Odpojovač pri znížení záťaže.

Ak potrebujete zohnať nejakú vec ohľadom elektroniky, či už len súčiastku alebo, stavebnicu, spreje...

Moderátori: mirosne, Moderátori

dudoo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 31 Júl 2014, 05:27
Vek: 43

Odpojovač pri znížení záťaže.

Príspevok od používateľa dudoo » 14 Aug 2024, 14:06

Zdravím,
potreboval by som niečo na 1f ponorku.
Ak je spustená, tak berie cca 850W, ak začne ťahať vzduch, tak motor sa odľachčí a príkon klesne na cca 320W.
Takto by som chcel čiastočne zautomatizovať napúšťanie IBC, teda časovač po dvoch hodinách zapne na 15 minút a ponorka beží až do momentu poklesu príkonu, v tom vypne odpojovač. Po ubehnutí 15 minút časovač vypne prívod a po dvoch hodinách sa dej opakuje.
Teraz to robíme ručne a keď nie sme doma, tak sa voda nenapúšťa a záhrada trpí.
Ponorka je hlboko vo vŕtanej studni a napúšťa sa z nej IBC nádrž. Studňa vydá len cca 200L, potom jej to trvá asi 2 hodiny než zasa dotečie.
0

Používateľov profilový obrázok
balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Re: Odpojovač pri znížení záťaže.

Príspevok od používateľa balu » 14 Aug 2024, 15:16

A nebylo by jednodušší dát tam plovákový spínač ? Prostě nastavit časovač podle toho, jak bys chtěl, aby čerpadlo běželo. Když dojde voda, plovák čerpadlo odpojí. Jakmile voda doteče na tolik, že spínač sepne, tak se čerpadlo zase zapne. To se opakuje, dokud je časovač sepnutý. Pak se čerpadlo vypne.

A nebo ještě jednodušeji - plovák v IBC sepne čerpadlo, pokud není IBC zaplněný. Plovák ve studni spíná čerpadlo, pokud je dostatek vody k čerpání. Žádný časovač - prostě IBC se plní, pokud je voda ve studni. Jakmile se IBC zaplní, tak čerpadlo ve studní zůstává vypnuté. Žádný časovač - prostě jenom plováky.

Případně mohou být ve studni 2 plováky s malým zdvihem, kdy horní plovák by při sepnutí zapnul stykač a dolní plovák by stykač při rozepnutí zase vypnul. Tím bys mohl dosáhnout větší hystereze hladiny mezi zapnutím a vypnutím, pokud by jeden samostatný plovák příliš často zapínal/vypínal čerpadlo - malý rozdíl hladin, výkonné čerpadlo. Čerpadlo by se zapínalo samozřejmě tím stykačem.
0

nero150
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 12 Máj 2010, 00:00
Vek: 33
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nero150 » 15 Aug 2024, 06:53

Takéto niečo by ti mohlo pomoct, keď chceš kotrolovať a vypínať podľa prúdu
https://eshop.elkoep.cz/rele-modulove-e ... 00101.aspx
1
Obrázok 1

dudoo
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa dudoo » 15 Aug 2024, 09:00

Veľmi pekne ďakujem za typ. Presne takéto niečo som hľadal, páči sa mi, že už to je vymyslené presne na túto problematiku. Len som nevedel ako to povedať Googlu :confused:

TO: @balu - Ďakujem za typ. Plaváky do studne nedostanem, je to vŕtaná studňa a dolu ide nejaká +/- 30 cm rúra. Už som raz v hobby markete kúpil ponorku s plavákom, ale tá sa tam ani do tej rúry nezmestila, tak som ju hneď vrátil.
0

nero150
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 12 Máj 2010, 00:00
Vek: 33
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nero150 » 15 Aug 2024, 09:22

Úplne v pohode, ja som to náhodou v pondelok hľadal na firmu, tak preto som vedel, čo asi myslíš :) :)
0

kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09

Príspevok od používateľa kapor » 15 Aug 2024, 10:18

Spodné vody - máte po chlebe......
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

Petronas
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 28 Jan 2012, 18:13

Príspevok od používateľa Petronas » 15 Aug 2024, 12:53

Ahoj, nepoznam presne tvoju situaciu, ale podla popisu by som povedal, ze to co treba zabezpecit je aby bola nadrz plna vody a nie aby cerpadlo nebezalo naprazdno...
Ak teda "automatizovat" polievanie zahrady:
1. obycajny casovy spinac nastavit na 5min zopnutia kazdu hodinu, a cerpadlo ti naprazdno nepojde nikdy
2. plavak do IBC nadrze aby nepretiekla
tot vsjo a netreba sa o nic starat, netreba chodit kazdy den zapinat cerpadlo a cakat kedy sa napusti nadrz atd.
na polievanie mam na vystupe z nadrze hodiny so solenoidom z Lidla za 20€, k plnej spokojnosti, rajciny rozdavam po rodine :mrgreen:
0
veroudering sizni qoqishdi o toilalo oo latou olaga bumayad para sa laro sa isang makatarungang compensa el joc en una fira

balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Príspevok od používateľa balu » 15 Aug 2024, 21:25

dudoo napísal:
15 Aug 2024, 09:00
TO: @balu - Ďakujem za typ. Plaváky do studne nedostanem, je to vŕtaná studňa a dolu ide nejaká +/- 30 cm rúra. Už som raz v hobby markete kúpil ponorku s plavákom, ale tá sa tam ani do tej rúry nezmestila, tak som ju hneď vrátil.
Proto jsem také zmiňoval malé plováky s nízkým zdvihem, které mají tak cca 5 cm velikost a do té trubky by se daly umístit. Muselo by se to provést jako nějaká "konzole" s těmi dvěma plováky, která by se do té trubky vsunula.
0

dudoo
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa dudoo » 07 Sep 2024, 01:38

Buď som nepochopil princíp, alebo mám vadný kus.
Kúpil som na odporúčanie @nero150 toto relé: https://eshop.elkoep.cz/pri-41-24v--det ... 00101.aspx
Jediné čo tomu ide je nadprúd. To zaregistruje hneď, ako zapnem prívod, trimrom Imax dokážem nastaviť hodnotu, aby sa pri štarte ponorky prúdovým nárazom nevypínal.

Problém nastáva, po vyčerpaní vody, vtedy prúd klesne a relé si ide ďalej.
Tu je manuál: https://eshop.elkoep.cz/documents/pri-4 ... -41_42.pdf
image.png
Nastavil som časy Imax na 5s a Imin na 2s stále počuť ako zareve ponorka, ak už vysaje posledné zvyšky kvapaliny a saje ľahký vzduch, k zmene stavu však nepríde.
V podstate mi celý čas svieti LED "<I" čo znamená podľa mojej logiky - chybový stav - menší prúd než nastavený Imin.
0

olu
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 02 Nov 2016, 14:35

Príspevok od používateľa olu » 07 Sep 2024, 07:09

A mas to dobre zapojene?
"- poloha 2 - relé pracují samostatně -
relé 15-16-18 odpovídá horní úrovni
(Imax), relé 25-26-28 odpovídá spodní
úrovni (Imin)"
0

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 47

Príspevok od používateľa misocko » 07 Sep 2024, 07:22

Podobne rele som zapajal. Nevšimol som si že koly vysokým možným prúdom to ma zdvojene svorky, 2x vstup, 2x vystup. Oba kable som zapojil do vstupu, a mohol som točiť koľko som chcel. Po spravnom zapojeni začalo fungovať spravne
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 07 Sep 2024, 08:17

U kamaráta sme podobnú - takmer rovnakú situáciu spravili "obyčajnými mechanickými" za 5-6€ spínačkami z Lidla.. doplneným 3F stykačom... 15 - minutový režim zopnutia čerpadla mu absolútne vyhovuje na doplnenie nádrže a jej preplnenie je blokované plavákovým spínačom. Vyprázdnenie/preplnenie studne/vrtu mu nehrozí - ale to si treba odsledovať.
.. žiadne dnešné "fičuriny" nedaj-boh ešte "smart" sa tam nekonajú ... funguje to cez 5 rokov bez problémov...
Z každým pridaným komponentom na "pohodlnosť" ovládania po čase aj tak prídu problémy... či už to budú hladinové, alebo prúdové sondy.
Hladinové sondy sa časom zamarasia vodným kameňom. alebo odhrdzavejú ... stratia spoľahlivosť.
Čerpadlo tiež počas svojej životnosti nebude mať rovnaké prúdové parametre...
Keď by bola potreba "jemnejšieho časového riadenia", tak by som dal nejaký "sofistikovanejší" spínač za 7€ :wink:
obrázok_2024-09-07_081751286.png
obrázok_2024-09-07_081751286.png (28.02 KiB) 1551 zobrazení
..obrázok náhodne vybratý - funkcie som neoveroval...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21

Príspevok od používateľa enigma » 07 Sep 2024, 08:46

prečo komplikujete veci až do .... stačí na alie kúpiť trojtyčkový levelmeter . tyčky sa vmestia vedľa čerpadla do studni ... a do ibc buď rovnaký levelmeter alebo klasický plavák . a problém je riešený .

( https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... ry_from%3A )
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 07 Sep 2024, 09:06

Vývrt - studňu ja považujem za objekt, ktorý je bez ďaľšej "úmornej" práce nedostupný.... úplne mi stačilo, keď sme u toho kamoša z vrtu ťahali 25m PU hadicu (lebo jebla) +kábel+čerpadlo - záhrada nam bola krátka :lol: .... a nie ešte ďaľšiu nejakú sondu na pidikábliku... a potom to dať ešte späť... :rolleyes:

Ale nech si každý spraví podľa svojich podmienok a chuti sa s tým potom s_r_a_ť... :wink:
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 07 Sep 2024, 09:17

enigma napísal:
07 Sep 2024, 08:46
stačí na alie kúpiť trojtyčkový levelmeter
Tiež to nie je žiadna výhra... na rovnakom princípe sme v robote používali spínače na čerpadlá.... sondy vydržali možno rok - je tam jednosmerné napätie - elektrolýza a kvalita vody robí svoje - a to boli sondy aj z nerezu... v podstate to bolo jedno z akého materiálu boli... za pár mesiacov ich zožralo.
Najspoľahlivejší bol plavák s protizávažím na lanku zavesený cez kladky s "ukazovateľom" hladiny a pákovým spínačom ... to fungovalo pokiaľ neprehnilo lanko...
0

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa enigma » 07 Sep 2024, 15:53

tak sa použijú grafitové konce a nerezové tyčky obalené v termo bužírke .....
0

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 07 Sep 2024, 16:32

Pozorne to citam , ten isty problem som mal tiez , tiez vrtana , priemer asi 25 cm a hlboka okolo 12 m , nakoniec som to riesil kupov ineho cermadla , nieje voda nejde a ked vyjde hladina zapne , je ti mile citat nerezove , grafitove a pod , lenze kde ich zohnat , ani nevieme aku hlbku ma on , akoze 12 m grafitove tyce ? :)
0

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa enigma » 07 Sep 2024, 18:41

uniklo ti že som napísal grafitové konce a nerezové tyče , obaliť do termobužírky . nerezové tyče sa môžu nadstavovať ... nie je podmienka aby boli z jedného kusu
0

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 07 Sep 2024, 18:44

Neboj , ja som to pochopil , mozes dat aj trubku od vodarov , vsetko sa da :).
Spomenul som si na davnu historiu , ked stavali firmu niekedy v 60tich rokoch uz sa myslelo na setrenie s vodou a v areali firmy nedaleko od chladiacich vezi vyvrtali tam studnu , pocitalo sa stym ze jednoducho budu dopustat vodu do chladiacich vezi , to bolo mudrlantov ako vyriesit problem aby chladiace veze nepretiekli , samozrejme tam boli prepady , ale skoda elektriky. Povedal som sefovi , ze nieco skusim , a prototyp fungoval , samozrejme az final bol perfektne prevedeny v rozvadzaci kde boli umiestne cerpadla ... generator zo siete 50hz , nevedel som ako sa budu chovat elyty v rozvadzaci v teple . Uz to Petronas spomenul , niekolko casovacov s 555 a prepinace , kotolnici dostali prikaz to sledovat a prepnut podla potreby .. potom uz mali nastaveny jeden format , menej dopustali cez sviatky , niektore stroje nesli a spotreba nebola velka , ake to malo vyhody ? Mohol som si kupit drahe 555 aj do zasoby keby nieco , technicky riaditel si to napisal ako zlepsovaci navrh a mna ako realizaciu a vsetci sme boli spokojni . Potom sa zistilo , ze stroje su uz nove , potrebuju demiralizacnu vodu , samozrejme dopustanie s pitnou , ved vody je "mrte" . Zhodili kotolnu , komin , prepustli kotolnikov a zburali chladiace veze :) a teplo na kurenie sa odobera zo susiacich peci na strojoch , teda treba nejake jednoduche riesenie , ziadne tyce :) . Len neviem ako je to inde ako u nas , voda do studne nema presny pritok , podla pocasia :) , ale vo velkych studniak by sa dalo vysledovat , som mudry , manzelka to studovala :) . Neodpustim si , nevidel som ziadnu studiu ako to oderania tepla z vymenov na strojoch , vymenik musi byt v nejakom mode aby to "fungovalo" na ekologiu :) .
0

dudoo
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa dudoo » 08 Sep 2024, 20:45

Ako na to pozerám, tak to relé nemá význam :oops:
1. Zrada pri meraní - Merač spotreby ukázal pokles spotreby o viac ako 50% pri odľahčení.
Klieštový ampérmeter ukazuje pri odľahčení pokles prúdu ani nie 10%. Pravdepodobne ampérmeter má pravdu a preto relé v prípade odľahčenia nereguluje (v mojom prípade necvakne ani LED nič nesignalizuje).
image.png
image.png (18.57 KiB) 1341 zobrazení
2. Neviem to zapojiť tak aby to fungovalo odpojilo na. Je tam totiž taká logická zábava. Stavový diagram ukazuje totiž niečo iné, než ako sa to správa v realite.
V móde 2 (každé relé pracuje samostatne) sú v poruchovom stave zopnuté kontakty 25, 26. V prípade, že je <I je v poriadku, tak sa zapnú kontakty 25, 28.

Lenže čo sa nedeje - Podľa stavového diagramu by po zapnutí sa mali zapnúť 15, 18 a 25, 28. Odmerať si regulačný stav a podľa toho vyhodnocovať.
Mne sa deje to, že chcem mať záťaž cez kontakty 25, 28 (teda ak je <I v poruchovom stave aby sa preplo na 25, 26, teda odpojilo záťaž). Po zapnutí však relé necvakne, lebo okamžite signalizuje <I čo je logické lebo záťaž sa má pripojiť až po cvaknutí relátka.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok