Môže batéria telefonu vzplanuť?
Moderátori: mirosne, Moderátori
-
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 07 Apr 2010, 00:00
- Vek: 51
Môže batéria telefonu vzplanuť?
Zdravím, mám taký 50eurový smart telefon zn . Alcatel. Je používaný ako prístupový bod na internet.Je nonstop pripojený usb káblom k nabíjačke. Všimol som si že pod odnímateľným krytom je batéria riadne nafúknuta. Minimálne na dvojnásobok pôvodnej hrúbky. Tak som ju vybral a skúsil naštartovať MT bez batérie iba na usb kábli. Nešlo to. Ide iba s batériou.
Tá batéria ma tak cca 1 rok.
Myslíte si že existuje reálne riziko že raz vybuchne pokiaľ bude naďalej na nabíjačke?
Tá batéria ma tak cca 1 rok.
Myslíte si že existuje reálne riziko že raz vybuchne pokiaľ bude naďalej na nabíjačke?
0
- YellowJacket
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 05 Feb 2012, 11:58
- Vek: 34
Re: Môže batéria telefonu vzplanuť?
Ak mas ten telefon nonstop pripojeny k sieti, daj tam nejaky DC-DC menic, ktory pouzijes miesto baterie ( pokial si zrucny, tieto male DC menice sa zmestia aj na miesto kde bola bateria. Vstupne napatie vytiahnes z USB portu, pripadne nejakeho testpointu na doske ). Mozno by uplne postacilo zrazit vstupne napatie dvoma diodami - mobil by neukazoval 100% baterie, ale to je aj tak uplne jedno.
1

- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
..čert mikdy nespí a batéria určite už nie je vhodná na ďaľšiu bezpečnú prevádzku.. "vybuchnúť" v priamom zmysle slova nemusí, ale pri porušení obalu si určite poriadne "odfúkne" a uvoľnia sa vysokohorľavé plyny, ktoré v malom priestore môžu dosiahnúť kritický bod (medzu) výbušnosti a niečo nepríjemné sa môže udiať.. aj požiar - keď je inicializácia !! Zlikvidovanie takejto batérie okrem "bezproblémového" vhodenia do komunálneho odpadu a nestarať sa - je celkom zaujímavá disciplína
Modelári odporúčajú takúto batériu utopiť v soľnom roztoku v nejakej nehorľavej nádobe na voľnom priestranstve.. a počkať zo dva týždne, kým sa batéria bezpečne vybije... potom elektroodpad.. Ale či to treba až takto hrotiť pri takomto jednom - v podstate "nízkokapacitnom" článku - neviem... Zatiaľ moja skúsenosť pri jednej takejto "opuchline" bola - že už nemala napätie - a bola bez BMS !! Ale napriek tomu som k nej pristupoval so všetkým rešpektom

Modelári odporúčajú takúto batériu utopiť v soľnom roztoku v nejakej nehorľavej nádobe na voľnom priestranstve.. a počkať zo dva týždne, kým sa batéria bezpečne vybije... potom elektroodpad.. Ale či to treba až takto hrotiť pri takomto jednom - v podstate "nízkokapacitnom" článku - neviem... Zatiaľ moja skúsenosť pri jednej takejto "opuchline" bola - že už nemala napätie - a bola bez BMS !! Ale napriek tomu som k nej pristupoval so všetkým rešpektom

0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
-
- Pokročilý člen
... " že už nemala napätie - a bola bez BMS ! ! ... " ČO znamená to BMS?
Pri tejto je zaujimavé, že keď som ju dal dnes do MT bola podľa mobilu nabitá na 70%. Takže podľa mňa ju mobil neustále dobíja.
No musím ju každopádne vybrať, lebo nechcem, aby tam kde je dačo poškodila.
Už som videl napr. notebook, ktorý bol neustále na sieťovej nabíjačke čo porobil. A o kolobežkách ani nehovorím...
Pri tejto je zaujimavé, že keď som ju dal dnes do MT bola podľa mobilu nabitá na 70%. Takže podľa mňa ju mobil neustále dobíja.
No musím ju každopádne vybrať, lebo nechcem, aby tam kde je dačo poškodila.
Už som videl napr. notebook, ktorý bol neustále na sieťovej nabíjačke čo porobil. A o kolobežkách ani nehovorím...
0
Hm, asi ste mi otvorili oči - manželka má tel pár ročný s "integrovanou" baterkou vnútri, bežne ho používa, len som sa pýtal čo je to nafúknute jemne,.....?
0
- mr.dred
- Ultimate člen
To je ten malý plošáčik na baterke pod lepkami schovaný - riadi nabíjanie/vybíjanie/balancovanie článkov batérie nezávisle na zariadení... Battery Management System...
0
-
- Pokročilý člen
Ono je hlavne dôležité byť prítomný tam kde sa to v tom momente nabíja, lebo človek môže prísť a barák v plameňoch. Taký mobil mzslím že až takú paseku neurobí, ale keď je pri horľavých materiáloch aj MT stačí na problém.
EDIT: O tomto som sa bavil s profi hasičom. On mi povedal že on osobne keď nie je doma tak ma pod napätím iba chladničku s mrazničkou.
EDIT: O tomto som sa bavil s profi hasičom. On mi povedal že on osobne keď nie je doma tak ma pod napätím iba chladničku s mrazničkou.
0
Naposledy upravil/-a milan209 v 04 Aug 2024, 18:09, upravené celkom 1 krát.
- mr.dred
- Ultimate člen
to už je stav, kedy sa telefón začne otvárať, alebo už nie je "plochý" - na stole ho môžeš krútiť ako kolotoč

1

- mr.dred
- Ultimate člen
.. v bájnej dobe - 30+ rokov späť ... keď ešte boli spínané zdroje "v plienkach" mi začal "tlieť" na videorekordéri (Panasonic) napájací kábel... klasika (osmička) napájacia šnúra na sieťové napätie.. vo vnútri prístroja normálne trafo...žiadny spínák.. - ani by ma nenapadlo niečo také vtedy odpájať od siete. Bol som však doma a zacítil som štipľavý dym..
.. u niektorých je to už možno paranoja...ale čert nespí... vždy sa niečo môže posrať...
0
Tiež sa stalo u kamoša na novom Samsung (vtedy ešte crt televízore), začal horieť prívodný kábel...
0
-
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
- Vek: 41
Nafuknuta baterka je casovana bomba. Otazka je, ci sa da oblbnut elektronika tak, ze to budes napajat cez menic priamo namiesto baterky. Mam tu prastary tablet a ten napr. nema problem, akorat ikonka baterky ukazuje, ze je zla baterka. Takze ja by som na tvojom mieste skusil ist nie cez nabijacku (ako si pisal, mobil sa nezapne), ale najst + a - na pinoch pre baterku a dat tam na zaciatok 3.5V pre istotu, a potom dvihnut na 3.7V a skusit prevadzkovat mobil uplne bez baterky.
Co sa tyka poziarov, stat sa moze cokolvek a nemusi horiet len u teba, ale napr. u suseda. Takze minimalizovat riziko ano, ale zase neprechadzat do paranoje, lebo sa z toho clovek zblazni.
Co sa tyka poziarov, stat sa moze cokolvek a nemusi horiet len u teba, ale napr. u suseda. Takze minimalizovat riziko ano, ale zase neprechadzat do paranoje, lebo sa z toho clovek zblazni.
2

Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.
nafuknuta bateria moze casom aj vyskratocat nabijaciu elektroniku, a potom pretazit nabijacku atd, radsej si kup novu, stoji mozno 5-10€, ak viac tak potom radsej novy mobil
nic z toho sa nemusi stat, ale naco riskovat
nic z toho sa nemusi stat, ale naco riskovat
0
- YellowJacket
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 05 Feb 2012, 11:58
- Vek: 34
Ak sa pripoji iba + a - , fungovat by to malo, ale ako vravis, mozno niektore mobily/tablety s tym budu mat problem. Na akumulatore je totiz este teplotny snimac ( novsie zariadenia a ich baterie uz maju este nieco navyse ), co mozno niektore zariadenia povazuju za dolezity udaj. Ale to sa da nahradit vhodne zvolenym napatovym delicom.pocitujlasku napísal: ↑05 Aug 2024, 09:17Otazka je, ci sa da oblbnut elektronika tak, ze to budes napajat cez menic priamo namiesto baterky. Mam tu prastary tablet a ten napr. nema problem, akorat ikonka baterky ukazuje, ze je zla baterka.
0
Ono za podobnú cenu už existujú zariadenia priamo na to určené.
https://www.alza.sk/tp-link-tl-mr100-d5882680.htm
https://www.alza.sk/tp-link-tl-mr100-d5882680.htm
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok