Varim, peciem.

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
pajky
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 999
Dátum registrácie: 03 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: Cadca

Varim, peciem.

Príspevok od používateľa pajky » 08 Júl 2024, 22:50

Caute.
Tak páni. Pochvalte sa co a ako najlepsie ukuchtit. Myslim ze všetci z nas maju dobre jedlo.
Prave dovaram gulas. Nechvalim sa nim, jezinku uz zo 4hod..
Cim je gulas super?
Zatial na SK mam odskusany super v dinoparku pri Žiline, a myslim Drietomej odpocivadlo. A teda este ujo.. neviem ci to nieje tym, ze maso davam len cistucke.
A este kapustnica... to si budete musiet vyslapat do terchovej, na janosikove jamy, vrchna chata..
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6403
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 59

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa mr.dred » 09 Júl 2024, 00:06

pajky napísal:
08 Júl 2024, 22:50
Cim je gulas super?
Guláš je vždy "guláš" .. môžeš použiť vždy tie isté suroviny pre základ - ale ni ten základ nebude vždy rovnaký...
Guláš je vždy vynikajúci, keď sa s ním môžeš podeliť cez voľný víkend s rodinou ..s priateľmi pri spoločných stretnutiach... určite nikto nepovie, že bol zlý!!
Každý účastník má ináč mlstný jazyk, ale podľa mňa..čo bol - a je asi pre mňa ten NAJ... tak divina a hovädzina pri "kotlíkovaní" na masti, údených kožkách so slaniny, cibuli a základných koreninách - podlievaná červeným vínom (1 liter)..do polomäkka .. a po pridaní bravčoviny ..zase do polomäkka - pridaní zemiakov, čerstvej zeleniny..atď (veď guláš) ..a potom zo 4 fľašky piva - vodu dolievame len výnimočne...
Milujem čípeš ingredinció..ale to do kotla nemôžem dať, lebo pre mnohých by to bolo nejedlé... Tak len zvrchu do rendlíka tej masniny a pridať tie správne čípošky (Karolina Reaper, Prisoliť a Majoránku) .. ale to už stačí aj na šporhelte nechať pár sekúnd zvariť a kto chce, tak si pridá... Potom už len hrče za ušami, mastné papule a spokojnosť... 8)

Dobrý guláš za 4 hodiny neuvaríš...
0
Naposledy upravil/-a mr.dred v 09 Júl 2024, 00:21, upravené celkom 1 krát.
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6403
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 59

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa mr.dred » 09 Júl 2024, 00:17

Kapustnica je u nás tiež iný level... Mojej maminke zachutila taká "vianočná", ako varila moja mama na vianoce, tak inú ani nevarí... čiže "vianoce" - podľa kapustnice mávame aj 10x do roka :lol:

"Kapustové" polievky z reštík naozaj nemusím....
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6403
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 59

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa mr.dred » 09 Júl 2024, 00:40

Už keď si takúto tému rozpiplal...
Restované šampióny so zemiakmi na masle.
Očistiť šampióny - môžu byť a z Lídla/Jednoty...netreba sa po lúkach zgúňať, pokrájať zhruba na 1/4... maslo (2-3 lyžice podľa množstva) soľ, drvená rasca, cesnakový prášok podľa chuti ... pridať pokrájané varené zemiaky a keď sa z výpeku stratí "voda" z hríbov a zemiaky chytajú kôrku - rozhrnúť a do voľných miest kydnúť vajíčka ... pár minút nechať zatuhnúť - podľa milovanej konzistencie a hodiť na tanier ... Dobrú chuť!

Robil som dnes hnedé šampióny... vraj by mali byť voňavejšie, ako biele.... no okrem horšieho pucovania a vysokej ceny som pri tejto váre nezistil rozdiel... tak že môžu byť pre druhý krát aj biele 8)
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Používateľov profilový obrázok
budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1313
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55
Bydlisko: Košice

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa budvar10 » 09 Júl 2024, 07:00

Robil som dnes hnedé šampióny... vraj by mali byť voňavejšie, ako biele.... no okrem horšieho pucovania a vysokej ceny som pri tejto váre nezistil rozdiel... tak že môžu byť pre druhý krát aj biele 8)
Tiež si myslím.
Vraj tie biele sú vyšľachtené z tých hnedých.
0

Používateľov profilový obrázok
pajky
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 999
Dátum registrácie: 03 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: Cadca

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa pajky » 09 Júl 2024, 15:41

Ale nooooo, vino a pivo do gulasa? Skusit to vino? Oplati sa? Pivo nie, rozculuju ma tie pivove omacky.

No dajte recepty na pochutky. Clovek uz nevie co by zjedol, tak aspon bude inspiracia.
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 6403
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 59

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa mr.dred » 09 Júl 2024, 16:05

pajky napísal:
09 Júl 2024, 15:41
Pivo nie, rozculuju ma tie pivove omacky
:lol: :lol: ono tie 4 pivá v 35 L kotlíku sa nejako výrazne neprejavia .. nie je to pivná omáčka ! :lol: :lol: ale horkosť chmelu je tam trošičku cítiť - veď hovorím o mlsných jazýčkoch...
..zahraničný zaťko už ich pár (guľášov) u nás pojedol a že lepšiu "σούπα [soúpa] - polievku " nejedol..možno len nechcel uraziť, ale bol tu aj jeden rok jeho bratranec (majiteľ reštiky) - a ten chcel hneď receptúrú... ináč papáč veliký aj postavou - 175kg :lol: :lol:

Ja osobne varím guláš na akcii len výnimočne, lebo toto výsostné právo má na mojom pozemku vždy môj najlepší kamarát - a vždy je úžasný - ten guláš! :wink: Už sa teším na august - zase sa zídeme celá rodina, vnúčence a priatelia...sud piva s výčapom k tomu..dobrá muzička na podmaz.. nech susedia závidia... už nám toho času moc neostáva... užijeme si ho!
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Používateľov profilový obrázok
SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1764
Dátum registrácie: 29 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: Púchov
Vek: 49

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa SMITH » 09 Júl 2024, 19:36

pajky napísal:
09 Júl 2024, 15:41
Ale nooooo, vino a pivo do gulasa? Skusit to vino? Oplati sa? Pivo nie, rozculuju ma tie pivove omacky.

No dajte recepty na pochutky. Clovek uz nevie co by zjedol, tak aspon bude inspiracia.
To víno určite , hlavne ak je tam aj divina . Inak ako vychytávky sa dá použiť údená mletá paprika , 1-2 lyžice horčice a nechať vyvariť bôčik , ktorý sa dá ako predjedlo ...
0
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

Používateľov profilový obrázok
budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1313
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55
Bydlisko: Košice

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa budvar10 » 09 Júl 2024, 20:36

Jasne, že aj pivo môže tam ísť. Veď je to guláš.
Ale ak to niekomu nesedí, tak nech to tam nedáva.
Ja osobne dávam pivo až pri konzumácii gulášu. 8O
0

Používateľov profilový obrázok
SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1764
Dátum registrácie: 29 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: Púchov
Vek: 49

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa SMITH » 09 Júl 2024, 20:59

Moje "deti" majú obľúbené "Tajomstvo v cestičku" ( taký názov mal kedysi ten recept ). Je to vlastne Holanský rezeň , ale nie v 3 obale , ale v cestičku .

Recept je veľmi jednoduchý :
Bravčové mäso pomleté (najlepšie plece ) 1kg
Tvrdý sýr - napr Eidam 400g
Mlieko cca 0,6l
Vajce
Hl. múka
ČK
Soľ
Mäso pomelieme spolu so syrom . Pomer podľa chuti , ja dávam viac syra cca 400g na 1kg mäsa .
Dáme ČK , tiež podla chuti a soľ , ale pozor syr býva slaný , tak aby ste nepresolili jedlo a prilevame mlieko tak
aby šlo vytvoriť vláčnejšiu hmotu . Ak sa dá necháme cez noc odležať v chladničke , ak nie pokračujem.
Spravíme cestičko z mlieka (cca 0,5l ) jedno vajce , rozmiešame a pridávame múku pokiaľ nieje cestičko dosť
husté . Z mäsa spravíme menšie placky a obalíme v cestičku a vysmažíme na oleji .
1
Obrázok 1
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

Používateľov profilový obrázok
balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 628
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa balu » 10 Júl 2024, 07:09

Vypadá to skvěle, ale odpusť, prosím, člověku neznalého všech tajů slovenského jazyka - co je ČK ?
0

Používateľov profilový obrázok
kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 614
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09
Bydlisko: Pri Trnave

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa kapor » 10 Júl 2024, 07:46

Tipujem - Čierne Korenie
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

Používateľov profilový obrázok
kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 614
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09
Bydlisko: Pri Trnave

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa kapor » 10 Júl 2024, 07:48

V týchto horúčavách nemám chuť ani jesť, nieto ešte variť :thanks:
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

Používateľov profilový obrázok
balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 628
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa balu » 10 Júl 2024, 08:37

kapor napísal:
10 Júl 2024, 07:46
Tipujem - Čierne Korenie
Tak tomu už rozumím, to tam patří, to mi dává smysl - děkuji.
0

Používateľov profilový obrázok
SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1764
Dátum registrácie: 29 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: Púchov
Vek: 49

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa SMITH » 10 Júl 2024, 10:01

Áno , je to Čierne Korenie (ČK) ,.ďalšie často použivané skratky sú PL- Polievková Lyžica , ČL Čajová Lyžička ...
1
Obrázok 1
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

Používateľov profilový obrázok
SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1764
Dátum registrácie: 29 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: Púchov
Vek: 49

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa SMITH » 10 Júl 2024, 12:37

Dnešný obed : Obrátené rezne a nové zemiaky s pažitkou
https://varecha.pravda.sk/recepty/skvel ... ecept.html
Obratené rezne .jpg
0
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

Používateľov profilový obrázok
pajky
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 999
Dátum registrácie: 03 Jan 2009, 00:00
Bydlisko: Cadca

Re: Varim, peciem.

Príspevok od používateľa pajky » 10 Júl 2024, 21:57

Ja dnes ochutnam ten gulas 😀
Snad
Inak mam rad kapustnicu, sosovicovu s udenym, mexicku...

Maso sa da upiect genialne, ale trosku na to treba mat aj pec.
Mam, ale nemam ju kam dat.. hovado..ale inak niesta ako v klasike. ..so zaparovanim a 3,6kw.
Ale masko odtial goood co pametam.

Neviem, ale na peciku asi tiez zalezi?
Co som piekol v ....... to doma nespravis. Asi mozno cojaviem.
0

Napísať odpoveď