Varim, peciem.
Moderátori: mirosne, Moderátori
Varim, peciem.
Caute.
Tak páni. Pochvalte sa co a ako najlepsie ukuchtit. Myslim ze všetci z nas maju dobre jedlo.
Prave dovaram gulas. Nechvalim sa nim, jezinku uz zo 4hod..
Cim je gulas super?
Zatial na SK mam odskusany super v dinoparku pri Žiline, a myslim Drietomej odpocivadlo. A teda este ujo.. neviem ci to nieje tym, ze maso davam len cistucke.
A este kapustnica... to si budete musiet vyslapat do terchovej, na janosikove jamy, vrchna chata..
Tak páni. Pochvalte sa co a ako najlepsie ukuchtit. Myslim ze všetci z nas maju dobre jedlo.
Prave dovaram gulas. Nechvalim sa nim, jezinku uz zo 4hod..
Cim je gulas super?
Zatial na SK mam odskusany super v dinoparku pri Žiline, a myslim Drietomej odpocivadlo. A teda este ujo.. neviem ci to nieje tym, ze maso davam len cistucke.
A este kapustnica... to si budete musiet vyslapat do terchovej, na janosikove jamy, vrchna chata..
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Príspevky: 6403
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Bydlisko: Handlová
- Vek: 59
Re: Varim, peciem.
Guláš je vždy "guláš" .. môžeš použiť vždy tie isté suroviny pre základ - ale ni ten základ nebude vždy rovnaký...
Guláš je vždy vynikajúci, keď sa s ním môžeš podeliť cez voľný víkend s rodinou ..s priateľmi pri spoločných stretnutiach... určite nikto nepovie, že bol zlý!!
Každý účastník má ináč mlstný jazyk, ale podľa mňa..čo bol - a je asi pre mňa ten NAJ... tak divina a hovädzina pri "kotlíkovaní" na masti, údených kožkách so slaniny, cibuli a základných koreninách - podlievaná červeným vínom (1 liter)..do polomäkka .. a po pridaní bravčoviny ..zase do polomäkka - pridaní zemiakov, čerstvej zeleniny..atď (veď guláš) ..a potom zo 4 fľašky piva - vodu dolievame len výnimočne...
Milujem čípeš ingredinció..ale to do kotla nemôžem dať, lebo pre mnohých by to bolo nejedlé... Tak len zvrchu do rendlíka tej masniny a pridať tie správne čípošky (Karolina Reaper, Prisoliť a Majoránku) .. ale to už stačí aj na šporhelte nechať pár sekúnd zvariť a kto chce, tak si pridá... Potom už len hrče za ušami, mastné papule a spokojnosť...
Dobrý guláš za 4 hodiny neuvaríš...
0
Naposledy upravil/-a mr.dred v 09 Júl 2024, 00:21, upravené celkom 1 krát.
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
- mr.dred
- Ultimate člen
- Príspevky: 6403
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Bydlisko: Handlová
- Vek: 59
Re: Varim, peciem.
Kapustnica je u nás tiež iný level... Mojej maminke zachutila taká "vianočná", ako varila moja mama na vianoce, tak inú ani nevarí... čiže "vianoce" - podľa kapustnice mávame aj 10x do roka
"Kapustové" polievky z reštík naozaj nemusím....
"Kapustové" polievky z reštík naozaj nemusím....
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
- mr.dred
- Ultimate člen
- Príspevky: 6403
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Bydlisko: Handlová
- Vek: 59
Re: Varim, peciem.
Už keď si takúto tému rozpiplal...
Restované šampióny so zemiakmi na masle.
Očistiť šampióny - môžu byť a z Lídla/Jednoty...netreba sa po lúkach zgúňať, pokrájať zhruba na 1/4... maslo (2-3 lyžice podľa množstva) soľ, drvená rasca, cesnakový prášok podľa chuti ... pridať pokrájané varené zemiaky a keď sa z výpeku stratí "voda" z hríbov a zemiaky chytajú kôrku - rozhrnúť a do voľných miest kydnúť vajíčka ... pár minút nechať zatuhnúť - podľa milovanej konzistencie a hodiť na tanier ... Dobrú chuť!
Robil som dnes hnedé šampióny... vraj by mali byť voňavejšie, ako biele.... no okrem horšieho pucovania a vysokej ceny som pri tejto váre nezistil rozdiel... tak že môžu byť pre druhý krát aj biele
Restované šampióny so zemiakmi na masle.
Očistiť šampióny - môžu byť a z Lídla/Jednoty...netreba sa po lúkach zgúňať, pokrájať zhruba na 1/4... maslo (2-3 lyžice podľa množstva) soľ, drvená rasca, cesnakový prášok podľa chuti ... pridať pokrájané varené zemiaky a keď sa z výpeku stratí "voda" z hríbov a zemiaky chytajú kôrku - rozhrnúť a do voľných miest kydnúť vajíčka ... pár minút nechať zatuhnúť - podľa milovanej konzistencie a hodiť na tanier ... Dobrú chuť!
Robil som dnes hnedé šampióny... vraj by mali byť voňavejšie, ako biele.... no okrem horšieho pucovania a vysokej ceny som pri tejto váre nezistil rozdiel... tak že môžu byť pre druhý krát aj biele
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
Re: Varim, peciem.
Tiež si myslím.Robil som dnes hnedé šampióny... vraj by mali byť voňavejšie, ako biele.... no okrem horšieho pucovania a vysokej ceny som pri tejto váre nezistil rozdiel... tak že môžu byť pre druhý krát aj biele
Vraj tie biele sú vyšľachtené z tých hnedých.
0
Re: Varim, peciem.
Ale nooooo, vino a pivo do gulasa? Skusit to vino? Oplati sa? Pivo nie, rozculuju ma tie pivove omacky.
No dajte recepty na pochutky. Clovek uz nevie co by zjedol, tak aspon bude inspiracia.
No dajte recepty na pochutky. Clovek uz nevie co by zjedol, tak aspon bude inspiracia.
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Príspevky: 6403
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Bydlisko: Handlová
- Vek: 59
Re: Varim, peciem.
ono tie 4 pivá v 35 L kotlíku sa nejako výrazne neprejavia .. nie je to pivná omáčka ! ale horkosť chmelu je tam trošičku cítiť - veď hovorím o mlsných jazýčkoch...
..zahraničný zaťko už ich pár (guľášov) u nás pojedol a že lepšiu "σούπα [soúpa] - polievku " nejedol..možno len nechcel uraziť, ale bol tu aj jeden rok jeho bratranec (majiteľ reštiky) - a ten chcel hneď receptúrú... ináč papáč veliký aj postavou - 175kg
Ja osobne varím guláš na akcii len výnimočne, lebo toto výsostné právo má na mojom pozemku vždy môj najlepší kamarát - a vždy je úžasný - ten guláš! Už sa teším na august - zase sa zídeme celá rodina, vnúčence a priatelia...sud piva s výčapom k tomu..dobrá muzička na podmaz.. nech susedia závidia... už nám toho času moc neostáva... užijeme si ho!
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
Re: Varim, peciem.
To víno určite , hlavne ak je tam aj divina . Inak ako vychytávky sa dá použiť údená mletá paprika , 1-2 lyžice horčice a nechať vyvariť bôčik , ktorý sa dá ako predjedlo ...
0
Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to !
Re: Varim, peciem.
Jasne, že aj pivo môže tam ísť. Veď je to guláš.
Ale ak to niekomu nesedí, tak nech to tam nedáva.
Ja osobne dávam pivo až pri konzumácii gulášu.
Ale ak to niekomu nesedí, tak nech to tam nedáva.
Ja osobne dávam pivo až pri konzumácii gulášu.
0
Re: Varim, peciem.
Moje "deti" majú obľúbené "Tajomstvo v cestičku" ( taký názov mal kedysi ten recept ). Je to vlastne Holanský rezeň , ale nie v 3 obale , ale v cestičku .
Recept je veľmi jednoduchý :
Bravčové mäso pomleté (najlepšie plece ) 1kg
Tvrdý sýr - napr Eidam 400g
Mlieko cca 0,6l
Vajce
Hl. múka
ČK
Soľ
Mäso pomelieme spolu so syrom . Pomer podľa chuti , ja dávam viac syra cca 400g na 1kg mäsa .
Dáme ČK , tiež podla chuti a soľ , ale pozor syr býva slaný , tak aby ste nepresolili jedlo a prilevame mlieko tak
aby šlo vytvoriť vláčnejšiu hmotu . Ak sa dá necháme cez noc odležať v chladničke , ak nie pokračujem.
Spravíme cestičko z mlieka (cca 0,5l ) jedno vajce , rozmiešame a pridávame múku pokiaľ nieje cestičko dosť
husté . Z mäsa spravíme menšie placky a obalíme v cestičku a vysmažíme na oleji .
Recept je veľmi jednoduchý :
Bravčové mäso pomleté (najlepšie plece ) 1kg
Tvrdý sýr - napr Eidam 400g
Mlieko cca 0,6l
Vajce
Hl. múka
ČK
Soľ
Mäso pomelieme spolu so syrom . Pomer podľa chuti , ja dávam viac syra cca 400g na 1kg mäsa .
Dáme ČK , tiež podla chuti a soľ , ale pozor syr býva slaný , tak aby ste nepresolili jedlo a prilevame mlieko tak
aby šlo vytvoriť vláčnejšiu hmotu . Ak sa dá necháme cez noc odležať v chladničke , ak nie pokračujem.
Spravíme cestičko z mlieka (cca 0,5l ) jedno vajce , rozmiešame a pridávame múku pokiaľ nieje cestičko dosť
husté . Z mäsa spravíme menšie placky a obalíme v cestičku a vysmažíme na oleji .
1
1
Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to !
Re: Varim, peciem.
Vypadá to skvěle, ale odpusť, prosím, člověku neznalého všech tajů slovenského jazyka - co je ČK ?
0
Re: Varim, peciem.
Tipujem - Čierne Korenie
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........
Re: Varim, peciem.
V týchto horúčavách nemám chuť ani jesť, nieto ešte variť
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........
Re: Varim, peciem.
Áno , je to Čierne Korenie (ČK) ,.ďalšie často použivané skratky sú PL- Polievková Lyžica , ČL Čajová Lyžička ...
1
1
Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to !
Re: Varim, peciem.
Dnešný obed : Obrátené rezne a nové zemiaky s pažitkou
https://varecha.pravda.sk/recepty/skvel ... ecept.html
https://varecha.pravda.sk/recepty/skvel ... ecept.html
0
Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to !
Re: Varim, peciem.
Ja dnes ochutnam ten gulas
Snad
Inak mam rad kapustnicu, sosovicovu s udenym, mexicku...
Maso sa da upiect genialne, ale trosku na to treba mat aj pec.
Mam, ale nemam ju kam dat.. hovado..ale inak niesta ako v klasike. ..so zaparovanim a 3,6kw.
Ale masko odtial goood co pametam.
Neviem, ale na peciku asi tiez zalezi?
Co som piekol v ....... to doma nespravis. Asi mozno cojaviem.
Snad
Inak mam rad kapustnicu, sosovicovu s udenym, mexicku...
Maso sa da upiect genialne, ale trosku na to treba mat aj pec.
Mam, ale nemam ju kam dat.. hovado..ale inak niesta ako v klasike. ..so zaparovanim a 3,6kw.
Ale masko odtial goood co pametam.
Neviem, ale na peciku asi tiez zalezi?
Co som piekol v ....... to doma nespravis. Asi mozno cojaviem.
0