Bazoš

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09

Bazoš

Príspevok od používateľa kapor » 01 Okt 2024, 19:26

Včera som dal na bazoš takú somarinu za 10€. Do dvadsať minút som mal tri odpovede, že ako sú šťastní že to môžu kúpiť, že mi to zaplatia na účet (samozrejme by som musel dať č.ú) a na druhý deň že si to kuriér vyzdvihne. Ja som nenaletel, dávajte pozor aj vy...
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Re: Bazoš

Príspevok od používateľa Amaterr » 01 Okt 2024, 19:51

Presne a naviac ma serie , si myslia , ze sme debili , skoro uplne rovnake e-mail adresy , ja som dostal dnes od troch a adresy su br.erigo , napr :) a aby to vyzeralo doveryhodne tak zenske mena .
0

SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 29 Sep 2007, 00:00
Vek: 48

Príspevok od používateľa SMITH » 01 Okt 2024, 21:01

kapor napísal:
01 Okt 2024, 19:26
Včera som dal na bazoš takú somarinu za 10€. Do dvadsať minút som mal tri odpovede, že ako sú šťastní že to môžu kúpiť, že mi to zaplatia na účet (samozrejme by som musel dať č.ú) a na druhý deň že si to kuriér vyzdvihne. Ja som nenaletel, dávajte pozor aj vy...
Ako môžu zneužiť číslo účtu ? Jedine , že si potom pripravia fake stránku danej banky ? Či ako ?
0
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

gfox
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2013, 20:16
Vek: 53

Príspevok od používateľa gfox » 01 Okt 2024, 21:08

Tiež by ma zaujímalo ako ti majú poslať peniaze na účet, keď im nedáš číslo účtu.
0

Ilija
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 25 Máj 2019, 11:59

Príspevok od používateľa Ilija » 01 Okt 2024, 21:14

Stačí im objaviť č účtu, už sa oni vyznajú...
Aj tu v Srb to robia.
Mal som aktívny inzerát, predával niečo čo nikomu asi netreba, a potom keď zbadajú taký inzerát že je dlho objavený, pošľú sms že to oni kúpia, len poslať poštou, (dostanú aj adresu) a č účtu, a oni mi zaplatia.... Kokoti...
0

dudoo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 31 Júl 2014, 05:27
Vek: 43

Príspevok od používateľa dudoo » 02 Okt 2024, 01:53

Nie som odborníkom na kyberbezpečnosť, ale čo sa stane ak vyvesím svoje číslo účtu a moju adresu trvalého pobytu na internet?
Možno niekto vie zistiť aj moje celé meno aj rok narodenia (tiež z internetu).
Ak by som sa snažil skompromitovať môj účet, tak to skúsim najprv po telefóne s bankou cez emulované tel. číslo. Banky ale používajú na takúto komunikáciu minimálne dvoj - faktorové overovanie.
To znamená, že ak sa snažím tvrdiť v telefóne, že sa volám Janko Mrkvička zo Záhradníckej desať a mám toto číslo účtu, tak banka aj tak potrebuje na overenie nejaký kód, ktorý pošlú napr.: do SMS na číslo uvedené ako kontaktné číslo pre banku, alebo ak mám internetové bankovníctvo/ mobilnú aplikáciu, tak v prípade SMS vyžadujú nadiktovanie jednorázového kódu, v ostatných prípadoch vyžadujú potvrdenie "push notifikácie" hlásenia na mobile, alebo v IB. Ak sa tento druhý faktor overenia neuskutoční, tak bankový systém ma nedokáže overiť ani identifikovať, vtedy operátorka na linke povie - je mi to ľúto, ale vaše údaje sú nesprávne, môžem Vám ešte nejako pomôcť?

Ak prídem do banky s nalepenou bradou a s falošným výstredným a viditeľným zmývateľným tetovaním a budem tvrdiť, že som to ja a volám sa tak a mám túto adresu aj číslo účtu, aj tak bez dokladu OP sa mi nebudú venovať a aj tak to bez dvoj - faktoru to proste nepôjde ani osobne v banke.

Podľa mňa poskytnutie čísla účtu neznamená automaticky riziko vybielenia účtu.

Možno si to niektorí mýlia s inzerátmi na Bazoš, keď útočníci potrebujú vylákať ČÍSLO KARTY aj CVV/CVC kód. Na to aby Vám ochotne zaplatili prepravu aj predmet predaja. Tam už útočníkovi stačí pokusmi zistiť platnosť karty, je to na pár pokusov (Platnosť karty je 4-cifené číslo prvé dve číslice značia mesiac a druhé dve číslice značia rok exspirácie). V minulosti platnosť kariet platila na 24 mesiacov, teraz je to veľmi individuálne v každej banke. Stretol som sa aj s 5 ročnou životnosťou, t.z. útočníkovi potom stačí od 12 do 60 pokusov na zaplatenie v akomkoľvek e-shope na svete na fiktívnu adresu len aby si overil správnosť platobných údajov. Potom len rýchlo vybieliť účet než na to príde majiteľ.

POZOR!
Nedávam na to návod, tu v EU na to kto to robí prídu veľmi rýchlo. Tieto metódy sú doménou iných geopolitických oblastí a kontinentov.
0

balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Príspevok od používateľa balu » 02 Okt 2024, 06:48

kapor napísal:
01 Okt 2024, 19:26
Což - číslo účtu je OK - když chceš platbu předem na účet, tak ho stejně dáváš. Ale oni k tomu ještě většinou chtějí i kompletní údaje z platební karty včetně CVC kódu, případně přihlašovací údaje do internetbankingu. Píše se / mluví se o tom kolem dokola a jsou lidi, kteří na to stejně skočí.
0

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 02 Okt 2024, 09:15

Asi tak , niekedy pred rokom ma nahovarali , na ten Packet akoze cislo uctu a daju mi tam peniaze a vraj naklady na balne cas mi vyrovnaju na kartu , predaval som nieco vecsie ... chceli komplet vsetko z karty , som im odpisal , ze to som teda este nepocul aby sa platilo cez kartu na ucet , tak sa uz neozvali , nakoniec si prisiel preto chlapik z Kosic vlakom , z ruky do ruky a este mi pridal navyse , ze som pockal ... a o hodinu mu isiel vlak naspet :) , mas pravdu .. pred casom sa stazovala jedna " mlada" , ze predavala detske veci a takto ju dostali , bolo to v TV aby si davali ostatmi pozor , rozum sa mi zastavil , teda ziadny senior :)
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 41

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 02 Okt 2024, 10:54

Ach jaj, vidim, ze je potrebne urobit poriadnu osvetu medzi ludmi, lebo aj ked sa to milionkrat riesi, vzdy sa najdu taki, ktori o tom nic nevedia.

Cislo uctu, resp. IBAN si mozes vytetovat aj na celo. On existuje prave preto, ze jedine co s nim dokazes je poslat tam peniaze, nic ine. To je jeho jedina funkcia.
Tieto podvodne inzeraty vsak robia nieco ine. Ty im kludne mozes poslat ten iban, ale nasledne zacnu riesit postu, resp. kuriera a tam sa deje cely ten podvod. Najcastejsie ti pride akoze email od kuriera, ze potrebuje platbu vopred, alebo zalohu, alebo nieco podobne.
Kupujuci ta bude presviedcat, ze je to ok, ze on ti posle na ucet aj tieto poplatky, ale najskor ich hned teraz musis zaplatit ty.
Dalej to uz ma rozne priebehy. Bud nastanu dalsie komplikacie, a bude od teba tahat dalsie peniaze, alebo ti podhodia falosnu platobnu branu akoze kuriera...

Takze suma sumarum: bud osobne, alebo poslat max. iban a ked ti dorazia peniaze na ucet, tak to odoslat a jedine tak, ze ty pojdes na postu, alebo objednas kuriera. Ziadne take, ze on ho zabezpeci.

Bohuzial aj v mojom okoli coraz castejsie vidim, ze aj mladi ludia, ktori vedia, ze sa deju taketo podvody, bez problemov kade-tade davaju cislo karty.

Amaterr: ano, peniaze sa daju na ucet poslat aj cez kartu. Mne sa raz v polskom obchode stalo, ze dali namiesto platby kartou poslanie a vlastne som mal tovar zadarmo + peniaze navyse :) samozrejme, ked mi volali, ze sa stala chybicka (ja som dovtedy nepozeral ucet, tak som nevedel, ze mi tam pribudli peniaze), tak som to pekne vratil + za tovar.
2
Obrázok 2
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 02 Okt 2024, 11:04

teraz ma napadlo , ze ked som platil kartou v Alze , poslali mi peniaze naspet a cislo uctu asi nemali , co uz , ja jedine z ruky do ruky a to uz par veci predal , ked to nik nechce , radsej to dam do kontajnera ako spekuvat s nejakou Packetou :)
0

Dumitru
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 06 Nov 2011, 22:19
Vek: 32

Príspevok od používateľa Dumitru » 02 Okt 2024, 11:26

Mne sa páči služba v Tatrabanke kde sa da vygenerovať karta na jedno použitie (neviem či takú službu poskytujú aj iné banky) , možno by mohli spraviť upgrade pre tých čo často platia nech si výberu pri akom počte platieb karta zanikne pripadne časové obdobie nech ak niekto robí 100 platieb denne nemusí 100x generovať kartu , pre mňa ale ako človeka čo platí niečo raz za čas je aj v tejto verzii postačujúce.

Takže tam sa riziko zminimalizuje aj keď niečo zaplatíte , pripadne niekomu poskytnete údaje o karte viete ju rýchlo jedným klikom zrušiť .
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 02 Okt 2024, 13:26

Dumitru: predtym existovali virtualne karty. Proste si si tam presunul z hlavnej nejake peniaze a max. by si prisiel o to, co mas na tej virtualnej.
Pri tejto tb mam taky pocit, ze tam sa meni akurat to cvv, ale cislo karty je rovnake (alebo velmi podobne). Nezapisoval som si cisla kariet, ale pri zadavani som mal dejavu, ze take cislo som uz zadaval.
0

balu
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 21 Feb 2022, 12:06

Príspevok od používateľa balu » 02 Okt 2024, 17:03

Pokud to není osobní vyzvednutí z ruky do ruky, pak číslo účtu nebo IBAN není problém. Nic víc kupujícímu neposílám. Dopravu řeším tak, že si dotyčný přes Zásilkovnu (Paketu) objedná a zaplatí dopravu (ČR->ČR, ČR->SR) kam chce a pošle mi vygenerovaný kód Zásilkovny. Ten já napíšu na balíček a předám Zásilkovně. Česká pošta chce za balíček na Slovensko nehorázné peníze. Navíc mi nikdo nemůže spílat, že chci na poštovným vydělat, protože si Zásilkovnu zaplatí sám a balíček si adresuje kam chce (Z-Box, domů - kamkoliv Zásilkovna doručuje). Já nepotřebuju ani tu adresu - jen ten kód Zásilkovny.
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 02 Okt 2024, 17:50

pocitujlasku napísal:
02 Okt 2024, 13:26
predtym existovali virtualne karty
SLSP (georgo) má virtuálne karty stále a od určitej doby, kedy som mal pokus o vybielenie účtu cez normálnu kartu ju používam práve len na internetové platby... V nastaveniach "limity karty - internetový predaj" si dočasne určím výšku sumy, ktorú potrebujem uhradiť.. po prebehnutí platby ju zmením na NULU a už z nej nikto viac nevytiahne. "Problém" bol napríklad, keď som chcel uhradiť parkovné na viedenskom letisku práve z tejto virtuálky (mám ju ako predvolenú v telefóne) a mal som nastavený "0" limit...(nemal som hotovosť) lebo ten ich terminál funguje ako internetová platba. Tak museli všetci za mnou niekoľko minút počkať, kým sa mi nové nastavenie aktivovalo... podaktorým už bolo treba aj na záchod :lol: :lol: Zaujímavé bolo, že celý proces platby sa mi nedal na tom automate stornovať , aby som uvolnil tú bedňu :rolleyes:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 02 Okt 2024, 18:20

Co na zachod :) , maju nervy ak doplacaju k povodnym 10min zadara este 15min navyse , v pondelok rano len vylozil a prchal prec , strasne .. stovky aut sa tlacilo von aby to stihli a vyse polovica taxiky .. este nedavno kazdy mal cas , vylozili , pokecali poobimali a nik ani na krok od auta , to uz mali cedulu ... aj mna skasirovali asi pred troma rokmi , vravim policajtovi , nur funf minut a on sa zaskeril a povedal funf minuten zwanzig ojro
trafacik som nasiel a idem sa zasit :)
IMG_0752.jpeg
0

pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Vek: 33
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pablox » 02 Okt 2024, 18:39

To nie je len na Bazoši ale aj na Marketplace na FB…ono po pár inzerátoch sa dá rýchlo zistiť, čo dotyčný chce. Stačí, ak začne točiť o tom, že pošle kuriéra a rovno končím komunikáciu. Alebo typická ich veta “je to ešte voľné” resp. “Cena je pevná?”
0
Meranie radiačného pozadia https://radmon.pablox.net/
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 02 Okt 2024, 18:51

Amaterr napísal:
02 Okt 2024, 18:20
maju nervy ak doplacaju k povodnym 10min zadara este 15min navyse
Vlani som zažil situáciu - bol som už na odchode z odletového portálu... zápcha pred rampami jak hovado... zrazu húkačky, blikačky - zrejme pristáli nejakí papaláši a "museli rýchlo von"... otvorili sa natrvalo závory a asi 50km/h (aby sme sa stíhali ďalej zipsovať) sme opúšťali letisko až po odbočku na dialnicu s blikačkami za riťou ...

Ale k téme... Kupovať hocičo na našich bazárových portáloch je rovnaké riziko, ako kupovať niečo hocikde inde... Aj v kamennej predajni Ťa môžu ošáliť a okabátiť... Ale tam môžeš prísť aspoň dať predajcovi cez držku! (nemyslím doslova, ale reklamácia sa podstatne ľahšie vybavuje) :wink:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 02 Okt 2024, 21:49

hej, ved nedavno zaplavili fb inzeraty typu darujem telku/radio/notebook... a za tym veta: len postou a postovne vopred.
Zaujimave, ze to inzerovali nasi afro spoluobcania a zhodou okolnosti vacsina z nich pracuje v luj viton, alebo guci. A este sa tvarili urazene, ked niekto napisal, ze je to podvod (uplne nahodou 20 roznych ludi z roznych casti slovenska v jeden den daruje tu istu tv)
0

Napísať odpoveď