Transformátor,kde zohnať?

Ak potrebujete zohnať nejakú vec ohľadom elektroniky, či už len súčiastku alebo, stavebnicu, spreje...

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Sinuhet
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 106
Dátum registrácie: 24 Feb 2020, 19:07
Bydlisko: Bratislava

Transformátor,kde zohnať?

Príspevok od používateľa Sinuhet » 03 Mar 2020, 15:27

Zdravim, je tu niekto kto by vedel a bol ochotny navinut transformator podla parametrov za nejaku rozumnu cenu? Dakujem
0
Naposledy upravil/-a mirosne v 22 Okt 2020, 14:01, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Úprava názvu témy

Používateľov profilový obrázok
fandapro
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 158
Dátum registrácie: 24 Júl 2015, 10:38
Bydlisko: Litoměřice
Vek: 71
Kontaktovať používateľa:

Re: Transformator

Príspevok od používateľa fandapro » 03 Mar 2020, 16:31

Ozvěte se na emajl fandapro@seznam.cz, možná se domluvíme.
0
fandapro.blogspot.cz fandapro@seznam.cz

MARKYS
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 133
Dátum registrácie: 24 Nov 2019, 21:29
Bydlisko: Čadca
Vek: 20

Re: Transformator

Príspevok od používateľa MARKYS » 03 Mar 2020, 18:32

Slušné ceny majú na https://sklep.toroidy.pl/en_US/index . Môžeš si vybrať výkon a výstupné napätie, asi všetko, čo by si potreboval :D
0
Nič nevydrží dlhšie ako dočasné riešenie.

dan21
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2978
Dátum registrácie: 11 Apr 2007, 00:00
Bydlisko: ZA

Re: Transformator

Príspevok od používateľa dan21 » 03 Mar 2020, 18:36

Ja si davam navijat trafaky v http://torelec.sk/
Spokojnost
0

nalimko33
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4474
Dátum registrácie: 29 Dec 2008, 00:00
Bydlisko: Košeca
Vek: 50

Re: Transformator

Príspevok od používateľa nalimko33 » 03 Mar 2020, 20:08

0
SHARP MZ-811

Používateľov profilový obrázok
Sinuhet
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 106
Dátum registrácie: 24 Feb 2020, 19:07
Bydlisko: Bratislava

Re: Transformator

Príspevok od používateľa Sinuhet » 03 Mar 2020, 21:46

Dakujem vsetkym za rady :agree:
0

Jerry19
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1428
Dátum registrácie: 10 Júl 2007, 00:00

Re: Transformator

Príspevok od používateľa Jerry19 » 04 Mar 2020, 07:12

A naco si to vlastne davate navijat ? Preco si nekupite hotove trafo ake potrebujete ?
A ked potrebujete nejake pomocne vinutie, tak proste dat dalsie trafko mensie a vybavene...
Alebo ked to je len malicky vykon tak ani to by mozno nebolo treba, len by sa zregulovalo na mensie napatie...
No zalezi na tom ze kolko vynuti ake napatia a prudy.... Ale fakt by to muselo byt nieco velmi specialne aby som riesil, ze to dam navijat...
By ma nenapadlo pri nejakom hobby projekte kde vyrobim 5 kusov si davat trafo navijat...
0

Používateľov profilový obrázok
Michal02
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 134
Dátum registrácie: 14 Dec 2008, 00:00
Bydlisko: Dunajská Streda
Vek: 62

Re: Transformator

Príspevok od používateľa Michal02 » 04 Mar 2020, 13:36

Prepáčte, ale zožiera ma zvedavosť, aké elektrické parametre má mať to zmienené trafo?
0

Používateľov profilový obrázok
rudko
Power user
Power user
Príspevky: 2280
Dátum registrácie: 28 Dec 2012, 08:33
Vek: 36

Re: Transformator

Príspevok od používateľa rudko » 04 Mar 2020, 14:27

Jerry19 napísal:A naco si to vlastne davate navijat ? Preco si nekupite hotove trafo ake potrebujete ?
A ked potrebujete nejake pomocne vinutie, tak proste dat dalsie trafko mensie a vybavene...
Alebo ked to je len malicky vykon tak ani to by mozno nebolo treba, len by sa zregulovalo na mensie napatie...
No zalezi na tom ze kolko vynuti ake napatia a prudy.... Ale fakt by to muselo byt nieco velmi specialne aby som riesil, ze to dam navijat...
By ma nenapadlo pri nejakom hobby projekte kde vyrobim 5 kusov si davat trafo navijat...
Ja som si napriklad daval kedysi navijat trafo do striedaveho nastavitelneho zdroja lebo som potreboval vinutia 1V, 2V, 4V, 8V, 16V, 32V, 64V, 128V a take som vtedy nikde v ponuke nevidel :-)
0
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...

Používateľov profilový obrázok
Sinuhet
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 106
Dátum registrácie: 24 Feb 2020, 19:07
Bydlisko: Bratislava

Re: Transformator

Príspevok od používateľa Sinuhet » 04 Mar 2020, 18:58

Primar 230V, sekundar 40V/5A, 30V/5A, 20V/5A, symetrika 2x15V/3A. Viem ze by sa to dalo vyskadat z viacerych traf, mohol by som pouzit aj spinane zdroje aj ked ich nemam rad. Vsetko bude otazka ceny. Este raz dik za informacie.
0

Stefan31
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 10 Feb 2010, 00:00
Bydlisko: Slovensko

Re: Transformator

Príspevok od používateľa Stefan31 » 04 Mar 2020, 19:24

Tak odhadom jadro EI s cca 25cm2, min. 625W a to ešte treba prepočítať okienko kostry, do akej by sa to vinutie vošlo. A pripojenie na sieť poriešiť tak, aby nespadol remeň z generátora v Kujbyševe :D :D ... to nevyzerá na zopár drobných ....

Stefan31
0
Keď som sa narodil, nemal som nič. Polovicu z toho ešte mám.

Používateľov profilový obrázok
Sinuhet
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 106
Dátum registrácie: 24 Feb 2020, 19:07
Bydlisko: Bratislava

Re: Transformator

Príspevok od používateľa Sinuhet » 04 Mar 2020, 20:04

Este taka otazocka, o kolko sa predimenzovava prud pri vypocte transformatora?
0

Používateľov profilový obrázok
Wili
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1699
Dátum registrácie: 13 Sep 2010, 00:00
Bydlisko: Praha - CR
Vek: 33

Re: Transformator

Príspevok od používateľa Wili » 04 Mar 2020, 20:21

sinuhet nepredimenzovava sa, je presne stanoveny podla poziadavky vykonu, napatim a prudom a tepelnou triedou transformatora.
0

Dolfi
Power user
Power user
Príspevky: 11402
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: Prešporok (BA)
Vek: 70

Re: Transformator

Príspevok od používateľa Dolfi » 04 Mar 2020, 22:23

Akurát na výstupné napätia sa pridáva nejaké to percento navrch tak, aby pri menovitej záťaži bolo požadované napätie. Čím väčšie trafo, tak tieto "prídavoky" vychádzajú nižšie.

Predpokladám, že si to necháš navinúť na toroid. Také trafo má nepomerne lepšie všetky parametre.
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Jerry19
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1428
Dátum registrácie: 10 Júl 2007, 00:00

Re: Transformator

Príspevok od používateľa Jerry19 » 05 Mar 2020, 06:34

Nepredimenzovava sa, ale ked je trafo stavane na vykon 100W tak ho kratkodobo mozes pretazit aj dvojnasobne. Zalezi na tom ake velke to trafo je a ci je to toroid alebo nie, alevsetky trafa sa daju pomerne dost pretazovat, ked je to kratkodobe...

Zvaracie trafa a trafa pre mikrovlnky su zase specificke... Autotrafa a dalsie specialne trafa su samozrejme zase rozne v tomto...

Kratkodobo trafo vydrzi aj skrat a ani to nie je nic vynimocne... Lebo ked za tym trafom je usmernovac a filtracne kondiky velke, tak pri zapnuti ked su uplne vybite sa chvilu (zlomok sekundy) tvaria ako skrat... No a pri vacsich vykonoch trafa tam treba koli tomu aj softstart, lebo aj na primarnej strane je uz ten prud velky vtedy... Male trafa su maksie, takze nejaky kratky skrat na vystupe trafa sa na primare az tak neprejavi, ze by to istice zhadzovalo...

No a ked su velke trafa, take 10kg a vacsie, tak aj ked ho zapinatie na siet so sekundarom naprazdno, tak uz treba riesit softstart, lebo samotny magnetizacny prud toho trafa je velky...
0

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 9953
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 66

Re: Transformator

Príspevok od používateľa 5ko » 05 Mar 2020, 21:56

Ak potrebujem nejaké trafo, tak najprv prehladám zásoby čo by sa dalo prispôsobiť a potom si ho previniem,alebo naviniem nanovo na kostru o požadovanom výkone.
Riadim sa jednoduchým vzorcom,podla ktorého si vypočítam primárne a sekundárne počty závitov na základe plochy jadra.Na primár uberiem 5-10% a sekundár tolko pridám kvôli stratám a sedí mi to .
Vzorec- 45/S= počet závitov na 1 V. napr. S=4,5cm2 ,tak 45/4,5=10 záv/1V.
S=rozmer stredného stlpika jadra v cm2.
45= konštatnta pre výpočet, zohladňujúca všetky parametre jadra a sýtenia,frekvencie....
Potom stačí len násobiť počet závitov požadovaným napätím. napr.230Vx 10z/V=2300z minus10% =2070závitov na primár.....
sekundár 12V= 12x 10z/V=120závitov plus 10%=132 závitov.
Samozrejme treba vedieť aj zohladniť priemer drôtov na primári a sekundári podla požadovaného prúdu ,nato sú tabulky..
Cu vodič - cca 4A/mm2 .
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

elmoto
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3151
Dátum registrácie: 15 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Žilina
Vek: 43

Re: Transformator

Príspevok od používateľa elmoto » 21 Okt 2020, 20:18

Pripájam sa aj ja. Potrebujem dat navinut toroid na elkovy zosilovac. Moj favorit torelec je dajako nedostupny. Vinuta Rajec je podla referencii nic moc a tak zhanam nieco overene. Vdaka.
0
nie som tu

Používateľov profilový obrázok
josek
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1026
Dátum registrácie: 10 Jan 2012, 12:12
Bydlisko: PN
Vek: 70

Re: Transformator

Príspevok od používateľa josek » 21 Okt 2020, 20:55

Ja mám s Vinutou vcelku dobré skúsenosti. Iba nejakých 4 či 5 trafákov, a aj komunikácia dobrá.
0

Používateľov profilový obrázok
Petronas
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 420
Dátum registrácie: 28 Jan 2012, 18:13
Bydlisko: NZ

Re: Transformátor,kde zohnať?

Príspevok od používateľa Petronas » 24 Feb 2021, 21:02

Poprosim o tip kde by sa dalo zohnat ploche trafo. Mal by to byt toroid, max. vyska 4cm ( vratane podloziek a drziaku ) vystup nieco medzi 12 az 20V, prud 6A a viac. Ak najde niekto v zasobach - sem s nim
nieco taketo
E6AB52F5-471B-48AB-9008-B6D5E19B0F97.jpeg
diky
0
veroudering sizni qoqishdi o toilalo oo latou olaga bumayad para sa laro sa isang makatarungang compensa el joc en una fira

Používateľov profilový obrázok
zdenoeddie
Power user
Power user
Príspevky: 4079
Dátum registrácie: 25 Júl 2009, 00:00
Bydlisko: ked kus ta Presov 15km na vychod
Vek: 21

Re: Transformátor,kde zohnať?

Príspevok od používateľa zdenoeddie » 15 Jún 2021, 23:06

Ma niekto skusenosti so Slovmetom posledne mesiace? Mne uz polroka vyrabaju trafo, a co som pocul nie je to nic vynimocne. Uz 3 mesiace ho vraj posielaju, teraz uz neodpovedaju ani na maily a telefon nedvihaju.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok