DanielK napísal: ↑22 Okt 2024, 19:23
Dolfi: Rád to změřím, ale podle toho popisu nevím co měřit. "zatĺcť hore" a meral odber prúdu.
Prepáč, že som použil "starý žargón". Zatĺcť zhora, znamená výrazne znížiť frekvenčný rozsah, napríklad u tranzistora dať kondík medzi C a B.
Tuná by som sa pohral s hodnotami súčiastok C13, C17 a R18, prípadne C22 a R20. (C13 zväčšiť, C17 zväčšiť, R18 zmenšiť, C22 prípadne zväčšiť a R20 výrazne zmenšiť. A to aj súčasne u všetkých.)
Merať prúd v napájaní na mA rozsahoch môže byť tiež zdrojom nestability, (kmitania dole). Treba si na to dať pozor. Možno ako indikácia nárastu prúdu môže lepšie poslúžiť vhodná žiarovka v napájaní.
A ešte poznámka k zvyšujúcemu sa odberu naprázdno. Pri nízkej frekvencii nemá prúd kam tiecť, tak sa nemôže odber zvyšovať. No pri veľmi vysokých frekvenciách môže prúd tiecť do R20, ale hlavne môže tiecť cez tranzistory v štruktúre, ktoré sa nestíhajú zatvárať a tečie nimi tzv. priečny prúd.
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.