Tesla 820A
Moderátori: Drakoush, Moderátori
Re: Tesla 820A
105NU70:
To nesedi, koeficient (cize vo vysledku nestabilitu) MAA550 (TAA550, TBA271) vo vysledku stabilizuje 723, ktorá ma vlastny teplotny koeficient. (https://datasheet4u.com/datasheet/ETC/TAA550-769628)
Mimo to TAA550 ma koeficient v rozsahu -3,2 - +1,6mV/°C
Ako predstabilizator by to davalo zmysel, ale dynamicky vnutorny odpor je nepotrebny - aj vzhladom na osadenie R1 (1k0). Predpokladam vsak, ze to bude (spolu s funkciou prepatovej ochrany) hlavny dovod pouzitia.
V servisnom manuali sa o teplotnej kompenzacii zmienuju pri suciastkach D1 na doske X, D13 na doske ZDV a emitorovy sledovac T4 v FM casti.
MR.DRED:
Suhlas, doplnim ze praskanie pri otacani potenciometrov podla mojich skusenosti sposobuje najma zaschnute mazivo na nulovej drahe - draha pre vyvedenie zberača potenciometra. Po mazive bezec nadskakuje a straca kontakt. Vycistenie sprejom Kontakt PCC vzdy pomohlo. V najhorsich pripadoch je potreba potenciometer rozobrat. Nulovu drahu radsej uz nemazat.
Co sa tyka vazobnych kondenzatorov v nf casti, pomoc je jednoducha, dnes su v podobnom rozmere bezne dostupne foliove kondenzatory, cenovo su celkom prijatelne, starosti so zvodmi a formovanim su prec naveky.
To nesedi, koeficient (cize vo vysledku nestabilitu) MAA550 (TAA550, TBA271) vo vysledku stabilizuje 723, ktorá ma vlastny teplotny koeficient. (https://datasheet4u.com/datasheet/ETC/TAA550-769628)
Mimo to TAA550 ma koeficient v rozsahu -3,2 - +1,6mV/°C
Ako predstabilizator by to davalo zmysel, ale dynamicky vnutorny odpor je nepotrebny - aj vzhladom na osadenie R1 (1k0). Predpokladam vsak, ze to bude (spolu s funkciou prepatovej ochrany) hlavny dovod pouzitia.
V servisnom manuali sa o teplotnej kompenzacii zmienuju pri suciastkach D1 na doske X, D13 na doske ZDV a emitorovy sledovac T4 v FM casti.
MR.DRED:
Suhlas, doplnim ze praskanie pri otacani potenciometrov podla mojich skusenosti sposobuje najma zaschnute mazivo na nulovej drahe - draha pre vyvedenie zberača potenciometra. Po mazive bezec nadskakuje a straca kontakt. Vycistenie sprejom Kontakt PCC vzdy pomohlo. V najhorsich pripadoch je potreba potenciometer rozobrat. Nulovu drahu radsej uz nemazat.
Co sa tyka vazobnych kondenzatorov v nf casti, pomoc je jednoducha, dnes su v podobnom rozmere bezne dostupne foliove kondenzatory, cenovo su celkom prijatelne, starosti so zvodmi a formovanim su prec naveky.
0
Ked to funguje na 1. zapnutie, je to prinajmensom podozrive...
Este ma napadlo ze kuriaca MAA550 si vlastne robila termostat, sice neregulovany, ale aspon nieco. Kazdopadne si myslim ze to malo zmysel pri jej samostatnom pouziti, nie ked je za nou este 723 s ovela lepsou stabilitou.
Skor sa priklanam k tomu ze sa jedna o pozostatok dedicnosti - 15 rokov sme tam davali 1k odpor, dame aj teraz...
Skor sa priklanam k tomu ze sa jedna o pozostatok dedicnosti - 15 rokov sme tam davali 1k odpor, dame aj teraz...
0
Naposledy upravil/-a sergej v 06 Dec 2025, 17:14, upravené celkom 1 krát.
-
stefanSK
- Pokročilý člen

- Dátum registrácie: 24 Jún 2010, 00:00
- Vek: 69
Ja si mzslím, že je to ochrana pri rýchlom vypnutí a zapnutí prístroja, pokiaľ je filtračný kondenzátor ešte nabitý. MA723 bežne v napájacích zdrojoch z tohto dôvodu bežne odchádzali.

Ak to nastave, hlásim sa ako prvý o odberA vobec ze sa do toho miesam, sa divim ze ten cerep niekto dneska este potrebuje mat doma. Pocuvat sa to neda a esteticky su aj krajsie stroje. Moj uz 15 rokov lezi kdesi na pojde. Jedneho pekneho slnecneho dna rano vstanem a rozoberem ho do srotu.
1
1
S.K.
Tak je to sice crep, ale nas. Pripomienka toho ze sme to skusili. Spravili sme to najlepsie ako sme vedeli a dopadlo to ako vzdy 
0
- Jirka84
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
- Vek: 74
Upravoval někdo z vás u tohoto výrobku ladící napětí pro rozsah do 108MHz?,
ale doufám, že ne každým trimrem samostatně...
ale doufám, že ne každým trimrem samostatně...
0
LAIK se DIVÍ, odborník žasne nad schopnostmi LAIKA...
...nejen tady jsi bastlíři doma... ...taky pro radost i poučení
Noxové: ...mladí nedělají vždy , co se jim říká...
pani, venuje sa tu niekto opravam tohoto stroja? Martinekk tu nebol uz 5 rokov tak asi nema zmysel ho kontaktovat do SS.
dik
dik
0
Nemáš celkom pravdu, spravili to tak ako to strana na kázala. Keďže boli vo výrobe opajcovane 730 a 740 trebalo sa západu pochváliť ze aj mi mame napätím riadené korekcie a hlasitosť, horšie ze ten pajc nedosahoval ani kvality originálu tomu dala korunu.
0
Neviem, či opajcované alebo čo, tie zariadenia boli v už čase ich vzniku zastaralé. Tak 20 rokov pozadu za špičkovými značkami. Jediný plus bol hliníkový predok a gombíky na tých prístrojoch. Japonci už dávno prešli na plast a kovové boli už len u fakt top modeloch.
0
TCA730 a 740 sa v 70tych rokoch na západe používali hlavne kvôli možnosti diaľkového ovládania (ešte ultrazvukovým ovládačom). Ale aj tak pokiaľ viem, tak na top modeloch, aj japonských neboli napätím riadené korekcie. Normálne dvojité potenciometre a maximálne na hlasitosť bol motorizovaný, aby sa dal ovládať diaľkovo. Jedine, že soudruzi počítali so zavedením diaľkového do budúcna.
0
- purdo
- Stály člen

- Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
- Vek: 55
- Kontaktovať používateľa:
JJ, zlate 80-ky, ked som v 15-tich postavil moj uplne prvy zosilovac s A273D, A274D a A2030V... vdaka sudruhom z NDR
Bol v krabici z preglejky, ale na tu dobu hral ako svina 
Mal som ho na private v Brezne a radio Luxembourg ma uspavalo kazdy vecer
Mal som ho na private v Brezne a radio Luxembourg ma uspavalo kazdy vecer
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť
- Jirka84
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 21 Mar 2012, 20:30
- Vek: 74
Celkem už čtyři reakce, ale žádná odpověď k mému dotazu.
Takže ještě přesněji: přelaďoval někdo tuner Tesla 820A na celé pásmo VKV/CCIR = 87-108,25MHz?
Původní rozsah byl 65,6 až 104MHz s potlačeným mezipásmem pro záchranky a VB.
Díky za kladné reakce, případně i smysluplné návrhy k úpravě na 87-108,25MHz
PS1 základní zdroj MAA723 je vpravo dole a varikapy D1-D8 vlevo nahoře.
PS2 Pudro ,Laxik jsem chytal v učení na tranzistorák Doris, který mám dodnes ve sbírce
Takže ještě přesněji: přelaďoval někdo tuner Tesla 820A na celé pásmo VKV/CCIR = 87-108,25MHz?
Původní rozsah byl 65,6 až 104MHz s potlačeným mezipásmem pro záchranky a VB.
Díky za kladné reakce, případně i smysluplné návrhy k úpravě na 87-108,25MHz
PS1 základní zdroj MAA723 je vpravo dole a varikapy D1-D8 vlevo nahoře.
PS2 Pudro ,Laxik jsem chytal v učení na tranzistorák Doris, který mám dodnes ve sbírce
0
LAIK se DIVÍ, odborník žasne nad schopnostmi LAIKA...
- purdo
- Stály člen

- Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
- Vek: 55
To: Jirka84
Vzdy ma fascinovala vf elektronika, ale nikdy som si k tomu nenasiel cestu.
Mal som kamarata, ktory mi dokazal postavit na pockanie FM vysielac s tym, ze motal cievky na slane tycinky a ako budic pouzil KC507-cku v zapojeni, ktore som nikdy nepochopil (KC507-ka mala bazu na zemi), ale fungovalo to v pasme OIRT s dosahom 2km
Trochu sa vrtam v audio technike, ale moja specialita su cislicove obvody, logika a procesory. Tam je to presne dane... bud log.1, alebo log.0, nic medzi tym.
Vzdy ma fascinovala vf elektronika, ale nikdy som si k tomu nenasiel cestu.
Mal som kamarata, ktory mi dokazal postavit na pockanie FM vysielac s tym, ze motal cievky na slane tycinky a ako budic pouzil KC507-cku v zapojeni, ktore som nikdy nepochopil (KC507-ka mala bazu na zemi), ale fungovalo to v pasme OIRT s dosahom 2km
Trochu sa vrtam v audio technike, ale moja specialita su cislicove obvody, logika a procesory. Tam je to presne dane... bud log.1, alebo log.0, nic medzi tym.
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
- Mek
- Zaslúžilý člen

- Dátum registrácie: 15 Okt 2015, 20:49
- Vek: 38
Jirka84, vyhladaj zdroj ladiaceho napatia a zisti ake ma maximum pri 104 MHz. Je mozne, ze toto napatie ide od zdroja cez trimer urcujuci vrch pasma, prip. ma predradeny pevny rezistor, aby uz vyssie ako 104 MHz nesiel. Treba sa pohrat s ladiacim napatim aby islo este kusok vyssie, a do vstupnej jednotky potom netreba sahat. Aspon takto to bolo v radiu Tesla 814A, u ktoreho som rozsiroval pasmo.
0
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat. Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
Moja databaza suciastok: ELPARTS
Moj velky elektro projekt: MEGA TRANSISTOR CLOCK
Moja databaza suciastok: ELPARTS
Moj velky elektro projekt: MEGA TRANSISTOR CLOCK
- miroja
- Power user

- Dátum registrácie: 01 Feb 2010, 00:00
- Vek: 63
Prve verzie T820-tky sa vyrabali do 104 Mhz az neskor rozsirili VKV do 108 Mhz. Pokial sa nemylim, tak rozsirenie rozsahu nebolo vdaka vacsemu ladiacemu naoatiu, ale vdaka inej vstupke. Asi by sa to dalo dohladat aj v SN.
Ja som sa pokusal roztiahnut VKV na T 813, ktora konci od vyroby na 100Mhz a sibovanim trimrov sa mi to podarilo natiahnut o par MHz, ale nedostal som sa ani na 104 ...
Vyskusaj, asi to o nejaky Mhz potiahnes, ale 108 len zvysenim ladiaceho napatia by bolo pre mna velkym prekvapenim.
Ak si dobre vybavujem, su tam samostatne trimre na nastavenie "dorazov" stupnice a samostatne na predvolby. Tak ak budes krutit len jednou sadou, budes moct porovnat s origo az sa budes chciet pripadne vratit spat.
PS; Ja som nasyslisl najskor tu starsiu ale podarilo sa mi ju vykseftovat za tu 108 megovu....a mozno by bola aj k dipsozicii.
Tak doplnim sam seba.
Servisny navod mam len pre verziu do 104 Mhz 9asi ina ani nebola vydana), ale medzi zmenovymi listami bola popisana zmena 104->18 MHz.
Ja som sa pokusal roztiahnut VKV na T 813, ktora konci od vyroby na 100Mhz a sibovanim trimrov sa mi to podarilo natiahnut o par MHz, ale nedostal som sa ani na 104 ...
Vyskusaj, asi to o nejaky Mhz potiahnes, ale 108 len zvysenim ladiaceho napatia by bolo pre mna velkym prekvapenim.
Ak si dobre vybavujem, su tam samostatne trimre na nastavenie "dorazov" stupnice a samostatne na predvolby. Tak ak budes krutit len jednou sadou, budes moct porovnat s origo az sa budes chciet pripadne vratit spat.
PS; Ja som nasyslisl najskor tu starsiu ale podarilo sa mi ju vykseftovat za tu 108 megovu....a mozno by bola aj k dipsozicii.
Tak doplnim sam seba.
Servisny navod mam len pre verziu do 104 Mhz 9asi ina ani nebola vydana), ale medzi zmenovymi listami bola popisana zmena 104->18 MHz.
1
1
- mr.dred
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
Nikdy som neriešil "maximum výkonu " takýchto a podobných vstupiek" ale vždy išli "doladiť/preladiť " U-lad napätím prípadným "dostavením" vstupného zosilňovača (prípadne "jemnou" úpravou/doladením oscilátora) - lebo už spodok pod 87mHz nebolo treba - šírka pásma bola/ostala stále v pohode... Rádiá idú dodnes...Že nepasuje stupnica?!? V tom nie je problém, aby to nevedelo hrať!
Na jednom starom rádiu som mal cez stupnicu prelepené tenučké červené pásiky samolepky ...nezodpovedali nápisom či freq. na ploche... ale aj žena vedela, že na druhej "čiarke" z ľava má svoje obľúbené rádio...
Na jednom starom rádiu som mal cez stupnicu prelepené tenučké červené pásiky samolepky ...nezodpovedali nápisom či freq. na ploche... ale aj žena vedela, že na druhej "čiarke" z ľava má svoje obľúbené rádio...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
Zrovna na tom pracujem. V principe treba prepocitat ten pomäteny delic ladiaceho napatia, Kde najprv ladiace napatie ohybaju (33k paralelne k ladiacemu potenciometru 100k) a potom ho narovnavaju (R194, R137). Cela tato saskaren je tam bud kvoli nelinearnemu rozdeleniu stupnice na OIRT a CCIR (v 104MHz verzii je CCIR len asi na tretine stupnice, naopak v 108 MHz verzii je to naopak), alebo to vsak moze byt (a to je pravdepodobnejsie) kompenzacia nelinearity varikapov vo vstupnej jednotke.
Zrovna sa hrabem v 104MHz verzii, uz mi chodi od 88 (cca) do 104. Na 108 bude treba zdvihnut ladiace napatie (26V) na vyssiu hodnotu - predpokladam ze na cca 27 az 28V.
Bohuzial priamo simulacny subor .asc nejde vlozit.
Simulacia 88-108 s povodnou nelineranou stupnicou: A s linearnou: Stabilita FM - vcera som spravil razny experiment - ako zdroj ladiaceho napatia som pouzil externy zdroj pripojeny na bezec R124. R122 odpojeny. Predtym som vymenil vsetky 500nF elektrolyty v ceste ladenia za zvitky. ZDV: C41, C57, C3+C52 a A: C31 a C30. (uz po vymene sa to zlepsilo, ale nebolo to ono.
Vysledok je ze po zapnuti studeneho radia nabehne konkretna stanica za cca 7s. A drzi bez rozladovania (a samozrejme bez AFC). Tj samotny tuner je v poriadku. Problem bude na ceste do neho.
Idem este preslumat ten zmenovy list, vyzera celkom vyzivne.
Mimo to som mal vadnu A225 (TDA1047), AFC bolo trvale vypnute. Po vymene uz AFC funguje, ale stanicu v rozmedzi zmien ladiaceho napatia stale neudrzi)
0
Naposledy upravil/-a sergej v 01 Dec 2025, 12:38, upravené celkom 1 krát.
Co sa tyka sumu:
Predmetny pristroj sumel horsie ako vodopad aj po vymene modulu J (korekcie)a K za nesumiaci. Pricinou boli oxidacie v konektore prepinaca vstupov (modul X), Po niekolko nasobnom vytiahnuti a nastrceni modulu na piny sum upne prestal a prepinanie je o mnoho kultivovaniejsie. Teda pukanie v reproduktoroch je len pri prepinani rozhlasovych pasiem, pri prepinani vstupov uplne zmizlo.
Predmetny pristroj sumel horsie ako vodopad aj po vymene modulu J (korekcie)a K za nesumiaci. Pricinou boli oxidacie v konektore prepinaca vstupov (modul X), Po niekolko nasobnom vytiahnuti a nastrceni modulu na piny sum upne prestal a prepinanie je o mnoho kultivovaniejsie. Teda pukanie v reproduktoroch je len pri prepinani rozhlasovych pasiem, pri prepinani vstupov uplne zmizlo.
1
1
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 0 Odpovedí
- 4895 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa miroslavt.
-
- 11 Odpovedí
- 5965 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa sergej
-
- 1 Odpovedí
- 4419 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa sergej
-
- 2 Odpovedí