musi data odnekud vytahnout, zpracovat a zase ulozit.
treba
Dim pole As String *40
Pole = "ted je " + hodina + " hodin " + minuta + " minut"
nebo
Dim Vyber As Byte
vyber = get(kbd) AND &B0000_1111
teda vybrat hodnotu klavesnice a hned ji vymaskovat podle potreby
Timto slozenim prikazu usetrite jedno ukladani a jedno vyberani promenne Vyber.
nikdy ne┼Ö├şkej, ┼że to nejde,
ur─Źite se najde blbec, kter├Ż to dok├í┼że.
zdeno33
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 32
Vek: 63.53
Zalo┼żen├Ż: 05.04.2012
Bydlisko: Varin
Karma: 0

Ďalšia

Nasp├Ą┼ą na Bascom

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: Google [Bot] a 0 host├ş.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.81 sek├║nd