Prerobenie repro Z3E

Neviete si rady so zosilovačom a pod.?

Moderátori: Drakoush, Moderátori

lukyno010
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 25 Okt 2024, 12:03

Prerobenie repro Z3E

Príspevok od používateľa lukyno010 » 25 Okt 2024, 12:14

Ahojte,

mám doma staršie repro logitech z3e. odišiel mi v ňom zosilňovač(už niekoľko krát opravovaný) tak som myslel že by som skúsil zaobstarať si nejaký jednoduchý bluetooth amplifier z číny aby som mohol použvať aj bezdrotovo. Repro používam na stavbe a preto asi pošiel aj ten povodný zosilňovač(prach, vlhkosť...) preto som používal už túto staršiu zostavu.

pri mojej prerábke som ale narazil na jednu vec a to je impedancia satellitov tejto zostavy. našiel som na internete že majú impedanciu 3ohm a woofer 4 ohm.

Všetky tie lacné (do 20€) zosilňovače pozeárm že majú rozsah impedancie 4-8ohmov.

Neviete mi poradiť nejaký ktorý by splňal požiadavky ktoré potrebujem ?

na aliexpresse som mal zatiaľ vyhliadnuté toto:

https://www.aliexpress.com/item/3291962 ... 1802ci4mQz

keďže sa jedná o repro používané na stavbe tak ak tam mám použiť nejaký zosik za 50€ tak to už nieje rentabilné.

Info o danej Logitech zostave:
Total RMS Power: 40 Watts
Satellites: 17 watts RMS (2 x 8.5 w) into 3 ohms at 1 kHz at 10% THD (total harmonic distortion) Subwoofer: 23 watts RMS into 4 ohms at 100Hz at 10% THD (total harmonic distortion)
Total Peak Power: 80 Watts at <10% THD
System THD: Better than 0.05% THD before clipping
Signal to noise ratio: >92db
Frequency response: 35 Hz - 20 kHz
Driver Size: 2” aluminum phase plug satellite drivers, 8” pressure driver subwoofer
Speaker dimensions: Satellites: (H) 7.75” x (W) 3.75” x (D) 3.125”Subwoofer: (H) 9” x (W) 9” x (D) 9.375”
0

Používateľov profilový obrázok
cool-zool
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 11:39
Vek: 55

Re: Prerobenie repro Z3E

Príspevok od používateľa cool-zool » 25 Okt 2024, 21:41

Cudujem sa ze ti odchadza iba zosik a nie samotne repro v tych podmienkach?!
Neviem ci stoji zato to cele prerabat, ale je to klasicka 2 + 1 a to ze satelity maju 3 ohm a wofer 4 ohm ta nemusi trapit, ktory kolvek zosik na 4 ohm to zvladne, pozor si treba dat na vykon a napajanie toho modulu... Netreba celkom vsetkemu verit ani,, Logitechu o vykonoch repro, ani,, aliexpresu o vykonoch zosikov....(radi zvelicuju)
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 26 Okt 2024, 00:15

Zober si /zapni si kalkulačku a prepočítaj si max. hodnoty prúdov, ktoré sú tak nejako relevantné pre dané reprosústavy , výkon a napájanie zosilňovača...
A priznaj sa ... nie je napríklad deštrukcia zosilňovača spôsobená obsluhou?? Nezmotali - neskratovali sa im káble?? Nevytrhol niekto kábel a nespôsobil skrat?? Pri takom použití - na stavbe - je to normálne, pokiaľ nejde o kompaktné - v jednej škatule inštalované zariadenie...tak nie je čudo..
Dnešným integrovaným zosilňovačom aj tej naslabšej triedy vadí maximálne tak skrat na výstupe... pokiaľ nemajú patričné ochrany, na ktoré sa aj tak spoľahnúť nedá... najhoršie to býva pri zapnutí... vtedy prskne IO do skratu určite :lol: A tie napájacie zdroje vo vnútri... dajú možno z toho trafáčika 25-30W , ale do papierov napíšu RMS 80W ?? 80W by možno ten zosik dal... ale s dobrým chladením a tvrdým zdrojom... nie "5x5" trafáčikom...
Logitech nie je nejaká renomovaná a hlavne spoľahlivá značka.. výrobca používa tie najlacnejšie komponenty, ktoré na trhu sú (lepšie povedané boli)... a tie čínske 2+1 zosilňovače s novšími typmi "D"-čkovými IO sú mnohokrát lepšie...aj keď sú to šity....
Ohmov zákon neo_je_beš... napríklad pri napájaní 12V bez step/up meniča... vypočítaj si, aký môžeš dosiahnúť výkon...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

cool-zool
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 11:39
Vek: 55

Príspevok od používateľa cool-zool » 26 Okt 2024, 16:07

Podľa mňa , už ,,Lukyno010,, aj zabudol , že tu niečo napísal , alebo išiel do čínskeho obchodu a kúpil za 25 evri nový ,, BT boombox ,, aj s baterkami ( veď na stavbu to stačí ) a nemusí nič prerábať , len vyhrávať . :rock:

https://www.google.sk/search?rlz=1C2KNT ... =919&dpr=1
0

lukyno010
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa lukyno010 » 27 Okt 2024, 21:54

Nie ešte som nezabudol, len sobota stavba a nedeľa oslavy, návštevy atď 🙃
To že Aliexpress rád preháňa samozrejme viem, preto som aj posielal ten link kde píšu výkon 2x15 + 30W, počítam reálne s tak Max 2x10+ 20W čo mi bude stačiť aj s rezervou aby nebol zosilnovac pretazovany.

No porozmýšľam aj nad nejakým tým boomboxom nech nemusím elektriku vždy k tomu ťahať a uvidím čo sa mi viac oplatí.
Ale ďakujem za pomoc, aspoň ste mi poradili že ten rozdiel 3 a 4 ohmy na satelitoch nemusím až tak riešiť.
0

lukyno010
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa lukyno010 » 12 Nov 2024, 19:40

Ahojte predsa sa sem ešte vraciam. skúsil som si objednať ten zosik z číny... neviem čo som zle spravil ale zosik behom 2 min zahorel. basová zložka na ňom skoro vôbec nehrala resp. len tak prerušovane občas vydal zvuk... následne čip na tom zosiku zahorel. A to som ho mal na max polovičnú hlasitosť.

Problém ale je že na basovom repro vo vnútri priamo na jeho vývodoch nameriam 0,4ohm keď ho mám vytiahnutý. Odpálilo mi na ňom cievku ? alebo musím odpor merať v záťaži aby mi hodnota udávala aspoň nejaký stav daného repro ? Alebo môže byť že basový repro už bol odpálený predtým a preto mi aj zahorel zosik ?

Na satellitoch namerám 3,2ohmu preto sa mi zdá nameraných 0,4ohm na basovom až príliš málo.

objednával som toto: https://www.aliexpress.com/item/3291962 ... 1802fHEtlR
0

vlasto
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 27 Dec 2014, 23:48
Vek: 45

Príspevok od používateľa vlasto » 12 Nov 2024, 20:15

0,4ohm.. to bude ten menič "chytený"
Ak mal mat ten menič 4ohm mal by si
namerať tak do 1ohm hore/dole