Zdroj mi mení fázy

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

multiexp
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 15
Dátum registrácie: 17 Mar 2013, 08:57

Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa multiexp » 11 Mar 2019, 13:13

Zdravím.
Mám taký problém. Mám doma zdroj sinus pro (čistý sinus) a bez problémov funguje už 3 roky na kotly. No skúsil som ho dať aj na iný kotol a tam vyhadzuje chybu napajania.
Meraním som zistil že keď je zdroj v kľude prípadne nabíja baterku tak je na výstupe fáza na ľavej strane. No keď vypne elektriku v dome tak sa fáza prehodí na výstupe na pravo a nulak na ľavo... Má stým niekto skúsenosti?
Na mojom kotly to asi nevadí a beží aj s fázou na pravo ale nieje to normálne asi...
0

bibibo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 521
Dátum registrácie: 05 Nov 2009, 00:00
Bydlisko: Bratislavský kraj

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa bibibo » 11 Mar 2019, 13:38

Ked vypnes elektriku v dome, nemas na vystupe nahodou izolovanu sustavu ?
0

Používateľov profilový obrázok
josek
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 926
Dátum registrácie: 10 Jan 2012, 12:12
Bydlisko: PN
Vek: 68

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa josek » 11 Mar 2019, 13:40

No to by istotne chcelo zapojenie. Veď to nie je ani logické...
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5427
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 38

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 11 Mar 2019, 14:05

Ups riesena pre francuzsky trh? ked je elektrina, tak ups je len priechod - teda vstup = vystup. ak ide na baterku, tak tam ide podla zapojenia a to moze mat fazu napravo.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

multiexp
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 15
Dátum registrácie: 17 Mar 2013, 08:57

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa multiexp » 11 Mar 2019, 14:23

Ani mne to nedáva logiku. Ale teraz upresnenie...
Hneď ako vypnem zdroj zo zásuvky ( nasimulujem výpadok) zdroj na výstupe prehodí fázy...
Teraz som to znova premeral a je to takto:
Keď je zdroj zapnutý do zásuvky( zásuvka premerana OK) a nabíja baterku a čaká na výpadok tak na vystupenej zásuvke je fáza NA PRAVO.
Keď odpojim zdroj zo zásuvky tak na výstupe je fáza Naľavo...
0

breta1
Power user
Power user
Príspevky: 9184
Dátum registrácie: 06 Feb 2009, 00:00
Bydlisko: brno

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa breta1 » 11 Mar 2019, 14:26

No to by mě taky zajímalo, jak by si ta UPS (při aktivaci chodu) určila, co bude N a co L.
Já myslím, že to při tomto provozu to bude izolovaná soustava, na výstupu žádný L ani N.
Akorát netuším, jestli jsou uvnitř UPS natvrdo propojeny PE zásuvky a zástrčky - ničemu by to asi nevadilo, ale když bych vytáhl přívod ze sítě do UPS, PE přestává mít funkci ochrany.
A jestli to měříš doutnavkovou zkoušečkou, ukazuje to bludy.
Když přece odpojíš přívod sítě k UPS, z čeho by si UPS sama vyrobila nulák, kde by ho "přizemnila"?
Kdo tady opravuje UPS a má schémata a ví jak to je?
0

Používateľov profilový obrázok
jenda23
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5754
Dátum registrácie: 27 Jún 2008, 00:00
Bydlisko: Česká Třebová
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa jenda23 » 11 Mar 2019, 15:04

Ano je to galvanicky oddělaná soustava, ať už je na výstupu přímo 50Hz transformátor, nebo je střídač běžící na desítkách kHz což je dneska kvůli tepelným ztrátám, váze a rozměrech častější. Pure sinus střídače mají na výstupu most plus filtr. Levnější mají jednopolový asymetrický filtr. Ty dražší mají většinou vícepolové symetrické rekonstrukční LC filtry. Co se týče PE tak to je jak kde, někde ho dokonce vynechávají, jinde je spojen s kotrou měniče, a tam pak při doteku o kostru měniče doutnavka svítí na obou zdířkách. jelikož do kostry ústí i nějaké filtry.
0
Naposledy upravil/-a jenda23 v 11 Mar 2019, 15:15, upravené celkom 2 krát.
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky

Používateľov profilový obrázok
josek
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 926
Dátum registrácie: 10 Jan 2012, 12:12
Bydlisko: PN
Vek: 68

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa josek » 11 Mar 2019, 15:09

Výpadok nasimuluješ tak, že vyhodíš príslušný istič, nie že odpojíš vidlicu zo zásuvky. Takto si to skúšal?
Ako píše aj jenda23, tlejivka ti je v tom prípade na prd.
0

multiexp
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 15
Dátum registrácie: 17 Mar 2013, 08:57

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa multiexp » 11 Mar 2019, 15:12

Nevidím nejak do toho ale nulak si berie asi nejak z baterky, veď môj hlavný kotol (na pelety) kde je RJ, 2 čerpadlá, ventilátor a snek (elektromotor 250w) ide ok. Ale keď ho dám na druhý plynový tak vyhadzuje problém až pokiaľ neprehodim fázu, no ako zapne zdroj (v noci bol výpadok) tak som znova musel prehadzovať fázu naspäť (mám to na predlzovacke takže len v koncovej zásuvke som to prehadzoval...)


Mňa tak napadlo napájací kábel ktorý ide do zdroja nemôže byť v plosaku zapojený na pravo a tak to môže vysvetliť toto správanie... Nemám to rozobraté, ale logiku mi to dáva

-- Spojený príspevok 11 Mar 2019, 15:16 --

V noci bol výpadok tak len tak. Rozbehlo sa to až dnes okolo 12:00 a zas bola fáza opačne tak som to dal naspäť... Ale máte pravdu zle som to teraz skúšal... Som už v práci tak večer, alebo ráno to znova premeriam tak ako píšete
0

Používateľov profilový obrázok
jenda23
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5754
Dátum registrácie: 27 Jún 2008, 00:00
Bydlisko: Česká Třebová
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa jenda23 » 11 Mar 2019, 15:21

Nevím co máš za měnič, ale zatím jsem se nesetkal než s klasickou topologií pokud se jedná o offline UPS ->

1) Vstup 230V -> usměrňovač, filtr, 320V meziobvod -> nabíječ
2) řídící obvod + baypass
3) bateriový vstup -> střídač baterie / 320V meziobvod -> střídač meziobvod 50Hz tvořený plným můstkem + rekonstrukční filtr.

Samozdřejmě pokud UPS běží ze sítě je vstup 230V galvanicky spojen s výstupem, v případě bateriového napájení je díky přepínacímu obvodu a meniči meziobvodu galvanicky oddělen od okolí. Ano je možné že UPS obrací fázi v okamžik kdy jede ze sítě.
0
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky

Používateľov profilový obrázok
josek
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 926
Dátum registrácie: 10 Jan 2012, 12:12
Bydlisko: PN
Vek: 68

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa josek » 11 Mar 2019, 15:24

Tak pokiaľ to nevadí hlavnému kotlu, nechaj fázu tak ako ju chce mať ten plynový pri výpadku. Veď norme to neprekáža...
0

multiexp
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 15
Dátum registrácie: 17 Mar 2013, 08:57

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa multiexp » 11 Mar 2019, 15:31

Ale vadí mu to keď sa prepne (výpadok). Mne nejde o to fázu dať naľavo, ale o to ABY BOLA FAZA STALE NA JEDNEJ STRANE. zvisok si už prerobím na predlzovacke.
0

Používateľov profilový obrázok
jenda23
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5754
Dátum registrácie: 27 Jún 2008, 00:00
Bydlisko: Česká Třebová
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa jenda23 » 11 Mar 2019, 15:34

ale měnič v případě výpadku NEMÁ vodič fázový potažmo pracovní a vodič neutrální. Čili fázi a nulák. Jedná se o galvanicky oddělenou soutavu. A kotel s tím může mít problém z jednoho důvodu, využívá spojitost mezi vodičem neutrálním a vodičem ochranným.
0
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky

multiexp
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 15
Dátum registrácie: 17 Mar 2013, 08:57

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa multiexp » 11 Mar 2019, 16:13

Jenda23: chápem a je to asi tak, ale nechápem prečo keď jednoducho prehodím fázu (v noci som to tak urobil) tak kotol ide a išiel 12h bez problémov, až kým neodstráni poruchu elektrárne a pustili el...
0

Používateľov profilový obrázok
rudko
Power user
Power user
Príspevky: 2247
Dátum registrácie: 28 Dec 2012, 08:33
Vek: 35

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa rudko » 11 Mar 2019, 17:10

Ten kotol nema problem s tym ze by nevedel zit s tym ze faza je inde ako by ju cakal, lebo v skutocnosti tam ziadna faza nie je. Problem je v tom ze nevie bezat na neuzemnenej sustave a potrebuje mat to svoje N-ko zarazene do zeme. Typol by som ze jeden rezistor, cca tak 10ohm pripojeny medzi vystup "N" a vystup "PE" z ups by to poliecil, mozno aj dobre zvolena kapacita postaci. Alebo na hulvata uzemnit to vystupne "N" na nejaku tyc. Akurat v tychto pripadoch nemoze byt upska krmena cez ficko
0
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...

breta1
Power user
Power user
Príspevky: 9184
Dátum registrácie: 06 Feb 2009, 00:00
Bydlisko: brno

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa breta1 » 11 Mar 2019, 18:24

Jen tak na okraj - co asi vede výrobce kotle k tomu, aby si nějak zjišťoval přizemnění jednoho pracovního vodiče?
Fakt je, že i na jiných forech se podobný problém s kotlem probíral, ale já tomu nerozumím. Neznám jiný spotřebič, který s tím má problém.
Rád bych věděl, jestli v návodu k používání ke kotli je o tom nějaká zmínka.
0

Používateľov profilový obrázok
rudko
Power user
Power user
Príspevky: 2247
Dátum registrácie: 28 Dec 2012, 08:33
Vek: 35

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa rudko » 11 Mar 2019, 18:39

Viem ze niektore ionizacne detektory plamena nefunguju spravne ak N-ko nie je N-ko, Cize problem moze byt v tom. Ale preco to tak je netusim.
0
Drink coffee. Do stupid things faster with more energy...

Používateľov profilový obrázok
zdeno6505
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1330
Dátum registrácie: 04 Aug 2010, 00:00
Bydlisko: TO

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa zdeno6505 » 11 Mar 2019, 18:55

breta1 napísal: Rád bych věděl, jestli v návodu k používání ke kotli je o tom nějaká zmínka.
http://www.univis.sk/wp-content/uploads ... 7R5WEB.pdf
Elektrické napájanie
Skontrolujte pripojenie elektrického napájania, či sa zobrazí na displeji kotla symbol ⎯⎯.
POZNÁMKA:AK SA PO PRIPOJENÍ ELEKTRICKÉHO NAPÁJANIA ZOBRAZÍ NA DISPLEJI KOTLA SYMBOL “FE“, TREBA ZMENIŤ POLARITU ELEKTRICKÉHO NAPÁJANIA.
0
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.

Používateľov profilový obrázok
jenda23
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5754
Dátum registrácie: 27 Jún 2008, 00:00
Bydlisko: Česká Třebová
Vek: 31
Kontaktovať používateľa:

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa jenda23 » 11 Mar 2019, 20:41

Ano zemní spojení využívá ionizující detektor plamene a zapalování. Bohužel to tak je. když se podíváte do schemat řídících jednotek tak to tak je, nevím co k tomu výrobce vede. možná jednoduchost a prachy. Prootže nemusí řešit transformátor pro napájení jednotky. 99% jednotek je galvanicky spojeno se sítí.
0
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky

multiexp
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 15
Dátum registrácie: 17 Mar 2013, 08:57

Re: Zdroj mi mení fázy

Príspevok od používateľa multiexp » 11 Mar 2019, 21:03

Pre mňa je ale stále záhada prečo potom keď prehodím fázu tak kotol ide bez problémov.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok