pomoc s navrhom dps

Všetko to čo sa inde nehodí

Moderátori: psichac, Moderátori

glastron
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 10 Feb 2013, 09:24

pomoc s navrhom dps

Príspevok od používateľa glastron » 09 Feb 2025, 10:31

ahojte.

potreboval by som pomoc s navrhom dps. je to hybridny io akai zo 70 rokov. bohuzial je po smrti.. v serrvisnom manuali je jeho schcema, ale nikdy som ja nerobil zo ziadnym programom na navrh dps... je to sucastou zdroja vysokeho napartia pre snimaciu elektronku v starej ciernobielej kamere. vypada ze je to driver koncovyvh tranzistorov pred trafom. ma rozmer 25x13mm a 10 vyvodov v rade za sebou. vola sa to aa176. ale nikde na webe som o nom zmienku nenasiel. hodnoty odporov tam su ale tranzistory su nezname ale myslim ze sa daju pouzit klasicke spinacie univerzalne. jeden ten hybrid som rozbil a su vnutri klasicke to92 puzdra. dakujem velmi pekne
Prílohy
aa-176.png
0

Používateľov profilový obrázok
enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21

Re: pomoc s navrhom dps

Príspevok od používateľa enigma » 09 Feb 2025, 16:29

skús ešte aspoň 10x dať jeden a ten istý príspevok ? čo si myslíš , že si na tržnici či kde ? nestačilo iba raz ?
čo by to bolo keď by každý z nás opakoval každých pár minút príspevok - otázku ?

admin , vymaž toto ako duplicitnú tému . ďakujem
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 09 Feb 2025, 19:40

enigma :agree: nerob z toho tragédiu.. to stáva aj skúseným..
Aj mne sa dávnejšie stalo, že som mal rozpísaný príspevok "čiastkovo" na dvoch "strojoch" (lebo každý má k "niečomu" iný prístup a musel som pendlovať... a všetko rozhodol motor webu... dokonca z toho boli 4 vlákna :lol: Akurát že som to stihol premazať, kým si toho niekto všimol a začalo mu to vadiť.. :wink:
glastron tu už síce je niekoľko rokov ale skôr, ako "pozorovateľ"... príspevkov nemá moc, tak že nejakú chybu môžme tolerovať...
Vyskytujú sa tu aj iné "bludy", (niekedy aj moje! :lol: :lol: ) a je to OK! :thumbup:

Ale k téme..
Návrh DPS pre takýto "jednoduchý" hybrid nie je nič mimoriadne.. a v dnešnej dobe návrhových programov určite nie..
Ale pokiaľ nezadáš aspoň nejaké parametre (veľkosť, rozmiestnenie vývodov, typy použitých komponentov..atď) ktoré sa dajú v nejakom programe spracovať je to pre "zhotoviteľa / návrhára" tvrdý orech... (síce nejaký podklad si dal, ale cena stráveného času vyhľadávaním + cena mozgového závitu už vysoko prevyšuje cenu toho obvodu a nehovoriac o tom, či sa tú starú technológiu oplatí ešte udržať pri živote).
Ja som tiež kedysi nahradil motor-driver do JVC videa o asi 15-tich tranzistoroch + smeti na plošáku 3x5 cm - väčší som nemal kam spratať a vyzeralo to hrozne.. o internete či návrhovom programe som ani nesníval.. tak vznikol hybrid - "vrabčie hniezdo na stračej nôžke" :lol: :lol: VCR s ním dožil :wink: Zodrali ho..chvála Bohu..
1
Obrázok 1
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

tinono
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 04 Júl 2013, 15:05

Príspevok od používateľa tinono » 09 Feb 2025, 21:06

Mna skor zarazilo, ak je to vlakno myslene skutocne a nie AI. Preco nedal fotku toho plosneho spoja, ak su tam puzdra TO-92 tak by snad mohli ist vymenit(aj ked boli zaliate).
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 09 Feb 2025, 21:18

tinono napísal:
09 Feb 2025, 21:06
Mna skor zarazilo..atď..
Tie púzdra boli kedysi v keramike či pertinaxe, alebo iným sajrajtom zaliaté, alebo vyzerali ako nejaký "takmer bežný integráč" s hrbolcami... výmena komponentu u takéhoto prevedenia je priam nemožná...
A ak to berie AI ako zber informácií ?? Má sa čo ešte učiť!
0

cs001
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 28 Apr 2010, 00:00

Príspevok od používateľa cs001 » 09 Feb 2025, 22:16

...myslím, že by sa to dalo ľahko realizovať v SMD. Len tak narýchlo som to nahádzal a ručne pospájal.
Číňan by to vyrobil za pár drobných...
Možno sa niekto ochotný nájde. Potom len skusmo osadiť a možno motyka vystrelí... :wink:
Prílohy
hybrid.jpg
3
Obrázok 3
Technics, Pioneer, Tannoy, Lenco, Sony, Beyerdynamic, Khadas,Topping, Vivanco, Samsung, Dell, Minolta, OKI, Canon, Keithley, Fluke, Labs, Futaba, Citroen, Opel, Mizuno...

glastron
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa glastron » 10 Feb 2025, 19:20

dakujem vyskusam. ospravedlnujem sa ked som to dal viac krat, asi nahodou ,netusim, odoslal som to len raz..... a ano je to na keramike,a aj som tie tranzistory vymenil ale hodnoty odporov su uplne mimo a tie sa tam vymenit nedaju.
0

manik
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 19 Jan 2008, 00:00
Vek: 46

Príspevok od používateľa manik » 10 Feb 2025, 21:37

Daj nejake fotky, neni problem vyrobit
0

glastron
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa glastron » 11 Feb 2025, 07:17

cele to ma rozmet 25x13mm. moze to byt tak o 2 mm vyssie. dakujem. keby sa to chcelo aj niekomu vyrobit tak by som bol rad. nie zadarmo samozrejme. dakujem.
Prílohy
IMG_1420.png
IMG_1419.png
0

balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Príspevok od používateľa balu » 11 Feb 2025, 09:22

Ta první fotka to je teda luxus ... To jsi to klidně mohl fotit přes mléčné sklo.
Sakra - v době, kdy se fotilo na film, tak tohle člověk zjistil až při vyvolávání snímků, ale v době, kdy si fotku můžeš nejdřív prohlédnout, jestli se povedla, tak se nestydíš za to, co jsi sem nahrál ? Co jako z toho rozmazanýho fleku máme vykoukat ?
1
Obrázok 1

glastron
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa glastron » 11 Feb 2025, 09:39

sakra mas pravdu, sorry🤷‍♂️
Prílohy
IMG_1425.jpeg
IMG_1424.jpeg
0

balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa balu » 11 Feb 2025, 10:27

Tohle už je jiná písnička. :thumbup:
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 11 Feb 2025, 15:34

mr.dred napísal:
09 Feb 2025, 19:40
tak vznikol hybrid - "vrabčie hniezdo na stračej nôžke"
Fotka už je fajn....no ale klobúk dolu.. takto "zlé" to moje "dielo" teda nebolo :rolleyes: - ani s ohľadom na vtedajšie možnosti :lol:
Ale veď kreativite sa medze nekladú...pokiaľ je to funkčné - končím aj s pripomienkami 8)
1
Obrázok 1

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 11 Feb 2025, 15:52

balu napísal:
11 Feb 2025, 10:27
Tohle už je jiná písnička.
ale nepomôže... v tom je problém..
Chcel pasívno/aktívnu náhradu za hybrid...podľa mňa stačil max. rozmer X/Y/Z ktorý tam naprace... text a melódia pesničky je už dnes pasé...veď by to napratali pod hocijaký "pľuzgier" naparený na plošáku...a s omnoho vyššou integráciou...závislý len na rozteči/pripojení na konektor
0

glastron
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa glastron » 11 Feb 2025, 16:53

to bol len pokus. nefunguje to, hodnoty odporov na tej keramike su uplne mimo... spravil som vrabcie hniezdo mimo tejto keramiky a ide to... chcel som len ci to niekto nevie nakreslit v nejakom programe a dam si vyrobit plosak. alebo keby to niekto spravil cele tak mu to zaplatim. ale zatial su len vsetci mudri ako radio a ziadny pomoc... ja som nikdy nerobil zo ziadnym programom na dps, a nechce sa mi pri tom presedet 3 dni. to je vsetko.....
0

balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa balu » 11 Feb 2025, 21:34

Ono - fotka a zapojení je jedna věc. Udělat DPS, kterou si necháš udělat taky není problém, ale pokud jsi vázaný nějakým rozměrem a rozmístěním nožiček, tak je potřeba sem hodit rozměrový nákres případně s rozmístěním jednotlivých vývodů. Případně k tomu uvést, který rozměr se musí dodržet a který lze posunout podle potřeby. A třeba i uvést, jestli máš nějaké součástky s nějakými pouzdry, protože lze použít SMD nebo THT verze součátek nebo napsat - součástky nakoupím podle osazovacího předpisu a pak necháváš volbu typu součastek na tom, kdo bude připravovat DPS. A nejenom to, třeba taková 7805 má minimálně 3 verze THT a 4 verze SMD provedení - a vše je stále jedna a ta samá součástka. Pak není problém sem hodit DPS a podklady pro výrobu, které pošleš tetičce do Číny a pak už jen počkáš, až přijdou hotové desky, které osadíš a je hotovo. Můžeš si dokonce nechat desky i (třeba jen částečně) nechat osadit - samozřejmě na to musí být udělané podklady.

Kompletní podklady pro takhle jednoduchou DPS můžou být hotové tak do hodiny. Pokud bys to chtěl nechat i osadit, je situace o něco složitější. Jednak to dotyčnému bude trvat déle (musí vybírat součástky z nabídky výrobce DPS v Číně) a jednak bys to pak musel objednat u toho konkrétního výrobce.
0

glastron
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa glastron » 12 Feb 2025, 14:02

tak mam to vyriesene:-). tymto chcem velmi pekne podakovat andrej152 za pomoc :partyman:
1
Obrázok 1

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok