Oprava zdroja s VCR

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
rakato11
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 12 Apr 2015, 20:04
Vek: 67

Re: Oprava zdroja s VCR

Príspevok od používateľa rakato11 » 07 Dec 2024, 19:54

Určitě bude zašpiněna obrazová hlava, ta rotující s těmi "jazýčky" jak už Ti radil @purdo. Já ji čistil takovým způsobem že papírový kapesník jsem rozložil, dál na prst, namočil trochu v isopropylalkohol u, opatrně přiložil na hlavu tam kde jsou ty jazýčky a druhou rukou tou hlavou pootáčel. Pak vyzkoušel a když bylo málo tak čištění opakoval. Toto provádět opravdu opatrně a s citem, pokud ulomíš nekterý feritový jazýček tak je konec. Vyčistil bych i zvukovou hlavu.
0
Udržuj si odstup od lidí, kteří nepřiznají, že něco udělali špatně a vždy se snaží, aby ses cítil tak, že všechno je Tvá chyba.

jaroslav123456
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 31 Jan 2022, 23:48

Príspevok od používateľa jaroslav123456 » 07 Dec 2024, 22:03

Srdečne ďakujem video ide vyčistil som obrazy sice ťažko ale ide to
0

jaroslav123456
Nový člen
Nový člen

Príspevok od používateľa jaroslav123456 » 08 Dec 2024, 00:40

Ale ešte by som sa chcel opýtať poslednu vec zvuk mi ide akosi trošku ťahavo akosi zaťahuje môže to byť zvukovou hlavou ?
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 08 Dec 2024, 02:26

jaroslav123456 napísal:
08 Dec 2024, 00:40
zvuk mi ide akosi trošku ťahavo akosi zaťahuje
To spôsobuje špatné vedenie pásky cez zvukovú hlavu ktorej súčasťou je aj synchronizačná hlava. Vypadávajú synchronizačné impulzy a elektronika sa ich pokúša dobiehať otáčkami capstanu.
Skús vyčistiť tónovú hriadeľ a prítlačný gum. valec - kladku. Skontroluj či sa páska na hlave nevlní a či sa nepohybuje hore/dole po hriadeli pri prehrávaní - môže vychádzať mimo synchr. stopu. To môže spôsobovať aj nesprávna sila ťahu pásky pri navíjaní na bubon (hlavne u vybehanej mechaniky)
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

jaroslav123456
Nový člen
Nový člen

Príspevok od používateľa jaroslav123456 » 09 Dec 2024, 18:40

Dobrý večer čo je dobré na mazanie jemnej mechaniky?
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 09 Dec 2024, 21:15

jaroslav123456 napísal:
09 Dec 2024, 18:40
..čo je dobré na mazanie jemnej mechaniky?
jemná vazelína, alebo jemný olej :lol:
Aká otázka - taká odpoveď !!
Jemné mazanie môže vyžadovať aj 10 tonová prevodovka!!

Čo potrebuješ mazať ??
0

SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 29 Sep 2007, 00:00
Vek: 49

Príspevok od používateľa SMITH » 10 Dec 2024, 20:48

mr.dred napísal:
09 Dec 2024, 21:15
Čo potrebuješ mazať ??
Plho vždy mi tady už měsíc mluvíme o VCR , tak co jiného by chtěl mazat ?
0
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 10 Dec 2024, 21:20

SMITH - Hele Plho... Ale nenapísal "čo" chce mazať ?? "Samomazné - napr. bronzové " ložisko na rotore motorčeka, guľkové/valivé ložisko na nejakom konkrétnom zariadení či iné v tej "jemnej mechanike"... ani hodinový strojček keď nenamažeš, tak dlho nepôjde - a čo už chceš považovať za jemnejšiu mechaniku... ako mechanické hodinky...
Aj v tom VCR sú rozdielne mechanizmy, ktoré sa ináč a každé iným mazivom mažú!!! Alebo na všetko stačí jemný olejček na detskú ri_ťku ?? Aj ten je vynikajúci... :agree:
Preto bola moja otázka "čo chce mazať"...
0

Victorio
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Príspevok od používateľa Victorio » 11 Dec 2024, 07:35

ak tam da jemnu vazelinu s teflonom tak s tym nic nepokazi, vhodna na plast ak kovove prevody
0

SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa SMITH » 12 Dec 2024, 03:38

@ mr.dred : Keď sa tak nad tým zamýšlam tak vela VCR som neopravoval , tým páadom ani nemazal . Ak más nejaký overený typ na mazanie , tak poprosím o tvoje skúsenosti . Konkrétne čo na ložiská , na bronzové púzdra , a páskovú dráhu . Ďakujem .
0
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 12 Dec 2024, 08:11

V dobách intenzívneho používania VCR bolo dosť náročné zohnať nejaké špeci mazivá na takúto techniku..
Použitie našich vazelín bývalo problematické, lebo pri zmiešaní sa s pôvodnou výrobcovou sa mi stalo že sa zgrcla ako kyslé mlieko, alebo sa "rozpustila" - zredla a stiekla na šasi.. jednalo sa o namazanie klzných částí na predlohovom kole . Dodatočné mazanie tejto časti som už potom nerobieval...väčšinou stačilo pozbierať po meandroch povytláčanú vazelínu a vrátiť ju tam, kde bolo treba. Bývalo jej tam dosť a novú som dával iba pri prípadnej výmene kola - tú som kúpil (50g) za príplatok asi 20 mariek k opravnému kitu na Panasonic - fuj to bolo peňazí... :rolleyes: Názov tej vazelíny už neprečítam...zodral sa :wink:
Vazelínu veľmi podobnej konzistencie som videl nedávno v prevodovke robota ETA Gratussimo - biela, trochu lepkavá, ale dostatočne riedka na dobré mazanie pomalobežných častí.. Znáša aj vyššie teploty a nesteká.. (100g/10€ u ETA).
Pravidelnejšie mazanie - výmenu vazelíny vyžadovali akurát "vozíky" zavádzačov pásky okolo bubna po predchádzajúcom očistení od šmíru. Tam sa mi osvedčila vazelína do ložísk na zvýšené zaťaženie a tiež len striedmo - aby to nestekalo dolu
Valčeky na vozíkoch išli nasucho bez problémov. Boli z kvalitného "samomazného" materiálu. Dôležitá bola práve ich čistota, aby nedochádzalo poškodzovaniu pásky nálepmi od opadávajúcej aktívnej vrstvy či kontaminácii pásky mazivom. Ale to platilo pre celú páskovú dráhu.
Vozík - šachta pre kazetu trpela najmä zaneseným prachom spolu s kazetou do priestoru, alebo keď tam napadal cez vetracie otvory... stačilo očistiť - poutierať trecie plôšky odomykacieho zariadenia víka kazety a naniesť slabučkú vrstvičku maziva - kvapka oleja na šijacie stroje/bicykle na vatovú tyčinku ponatierať -
a "nepreháňať".
Najviac dostávali zabrať unášače cievok pásky... pri väčšej údržbe musela šachta preč, aby sa dali unášače stiahnuť z hriadeľov, riadne očistiť od starých mazív a všetko priľahlé .. vrátane optočidiel a reflexných prvkov na unášači - na sledovanie otáčiek. Tam som používal bielu silikónovu vazelínu, alebo počas bežnej údržby len kvapku oleja na šij. stroje na vrch hriadeľa a zámok unášača - postupne sa premazal celý hriadeľ a zbytočne to nezanášalo bordelom priestor pod unášačom.. Nasucho to nevládalo poriadne pretáčať pásku...
Klzných ložísk s púzdrami tam bolo málo... väčšinou len na ozubených prevodoch zavádzania pásky.. tie bolo treba mazať len pri výmene, alebo podľa stavu maziva... nejakú špeciálnu vazelínu to navyžadovalo...len aby zbytočne nevytekala..
Motor budna hláv a capstan nejakú údržbu nepotrebovali. Mali guličkové a pomerne kvalitné ložiská na dlhodobú prevádzku. Aj keď sa stalo na nejakom prehrávači - tuším to bol FUNAI - že začalo ložisko bubna jemnučko pískať a prenášalo sa to aj na obraz ... demontáž vrchnej časti bubna s hlavami a kvapka oleja (na ši.stroje) na vrchné ložisko to spravila...
Niektoré capstany na tých lacňákoch mali stredové ložisko klzné... To sa ťahom gumeného remienka a prítlakom tónovej kladky vedelo vyšmatlať či bolo namazené, alebo nie... (tam som dával bielu silikonovú vaz.) Ale to boli "strašné mechaniky" Väčšinou vydržali toľko čo celý prehrávač...Skôr odišla elektronika, alebo mu pohol užívateľ :twisted:

Vedel som, že to bude dlhší príspevok a pre mnohých čo sa tým zapodievali zbytočný, ale možno sa niekto čo k VCR vtedy nepričuchol nájde a možno mu to pomôže...
1
Obrázok 1

SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa SMITH » 12 Dec 2024, 14:56

SUPER . ĎAKUJEM.
0

jaroslav123456
Nový člen
Nový člen

Príspevok od používateľa jaroslav123456 » 25 Dec 2024, 23:46

Dobrý večer potreboval by som vedieť čo znamená keď na videu stále počas prehrávania pásky vyhadzuje na displaji "tracking" a obraz sa stále mihá čo to môže znamenať
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 26 Dec 2024, 01:36

..je to najčastejšie náznak špinavej páskovej dráhy..
..Tracking - jeho "dolaďovanie" býva spôsobené nečistotami na obrazových hlavách ale tiež na synchronizačnej hlave, ktorá je súčasťou zvukovej hlavy...
Ale môže byť spôsobená aj poškodenou páskou či nesprávnym vedením pásky... Variant je viac...
Páska sa pri prehrávaní v žiadnom prípade nesmie nejako vlniť... musí ísť hladko okolo všetkých súčastí po celej svojej dráhe ... Synchro hlava (spoločne so zvukovou) je pred kladkou a hriadeľom (capstan motorom), ktorý posúva pásku v stanovenej rýchlosti... Gumená kladka môže byť už vekom degradovaná - alebo len špinavá od nálepov aktívnej vrstvy - ale aj na samotnom hriadeli môžu byť nejaké "nálepy bordelu ! ...a spôsobuje to nerovnomerné "posúvanie" pásky .. to všetko má súvis so synchonizáciou obrazu a Tracking sa ho snaží dorovnať - ale už je za hranicou "normálneho" prehrávania... v prvom rade treba všetko riadne a hlavne "citlivo" vyčistiť . Hlavne BACHA na "obrazové" hlavy na bubne... tie sú veľmi tenučké a tým pádom krehké...
Pokiaľ je pásková dráha v podstate čistá... "aj na prvý pohľad" - môže byť nejaká nečistota aj na samotnom bubne obrazových hláv... na rotujúcom bubne sú jemné drážky, ktoré "strhávajú" vzduch pod pásku a vytvárajú "vzduchový" vankúš pod páskou, aby bolo trenie čo najmenšie... pokiaľ je tam nečistota - dochádza k väčšiemu treniu a motor pohonu bubna už nedokáže udržať stabilné otáčky a "skúša dobiehať ten tracking" ...
Väčšinou takáto závada je len otázkou "čistoty"... "rozladenie" vedenie pásky býva už väčšinonou len, keď sa v tom niekto neznalý "rýpal"...

A len na záver... nedávaj tam prosím žiadnu "čistiacu kazetu" ... radšej popros niekoho znalého (až sa na to necítiš sám) nech ti to vyčistí... Určite ti to vydrží dlhšie...
1
Obrázok 1

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok