Preco nedokazu urychlit castice v urychlovaci castic rychlejsie ako je rychlost svetla ?

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

BK
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 15 Feb 2012, 12:12

Preco nedokazu urychlit castice v urychlovaci castic rychlejsie ako je rychlost svetla ?

Príspevok od používateľa BK » 01 Okt 2024, 19:50

Viete niekto vysvetlit preco nedokazu v urychlovaci castic urychlit castice rychlejsie ako je rychlost svetla ?

Ved CASOVANIE spinania elektromagnetov sa da upravit tak aby rychlejsie spinalo magnety po "trase" letu castic ako je rychlost svetla.
0

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
Vek: 27

Re: Preco nedokazu urychlit castice v urychlovaci castic rychlejsie ako je rychlost svetla ?

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 01 Okt 2024, 20:37

Teória relativity má v tomto jasno. Pokiaľ je reč o časticiach, ktoré tvoria bežný svet aký poznáme = elektróny, up kvarky a down kvarky. Nič z toho sa nedokáže pohybovať v lokálnom časopriestore rýchlejšie ako konštanta c. Nedokážu ani dosiahnúť túto rýchlosť, iba asymptoticky.

Jediný trik ktorý poznám, a tiež je stále vo vysoko teoretickej oblasti, zakrivenie časopriestoru sa môže pohybovať ľubovoľnou rýchlosťou - Alcubierre drive.
0

BK
Stály člen
Stály člen

Re: Preco nedokazu urychlit castice v urychlovaci castic rychlejsie ako je rychlost svetla ?

Príspevok od používateľa BK » 01 Okt 2024, 21:15

Neviem ci sa my dozijeme prekonania rychlosti svetla ale asi na to bude treba iny priestor tj nie taky ako zatial pozname :)
Asi si budeme musiet pockat na dalsieho Einsteina :wink:
Naozaj by som chcel vediet ako ho napadlo ze moze niekde inde bezat cas inak ako si clovek aktualne uvedomuje. Haluz :D
0

Používateľov profilový obrázok
misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 47

Príspevok od používateľa misocko » 01 Okt 2024, 21:33

Počul som ešte niečo o tom že čím vyššia rýchlosť , tým vyššia hmotnosť. A pri rýchlosti svetla je hmotnosť nekonečná. Vzhľadom na pozorovateľa. Tak asi aj to že zrýchliť nekonečnu hmotnosť na rýchlosť svetla vyžaduje nekonečnú energiu.
Ak dobre chápem.
1
Obrázok 1

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 01 Okt 2024, 21:36

Ono dá sa aj ukázať, že cestovanie nadsvetelnou rýchlosťou je ekvivalentné cestovaniu v čase. A potom kopa problémov počnúc grandfather paradoxom.https://www.youtube.com/watch?v=HUMGc8hEkpc

Misocko: Tu už si nie som istý, či nejde skôr o matematický trik. Faktom ostáva ale, keď sa pozrieme na históriu CERNu, energia častíc v noších urýchľovačoch rádovo stúpa, pritom rýchlosť sa zvyšuje stále menej a menej - proste ide asymptoticky ku c.
0

BK
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa BK » 02 Okt 2024, 00:11

Vseobecne energia E=1/2 .m.v2 (na druhu) takze energia stupa kvadraticky s rychlostou.
Auto co ide 100 km/h ma 4 krat viac energie ako auto co ide 50 km/h co je 2 krat mensia rychlost.

Cital som aj teoriu o nejakej akoby priestorovej "mriezke" z este nepoznanych castic ktora spomaluje vsetko co cez nu prejde. Ze preto potom vsetko co pozname cim rychlejsie leti tou mriezkou tym viac sa spomali u toho jeho vlastny proces tj. plynie pomalsie cas ako pre to co ide oproti mriezke pomaly respektive v mriezke stoji.
0

budvar10
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Dec 2014, 10:55

Príspevok od používateľa budvar10 » 02 Okt 2024, 06:41

misocko napísal:
01 Okt 2024, 21:33
Počul som ešte niečo o tom že čím vyššia rýchlosť, tým vyššia hmotnosť. A pri rýchlosti svetla je hmotnosť nekonečná. Vzhľadom na pozorovateľa. Tak asi aj to že zrýchliť nekonečnu hmotnosť na rýchlosť svetla vyžaduje nekonečnú energiu.
Ak dobre chápem.
Nie celkom. Elektromagnetické častice/fotóny sa napr. vo vákuu pohybujú rýchlosťou svetla.

quote=maskrtnik01 post_id=808872 time=1727811395 user_id=7801]
Ono dá sa aj ukázať, že cestovanie nadsvetelnou rýchlosťou je ekvivalentné cestovaniu v čase. A potom kopa problémov počnúc grandfather paradoxom.
[/quote]
Veď v predchádzajúcom príspevku tvrdíš, že cestovanie nadsvetelnou rýchlosťou možné nie je. :pain:

K dilatácii času dochádza pri akejkoľvek rýchlosti pohybu. Pri c sa pre pozorovaťeľa javí, že čas sa zastavil.
Problém je, že čas neexistuje. :finga:

@BK
Toto nie je asi dobré fórum na takéto otázky, aby boli náležite zodpovedané. Prekvapuje ma ale, že sa pýtaš takú vec. Myslel som, že pri tom experimente, na ktorom pracuješ, budeš mať tieto veci naštudované.
Neviem, aké máš vzdelanie, ale ak by si mal napr. elektro vysokú školu, tam sa to vyučuje. Aspoň niektoré odbory sa zaoberajú teóriou elektromagnetického poľa. Presne tam by si sa dozvedel odpoveď na tvoju otázku. Nie je to až tak triviálne vysvetliť, prečo c je max.
0

BK
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa BK » 02 Okt 2024, 08:49

Ano cas je vymysleny aby ludia kupovali hodinky hehe :biggrin:

A forum je aj o zabave s komunikacie s ludmi s podobnym hobby, necakam ze tu objavime inu verziu teorie relativity :biggrin:

Dnes by mi malo prist silne "homogenne magneticke pole" tak som zvedavy ci nieco vypozorujem :)
0

Amaterr
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 02 Okt 2024, 09:19

Chcel by som len spomenut , zachytil som v spravach , ze Slovensko opet zacalo spolupracovat s Cernom , ja som poznal osobne co tam robil /Karel / , a ze som tam par krat bol uz nemam dokaz :) , za vsetko moze hdd :) .
0

rogi
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 23 Apr 2009, 00:00

Príspevok od používateľa rogi » 02 Okt 2024, 09:41

neviem ale ked pozoruju galaxie pišu že sa pohybuju na hranic rychlostou svetla, alebo čierna diera ma taku pritažlivost že ani foton nevyleti takže musi byt niečo čo je rychlejšie ako svetlo. sice je pravda niekdy popišu nezmysli v člankoch. Zaujimava je kvantova fyzika, ztoho čo som počul v dokumente ak sa nemylil preklad tak je to niečo užasne kde rychlost svetla je prekonana.
0
viem iba základy s elektrotechniky, viem urobiť plošák foto cestou, osadiť súčiastkami, keď to nefunguje som v koncoch :( ale nie celkom :D
požívam tieto MM, DT9205B, PU500, PU140, najviac BM235

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 02 Okt 2024, 11:27

budvar10 napísal:
02 Okt 2024, 06:41
[Veď v predchádzajúcom príspevku tvrdíš, že cestovanie nadsvetelnou rýchlosťou možné nie je. :pain:
Ale ja som to nepoprel. Jedna vec je, že proste fyzika to neumožňuje. Druhá vec je, že to nie je len také jednoduché, že idem rýchlejšie; ale že viedlo by to ku cestovaniu časom a temporálnym paradoxom.

Rogi: Znovu ak sa bavíme o elektrónoch a kvarkoch, nič nejde rýchlejšie ako c. A áno ak sa dostanú príliš blízko ku čiernej diere, pohltí ich, lebo nedokážu dosiahnúť únikovú rýchlosť. Môžme tu začať riešiť tachyóny a podobne, aj tak nám to nepomôže, lebo my nie sme z tachyónov. A čo sa týka quantum entanglement, dobre vyzerá že sa prenáša okamžite (nekonečnou rýchlosťou), ale mechanizmus ktorý to umožňuje pokiaľ viem stále nie je pochopený.
0

jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00

Príspevok od používateľa jezevec » 02 Okt 2024, 11:56

Vlákno plné blábolů.
1
Obrázok 1

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 02 Okt 2024, 12:17

Uznávam, je to ďaleko od zamerania fóra. Ale niektorých ľudí to zaujíma - a vo voľnej téme sa riešia aj iné veci mimo elektro. Tak nech rozhodne vedenie fóra, či to tu môže ostať.
0

jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00

Príspevok od používateľa jezevec » 02 Okt 2024, 12:19

Neměl jsem na mysli zaměření fóra.
0

BK
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa BK » 02 Okt 2024, 12:36

Ved to je volna tema a neporusuje ziadne zakony SR. To ze 99% su to vymyslene a nepodlozene teorie je uz vec ina ale aj o tom je forum :)
0

kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09

Príspevok od používateľa kapor » 02 Okt 2024, 14:40

Šak keď bude niečo rýchlejšie ako svetlo - jak si na to chceš posvietiť? :applause:
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

maskrtnik01
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa maskrtnik01 » 02 Okt 2024, 14:52

0

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Príspevok od používateľa 5ko » 02 Okt 2024, 15:17

Nič nie je rýchlejšie vo vesmíre,ako obyčajná ľudská myšlienka.

V mysli sa za stotinu sekundy dokážem preniesť kamkoľvek vo vesmíre a nestojí ma to miliardy na kopanie tunela pre nejaký ,,handrový,,urýchlovač.
🤣 stačí mi,keď po mne hodí handru žena,aby som urýchlene utrel z dlážky to blato čo som doniesol zo záhrady.
1
Obrázok 1
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

Ajven_Black
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 19 Máj 2018, 21:12

Príspevok od používateľa Ajven_Black » 02 Okt 2024, 15:24

Amaterr napísal:
02 Okt 2024, 09:19
Chcel by som len spomenut , zachytil som v spravach , ze Slovensko opet zacalo spolupracovat s Cernom , ja som poznal osobne co tam robil /Karel / , a ze som tam par krat bol uz nemam dokaz :) , za vsetko moze hdd :) .
Škoda, že politika prenikla aj do vedeckých kruhov CERNu a z toho dôvodu prestali spolupracovať s ruskými vedcami na spoločných projektoch. Je to škoda pre celý svet, nielen pre Rusov. Ale to by si niektoré duté hlavy museli uvedomiť, že veda je nad politizovaním.
0

BK
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa BK » 02 Okt 2024, 15:59

Stat sponzoruje vedu aj sport.
Stat = Politika.
Takze pokial stat bude sponzorovat vedu a sport dovtedy bude veda aj sport spolitizovany 8)
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok