UHER UMA-1000 koncový stupeň
Moderátori: Drakoush, Moderátori
-
- Okoloidúci
- Dátum registrácie: 09 Aug 2022, 21:41
- Vek: 26
UHER UMA-1000 koncový stupeň
Zdravím, dostal sa ku mne vyššie uvedený zosilňovač a má jednu vadu. Pri zapnutí rýchlo precvaknú relátka a v repro je počuť prasknutie (spustenie zosilňovača) potom sú relátka vypnuté a ochranný obvod ich zopne po cca 4 sekundách. Divné je to, že to precvaknutie pri spustení spraví len po dlhšom čase kým je vypnutý cca deň. Ak ho zapnem po pár minútach alebo aj po 2-3 hodinách zapne sa normálne. Vie niekto čo to môže spôsobovať ? Kondenzátory v obvode ochrany vyzerajú byť v poriadku čo sa týka hodnôt, aspoň tie ktoré sa mi podarilo nájsť (schéma je dosť rozmazaná).
Prikladám odkaz na video: https://1drv.ms/v/s!AiknEWWAf_K9gl-sRu2 ... a?e=9rksZR
Vopred ďakujem za rady.
Prikladám odkaz na video: https://1drv.ms/v/s!AiknEWWAf_K9gl-sRu2 ... a?e=9rksZR
Vopred ďakujem za rady.
- Prílohy
-
- uher_uma-1000_sm.pdf
- (762.85 KiB) 83 stiahnutí
0
- platon.rado
- Power user
- Dátum registrácie: 20 Feb 2008, 00:00
- Vek: 48
- Kontaktovať používateľa:
Re: UHER UMA-1000 koncový stupeň
Myslíš tie 47uf ??? Aký máš DC offset na výstupe keď sú relátka zopnuté ???
0
Najlepšie reprosústavy nie sú tie,ktoré nám najviac dajú,ale tie ktoré nám najmenej stratia.
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
DC offset pri zapnutých relátkach je - musí byť v tolerancii - ináč by ich nezaplo..
Závadu zrejme spôsobuje elyt v spätnej väzbe C119 (R/L) pri štarte za "studena". (Skontroluj pre istotu aj R130 (L/R) ).
Lebo keď sa to po chvíli "zregeneruje" a funguje normálne, tak po dlhšom vypnutí sa kondík musí najprv "zobudiť ". Skúch ich vymeniť. Prípadne odpoj nožiču R207, alebo R208 - aby si zistil v ktorom kanáli to robí..
Merať offset pri zapnutí je pre bežný multimeter náročné - jepšie by vyhovel "ručičkáč" - ale to sa už moc nenosí...
0
Naposledy upravil/-a mr.dred v 18 Nov 2024, 16:47, upravené celkom 1 krát.
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
- F-r-a-n-t-i-s-e-k
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 16 Sep 2019, 20:43
- Vek: 43
Precvaknutie ochran pri zapnutí určite nespôsobujú samotné zosilňovače.
Je to chýba ochrán alebo napájania ochrán.
Vymenil by som ako prvý ten kond na pin 8 na IO201 TA7317P.
Je to chýba ochrán alebo napájania ochrán.
Vymenil by som ako prvý ten kond na pin 8 na IO201 TA7317P.
0
- mr.dred
- Ultimate člen
... nebude to ten "časovací" obvod ktorý vytvorí oneskorenie "po zapnutí" hl. vypínača ? Ale asi hej...vidím to zapojenie 1.xF-r-a-n-t-i-s-e-k napísal: ↑18 Nov 2024, 16:39Vymenil by som ako prvý ten kond na pin 8 na IO201 TA7317P.
V tom videu totiž nebolo počuť, kedy sa zoplo napájanie a kedy relátko "precvaklo" ...
K tej mojej verzii ma "napadla" možnosť, že sa ten kondík musí privedeným napätím "zregenerovať" ..potom chvíľu ide.. A u tohto môže byť rovnaký problém... "nasucho/za studena" zopne relátka skôr, ako sa "znuluje" offset..Aj keď ten rozhodený offset je dôležitejší a mal by blokovať aj krátkodobé zopnutie...
0
- platon.rado
- Power user
Hej napísal som to naopak 

0
Najlepšie reprosústavy nie sú tie,ktoré nám najviac dajú,ale tie ktoré nám najmenej stratia.
- platon.rado
- Power user
Studený spoj ????
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Asi myslíš FU 104 ? - je to priama detekcia striedavého napätia z transformátora - po zaniknutí /vypnutí musí okamžite vypnúť obvod - zhodiť relé... alebo sa mýlim?
0
Naposledy upravil/-a mr.dred v 18 Nov 2024, 19:02, upravené celkom 1 krát.
- mr.dred
- Ultimate člen
a v ktorej oblasti zapojenia ??..
0
-
- Okoloidúci
Ahojte, ďakujem za rady. Kondenzátory C119L a C119R som meral zatiaľ na doske a multimeter ukázal 470uf +- 5uf ... tiež som to meral na činskom meráku a výsledok je na fotke. R130L a R130R majú hodnotu 118 ohm. Na doske som našiel asi 3 studené spoje, ten na foto vyzerá najhoršie. Zajtra dám dokopy tie studené spoje + vyberiem tie kondenzátory z dosky a skúsim ich ešte zmerať mimo nej, poprípade ich skúsim vymeniť za nové. Zabudol som napísať, že 2 krát sa stalo, že počas prevádzky náhodne vyplo ľavý kanál (pravdepodobne bez relátka, nebolo počuť rozopnutie) a po pár vypnutí/zapnutí hral ďalej normálne. Čo sa týka zvuku tak žiaden brum, šum ale hraje pekne čisto. Teploty sú v pohode.
0
Už keď ich vyberieš, asi by bolo nerozumné ich rovno nevymeniť za nové....vyberiem tie kondenzátory z dosky a skúsim ich ešte zmerať mimo nej, poprípade ich skúsim vymeniť za nové.

0
- F-r-a-n-t-i-s-e-k
- Pokročilý člen
Aj František sa od začiatku prikláňa vymeniť nemerať. Inak aj pri zadaní TA7317P do Googlu mi hneď ponúklo frázu "TA7317P problems" 

0
- mr.dred
- Ultimate člen
..meranie na doske ovplyvňujú "iné zúčastnené obvody" - lepšie je súčiastku vybrať - aspoň "jednou nohou" - v tomto prípade stačí odpojiť jednu nohu sériového rezistora...gtsxeon_svk napísal: ↑18 Nov 2024, 20:03vyberiem tie kondenzátory z dosky a skúsim ich ešte zmerať mimo nej
Ale ten C = 47uF na 8. nohe IC je v tomto prípade, - keď sú namerané hodnoty spätnoväzbových kondíkov porovnateľné (aj tvojim meraním priamo na DPS) .. asi relevantnejší... asi stratil kapacitu a nemá čo "oneskoriť" prvé zapnutie relé - kým sa nevyrovnajú DC offsety koncákov..
Ešte k tomu, čo si "CN - AVR" merákom nameral priamo na kondíku na doske... ESR aj Vloss sú pre daný typ a hodnotu kondenzátora vysoké.. podľa mňa by malo byť ESR tak do 0,5Ω a Vloss tak do 1,5%..kapacita vzhľadom na vek a presnosť merania by mohla byť...
Ale ovplyvňuje to určite zapojenie kondenzátora v obvode a tiež vlastnosť toho meráku...každý - aj rovnaký typ namerá iný údaj... nedá sa na to spoľahnúť.. Kým ho nevyberieš -nevieš...
Pozri si napríklad ESR tabulky kondenzátorov podľa kapacity a napätia - a pri takejto hodnote už hodnota nie dobrá... ale ako som napísal . meranie v zapojení je iné, ako mimo... rozborke sa nevyhneš, keď chceš, aby to bolo OK..
Na axiálnych kondíkoch vidno mnohokrát, že degradáciou/vekom to má už tá gumená priechodka za sebou..vidno tam vykrištalizované fragmenty, popraskaná guma.... ale na tom radiálnom prevedení - pokiaľ ho nevyberieš - to nevidno...
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Tiež sa prikláňam k takémuto postupu, ale musíš mať zaručené parametre "toho nového" komponentu...F-r-a-n-t-i-s-e-k napísal: ↑19 Nov 2024, 08:47Aj František sa od začiatku prikláňa vymeniť nemerať.
Nie raz som sa stretol so situáciou, že nový - súčasný komponent bol horší, ako ten 30 ročný čo tam pôvodne bol...
A potom druhá vec... vymeníš zbytočne niekoľko kondenzátorov - a závada bude niekde úúúplne inde...
Napr. ako autor napísal že: "Zabudol som napísať, že 2 krát sa stalo, že počas prevádzky náhodne vyplo ľavý kanál..... " tam je podľa podľa mňa chyba v relátku... zaoxidované kontakty - u starších prístrojov celkom bežná závada... ale bez merania nie je výsledok!! A v tomto prípade pomôže aj TO najjednochšie - prepojenie kontaktov pinzetou

0
- F-r-a-n-t-i-s-e-k
- Pokročilý člen
Lebo kupuješ lacné kondy, nippony a nichicon týmto netrpia.
Akýkoľvek stav kontaktov nespôsobí precvaknutie relé hneď pri zapnutí....výpadok v jednom kanály bude zrejme ďalšia závada...a nevieme či cvaklo relé alebo len prestalo hrať, kľudne to môže byť studenák alebo aj ten kontakt relé.
Akýkoľvek stav kontaktov nespôsobí precvaknutie relé hneď pri zapnutí....výpadok v jednom kanály bude zrejme ďalšia závada...a nevieme či cvaklo relé alebo len prestalo hrať, kľudne to môže byť studenák alebo aj ten kontakt relé.
0
- mr.dred
- Ultimate člen
To určite nie... ale mal tam taký "jav" že to odrazu prestalo hrať na L kanále...F-r-a-n-t-i-s-e-k napísal: ↑19 Nov 2024, 17:30Akýkoľvek stav kontaktov nespôsobí precvaknutie relé hneď pri zapnutí.
To "precvaknutie" má inú príčinu!
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Kúpil som si do zásoby (v TME) nejaké "Nichicon 1000uF/16V" - asi po roku, keď ich bolo treba, boli všetky nafúknuté - a predtým neboli nikdy nepoužité - uložené v sáčku ! ..Objednal som potom Nippon - som zvedavý, koľko vydržia... ešte neprešla záruka..
0
- F-r-a-n-t-i-s-e-k
- Pokročilý člen
Už keď si opravoval nejaký zosilňovač s CDIL tranzistormi, som vedel, že si nebudeme rozumieť 

0
-
- Okoloidúci
Dal som dokopy studené spoje a vymenil som kondenzátory C119 L/R za nové s trochu lepšími hodnotami, následne som to skúsil zapnúť ale nič sa nezmenilo. Potom sa mi podarilo nájsť nový 47uf tak som vytiahol z dosky C203 (47uf na 8 pine IC), zmeral a na čínskom meráku vôbec neukázalo hodnotu Vloss čo mi prišlo divné a to som skúšal merať asi 5 krát (pre istotu a spriemerovanie hodnôt). Pred každým meraním som ho vybil. Vymenil som ho za nový a ďalší test môžem spraviť až zajtra, nechám to odstáť a uvidím či to pomohlo alebo chyba bude niekde inde. Relatka som tiež všetky čistil, tak uvidim.
0