Strana 27 z 34

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 15 Sep 2014, 09:51
od používateľa platon.rado
Ja chlieb pečiem takto, a vždy som ho spravil super...základ je máť dobré droždie a teplotu.Ak ti dobre nevykisne bude ubitý.
1 kg hladkej múky T650
400 ml vlažnej vody 35-37 stupňov !!!!!!!!!!!
150 ml oleja
2 PL octu
2 ČL cukru
1 PL soli
1 ČL chlebového korenia (rasca, )
42 g čerstvého droždia,modrý obal.Nie ten hnedý!!!

Vo vlažnej vode rozmiešajte cukor, namrvené droždie a 2 PL múky. Kvások nechajte stáť približne 10 minút. Do väčšej misy vysypte tri štvrte balenia múky, soľ a chlebové korenie. Trošku múky si odložte bokom na podsypanie dosky. Do misy prilejte kvások, olej a ocot a rukami začnite spracúvať cesto. Postupne počas miesenia dosýpajte zvyšnú múky a vypracujte tuhšie cesto. Ak sa vám s cestom zle pracuje, môžete siahnuť po troške mlieka alebo vody. Celkový objem vody i s kváskom by však nemal presiahnuť pol litra. Čiastočne vypracované cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť. Po znásobení jeho objemu ho opäť rukami premieste. Cesto už bude omnoho vláčnejšie a bude sa s ním lepšie pracovať. Opäť ho nechajte dôkladne nakysnúť. Hotové cesto premiestnite na pomúčenú dosku, jemne ho premieste a vytvarujte oválny alebo guľatý chlieb. Opatrne ho preneste na vymastený plech, dotvarujte a nechajte chvíľku podkysnúť. Pečte v rúre pri 160 stupňoch približne 50 - 60 minút. Počas pečenia môžete tvoriacu sa kôrku potierať studenou vodou. Po vybratí z rúry chlieb naposledy potrite vodou, prikryte ho utierkou a nechajte vychladnúť.

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 15 Sep 2014, 10:04
od používateľa mirosne
No výborne,krásny recept,klobúk dole.Dal som aj K+,akurát rozmýšľam,akú úlohu tam plní ocot.

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 15 Sep 2014, 10:25
od používateľa platon.rado
Ocot plní úlohu aktivátoru.Aby lepšie kyslo...Do cesta môžme pretlačiť cesnak.Ak máme radi cesnakový.Alebo slnečnicové semienka.Zakladný postup však dodržať musíme.

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 15 Sep 2014, 10:43
od používateľa mirosne
Aha,díkes. :tonqe:

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 15 Sep 2014, 11:10
od používateľa zipaj
Na chlieb je ešte dôležité aby hladká múka nebola viac ako pol roka stará a droždie čo možno najčerstvejšie. Taktiež je dobré ak do cesta postrúhaš na strúhadle 1-2 zemiaky varené v šupke a ak chceš ražný chlieb, tak to s ražnou múkou nepreháňať, lebo s obsahom ražnej múky okolo 40-50% chlebové zesto veľmi dlho kysne, vyšší obsah som ani neskúšal. Taktiež pridávam aj slnečnicové semiačka (lúpané 0,5Kg/1€ - Lidl).

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 20 Sep 2014, 15:53
od používateľa BFX
Nuz dnes to bola biela zo zelenej fazulky na kyslo a fachitas :)

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 20 Sep 2014, 16:34
od používateľa dxr
Take nieco si dam vecer na vinobrani vyzera to dobre :thumbup:

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 20 Sep 2014, 22:26
od používateľa 5ko
A vravel som tej mojej ,, burbundii,, nech nedáva tie staré zemiaky pre sliepky, že by som si dal lokše,na to sú ako stvorené ,lebo nemajú vela vody. :mrgreen:
Tuším kúpim v Metre zase husacie trupy a vypražím z nich fajné škvarky a husaciu mastičku,bude na paštiku s pečienkami aj na lokše aj na hriatô.... :thumbup:

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 20 Sep 2014, 23:17
od používateľa Drakoush
Ja som dneska jedol hríby.

Taký guláš som si dal v reštike, že v ňom houby bolo...

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 21 Sep 2014, 20:53
od používateľa BFX
Ked uz je rec o hubach 8)
Co som si dnes nazbieral a upiekol, to si aj zozeral :D

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 21 Sep 2014, 22:21
od používateľa rudko
ja som dnes robil na veceru lievance
http://www.receptyavarenie.sk/33/jablko ... -skoricou/
chcel som ich aj odfotit ale akosi som nestihol :) , zmizli v priebehu asi 5 minut
inak odporucam, su fakt vyborne a priprava netrva dlho

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 22 Sep 2014, 08:34
od používateľa dxr
Skus palacinky tam to dopadne rovnako ziaden odpad priamo spotrebovana vyroba :D

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 22 Sep 2014, 23:55
od používateľa jazzym
nočera..alebo ako sa da nazvať jedlo o polnoci :)
mám rád tuto konzervu tuniaka z kaufladu , aj s maslom cibulou a chlebom..ale aj do špagiet ..olivovy olej cibulka , občas pridam aj rozriedený pretlak nech je dvojita porcia. :wink:
.... ináč vlastný chlebik chcem aj ja robiť... ešte nevydalo :roll:

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 23 Sep 2014, 02:29
od používateľa dxr
potesim ta teraz ma Giana tuniaka TESCO som si dotrepal 3ks unas 89centov rovnaka konzerva
a co ma este potesilo tak GIANA trescia pecen 115g za tie iste bubaky. a pikantny hejk 75g 0.14 EUR :D
ale to asi rychlo zmizne alebo stiahnu cenu lebo cenovka bola ina :D

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 23 Sep 2014, 08:50
od používateľa nfko
rudko napísal:ja som dnes robil na veceru lievance
http://www.receptyavarenie.sk/33/jablko ... -skoricou/
chcel som ich aj odfotit ale akosi som nestihol :) , zmizli v priebehu asi 5 minut
inak odporucam, su fakt vyborne a priprava netrva dlho
Akurát som dojedol :potlesk:

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 23 Sep 2014, 14:13
od používateľa jazzym
dxr napísal:..teraz ma Giana tuniaka TESCO som si dotrepal 3ks unas 89centov rovnaka konzerva
tá moja vitae d´oro má svoje výhody , dá sa lahko otvoriť -nepotrebuješ otvárak... a stoji tiež okolo 0,89-1,09e.

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 07 Nov 2014, 23:29
od používateľa dxr

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 28 Nov 2014, 18:48
od používateľa jazzym
ten minutkový analogový budik proti spalenej pizzi už mam .....nekupujte to , je to strasne nespolahlive .. bars kedy zastane :(

no a som varil :wink:
kuracie "sviečková style"
opečieme celé kuracie prsia , hodíme spolu do variacej sa zeleniny , potom ich vyberieme , odoberieme vodu a mame polievku , zeleninu rozmixujeme, prsia nakrajame a podavame s knedlou .
:thanks:
mne sa nechcelo ist do obchodu po knedlu tak mam kolienka :oops:
Obrázok

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 12 Dec 2014, 15:39
od používateľa 5ko
Keďže je už klobásková sezona,tak ako som slúbil, ponúkam na vyskúšanie tie moje,, udené rezance,, .


Z väčšieho svalu bravčovej lopatky,alebo zo slabiny z prerasteného bôčia /tzv sladké mäso/ ,
narežeme z chudého mäsa bez masti pásiky hrubé cca 5 x 2 cm a dlhé kolko vydá,15-20cm,

V podstate záleží od každého chuti, aké koreniny použije na nasolenie,preto uvediem len to čo dávam ja.
-hrsť soli
-grilovacie korenie,alebo sladkú aj štiplavú papriku, /alebo paprikovú pastu v tube-czípos /
-rozpučené zelené korenie v slanom náleve,
-štipku provensálkych biliniek,
-asi dva strúčiky pretlačeného cesnaku
-kávovú lyžičku drvenej rasce,
-Polievkovú lyžicu olivového oleja

Mäso najprv nahrubo nasolím v dlani po celej dlžke a nechám chvílku odstáť,potom pomiešam koreniny,cesnak a olej a ponatieram s tým rezance ,a poukladám do nádoby natesno vedla seba, a ked to začne púšťať rôsol,tak to aspoň dvakrát denne poobraciam a ponamáčam,aby to nasiaklo zo všetkých strán.
Zväčša stačí dva tri dni, v núdzi aj menej.
Potom ich poviažem do páru na motúziky,aby sa dali prehodiť cez palice v udiarni a pri klobásach , zaudím aj toto.

Potom ,keď trochu postoja v pivnici ich zavákuujem do folie a dám do chladničky, alebo na dlhšie do mrazáku, ak sa nestihnú skôr pojesť, alebo rozdať.
Keď sa nakrájajú z toho tenké plátky tak sa to dá jesť ako klobása,s paprikovou pomazánkou a chlebom, alebo len tak cmúlať ako žuvačku,prípadne na jednohubky.
Ak sú už velmi stvrdnuté, môžu sa dať uvariť ako rebierka trebárss do fazule alebo inej kyslej polievky.
Fotka je len z mobilu, /foťák odišiel nazad do číny/ a lepšia už nebude, lebo večer ,,padli za vlasť,,.

Re: Čo vám dnes pochutilo... resp.recepty

Napísané: 12 Dec 2014, 16:45
od používateľa mirosne
Super,presne tak ja robím bôčik,akurát dávam celú rascu a nie drvenú.Je to perfektné,ešte aj tá rúčka nožíku k tomu pasuje,určite by som ju zožral- :lol: Myslím,že odo mňa pridaná K+ je určite zaslúžená. :wink: :thumbup: