Meshtastic

Moderátori: psichac, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
kukinko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 11 Júl 2008, 00:00
Vek: 43
Kontaktovať používateľa:

Meshtastic

Príspevok od používateľa kukinko » 03 Apr 2025, 19:27

Ahojte,

prevadzkuje niekto z tohto fora svoj vlastny uzol ?

ja som sa s tym zacal trosku "hrat", tak len vyzvedam, ci sa tu najde nejaky dalsi nadsenec ...

Konkretne som rozbehal tento modul

Kód: Vybrať všetko

https://heltec.org/project/wireless-stick-lite-v2/
A teraz studujem co vsetko s nim dokazem .. ale zatial ziadny dalsi aktivny uzol nevidim.
Mapa meshtastic na webe zobrazuje asi len zariadenia s gps modulom a pripojene do siete online (wifi).
0
"programujem = hram sa" s Arduino / ESP, LOGO!, Simatic + TIA
+ nejaka ta elektrobizuteria okolo

:agree:

bobo87
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 15 Feb 2007, 00:00
Vek: 38
Kontaktovať používateľa:

Re: Meshtastic

Príspevok od používateľa bobo87 » 04 Apr 2025, 01:02

Ahoj, som len zvedavy - cca aka je tvoja lokacia? + ako by to vedel vyuzit bytovkovy clovek?
0
float l,I,Q,_,o;int E;main(){I=1.125;while(I>=-1.225){for(l=-2;l<=1;l+=3/79.0){Q=_=0;for(E=127;Q*Q+_*_<4.0&&--E>32;){o=Q;Q=Q*Q-_*_+l;_=2*o*_+I;}putchar(E);}putchar(10);I-=9/88.0;}}

kukinko
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukinko » 04 Apr 2025, 06:27

ja to taky rozlietany ... rv-ke-po..

je mi jasne ze na sidlisku medzi panelakmi budem rad ak sa spojim s niekym vo vedlajsom panelaku..

ked som byval este u rodicov, vo vyskovom panelaku skoro najvyssie s vyhladom na cele kosice ... tam by sa to zrejme oplatilo viac
0

epto
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 09 Nov 2012, 16:23

Príspevok od používateľa epto » 04 Apr 2025, 08:34

ja som mal node v Kosiciach, teraz mam iba jeden cca 20km na juh od Kosic. Obcas komunikujem s uzivatelmi v KE, je ich tam zopar. Bezime na LongFast.
0

bobo87
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bobo87 » 04 Apr 2025, 08:41

Ja som praveze tiez z KE a byvam na Furci, s vyhladom na mesto. Len som zvedavy, co sa s tym da vlastne robit, ako to vyuzit, ci na nejaku komunikaciu, tracking, senzory, alebo ako. :)
0
float l,I,Q,_,o;int E;main(){I=1.125;while(I>=-1.225){for(l=-2;l<=1;l+=3/79.0){Q=_=0;for(E=127;Q*Q+_*_<4.0&&--E>32;){o=Q;Q=Q*Q-_*_+l;_=2*o*_+I;}putchar(E);}putchar(10);I-=9/88.0;}}

epto
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa epto » 04 Apr 2025, 08:59

Primarne je to urcene na komunikaciu. Nody zvyknu prenasat aj data (teplota, poloha, napatie bateria...)
Princip siete je decentralizovana siet, cize ak vsetko zlyha, toto pojde :)
Daju sa prenasat aj data avsak nemas zarucene dorucenie spravy.
meshtastic_map_KE.png
0

bobo87
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bobo87 » 06 Apr 2025, 00:38

Mozno by som sa pridal, ak teda uz je nieco aktivne aj tu, len to nevidiet.
0

kukinko
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukinko » 06 Apr 2025, 13:13

Ja som mapu pozeral, ale nic moc s poctom uzlov... Ale zrejme to nezobrazuje vsetko...
Jeden kusok mam zapnuty v praci, druhy doma.. a na mape ich nevidno

Som v tom len zaciatocnik, ale predpokladam, ze musi mat zadanu fixnu polohu alebo je taha z gps modulu, + info na webstranku..
0

bobo87
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bobo87 » 06 Apr 2025, 14:01

Na akom pásme sa tu v okolí beží? Nech viem,čo objednať.
0

epto
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa epto » 07 Apr 2025, 08:46

skus tu: https://www.laskakit.cz/meshtastic/

Na zaciatok Heltec V3 https://www.laskakit.cz/heltec-wifi-lor ... ifi-modul/
alebo T114 https://www.laskakit.cz/heltec-mesh-nod ... 40-sx1262/
Este antenu, krabicku a hotovo. Frekvencne to bezi na 868MHz,

Pokial chces mobilnu verziu, tak aj baterie a krabicku si vytlacis na 3D tlaciarni:
https://www.printables.com/search/model ... astic+case
0

kukinko
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukinko » 07 Apr 2025, 12:09

ja som vzal zopar kuskov stik live V3 - link vyssie... na ali som vystihol akciu cca 11eur za kus :)

s antenkou a kablikom pre bateriu -- mam tam nejaku 1200mAh, nevien kolko vydrzi, ale po vikende bola v praci uz vybita .. tak ratam ze mozno den by mohla vydrzat ..

ja som tu videl (na mape mesh) 868 frekvencie, tak som si tiez kupul 868MHz verziu

cez appku vidim nejaky dalsi aktivny uzol, ale neodpoveda mi na spravy ...

jeden uzol mam aktivny v zaborskom, druhy bude coskoro aktivny na sekcove pri maxe :D
0

bobo87
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bobo87 » 07 Apr 2025, 22:02

Dakujem za tipy, teda budem sa obzerat po 868MHz verziach a uvidim, ci alik, alebo nieco z okolia. Na balkone mam maly solar+kontroler+aku, tak to asi budem napajat z toho a kedze vyhlad mam na znacnu cast mesta, snad to niekomu bude napomocne. :)

@kukinko: Ak sa to zapaci, mozem skusit zobrat nejaku mobilnu verziu do vetrona a mozme skusit aj take spojenie. :D
Prílohy
1744055749339.jpg
0

denis555
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 11 Dec 2011, 23:07
Vek: 30

Príspevok od používateľa denis555 » 08 Apr 2025, 03:27

Niekto Piešťany okolie s meshtasticom? nič moc aktivita tu v okoli. Občas sa podarí nejaké spojenie. A to mám ozaj veľkú anténu :biggrin:
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Príspevok od používateľa Victorio » 08 Apr 2025, 08:48

nejak mi to pripomina Packet radio, alebo stare BBS iba s novsimi komponentami.
nezda sa mi ze by sa to nejak ujalo, rozsirilo, vyuzilo.
hlavne tie frekvencie 433 a 866MHz, predsa to pasmo pouziva milion bezdrotovych systemov, alarmy, dialkove ovladace a pod.,
A napr 866MHz mam smart ovladanie termostatickych hlavic na radiatoroch, ktore vobec nie je spolahlive, a je to japrogramovane tak, ze limituje dlzku komunikacie na par minut v hodine kvoli tomu, aby neblokovalo pasmo, vraj podla nejakeho telekomunik.predpisu.
Dalej tie bezdrotove "somarinky" (kvoli problemom by som to najradsej prerobil na stare poctivé kable 😡), ak su mensej kvality zvyknu sa pri slabej baterii rozkmitat tak, ze zarusia siroke pasmo vratane wifi.
Na take hrajkanie namiesto vysedavania v krcme OK.
Ale ak to dokaze prepinat sirsi rozsah kanalov podobne ako wifi a prenos txt dat trva velmi kratku dobu a niekto to nezahlti prenosom fotografii, hlasu a pod, mohlo by to ako zalozna komunikacia podobne ako cb vysielacky odlozene v garazi byt uzitocne.
0

epto
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa epto » 08 Apr 2025, 16:57

@Victorio
433 a 866 MHz su pasma vyhradene na volnu digitalnu komunikaciu s prislusnym prevadzkovym poriadkom. Zariadenia sa chovaju ako mlciace stanice, mozu vysielat iba urcity cas za danu casovu jednotku. Tusim je to 6s za minutu. Je to presne kvoli tomu, ze v tychto pasmach je ich vela, tak aby sa vzajomne nerusili.
Preto su urcene na prenos maleho mnozstva udajov. Typicky nejake data, kratke textove spravy. Urcite nie obrazky, multimedia, zvuk....
Cely projekt vznikol ako napad vytvorit fungujucu komunikacnu siet ked vsetko ine zlyha (postapokalypsa).
Siet je decentralizovana, nema ziaden riadiaci uzol, spravy prijmu zariadenia, ktore su v dosahu a preposlu dalej. Pocet preposlani sa da nastavit. Pri dobre umiestnenych staniciach sa daju nadziazat spojenia na velke vzdialenosti. Mne sa dari spojenie na cca 25 km, antenu mam na streche rodinneho domu.

Pri vyssej koncentracii dochadza ku zahlteniu siete, pakety lietaju jeden cez druhy a vzajomne sa to rusi. Preto je viacero sposobov prevadzky. Najprv sa islo (v Cechah) na tzv. LongFast - vhodne na vacsie vzdialenosti, komunikacia je pomalsia, prenos trva dlhsie.
Teraz bratia cesi prechadzaju na MediumFast, kde je dosah spojenia mensi avsak pri hustej sieti to vyrazne zvysi celkovu prenosovu kapacitu. Naviac posledny firmware 2.6 riesi vyrazne aj tento problem, optimalizuje sa dorucovanie sprav. Protokol samotny nezarucuje dorucenie spravy, pripadnu kontrolu/potvrdenie je nutne riesit osobitne.

Na podobnom principe funguje vela sieti, typicky je zber udajov z vodomerov po dedinach a mestach. Najnovsie sa planuju dat komunikacne jednotky na smetiarske auta, tie pri zbere komunalneho odpadu na dedinach zaroven urobia odpocet vodomerov.

Pises, ze je to taka hracka do krcmy. V podstate ano, ludia to beru najprv ako zabavu. Je to uzitocna zabava, clovek sa nieco nauci, a travi cas inak ako cumenim do mobilu (aj ked pri pisani, citani sprav tam aj tak cumi :) ) Bez ucasti tychto ludi, co sa s tym hraju by vsak testovanie a vylepsovanie prebiehalo velmi tazko, az realna prevadzka odhali slabiny.
0

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Príspevok od používateľa Victorio » 08 Apr 2025, 18:23

OK, dik za info, nepoznám to, iba to pásmo ma prekvapilo, lebo je tam ten limit asi je to tých 6 sek./min, ja som práve s tým mal problém pri nastavovaní termostatických hlavíc, kedy som potreboval nastavovať viac vecí v kratšom čase a musel som čakať, kým hub uvoľní ďalší prenos.
Mám eq-3 max! systém, s max cube gateway, zrejme tie komunikačné moduly budú podobné ako pre Meshtastic, a nedá sa povedať že by ten systém bol spoľahlivý, je to zrejme vecou firmware ale napr. ak vypadne komunikácia , moduly nevedia sami nadviazať spojenie, pomôže iba reset , a dosah v dome je tiež obmedzený, pri 866Mhz, ak sú 2 tehlové múry , už to má problém. Skúšal som dať aj presne na vlnovú dĺžku anténu, ale nič nepomohlo.
Ale to na okraj, hádam to nie je veľmi mimo témy. Budem sledovať situáciu, a ak pribudne viac používateľov, pridám sa :)
0

kukinko
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukinko » 08 Apr 2025, 19:43

denis555 napísal:
08 Apr 2025, 03:27
Niekto Piešťany okolie s meshtasticom? nič moc aktivita tu v okoli. Občas sa podarí nejaké spojenie. A to mám ozaj veľkú anténu :biggrin:
aku antenu mas? kupenu hotovu? ci si doma vyrabal?
0

denis555
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 11 Dec 2011, 23:07
Vek: 30

Príspevok od používateľa denis555 » 09 Apr 2025, 02:26

Mám hotovú kúpenú.
https://botland.store/antennas/20121-an ... 62737.html

A zariadenie meshtastic wireless paper. Krabicka 3d tlac, 18650 bateria. + k tej antene este iny ako dodavany, dlhsi kabel+redukciu. Ak by niekto chcel mozem dat aj linky. Antenu mam vonku na balkone, na zabradli a hw vnutri momentalne trvalo napajane cez usb c.
Obcasne chytim aj nody v rakusku. Taktiez nody z lietadla. Celkovo mam okolo 300 nodov v zozname, ale online su obcasne.
0

bobo87
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bobo87 » 14 Apr 2025, 13:44

Ahoj, tak som to nejako zapojil, som uz viditelny aj na mape (bobo87-home), len zatial este nemam krabicku, takze neviem, ci ma niekto chyti, kedze som indoor. Ale snad budu aj updaty. :)
0

kukinko
Ultimate člen
Ultimate člen
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukinko » 14 Apr 2025, 17:03

dal si si fixne suradnice ?
ja som skusal kadejake nastavenia ale na mape som sa nevidel ...

mozno "sa nevidim" preto, lebo nemam svoj nod pripojeny na wifi ...
0

Napísať odpoveď