Pokus s elektromagnetom v LC obvode

Všetko to čo sa inde nehodí

Moderátori: psichac, Moderátori

el_fuego333
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 02 Aug 2010, 00:00
Vek: 50

Pokus s elektromagnetom v LC obvode

Príspevok od používateľa el_fuego333 » 11 Jan 2025, 15:50

Ahojte,
urobil som takyto pokus s elektromagnetom v LC obvode:
Rozobral som stary 220/12V EI transformator so zeleznym jadrom. Z E - casti a cievky som spravil elektromagnet a zapojil ho do LC obvodu s rozbehovym kondenzatorom (rezonancna frekvencia 10Hz).
Z I-casti som spravil kvader. LC obvod s elektromagnetom som nechal pulzovat PWM obvodom na rezonancnej frekvencii. Prilozil som I-kvader k elektromagnetu a nechal som ho vibrovat, rukou som na vibraciu kladol dost velky odpor, takze spotreba energie, ktora sa spotrebovavala na vibraciu I kvadra v ruke bola znacna (ledva som to udrzal). Sledoval som spotrebu energie multimetrom aj osciloskopom - bez I kvadra, s vibrujucim I kvadrom, aj s prilepenym I-kvadrom na elektromagnete. Uroven spotreby energie bola vo vsetkych troch pripadoch takmer rovnaka (zmena zanedbatelna). Malo to len vplyv na malu zmenu rezonancnej frekvencie LC obvodu.
Otazka znie - podla zakona zachovania energie by prilozenie a brzdenie I-kvadra k elektromagnetu malo sposobit zvysenu spotrebu energie, ale nedeje sa tak. Na tomto pricipe (pritahovanie ferromagnetickeho materialu k elektromagnetu) pracuju SRM motory (switched reluctance motor). Ak by sme SRM motor urobili tak, ze by mal 2x2 fazy a cielvky by boli zapojene do LC obvodu tak, ze pri smere prudu z kondenzatora jednym smerom by prud prechadzal prvou cievkou paru, a po nabiti kondenzatora na opacnu polaritu by spatny prud v kmite siel druhou vedlajsou cievkou v pare, s akou efektivitou by pracoval takyto motor na rezonancnej frekvencii LC obvodov, ked standardne motory SRM pracuju az z 95% ucinnostou a to nepouzivaju LC obvod, ktory by reusoval elergiu z kondenzatora kmitanim.
Skusal som aj GPT, ale spolahlivo mi nedalo vysvetlenie, preco pri kmitani ferromagnetickeho materialu pri elektromagnete v LC obvode nedochadza k zvysenej spotrebe energie - stale sa odvolavalo na zakon zachovania energie, ale mohlo by sa jednat o podobny efekt, ako pri tepelnom cerpadle. Vedel by mi niekto vysvetlit, ak uvazujem zle ?
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 49

Re: Pokus s elektromagnetom v LC obvode

Príspevok od používateľa misocko » 11 Jan 2025, 17:08

Obávam sa že sa len presunula energia z premeny priamo na teplo na mechanickú prácu. Pre zlepšenie učinnosti čohokoľvek , potrebujeme dokonalejšie materialy (supravodivosť a podobne)
0

Napísať odpoveď