Nechcené odpájanie portov na vzdiaľené servery - Sagemcom 5670

Moderátori: psichac, Moderátori

mirop
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 20 Apr 2025, 17:59

Nechcené odpájanie portov na vzdiaľené servery - Sagemcom 5670

Príspevok od používateľa mirop » 20 Apr 2025, 19:02

Už niekoľko týždňov si všímam samovoľné odpojenie portov pre prístup na vzdialené, zvyčajne čínske servery bez automatického pripojenia. Router mám od Telekomu - Sagemcom 5670 t.j. optický internet. A jedná sa mi hlavne o plynulé a bezproblémové fungovanie linuxových stb, na ktorých beží sharing z čínskych serverov. A správa sa to nasledovne:
Jeden deň to bezproblémovo funguje, stb dekóduje tv programy. Na ďalší deň vidím cez web interface do Oscamu stb, že tie čínske linky sú OFF. A toto nie je na všetkých stb (mám ich v domácnosti aktívnych 5 ks), ale len napr. na jednom z nich (a nie vždy na tom istom!). Spravím reštart toho Telekomáckeho routra a po reštarte hneď share linky nabehnú - pripoja sa a stb funguje. Dokonca minule som skúšal takú vec, stb fungoval, share linky boli aktívne, odpojil som LAN kábel od stb a o chvíľu opäť zapojil a linky zostali nepripojené - samozrejme po reštarte routera sa to rozbehlo. Alebo som si všimol, že linky boli odpojené a cez noc, predpokladám u Telekomu nejakú nočnú údržbu, sa to pripojilo. Ešte donedávna mi router robil bezproblémové napr. prvotné pripojenie na tie čínske servery, teraz sa pripojí až po reštarte routera. A teraz, keď nad tým uvažujem, tak ma napadajú viaceré alternatívy a to:
- chyba je v routeri, po automatickej aktualizácii fw routera majstri programátori tam niečo pokafrali na tom fw?!
- Telekom začal nejako blokovať zahraničné servery?! Pozn. síce je to trochu za vlasy pritiahnuté, ale všetko je možné v dnešnom svete, či?!
Ešte k tomu dodám, že tieto moje stb sú všetky pripojené cez LAN, u nás doma sa Wi-fi využíva len na pripojenie mobilov a tabletov, ostatné zariadenia sú pripojené cez ftp LAN káblom. Terajšia kombinácia stb a ich používanie týmto spôsobom mi v domácnosti fungovalo veľa rokov. V podstate za posledné cca 3 roky, čo ten Sagemcom router mám od Telekomu som nespravil toľko reštartov ako za posledné 2 -3 týždne!
Inak, na ostatnom využívaní internetu u mňa doma som si nevšimol ďalšie/iné závady - internet proste funguje.
Tak, ak mi niekto vie poskytnúť dobrú radu, budem veľmi rád a vďačný. Inak ma napadá ešte jedna možnosť a to reklamácia routera a výmena za iný.
S pozdravom Miro.
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 49

Re: Nechcené odpájanie portov na vzdiaľené servery - Sagemcom 5670

Príspevok od používateľa misocko » 21 Apr 2025, 00:02

ak ten SHARING nieje legálny, tak si na nespávnom fore !!!
0

mirop
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa mirop » 21 Apr 2025, 06:18

Ja tu nechcem riešiť legálnosť, či nelegálnosť, ale skutočnosť, že prečo sa správa ten router tak, ako sa správa. Od doby, čo mám net cez optiku som sa s takýmto niečím pri tomto routri nestretol, až teraz. A samozrejme fungovalo to normálne predtým aj cez metalické pripojenie Telekomu a taktiež aj cez predošlé "mikrovlnné" pripojenie.
0

Používateľov profilový obrázok
Mek
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Okt 2015, 20:49
Vek: 38
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek » 21 Apr 2025, 08:14

Ak to jeden den funguje a druhy uz nie, ako workaround by sa dalo nastavit v routeri automaticky restart kazdu noc (ak sa to da), a ak sa to neda, restartovat mu napajacie napatie nejakym casovacom do zasuvky.
0
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat. Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
Moja databaza suciastok: ELPARTS
Moj velky elektro projekt: MEGA TRANSISTOR CLOCK

mirop
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa mirop » 21 Apr 2025, 08:34

Ono to vyzerá, akoby nefunguje poriadne DNS server v Telekome. T.j. nedokáže riadne prekladať textovú IP adresu do tej klasickej číselnej.
Pozeral som po rôznych fórach a hľadal podobné problémy a toto riešenie je zrejme najlogickejšie.
Tam jeden užívateľ to riešil zmenou DNS v každom zariadení na 8.8.8.8 a 8.8.4.4.
Vyskúšam to a uvidím?!
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 42

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 22 Apr 2025, 08:27

V momente, ako je naviazane spojenie, tak dns tam nema ziadny vplyv.
Dalsia vec, ak ides cez nazov, tak je dost mozne, ze tie cinske servre casto menia ipadresy, a router ma urcitu dns cache, kedy vracia odpoved priamo z nej a nedotazuje sa stale na preklad nadradeneho servra.
Skus pohladat v nastaveni, ci nemas niekde moznost nastavit cas, kedy vyprsi platnost. Pozor, nemylist si to s dhcp, tam sa tiez nastavuje cas, ale to je nieco ine.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

olu
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 02 Nov 2016, 14:35

Príspevok od používateľa olu » 22 Apr 2025, 11:25

Len ma napadlo, tam kde mas v oscame linky off mas aj zapnuty nejaky program?
Lebo u mna ked oscam nepotrebuje komunikovat so serverom tak linky vypne.

Chcel som tym povedat, ze to moze byt aj v nastaveni oscamu. Mozes vyskusat, ze ked je linka off tak prepnut na iny program. Mozno sa potom pripoji. Ale to uz je na ine forum...
0

mirop
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa mirop » 22 Apr 2025, 19:31

Áno, ja viem o tom, že tie linky sa časom vypnú, ale oni nenabehnú automaticky, keď si pýta oscam zápisy, jednoducho ostanú off. A pripoja sa až po reštarte routera.
0

Napísať odpoveď