Pc sa nespusti

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

loksiklubos
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 360
Dátum registrácie: 23 Sep 2013, 22:10
Vek: 36

Pc sa nespusti

Príspevok od používateľa loksiklubos » 07 Júl 2024, 22:18

Na mojom Pc s doskou Asus x99deluxe som mal problém že mi nešlo niekedy spustiť Pc s tlač na skrinke ani na doske.Jedine ako to fungovalo bolo že som musel manuálne zopnut zdroj pomocou prepojenia 2 pinov potom už Pc isol zapnúť aj cez tlačítka. Myslel som si že to bolo zdrojom a po výmene za druhý problém ten istý v čom hľadať problém.Na doske všetky LED svietia a na displeji s chybami nič nezobrazuje .
0

Používateľov profilový obrázok
YellowJacket
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 514
Dátum registrácie: 05 Feb 2012, 11:58
Bydlisko: Hrinova
Vek: 34

Re: Pc sa nespusti

Príspevok od používateľa YellowJacket » 08 Júl 2024, 07:12

Neviem, ci som sam nepochopil, ale ake 2 piny si prepojil? Myslis na vodicoch zo zdroja, zeleny s ciernym? Alebo power button piny?
0

loksiklubos
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 360
Dátum registrácie: 23 Sep 2013, 22:10
Vek: 36

Re: Pc sa nespusti

Príspevok od používateľa loksiklubos » 08 Júl 2024, 09:12

Musím prepojiť piny 14 a 15
0
Naposledy upravil/-a loksiklubos v 08 Júl 2024, 11:48, upravené celkom 1 krát.

Používateľov profilový obrázok
cool-zool
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1144
Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 11:39
Bydlisko: okr.Rimavská Sobota
Vek: 55

Re: Pc sa nespusti

Príspevok od používateľa cool-zool » 08 Júl 2024, 10:19

Nie náhodou piny 15 a 16 (15 - čierny GROUND a 16 - zelený PS ON ) .... Lebo na pine 14 je modrý -12V ?!

https://www.google.com/search?q=atx+pin ... AM&vssid=l
1
Obrázok 1

loksiklubos
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 360
Dátum registrácie: 23 Sep 2013, 22:10
Vek: 36

Re: Pc sa nespusti

Príspevok od používateľa loksiklubos » 08 Júl 2024, 11:49

Presne tak tieto vtedy doska ide v poho zapnúť všetko funguje ako má.
0

Používateľov profilový obrázok
YellowJacket
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 514
Dátum registrácie: 05 Feb 2012, 11:58
Bydlisko: Hrinova
Vek: 34

Re: Pc sa nespusti

Príspevok od používateľa YellowJacket » 08 Júl 2024, 13:07

Zmeraj napatie na kontaktoch zapinacieho tlacidla. Malo by tam byt 5V ( pripadne 3.3V ).
0

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2607
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Bydlisko: okolie KE
Vek: 27

Re: Pc sa nespusti

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 08 Júl 2024, 13:56

A ešte +5VSB voči zemi musí byť 5V aj pri vypnutom pc - zdroj vzadu pri napájacom konektore zapnutý.
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4355
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 47

Re: Pc sa nespusti

Príspevok od používateľa misocko » 08 Júl 2024, 17:19

Tak spajas 14-15, alebo 15-16?
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5859
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 59

Re: Pc sa nespusti

Príspevok od používateľa mr.dred » 08 Júl 2024, 19:02

Na mojej starej šunčičke - dielňovom PC sa mi už 2x stalo, že sa zapínacie tlačítko porúčalo...ale pokiaľ ho nenahodíš prepojením pinov POWER smerujúcim k spínaču, tak je chyba na MB... spustením cez "zelený a čierny" zo zdroja nahodíš síce zdroj a aj ostatné náležitosti na MB... ale chybu tým neodstrániš ...Tá je niekde v obvodoch zapínania so SB na MB !

Ale podľa popisu v úvode je problém u zdroja (alebo aj na MB) Stanby napätie 5V môže mať "suchý elit na výstupe" a špičky napätia bránia mamabordu sa zapnúť !

Nedávno som sa pasoval z nejakým neznačkovým šuvix zdrojom a tiež sa nechcel normálnym postupom spustiť.. len natvrdo spojením zelený-čierny... Napätie na SB bolo síce 5,12V čo by akože mohlo byť OK, ale vadnou filtráciou tam boli takmer 40V napäťové špičky... a to už bolo na MB moc... zdroj sa pritom normálne mimo PC dal zapnúť tým prepojením..a javil sa ako "dobrý"..
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6276
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 41

Re: Pc sa nespusti

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 08 Júl 2024, 20:01

pisal, ze skusal iny zdroj. Takze, ak sa neda zapnut priamym prepojenim pinov power na doske, tak je problem pravdepodobne s trvalym napatim 5V. Podla popisu sa jedna o kvalitnejsiu dosku, tak je dost mozne, ze vypina nejaka ochrana, lebo tych trvalych 5V ma nejaky problem.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5859
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 59

Re: Pc sa nespusti

Príspevok od používateľa mr.dred » 08 Júl 2024, 20:19

pocitujlasku napísal:
08 Júl 2024, 20:01
pisal, ze skusal iny zdroj
A bol aj ten druhý zdroj na 100% dobrý ???
A pokiaľ ÁNO" tak je jednoznačne chyba na MB..

Mám v skrini zo 5 PC zdrojov odložených ako plne funkčných ! a ..HAHA ... a minule bolo jeden treba a nešiel... opuchnuté kondenzátory v SB _ 5V a v 3,3V vetve ..a to ani nebol na napätí pripojený možno rok-dva..
Kundíky zomreli.. po výmene ide ďalej normálne.. :lol:
1
Obrázok 1
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5859
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 59

Re: Pc sa nespusti

Príspevok od používateľa mr.dred » 08 Júl 2024, 20:32

pocitujlasku napísal:
08 Júl 2024, 20:01
tak je problem pravdepodobne s trvalym napatim 5V
Bežným multimetrom tam síce nameriaš "správne" napätie v rozpätí 4,95 - 5,15V ...ale tie nevyfiltrované špičky, ktoré bežný multimer ignoruje tam sú.. a robia galibu!! (tú hodnotu napätia som "strelil od pása" :lol: ) ale ak je vyššia/či nižšia - je problém na filtri.. To ukáže osciloskop :wink:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Napísať odpoveď