Veža aiwa NSX-S203
Moderátori: Drakoush, Moderátori
-
- Stály člen
- Dátum registrácie: 31 Jan 2022, 23:48
Veža aiwa NSX-S203
Dobrý deň potreboval by som pomoc pri hľadaní nejakej servisnej dokumentácie pre vežu aiwa nsx-s203 ak existuje
0
-
- Stály člen
Re: Veža aiwa NSX-S203
Dobrý deň opäť by som potreboval radu mám problém s potenciometrom na veži už som to mal v oprave u neautorizovaného opravára a ten s tým moc toho nenarobil a peniaze zobral.. ako sa k tej doske čo najlepšie dostať aby som nemusel všetko rozoberať podľa SM vedel by niekto poradiť?
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
V prvom rade... až som trafil správny SM , tak potenciometer tam nie je... je tam RotaryEncoder! Čo pri takom stupni integrácie nie je nič nezvyčajné...
Po druhé - ako sa prejavuje závada si neuviedol... Náhodne preskakujú úrovne nastavenia Volume, alebo nejde vôbec?
A po tretie - na takýchto zariadeniach sa inžinieri "vyhrali" a zostavenie do finálnej formy obsahovalo pre výrobu aj presný postup montáže. Technologický postup - na ktorý sú SM skúpe.
Výmena enkodéru je jednoduchá
- nájsť správny typ, odspájkovať cca 7 padov vymeniť (alebo pôvodný opraviť - už sa to tu preberalo)
... Ale tá rozborka bude obsahovať 99% celej práce... Dekel dolu, demontáž CD jednotky, demontáž zostaveného predného panela, poodpájanie príslušných konektorov.. atď. O skrutkách nebudem hovoriť..
Keď budeš mať ten zostavený "predok" samostatne na stole - už to bude brnkačka.
ALE:
Nepokúšaj sa len o nejaký "čiastkový" demont (že si to len nejako "odklopíš") , lebo hrozí poškodenie konektorov, či páskových vodičov... a že ich je tam hodne... to sa bude potom omnoho ťažšie hľadať.
Až to zvládneš do 5 hodín, tak gratulujem.. A nečuduj sa tomu opravárovi, ktorý pri tom možno strávil šichtu, že zobral peniaze za neistý výsledok - možno ten enkodér len nejakým spôsobom "oživil" a chvíľu to išlo... Oprava/výmena dielu stojí možno pár € , ale určenie vadného komponentu a spôsobu, ako sa k nemu dostať chce čas... A čas=peniaze.
Po druhé - ako sa prejavuje závada si neuviedol... Náhodne preskakujú úrovne nastavenia Volume, alebo nejde vôbec?
A po tretie - na takýchto zariadeniach sa inžinieri "vyhrali" a zostavenie do finálnej formy obsahovalo pre výrobu aj presný postup montáže. Technologický postup - na ktorý sú SM skúpe.
Výmena enkodéru je jednoduchá

... Ale tá rozborka bude obsahovať 99% celej práce... Dekel dolu, demontáž CD jednotky, demontáž zostaveného predného panela, poodpájanie príslušných konektorov.. atď. O skrutkách nebudem hovoriť..
Keď budeš mať ten zostavený "predok" samostatne na stole - už to bude brnkačka.
ALE:
Nepokúšaj sa len o nejaký "čiastkový" demont (že si to len nejako "odklopíš") , lebo hrozí poškodenie konektorov, či páskových vodičov... a že ich je tam hodne... to sa bude potom omnoho ťažšie hľadať.
Až to zvládneš do 5 hodín, tak gratulujem.. A nečuduj sa tomu opravárovi, ktorý pri tom možno strávil šichtu, že zobral peniaze za neistý výsledok - možno ten enkodér len nejakým spôsobom "oživil" a chvíľu to išlo... Oprava/výmena dielu stojí možno pár € , ale určenie vadného komponentu a spôsobu, ako sa k nemu dostať chce čas... A čas=peniaze.
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
-
- Stály člen
- mr.dred
- Ultimate člen
-
- Stály člen
- mr.dred
- Ultimate člen
Vysunúť vozík (mechanicky pootočením prevodov) a predný kryt je "nacvaknutý" väčšinou zhora v bočných drážkach. Po uvoľnení západiek (na spodu vozíka) pôjde hore (ale nie sám)
Potom sa dá mechanika vybrať smerom do zadu.
Potom sa dá mechanika vybrať smerom do zadu.
0
-
- Stály člen
-
- Stály člen
- mr.dred
- Ultimate člen
Väčšino netreba.. po spätnom zasunutí vozíka, poodpájaní mechaniky a odskrutkovaní by sa mala dať DC mechanika odobrať miernym napružením zadného dekla..
0
-
- Stály člen
Dobre cd mechaniku so zhodil už len tu dosku vytiahnuť ta by mala ísť ,,ľahko,,
1

-
- Stály člen
Tak som vytiahol enkoder ma značku ALPS 818D kde by som to našiel? Celý je lepkavý pán ho asi iba nastriekal nejakým bordelom
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Dôležitý pre teba je základný rozmer, rozteč a počet vývodov a či má aj funkciu tlačítka.
. je to starý typ a označenie nemusí byť dohľadateľné... náhradu určite nájdeš... Hľadaj "rotary encoder Alps"
Alebo ho skús rozobrať a vyumývať, napružiť kontakty, ošetriť vhodným prípravkom a keď sa zadarí - bude fungovať ako za mlada
Viac pokaziť na ňom nemáš čo...keď spoľahlivo nejde..
. je to starý typ a označenie nemusí byť dohľadateľné... náhradu určite nájdeš... Hľadaj "rotary encoder Alps"
Alebo ho skús rozobrať a vyumývať, napružiť kontakty, ošetriť vhodným prípravkom a keď sa zadarí - bude fungovať ako za mlada

0
-
- Stály člen
Nie keď to už mam rozobreté dám tam nový...je bez tlačítka iba sa krúti má jeden vývod po boku a 3 vývody na spodnom kraji...
0
-
- Stály člen
-
- Stály člen
Dobrý deň chcel by som sa predovšetkým poďakovať pánovy mr.dredovi že mal toľko trpezlivosti somnou ĎAKUJEM enkoder som vymenil všetko funguje aj tebe Zdeno ďakujem
1

- mr.dred
- Ultimate člen
Som rád "v útrobách mojej duše", že sa ti "oprava" podarila 
"Zachránil" si našu planétu pred ďaľším vyhodeným prístrojom na ZD !!
(bez irónie!)
Tiež sa snažím zachrániť čo sa "dá"
aj napr. práčku - mali sme ju 28 rokov (Beko)... ale decká nám kúpili novú - sofistikovanejšiu stará už išla do šrotu..no mám obavu !! - končí jej záruka
Jej opraviteľnosť sa bude rovnať v niektorých prípadoch cene novej.. ale zase.. veď nech sa na novú zase poskladajú.. veď mali ri_ťky vždy v čistom
Tak nech nech to tak ostane... vnúčence sa po_serú hocikedy
a hádam to nebudem riešiť na rumpále na potoku 

"Zachránil" si našu planétu pred ďaľším vyhodeným prístrojom na ZD !!

Tiež sa snažím zachrániť čo sa "dá"

0
Naposledy upravil/-a mr.dred v 18 Feb 2025, 16:55, upravené celkom 1 krát.
-
- Stály člen
Chlapi chcel by som si kúpiť osciloskop čo by ste mi poradili akú značku niečo do tých 400eur
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok