SEAK MONO 105

Neviete si rady so zosilovačom a pod.?

Moderátori: Drakoush, Moderátori

dudoo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 533
Dátum registrácie: 31 Júl 2014, 05:27
Bydlisko: Kusok od Cahnova, Brno
Vek: 42

SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa dudoo » 27 Máj 2024, 09:30

Ahojte,
dostal sa mi do rúk tento zosilovač.
Má problém, že do repro sa do repro prenáša nejaký nízko tónový bordel, teda skôr by som to charakterizoval, ako niečo medzi brumom a naindukovaným bordelom keď odpadne na vstupe uzemnenie. Nie je to hlučné, ale je to počuť pri zapnutom zosilovači.
Filtrácia sieťového napätia mala nižšiu kapacitu, tie kondíky som vymenil za low ESR, ale nepomohlo. Nenašiel som tam ešte jeden uhnitý elektrolit v KS, ale ani to nepomohlo. Premeral som všetky kondíky a už viac som nenašiel.
Odpojil som aj predzosilovač, ale stále to tam niečo z KS do reprákov ide. Dokonca aj keď odpojím napájací kábel tak než sa vybijú filtračné kondíky, tak cca 2 sekundy to ešte bručí.
Neviem zohnať schému, sú tam dva trimre okolo OZ, žeby sa s nimi nastavoval nejaký pracovný bod alebo offset?
Inak zosilovač je funkčný, len to jemné hučanie vadí. Je to totiž pôvodne z kostola a tam je akustika iná a dosť sa ten mierny hluk nesie celým kostolom.
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 11740
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 71

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa Dolfi » 27 Máj 2024, 12:00

Skús ešte nejaké kondenzátory pripojiť k primáru, sekundáru trafáka, k diódam v mostíku, ... A prípadne, skús sa pohrať so zemami, (uzemnením porenciometrov, konektorov, krabice, ...).
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
Radus
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1514
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 42

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa Radus » 27 Máj 2024, 12:17

Podľa mňa je dôležitá táto informácia:
"Dokonca aj keď odpojím napájací kábel tak než sa vybijú filtračné kondíky, tak cca 2 sekundy to ešte bručí."
..takže to nebude sieťový brum. Ani filtrácia. Žeby zakmitával KS?
//brumia obe kanaly rovnako? Ak áno, majú ešte nejaký spoločný prvok? Predzosilňovač, spoločná doska ochrán?
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 11740
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 71

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa Dolfi » 27 Máj 2024, 13:38

Je to MONO zosilňovač.
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

dudoo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 533
Dátum registrácie: 31 Júl 2014, 05:27
Bydlisko: Kusok od Cahnova, Brno
Vek: 42

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa dudoo » 27 Máj 2024, 13:52

Ďakujem za typy.

To: Dolfi - Tady je napájanie riešené priamo usmernením sieťového napätia, takže je to galvanicky spojené so sieťou. Trafá sú tam 2 hrnčekové na vstupoch a výstupoch predzosilovača a jedno malé na napájanie mixu v prednom paneli a predzosilovača a jedno veľké výstupné trafo. Skúsim večer pozrieť pre istotu aj to malé trafo.

To: Radus - k tomu by som sa najviac priklonil, schválne som to napísal lebo zo začiatku som myslel, že to je filtráciou. Preto by sa mi hodila schéma kresliť sa mi to moc nechce, ale asi k tomu príde.

Mám osciloskop, ale bojím sa ho pripojiť, keďže KS nie je galvanicky oddelený. Resp. priznám sa, že nemám až také skúsenosti s meraním zariadení s takýmto typom zdrojov.
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5874
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 59

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa mr.dred » 27 Máj 2024, 14:11

dudoo napísal:
27 Máj 2024, 13:52
Mám osciloskop, ale bojím sa ho pripojiť, keďže KS nie je galvanicky oddelený.
.. Tak, tak.. radšej sa boj (aj ja by som sa) a nepripájaj to ku skopu bez oddeľovacieho trafa , lebo si narobíš škodu, alebo úraz !
Tu by ti pomohol nejaký prenosný - na baterky. Len zas či bude mať dostatočný napäťový rozsah a či bude aj elektricky bezpečný pre také použitie :rolleyes:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Používateľov profilový obrázok
Radus
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1514
Dátum registrácie: 27 Okt 2009, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 42

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa Radus » 27 Máj 2024, 14:12

Dolfi napísal:
27 Máj 2024, 13:38
Je to MONO zosilňovač.
...prehliadol som, pardon...teda, nedošlo mi :)
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5874
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 59

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa mr.dred » 27 Máj 2024, 14:34

Skús pozrieť stav RC článku (Boucherot) na primáre výstupného trafa... R by mal byť pár ohmov a C 68n - 220nF.
!! ukážka zo schémy nie je z tvojho zosilňovača !!
Prílohy
obrázok_2024-05-27_143128354.png
1
Obrázok 1
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 11740
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 71

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa Dolfi » 27 Máj 2024, 15:07

dudoo napísal:
27 Máj 2024, 13:52
To: Dolfi - Tady je napájanie riešené priamo usmernením sieťového napätia, takže je to galvanicky spojené so sieťou. Trafá sú tam 2 hrnčekové na vstupoch a výstupoch predzosilovača a jedno malé na napájanie mixu v prednom paneli a predzosilovača a jedno veľké výstupné trafo. Skúsim večer pozrieť pre istotu aj to malé trafo.
Preboha, to kto kúpil taký zvláštny zosilňovač ? Výrobcu viem pochopiť, minimalizácia váhy, železa a medi. No nechápem toho realizátora ozvučenia. Čo nevedel, čo činí ? Podľa mňa to hučalo od prvopočiatku. Asi sú tam nejaké zemné slučky. A ty si sa len nechal do toho navliecť teraz. Držím palce !
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5874
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 59

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa mr.dred » 27 Máj 2024, 15:59

Dolfi napísal:
27 Máj 2024, 15:07
Preboha, to kto kúpil taký zvláštny zosilňovač ?
Si trafil... Pre Boha ! :lol: Kňazom slabne hlas a tam hore ich už asi nepočuť :lol: Tak ho pre neho kúpili.

Ináč.. tiež si nepamätám, že by "oldies" zosilňovače takejto koncepcie (AUJ- rozhlasové "hlásateľské" skrine vedeli byť len zapnuté ticho. Vždy bolo počuť nejaké to brumenie, vrčanie či škvrčanie... Tam HiFi nebolo potrebné! Ak - tak to vždy len vrešťalo na ľudí z nejakých tlampačov či podhľadových reprákov... Dôležitá bola zrozumiteľnosť prejavu - a tá bola dostatočná. Basy pod 500Hz tam hádam ani neboli...Veď aj načo ?
Už len koncepcia 100V rozvodu napovedá, že to s kvalitou nemôže mať veľa spoločného...

A tu ešte SEAK zvolil priekopnícku koncepciu bez sieťového transformátora! :rolleyes:
Nie že by to bolo na chybu, ale spraviť "tak nebezpečné" zariadenie s výkonom sotva 100W !! mi pripadá divné... keby mal mať výkon cez 3000W, tak by som nenamietal... :wink:

Možno by pomohlo pohrať sa s nastavením kľudového prúdu koncových tranzistorov (ubrať) ale zas by sa zväčšilo prechodové skreslenie... ale to by možno až tak nevadilo pri prenose reči (kompromis).
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

dudoo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 533
Dátum registrácie: 31 Júl 2014, 05:27
Bydlisko: Kusok od Cahnova, Brno
Vek: 42

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa dudoo » 28 Máj 2024, 23:50

mr.dred napísal:
27 Máj 2024, 14:34
Skús pozrieť stav RC článku (Boucherot) na primáre výstupného trafa... R by mal byť pár ohmov a C 68n - 220nF.
!! ukážka zo schémy nie je z tvojho zosilňovača !!
Indícia dobrá. Je tam zvitkový TC207 15nF / 400V. Dal som ho von a ESR meter nenameral nič, a ten lacný multicomponent tester 2x po sebe nameral kondík 14nF. Potom už sa n-krát tváril, ako by tam nič nebolo. Neopravujem toľko, zvitkový kondenzátor som ešte vadný nemal.

EDIT: Tak v šuplíkoch náhradu na také napätie nemám. Jedine by som to dokázal vyskladať s keramikou?

EDIT2: Robím to po nociach, ten spomínaný tester má päticu kam väčšia súčiastka vojde, ale PIN č. 1 je aj na začiatku aj na konci. Ospravedlňujem sa. Ten kondík je merateľní. :oops:
0

Používateľov profilový obrázok
manik
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1047
Dátum registrácie: 19 Jan 2008, 00:00
Vek: 45

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa manik » 29 Máj 2024, 21:18

pomoze schema?
Prílohy
1.jpg
2.jpg
2
Obrázok 1 Obrázok 1

Zaky
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 223
Dátum registrácie: 08 Nov 2014, 16:41

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa Zaky » 30 Máj 2024, 11:07

Zkus se osciloskopem podívat na signál za výstupním trafem, kde už to galvanicky spojené se sítí není. Když to bručí, na osciloskopu to uvidíš a posoudíš, jestli je to sinusovka 50 Hz z rušení z pronikání sítě, nebo něco jiného (kmitá to).
0

dudoo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 533
Dátum registrácie: 31 Júl 2014, 05:27
Bydlisko: Kusok od Cahnova, Brno
Vek: 42

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa dudoo » 30 Máj 2024, 12:40

manik napísal:
29 Máj 2024, 21:18
pomoze schema?
Ďakujem,
ušetrili ste mi veľa práce s prekresľovaním :thumbup:

TO: Zaky - Ďakujem za typ.
0

Používateľov profilový obrázok
zipaj
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2902
Dátum registrácie: 13 Feb 2011, 00:00
Bydlisko: Vranov nad Topľou
Vek: 49
Kontaktovať používateľa:

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa zipaj » 01 Jún 2024, 22:18

Ja som tohoto bastarda opravoval 3x (vždy ten istý kus), rovnako z kostola, prvykrát odišiel jeden zo stabilizátorov 78L15, druhá chyba bola že odišiel záporný stabilizátor 79L15 (obidva napájali vstupné zosilňovače, obidva som zamenil za 1A verziu 7815 a 7915, pretože som 100mA nemal doma a oprava bola narýchlo), tretikrát prerazilo vysoké napätie plošný spoj pod gumovou nožičkou ktorá tam je nalepená na plošnom spoji ako dištančný stĺpik zrejme sadze z gumy vytvorili vodivú vrstvu a po cca 20 rokoch prevádzky došlo k prierazu, odišla nejaká zenerka 12V, jedna 1A dióda, jedna 800mA poistka, TL084, tretí stabilizátor 78L15 (tentoraz z budiča koncových tranzistorov) a tri rezistory. Schému som nemal, premeral som všetko čo som mohol, a aj zostavajúce dva stabilizátory som vymenil za 1A verziu. Zosiňovač sa aj na moje menšie prekvapenie rozbehol.
1
Obrázok 1
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí :-)

Používateľov profilový obrázok
pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1780
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Bydlisko: Ruzomberok
Vek: 33
Kontaktovať používateľa:

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa pablox » 01 Jún 2024, 22:28

Pozerám ze je to celkom divočina, koncový stupeň napájaný priamo sieťovým napätím bez galvanického oddelenia :O

Niekde som čítal, že tie transformátory na vstupe a výstupe ani nemajú mechanicky oddelene vinutia, neviem, či je to pravda.
0
Meranie radiačného pozadia https://radmon.pablox.net/
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

Používateľov profilový obrázok
zipaj
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2902
Dátum registrácie: 13 Feb 2011, 00:00
Bydlisko: Vranov nad Topľou
Vek: 49
Kontaktovať používateľa:

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa zipaj » 02 Jún 2024, 02:04

naposledy keď som to opravoval, tak som to nafotil, ale nemôžem nájsť fotky. Mňa najviac dostalo zapojenie piatich vstupov s korekciami, všetko THT súčiastky zo strany spojov (okrem potenciometrov), celkovo na tých vstupoch bolo asi 20 operákov dvoj aj štvornásobných, napájali to zo stabilizátorov 78L15 a 79L15 čiže prúdovo pre tie stabilizátory asi na hrane a naviac keďže to podľa štítku bolo konštruované pre napätie siete 220V, tak pri súčasných cca 235V v sieti som na vstupe stabilizátorov nameral okolo +- 35V
1
Obrázok 1
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí :-)

dudoo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 533
Dátum registrácie: 31 Júl 2014, 05:27
Bydlisko: Kusok od Cahnova, Brno
Vek: 42

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa dudoo » 02 Jún 2024, 02:47

zipaj napísal:
01 Jún 2024, 22:18
Ja som tohoto bastarda opravoval 3x (vždy ten istý kus), rovnako z kostola, prvykrát odišiel jeden zo stabilizátorov 78L15, druhá chyba bola že odišiel záporný stabilizátor 79L15 (obidva napájali vstupné zosilňovače, obidva som zamenil za 1A verziu 7815 a 7915, pretože som 100mA nemal doma a oprava bola narýchlo), tretikrát prerazilo vysoké napätie plošný spoj pod gumovou nožičkou ktorá tam je nalepená na plošnom spoji ako dištančný stĺpik zrejme sadze z gumy vytvorili vodivú vrstvu a po cca 20 rokoch prevádzky došlo k prierazu, odišla nejaká zenerka 12V, jedna 1A dióda, jedna 800mA poistka, TL084, tretí stabilizátor 78L15 (tentoraz z budiča koncových tranzistorov) a tri rezistory. Schému som nemal, premeral som všetko čo som mohol, a aj zostavajúce dva stabilizátory som vymenil za 1A verziu. Zosiňovač sa aj na moje menšie prekvapenie rozbehol.
Ďakujem za zdieľanie skúseností.
Našiel som tam C9 (podľa schémy vyššie), tam mi ESR meter nenameral kapacitu. Tak som ho chcel zmerať mimo obvod a pri vyberaní jedna nožička nekládla žiaden odpor a odlúčila sa od kondenzátora, takže ten kondenzátor bol isto vadný.
Diódy som meral, tie sú OK. Čo ma mrzí, tak som zanedbal tie stabilizátory. Predpokladal som, že sú to tranzistory a meral som ich len diódovým testom v obvode. :thumbdown:
Ak sa k tomu časovo dostanem, tak pomeriam výstupy zo stabilizátorov.

No a tie "gumy" tiež som sa na tom pobavil. Úplne to vyzerá ako nalepovací silikónový "D" profil na netesniace okná/ dvere. Po rokoch je to už deformované v mieste dotyku s DPS, stačí vyššia vlhkosť a prieraz si cestu nájde.


TO: @pablox
Nie je problém, môžem ich rozobrať, mimochodom nálepiek s revíziou skúšobným napätím na meranie izolačného odporu tam je dosť, ale čo na to zub času?
0

dudoo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 533
Dátum registrácie: 31 Júl 2014, 05:27
Bydlisko: Kusok od Cahnova, Brno
Vek: 42

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa dudoo » 02 Jún 2024, 03:34

zipaj napísal:
02 Jún 2024, 02:04
naposledy keď som to opravoval, tak som to nafotil, ale nemôžem nájsť fotky. Mňa najviac dostalo zapojenie piatich vstupov s korekciami, všetko THT súčiastky zo strany spojov (okrem potenciometrov), celkovo na tých vstupoch bolo asi 20 operákov dvoj aj štvornásobných, napájali to zo stabilizátorov 78L15 a 79L15 čiže prúdovo pre tie stabilizátory asi na hrane a naviac keďže to podľa štítku bolo konštruované pre napätie siete 220V, tak pri súčasných cca 235V v sieti som na vstupe stabilizátorov nameral okolo +- 35V
Ďakujem za podelenie sa s opravou.
Súhlasím, keď som vydoloval korekcie z predného panelu , tak som si spomenul, že takéto veci som robil keď som mal 16 rokov a ako študent nemal na leptací roztok, tak som v núdzi výnimočne cestičky škriabal a THT súčiastky umiestňoval na stranu spojov.
0

Používateľov profilový obrázok
SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1675
Dátum registrácie: 29 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: Púchov
Vek: 48

Re: SEAK MONO 105

Príspevok od používateľa SMITH » 04 Jún 2024, 02:34

dudoo napísal:
02 Jún 2024, 03:34

Súhlasím, keď som vydoloval korekcie z predného panelu , tak som si spomenul, že takéto veci som robil keď som mal 16 rokov a ako študent nemal na leptací roztok, tak som v núdzi výnimočne cestičky škriabal a THT súčiastky umiestňoval na stranu spojov.
To bola štandardná výroba SEAK-u
seak.jpg
0
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok