ESP32-napájanie
Moderátori: psichac, Moderátori
- taphome
- Stály člen

- Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
- Vek: 66
ESP32-napájanie
Zdravím páni.
Potrebujem "utopiť" do KUčky v stene jednu ESP32-C3-Zero alebo ešte menšie...(minimodel).
Je tam 230VAC.
Máte niekto dáku odporučenú schému na zrazenie a usmernenie 230VAC na 3,3/5VDC? Odber 0, celá + nič. Malé ESD a DTH11. Takže niečo ako LED na 230VAC pod vypínačom....
Potrebujem "utopiť" do KUčky v stene jednu ESP32-C3-Zero alebo ešte menšie...(minimodel).
Je tam 230VAC.
Máte niekto dáku odporučenú schému na zrazenie a usmernenie 230VAC na 3,3/5VDC? Odber 0, celá + nič. Malé ESD a DTH11. Takže niečo ako LED na 230VAC pod vypínačom....
0
- purdo
- Stály člen

- Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
- Vek: 55
- Kontaktovať používateľa:
Re: ESP32-napájanie
Graetzov mostik pripojis na 230V cez kondík 100nF a nejaky maly odpor cca 470R, na vystup mostika pripoj elyt a zenerku na napetie ake pozadujes... a je to.
Cele to je ale galvanicky spojene so sietou, tak ak nie si elektrikar, tak na to zabudni.
Cele to je ale galvanicky spojene so sietou, tak ak nie si elektrikar, tak na to zabudni.
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť
- mr.dred
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
Len aby som nezomrel nevedomí
Čo je to KUčka ??? ešte som nepočul
Teda ako pomenovanie tranzistora KU xxx hej... ale toto tranzistor nebude.
Čo je to KUčka ??? ešte som nepočul
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
- purdo
- Stály člen

On myslel asi toto:
0
- taphome
- Stály člen

purdo:
Par.24 - E1A, B do 22kV stačí na ten mostík, alebo?
Ak si si myslíel že sa bavíš s laikom, tak si tam mohol hneď dať aj hodnoty napätia pre tie diódy, ale hlavne pre ten kondík. Odpor si tiež "tak trochu" zakúri, takže asi nie ten najmenší. Skôr som myslel, či neexistuje dáky hotový modul, čo by sa dal použiť.
Nie som zástancom takýchto úprav, nerobím to a pri revíziách som LEDky vycvikával spod vypínačov. Ale teraz sa tomu asi nevyhnem, nakoľko odborník Ing. projektant opomenul strašne veľa vecí. Ale fakturovať nezabudol.
KU-čka bola pre mňa hovorovo podomietková plastová montážna krabica na zamurovanie, alebo s bočnými úchytmi do sadrokatrónu a iných materiálov o priemere 62-65-68-72-74 mm podľa výrobcu a typu uchytávaného prístroja. Podľa farby aj nehorľavá do dreva a iných horľavých, či tlejúcich materiálov.
Alebo aj: "ten plastový bazmek na sadrovanie do steny" ako by povedal starý ezermešter....
Par.24 - E1A, B do 22kV stačí na ten mostík, alebo?
Ak si si myslíel že sa bavíš s laikom, tak si tam mohol hneď dať aj hodnoty napätia pre tie diódy, ale hlavne pre ten kondík. Odpor si tiež "tak trochu" zakúri, takže asi nie ten najmenší. Skôr som myslel, či neexistuje dáky hotový modul, čo by sa dal použiť.
Nie som zástancom takýchto úprav, nerobím to a pri revíziách som LEDky vycvikával spod vypínačov. Ale teraz sa tomu asi nevyhnem, nakoľko odborník Ing. projektant opomenul strašne veľa vecí. Ale fakturovať nezabudol.
KU-čka bola pre mňa hovorovo podomietková plastová montážna krabica na zamurovanie, alebo s bočnými úchytmi do sadrokatrónu a iných materiálov o priemere 62-65-68-72-74 mm podľa výrobcu a typu uchytávaného prístroja. Podľa farby aj nehorľavá do dreva a iných horľavých, či tlejúcich materiálov.
Alebo aj: "ten plastový bazmek na sadrovanie do steny" ako by povedal starý ezermešter....
1
1
- mr.dred
- Ultimate člen

"K"olínsko "U"krajinská - nejaké "Č"íselká (hĺbka/priemer) - "K"rabica ... ešte neviem čo znamená to posledné "A" !
(Spoločnosť Kopos Kolín úspešne pokračuje v tradícii výroby úložného elektroinštalačného materiálu od roku 1926. Výraznými investíciami do inovácií a vývoja technológii určuje trendy vo výrobe materiálu akým sú elektroinštalačné krabice, lišty, trubky, chráničky, parapetné kanály alebo káblové nosné systémy. Produkty Kopos sa dnes vyrábajú v Českej republike a na Ukrajine a sú distribuované takmer v celej Európe, ale aj na iných kontinentoch). Citácia z webu!
Prepáčte za OT...
0
- purdo
- Stály člen

taphome
Neber si to prosim osobne, ale tu nikdy nevies s kym pises a ja by som strasne nerad niekomu radil s tym, ze si u toho moze ublizit. Ale k veci:
Priklad pre vystupne napetie 5V / 15mA
- kondenzator 330nF/275V AC X2
- odpor 470R/0.5W (radsej 1W, trochu moze hriat)
- diodovy mostik 1A/600V
- zenerka 5V1, alebo 3V3 aspoň na 0.5W
- elyt minimalne 220uF/16V
Raz som riesil podobny pripad, ale som potreboval skutocne oddeleny zdroj. Tak som vzal USB nabijacku 5V/2A, vykuchal som ju a ta dosticka sa mi v pohode pod zasuvku zmestila. Akurat som ju radsej dal do zmrstovacky (ale nezazmrstil koli chladeniu).
Neber si to prosim osobne, ale tu nikdy nevies s kym pises a ja by som strasne nerad niekomu radil s tym, ze si u toho moze ublizit. Ale k veci:
Priklad pre vystupne napetie 5V / 15mA
- kondenzator 330nF/275V AC X2
- odpor 470R/0.5W (radsej 1W, trochu moze hriat)
- diodovy mostik 1A/600V
- zenerka 5V1, alebo 3V3 aspoň na 0.5W
- elyt minimalne 220uF/16V
Raz som riesil podobny pripad, ale som potreboval skutocne oddeleny zdroj. Tak som vzal USB nabijacku 5V/2A, vykuchal som ju a ta dosticka sa mi v pohode pod zasuvku zmestila. Akurat som ju radsej dal do zmrstovacky (ale nezazmrstil koli chladeniu).
0
- mr.dred
- Ultimate člen

Ono niekedy sa človek stretne s rôznymi kuriozitami.... kamoška mi volala - nedá sa mi zapnúť "rúra" - pečenie nachystané a nič.. hádam to nevyhodím ???!!! ...
Namiesto pôvodného zdroja RJ som napojil nabíjačku z mobilu a kamoška pečie doteraz (4 roky?)
1
1
-
pocitujlasku
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
- Vek: 42
Ked som rozoberal taky ten teleshopingovy pidi ohrievac, tak on mal v sebe nejaky 8pin IO + par odporov a kondikov. Vstup bol priamo 230V a vystup 12V 0.1A ale galvanicky spojene so sietou. Ono to napajalo mcu cez 7805 + 12V ventilatorik + rele. Skusim ho pohladat, ake ma presne oznacenie, ale nieco sa mi mari, ze som ho nasiel niekde na farnell, alebo pod. a stal smiesne par eur.
alebo objednaj nieco taketo: 5V 2A alebo 5V 0.7A
alebo objednaj nieco taketo: 5V 2A alebo 5V 0.7A
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
- purdo
- Stály člen

NIKDY, naozaj nikdy by som neveril ziadnemu integracu, do ktoreho vchadza priamo 230 a vychadza 12V
Kedysi mi volal znamy, ze ma doma bezdrotovy alarm s PIR cidlami a uz ho nebavy kazde dva mesiace kupovat karton AAA bateriek. Na drotove cidla to prerobit neslo. Jeho manzelka dostala hystericky zachvat, ked som oznamil, ze jej odrazkujem koli tomu cely dom, aby som to natiahol UTP-ckami.
Tak som v GM-ku nakupil krabicky pre zdroje do zasuvky, dovnutra som dal malu NiMh bateku, akumulator (pre hnedopichov), nabijanie som vyriesil s kondikovym zdrojom, ako som pisal vyssie, ale namiesto jedneho 330nF kondika som dal do kazdeho privodu 680nF. Bolo to koli tomu, ze z toho zdroja bol tahany tenucky kablik do PIR cidla pripojeny namiesto bateriek a keby si na to niekto siahol, tak je lepsie dostat brnknutie do ruky, nez plnu bombu od faze.
Funguje mu to uz peknych par rokov.
Kedysi mi volal znamy, ze ma doma bezdrotovy alarm s PIR cidlami a uz ho nebavy kazde dva mesiace kupovat karton AAA bateriek. Na drotove cidla to prerobit neslo. Jeho manzelka dostala hystericky zachvat, ked som oznamil, ze jej odrazkujem koli tomu cely dom, aby som to natiahol UTP-ckami.
Tak som v GM-ku nakupil krabicky pre zdroje do zasuvky, dovnutra som dal malu NiMh bateku, akumulator (pre hnedopichov), nabijanie som vyriesil s kondikovym zdrojom, ako som pisal vyssie, ale namiesto jedneho 330nF kondika som dal do kazdeho privodu 680nF. Bolo to koli tomu, ze z toho zdroja bol tahany tenucky kablik do PIR cidla pripojeny namiesto bateriek a keby si na to niekto siahol, tak je lepsie dostat brnknutie do ruky, nez plnu bombu od faze.
Funguje mu to uz peknych par rokov.
0
tie male pulzne zdroje ktore maju trafko nie su predsa galvanicky spojene s vystupom, ak nepocitam keram.kondik medzi primarom a sekundarom , ci ?
podla mna lepsie ako kondik, zenerka, rezistor, prave ze ten sa hreje dost podla toho ako je to dimenzovane , kedysi som kamoske upravoval veci z usa zo 110 na 230V, ale nepacilo sa mi to velmi
podla mna lepsie ako kondik, zenerka, rezistor, prave ze ten sa hreje dost podla toho ako je to dimenzovane , kedysi som kamoske upravoval veci z usa zo 110 na 230V, ale nepacilo sa mi to velmi
0
- purdo
- Stály člen

Ked sa namiesto odporu v kondikovom zdroji pouzije varistor, tak tam nema co hriat.
Ten odpor je tam len koli tomu, ze ked sa to nahodou pripoji do siete presne v okamziku, ked je sinusovka na max., tak tam vyleti neskutocny prud, co nemusia usm. diody rozchodit.
Ten odpor je tam len koli tomu, ze ked sa to nahodou pripoji do siete presne v okamziku, ked je sinusovka na max., tak tam vyleti neskutocny prud, co nemusia usm. diody rozchodit.
0
Pouzi hilink alebo podobny zdroj, robia sa od 1 do 5w co by ti malo stacit. https://techfun.sk/produkt/ac-dc-spinan ... gLDAfD_BwE
0
- taphome
- Stály člen

Atlan
Díky, na toto som zabudol.
Ale zoberiem asi tento od iných: https://www.elecom.sk/hlk-pm03-ac-dc-me ... 3-3vdc-3w/
Mám ich kúsok od domu, tak si na test jeden zoberiem.
Okrem toho sú v mnohom lacnejší než Techfun.
Díky, na toto som zabudol.
Ale zoberiem asi tento od iných: https://www.elecom.sk/hlk-pm03-ac-dc-me ... 3-3vdc-3w/
Mám ich kúsok od domu, tak si na test jeden zoberiem.
Okrem toho sú v mnohom lacnejší než Techfun.
0
Naposledy upravil/-a taphome v 19 Júl 2025, 08:30, upravené celkom 1 krát.
-
pocitujlasku
- Ultimate člen

Aky je teda rozdiel, ci ten mostik, zenerka a par odporov je zapajkovanych klasicky, alebo su v integraci?
Takze nepouzivas ani spinane zdroje, kde na primari je usmernovac a ide to rovno do riadiaceho IO?
0
- purdo
- Stály člen

V spinanom zdroji oddeluje "zivu" cast impulzne trafo, v kondikovom je to dielektrikum kondenzatora ( preto pouzivam dva, kde je riziko dotyku ) a kondenzatory X2 by sa mali spravne pri poruche prerusit.
U polovodicu je to len "prechod" nejakeho tranzistoru.
U polovodicu je to len "prechod" nejakeho tranzistoru.
0
Akýkoľvek AC/DC menič na pcb je ich veľké množstvo Hi-Link, TracoPower ,MeanWell, Multicom Pro...
Hlavne aby bolo certifikovane pre EU nech to je možne doložiť pri skúškach pretože sa bude jednať o kriticky komponent . Predpokladám že to pôjde cez na EMC a LVD skúšky.
A asi to bude spadať do zariadení trvalo pripojené do sietí.
Hlavne aby bolo certifikovane pre EU nech to je možne doložiť pri skúškach pretože sa bude jednať o kriticky komponent . Predpokladám že to pôjde cez na EMC a LVD skúšky.
A asi to bude spadať do zariadení trvalo pripojené do sietí.
0
-
pocitujlasku
- Ultimate člen

purdo: mas aj neizolovane menice, galvanicky spojene so sietou
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok