Nizka prenosova rychlost WiFi 5GHz

Moderátori: psichac, Moderátori

epto
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 09 Nov 2012, 16:23

Nizka prenosova rychlost WiFi 5GHz

Príspevok od používateľa epto » 04 Mar 2025, 09:55

Zdravim,
mam taky problem s nizkou prenosovou rychlostou na 5GHZ WiFi.
Internet mam optiku od T-comu. Ak som s NTB pripojeny kablom, rychlost je okolo800Mb/s (megabitov).
Rychlost kopirovania suborov z NTB na NAS server (ten je pripojeny 1Gb LAN) je okolo 90MB (megabajtov) cize je potencial kabla plne vyuzity.
Problem je, ze kabel taham cez pol miestnosti...
Kupil som extender na WiFi TP-Link RE 650. NTB sa pripoji, rychlost interneru je vsak iba na urovni 20 - 40Mb/s (megabitov), kopirovanie suborov sa vlecie na cca 2MB/s.
Myslel som, ze signal je slaby/ruseny....
Na 5GHz mam v okoli siet iba ja, cele pasmo je volne, spojenie router-extender a extender-NTB ide na odlisnych kanaloch, nerusia sa vzajomne.
Kvalita spojenia router-extender je od 700Mb/s po 1200Mb/s, kvalita spojenia extender/NTB je okolo 800Mb/s.
Je to vyrazne viac ako realna rychlost (20-40Mb/s)
Ak pripojim NTB cez WiFi priamo na router, kvalita spojenia kolise od 120Mb/s po 400Mb/s a realne ide tak na 15-20Mb/s.
Nie je mi jasne, preco pri nasobne kvalitnejsom spojeni cez extender je realna rychlost iba o trochu vyssia

V nastaveni routra a extenderu nemam nastavene ziadne obmedzenia pre rychlost, ziadne limity. V case pripojenia som na sieti iba ja (polnoc).

Premyslam este vypnut WiFi na Tcom rotri, pripojit k nemu iny router a z neho brat WiFi, ci sa to zlepsi.

Vzdialenost router-extender je cca 6m, cez dve steny, NTB-extender je tak 4m bez prekazok.
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 42

Re: Nizka prenosova rychlost WiFi 5GHz

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 04 Mar 2025, 10:21

wifi extender ti spomali rychlost o cca polovicu, to je taky vseobecne znamy fakt, preto sa pouziva len tam, kde nepotrebujes rychlost, ale staci ti aspon nejake to pripojenie.
Casto je tam lacny procesor a on proste vykonovo nezvlada, aj ked teoreticky wifi ti hlasi, ze mas linkovu rychlost dostatocnu.
1
Obrázok 1
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

epto
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 09 Nov 2012, 16:23

Príspevok od používateľa epto » 04 Mar 2025, 14:39

to znizenie rychlosti na cca polovicu mi je jasne, s tym som pocital.
Napriek tomu je rychlost vyrazne nizsia.
O slabom procaku a ze hw nwstiha mam pochybnosti, ten RE650 je riadny kus HW
https://www.alza.sk/tp-link-re650-d5098 ... b010009525
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 42

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 04 Mar 2025, 14:45

dalsia vec, na 5Ghz moze byt problem tie 2 steny, 2.4 prechadza stenami lepsie ako 5Ghz.
Ja by som pouvazoval, ci sa fakt neda nejak ten kabel natiahnut, mas tam limit 100m, tak nejak skryte popri stene by to snad slo.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Používateľov profilový obrázok
Edgar
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 12 Aug 2013, 02:28
Vek: 29

Príspevok od používateľa Edgar » 06 Mar 2025, 21:14

Neviem ako slovenský Telekom, ale s českým T-Mobilom mám hrozné skúsenosti čo sa týka toho ich routera, aj keď funkcie má dobré, ale pokrytie aj celé to správanie internetu bolo fakt na nervy... Aj keď zase nebolo to až také zlé ako to opisuješ.
Neviem, pre mňa je WiFi tak maximálne na mobil, do televízora a už aj do notebooku mám natiahnutý kábel a mám svätý pokoj, plnú rýchlosť (aj keď u televízorov diskutabilné, lebo majú prakticky všetky iba 100 Mb/s LAN) a ušetrené nervy.. A myslím že extender by Ti tie nervy len pridal.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok