Kontrola výkresu

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

jarda2022
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 78
Dátum registrácie: 28 Dec 2022, 07:07

Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa jarda2022 » 29 Dec 2022, 15:00

Zdravím.

Prosím, je tento výkres v pořádku?

Zde je .pdf (můj výkres): https://docdro.id/4zmWumh

A zde je výkres, který sloužil jak vzor.

Je tam nějaký problém?

https://www.neon-el.cz/zdroj-stabilizov ... stavebnice
0

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 9961
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 67

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa 5ko » 29 Dec 2022, 15:29

Vyjadrím sa iba k,, štábnej kultúre,, spojovacích čiar a hlavne ich vedenia a križovania, ktoré je na mnohých miestach zbytočne komplikované, čím sa stáva schéma dosť neprehladná a zmetočná.Viem, že dnes sa kreslí z programov, ale nezaškodí, ak sa po čase pozrieš na výkres a zistíš, že si niektorú linku mohol ťahať priamo, bez klučkovania,lebo stačilo len nejaký prvok presunúť inde,tak aby nezavadzal v ceste a hneď bude nákres prehladnejší a logickejší.Toto je ešte relatívne jednoduchá schéma, ale neviem si predstaviť, ako by si sa v nej vyznal, keby takýmto štýlom bol nakreslený trebárs televízor.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

breta1
Power user
Power user
Príspevky: 9271
Dátum registrácie: 06 Feb 2009, 00:00
Bydlisko: brno

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa breta1 » 29 Dec 2022, 16:05

Je tam chyba - chybí tam např. spoj (naznačil jsem ho červeně).
Ale jak píše 5ko - je to tak blbě nakreslené, že najít chybu je složité, může jich tam být více, ( to mi jen na první pohled padlo do oka)
Prílohy
zdroj.PNG
0

jarda2022
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 78
Dátum registrácie: 28 Dec 2022, 07:07

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa jarda2022 » 29 Dec 2022, 16:15

Ten problém je v tom, že se musím držet proporcí* toho papíru, a navíc, jsem se snažil co nejvíc okopírovat výchozí schema.

*Razítka, co zabíraj místo, symboly, co mají jinak číslování výstupů, než v originále, a proto jsem to musel různě "obcházet".

Prosím, teď hlavně potřebuju schema, podle ktetého udělám plošák, kterej si budu moci nechat vyrobit, a v průběhu čekání na ten plošák mohu řešit "jak moc to je hezký".

Jsou tam ještě nějaké chyby? Děkuji... :agree:
0

tinono
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 23
Dátum registrácie: 04 Júl 2013, 15:05

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa tinono » 29 Dec 2022, 16:36

Mozem vediet odkial tu schemu mas?
Mna napr zaujalo ze R7 mas znacku rezistoru v EU norme a ostatne v USA.
To iste potenciometer/trimer P1 a RV1ak je to potenciometer.
0

Používateľov profilový obrázok
mac26
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1293
Dátum registrácie: 01 Feb 2010, 00:00
Bydlisko: Martin

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa mac26 » 29 Dec 2022, 16:43

jarda2022 napísal:
29 Dec 2022, 16:15
Prosím, teď hlavně potřebuju schema, podle ktetého udělám plošák, kterej si budu moci nechat vyrobit, a v průběhu čekání na ten plošák mohu řešit "jak moc to je hezký".
Je to milion krat kopirovany zdroj, takze plosak najdes na nete nakresleny a overeny. Napr:
http://paja-trb.cz/konstrukce/zdroj.html
https://www.electronics-lab.com/project ... 0-002-3-a/
https://svetelektro.com/phpbb/?phpbb=dm ... Q9MTk0NDI=
0

Používateľov profilový obrázok
jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1576
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: JM

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa jezevec » 29 Dec 2022, 16:43

Proč zakládáš nové vlákno a nepokračuješ tady?
Rozsáhlé vlákno máš už tady.
0

jarda2022
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 78
Dátum registrácie: 28 Dec 2022, 07:07

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa jarda2022 » 29 Dec 2022, 16:56

tinono napísal:
29 Dec 2022, 16:36
Mozem vediet odkial tu schemu mas?
Mna napr zaujalo ze R7 mas znacku rezistoru v EU norme a ostatne v USA.
To iste potenciometer/trimer P1 a RV1ak je to potenciometer.
Když člověk stahuje footprinty k Altiu, je součástí footprintu i značka, a nechci se v tom vrtat.


mac26 napísal:
29 Dec 2022, 16:43
jarda2022 napísal:
29 Dec 2022, 16:15
Prosím, teď hlavně potřebuju schema, podle ktetého udělám plošák, kterej si budu moci nechat vyrobit, a v průběhu čekání na ten plošák mohu řešit "jak moc to je hezký".
Je to milion krat kopirovany zdroj, takze plosak najdes na nete nakresleny a overeny. Napr:
http://paja-trb.cz/konstrukce/zdroj.html
https://www.electronics-lab.com/project ... 0-002-3-a/
https://svetelektro.com/phpbb/?phpbb=dm ... Q9MTk0NDI=

Já se chci naučit kreslit, ne si postavit zdroj.

Jezevec:
chci co nejvíce zvýšit svoje šance na odpověď, proto píšu na více webů.
0

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2385
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Bydlisko: okolie KE
Vek: 26

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 29 Dec 2022, 17:19

Viac webov je v poriadku, ale prečo tu na svetelektre zakládate viac tém? Keď sa to všetko týka jednej konštrukcie, nevidím dôvod spamovať zoznam vlákien tým, že na každú podotázku vytvoríte nové vlákno. A potom ešte aby to človek všade hľadal, v ktorom vlákne je aká veta a informácia.
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2248
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 56
Kontaktovať používateľa:

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa peterple » 29 Dec 2022, 17:31

Když člověk stahuje footprinty k Altiu, je součástí footprintu i značka, a nechci se v tom vrtat.
Já se chci naučit kreslit, ne si postavit zdroj.
To si nejako navzájom odporuje. Urob si vlastné, keď sa chceš naučiť kresliť. A ďalšia výtka. Čo tie uzly na miestach kde ich netreba? Odpoveď asi bude že ich tam nahádzalo samo a že sa v tom nechceš vrtať.
Z môjho pohľadu je to nakreslené chybne. Neviem ako v altiu ale napr v eagle to vzniká tak že sú tam nakreslené dva vodiče miesto jedného. Až budeš navrhovať plošný spoj tak to môže robiť problém ale aj nemusí. Navyše ty chceš po nás grafickú kontrolu, ktorá je v podstate na houby. Kludne to môžeš mať načmárané síce graficky OK ale pre návrh dps to je na figu.
Za grafického pohľadu sa tam nemá nič prekrývať a všetky texty majú byť otočené jedným smerom a samozrejme tie uzly
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

jarda2022
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 78
Dátum registrácie: 28 Dec 2022, 07:07

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa jarda2022 » 29 Dec 2022, 18:01

"Grafickou kontrolou" myslím to, zda jsou součástky propojeny tak, jak mají být propojeny.

Mám to po této stránce v pořádku?
0

breta1
Power user
Power user
Príspevky: 9271
Dátum registrácie: 06 Feb 2009, 00:00
Bydlisko: brno

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa breta1 » 29 Dec 2022, 18:29

Věnoval jsem ti na kontrolu cca 10 min, kromě té jedné chyby tam už asi jiná není.
Ale je to příšerně namalované!!!!!!
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2248
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 56
Kontaktovať používateľa:

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa peterple » 29 Dec 2022, 18:38

To či sú súčiastky prepojené správne sa z grafickej kontroly nedá povedať. Že niečo vyzerá že je spojené neznamená že je to naozaj spojené. Bežná začiatočnícka chyba je že pretiahneš vodič mimo pin. Graficky to vyzrá OK ale z pohľadu netlistu (zoznamu prepojených pinov) to je nepripojené. Jednoducho aj pin aj vodič konči v lufte, len sa prekrývajú. Na to či je to prepojené OK sa používa funkcia na kontrolu zapojenia. Ktorá navyše v niektorých zapojeniach (hlavne logické obvody) dokáže nájsť aj vyložené chyby zapojenia ako nezapojené vstupy, skraty, výstup proti výstupu a pod.
A samozrejme že kontrolovať či si to obkreslil komplet alebo nie, to si rob sám. Čo tie zbytočné uzly? To si už vyriešil? Moje skúsenosti z eagla hovoria že to pri návrhu dps môže byť problém.

Spusti kontrolu schémy a daj sem jej výpis a potom ti poviem či to máš dobre alebo nie.
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

jarda2022
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 78
Dátum registrácie: 28 Dec 2022, 07:07

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa jarda2022 » 29 Dec 2022, 19:13

Děkuji za plodnou pomoc.

Teď jsem to nějak srovnal v režimu PCB designu.
https://ibb.co/D9MKftS

Je to takle přijatelné?

PS: "reálnost" připojení si osobně kontroluji tak, že součástku uchopím, a zkusím s ní pohnout - zda ji vodiče "následují".

Tím asi myslíš toto, že?
https://ibb.co/rbJdnyJ

Tato "Validate" mi proběhne i v případě, když chci "překlopit" změny z .SchDoc do .PcbDoc.
https://ibb.co/HhmzC9S
A toto překlopení jsem už provedl, takže log nemám...
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2248
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 56
Kontaktovať používateľa:

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa peterple » 29 Dec 2022, 19:28

Vďaka Jezevcovi som sa trochu pobavil na elektrobastilne.

Tam som sa dozvedel že ide o zadanie na predmet technické kreslenie. Tak tu máš hodnotenie v tom duchu:
  1. Súčiastky nemajú zadané hodnoty - každá súčiastka na schéme musí mať referenciu a hodnotu
  2. schématické značky rezistorov nie sú podľa európskych zvyklostí
  3. texty nie sú orientované v smere popisového poľa
  4. prekrývajúce (nečitatelné) texty
  5. uzly na miestach kde zjavne byť nemajú
  6. nesprávne použité súčiastky pin header - miesto toho použiť svorkovnice
  7. spústa nevyužitého miesta - zhustiť, poposúvať - natrénovať operácie move, drag
Toľko za vyučujúceho TK, toho nezaujíma elektrická činnosť obvodu ale schéma zapojenia má byť prehľadná a má poskytovať informácie pre technika o funkcii obvodu.
0
Naposledy upravil/-a peterple v 29 Dec 2022, 19:34, upravené celkom 1 krát.
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2248
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 56
Kontaktovať používateľa:

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa peterple » 29 Dec 2022, 19:32

Ohľadom kontroly schémy neviem ako sa to robí v Altiu. Ale nepríde mi to ono. A musí sa to dať vyvolať hocikedy. Jeden dotaz na google a máme to tu volá sa to electrical rule check
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2248
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 56
Kontaktovať používateľa:

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa peterple » 29 Dec 2022, 19:41

Tu sa pozri ako také veci kreslia profíci. Ako spomínal Petko ide o napájací zdroj nz nejakého TV
Obrázok
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

jarda2022
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 78
Dátum registrácie: 28 Dec 2022, 07:07

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa jarda2022 » 29 Dec 2022, 20:03

peterple napísal:
29 Dec 2022, 19:28
Vďaka Jezevcovi som sa trochu pobavil na elektrobastilne.

Tam som sa dozvedel že ide o zadanie na predmet technické kreslenie. Tak tu máš hodnotenie v tom duchu:
  1. Súčiastky nemajú zadané hodnoty - každá súčiastka na schéme musí mať referenciu a hodnotu
  2. schématické značky rezistorov nie sú podľa európskych zvyklostí
  3. texty nie sú orientované v smere popisového poľa
  4. prekrývajúce (nečitatelné) texty
  5. uzly na miestach kde zjavne byť nemajú
  6. nesprávne použité súčiastky pin header - miesto toho použiť svorkovnice
  7. spústa nevyužitého miesta - zhustiť, poposúvať - natrénovať operácie move, drag
Toľko za vyučujúceho TK, toho nezaujíma elektrická činnosť obvodu ale schéma zapojenia má byť prehľadná a má poskytovať informácie pre technika o funkcii obvodu.
A] úkolem je plošák, ne schematický výkres. Schematický výkres mám jen pro autorouter.
B] viz problém s tím, že si stáhnu FOOTPRINT který je vhodný pro vytvoření pájecí plošky na PCB, ale stáhnu jej z ENG webu výrobce.
C] // popisové pole = razítko ? //
D - A
E - A
F] jen zastupuje... Altium mi díky ní vytvoří plošku, kam napájím trafo (na druhou stranu napájím výstup ze zdroje)
G - A

Hele, udělat si hezkej schematickej výkres můžu až budou podklady pro výrobu PCB zaslány do Číny. TEĎ to neřeším.

A hlavně, na toto potřebuju odpověď:
Teď jsem to nějak srovnal v režimu PCB designu.
https://ibb.co/D9MKftS

Je to takle přijatelné?
0

Používateľov profilový obrázok
jirka.jirka.
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1423
Dátum registrácie: 17 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: Uherské Hradiště
Kontaktovať používateľa:

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa jirka.jirka. » 29 Dec 2022, 20:13

Hele, udělat si hezkej schematickej výkres můžu až budou podklady pro výrobu PCB zaslány do Číny. TEĎ to neřeším.
Chyba. Při překreslování špatně čitelného schematu je možné, že si najdeš chybu a DPS už bude ve výrobě. Nebo nedej bože, když tě ještě něco napadne. Takže věř, že je lepší kreslit to hned od první chvíle tak jak se sluší a patří. :agree: Ušetříš práci sobě a i ostatním. :wink:
Teď jsem to nějak srovnal v režimu PCB designu.
SMD můžeš dávat i do bottom vrstvy. Nemáme jenom TOP. Co to trošku víc nahustit? Zkrátíš spoje. Určitě s tím ještě budeš hýbat. Pročpak je C1 tak daleko?

Ideální postup je, mít otevřené schéma vedle na druhém monitoru/oknu a držet se ho. 99% komponent co jsou ve schematu u sebe budou i na této DPS blízko sebe. Mi přijde, letmým pohledem, že to půjde zmenšit minimálně o 30%.

Další postřehy, pročpak nejedeš SMD součástky ve stejných velikostech? Máš jich tam 5 a půl, tak třeba mít všechny 0805 nebo 0603 by taky nebylo na škodu. Pouzdra 0402 se dají doma pájet, ale já s nima s mojí rukou doma nepracuji.

Origin DPS bych dal do levého spodního rohu DPS. Protože pokud pak budeš zadávat nějaké pozice ručně, tak se to počítá od něj.

Celkově to rozmístění součástek je nějaké random. :rolleyes:
DPS_unknown.PNG
0

peterple
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2248
Dátum registrácie: 25 Jún 2013, 21:06
Bydlisko: Krajné
Vek: 56
Kontaktovať používateľa:

Re: Kontrola výkresu

Príspevok od používateľa peterple » 29 Dec 2022, 20:32

Tak autorouter hovoríš? No to bude kvalitka. Na takéto veci je autorouter na dve veci. Toto sa navrhuje ručne. Práve na to treba mať pekne a prehľadne nakreslenú a vytlačenú schému a navrhovať podľa nej.
Moc nechápem tvoje komenty, hlavne nerozumiem čo si vlastne komentoval. Len sa na DPS krásne ukázalo aký nezmysel sú tie tvoje pin headre. Máš tam dve pidi plošky z toho jedna je nezapojená. Takéto veci sú buď na poriadne konektory alebo na svorkovnice.

Na návrh DPS ale potrebuješ rozumieť funkcii zapojeniu a to už viem že nerozumieš. Takže očakávam tragický návrh DPS. Oveľa oveľa tragickejší ako je je schéma. Prečo sa to má vyrobiť? Veď to je len naučenie sa kreslenia. Niektoré tvoje vyhlásenia si neustále odporujú.

Začína to už rozmiestneným súčiastok. Čistá hrúza.
0
Ukáž múdremu chybu a on sa ti poďakuje. Ukáž chybu hlupákovi a on sa urazí.

Napísať odpoveď