Fixny zoom na endoksop

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

romiadam
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 09 Apr 2008, 00:00
Vek: 47

Fixny zoom na endoksop

Príspevok od používateľa romiadam » 30 Sep 2024, 22:11

Cavte,

Je tu niekto kto sa vyzna v optike?

Kupil som cinsky endoskop, lenze nema zoom. Obraz je na kamere je 1:1 co vidim volnym okom. Predpokladal som ze bude aspon trosicku vacsi, no nie je.
image.png
Preto teraz spekulujem ako trosku zvacsit obraz na kamere. Nepotrebujem nastavitelny zoom ako vo fotakoch. Mne staci ze prilozim nejaku sosovku pred kameru do vzdialenosti x a obraz bude vacsi cca 2 az 3 x.
ak pred oko dam lupu tak je obraz vacsi, no ke tu istu lupu dam pred kameru emdoskopu alebo mobilu, obraz je stale rovnaky. No pouzil som lupu bi-konvexnu (obojstrannu). Neviem ci by sa to chovalo rovnako aj s plan-konvexnou sosovkou popr. plan-konvexnou alebo bi-konvexnov.
Optika kamery je asi ina ako optika oka.

A teraz je tu otazka, da sa jednou max dvomi sosovkami dosiahnut na endoskope fixne zvacsenie 2 az 3x?
Maximalny priemer sosovky moze byt do 20mm ale idealne do 10mm.

Nema niekto z vas doma v sufliku plankonvexnu, konkavnu alebo plano konkavnu sosovku a vyskusal by pre mna ze ci sa da pouzit konkavna sosovka ako lupa pre kameru telefonu? Ci sa tym da dosiahnut nejake zvacsenie. Klasicka bi-konvexna sosovka moc nefunguje, tu mam doma.
Ak by to bolo nadejne, tak by som pokupil rozne druhy a experimentoval.

Problem je ze som limitovany miestom, velke origo zoomy pre mobily sa mi tam nezmestia
image.png
Spekulujem nad tym, ze keby som nasiel vhodnu sosovku, a vzdialenost od kamery, tak by som si dal vysustruzit trubku a tu sosovku tam vlepil na pevno aj s kamerou. A tak by som mal trvale pevne zvacsenie 2-3x (mozno 4x).

Len nieviem ci si toto nepredstavujem ako "Hurvinek valku". :biggrin:

Diki za typy/rady.
0
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Re: Fixny zoom na endoksop

Príspevok od používateľa mr.dred » 01 Okt 2024, 15:58

Mám zrejme "techológiou" rovnakú "riť_o_leznú" kamierku s USB 2,0 výstupom, ..cez OTG spolupracuje aj s mobilom - Androidom - na jablku nešla.
Akurát nemá bočné prisvietenie - len predné - 6 mini LED .
Ale zase má "nadstavec" na zrkadielko - na bočný 90° pohľad... ktorý pri minimálnom zašpinení pôsobí priam kozmicky :lol:
Nasledujúci obrázok je len výtvorom pri nejakom mizernom osvetlení, ktoré kvalitou neohúri... to len pre ilustráciu, ale čitateľné je celkom dobrá.. Nenapísal si, aké rozlíšenie máš zapotreby.. ale toto FREE v mnohých prípadoch vyhovie... na profi úroveň by to nestálo pár evry!
(na skúšku - ilustráciu - spravené na starej dieľňovej PC šunke s "trasúcimi sa rukami" :lol:

Ten zobrazovací displej zrejme nezobrazuje všetko, čo by mohol... ale to bude určite len vec softvéru.. (v mobile ide aj zoom - v apk.) .Za málo peňazí... :wink:
Snap_001.jpg
Snap_001.jpg (72.4 KiB) 72 zobrazení
snímané zo vzdialenosti cca 6-7cm pri okolitom osvetlení 3W/E14 úsporkou...
0
Naposledy upravil/-a mr.dred v 02 Okt 2024, 04:47, upravené celkom 1 krát.
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Re: Fixny zoom na endoksop

Príspevok od používateľa Victorio » 01 Okt 2024, 16:29

ved vyskusaj napr daj cocku zo stareho mobilu, tabletu co to spravi.
digitalny zoom zrejme nevyrobis, ktovie mozno tam je pouzity cip ktory dokaze aj zoom ale v tejto verzii nie je zapojeny
0

Napísať odpoveď