Oprava zdroja s VCR
Moderátori: mirosne, Moderátori
-
- Nový člen
- Dátum registrácie: 31 Jan 2022, 23:48
Oprava zdroja s VCR
Dobrý deň chcem sa opýtať snažím sa opraviť zdroj zo starého VCR Grundig. Problém je že po zapnuti do siete nesvieti ani display a netočí shttps://svetelektro.com/Forum/download/file.php?mode=view&id=139213a bubon ani navliekací motor a VCR iba cuká. V čom by mohla byť chyba?
0
Re: Oprava zdroja s VCR
A model VCR je tajomstvo? A nameral si na výstupe zdroja čo? Alebo si myslíš, že niekto takto vidí vadnú súčiastku? Spínané zdroje sa opravujú tak, aby po výmene vadných komponentov nabehol na prvý krát. A meranie neznalej obsluhy poväčšine narobí skraty a tým vznikajú "nelogické" chyby, ktoré potom opravu len komplikujú .... nikto nepozná Tvoje schopnosti a aby sa dala určiť chyba, musia byť prvotné info na lepšej úrovni. Ináč sa môžeš dočkať prvej odpovede - vymeň všetky elektrolyty, dokonca to možno aj pomôže ..
Stefan31
Stefan31
0
Keď som sa narodil, nemal som nič. Polovicu z toho ešte mám.
-
- Nový člen
Je to Grundig GV5300. Moje znalosti sú minimálne som samouk takže sa učím ako viem.
0
-
- Nový člen
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Nič v zlom, ale SMPS zdroj zrovna nie je vhodný na učenie sa! Ten vie potrápiť aj znalýchjaroslav123456 napísal: ↑10 Nov 2024, 13:58Moje znalosti sú minimálne som samouk takže sa učím ako viem.
..aj keď najčastejšou príčinou býva "degradovaný - " kondenzátor... ale nie je to pravidlo...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
-
- Nový člen
Vedel by mi niekto opisať s trpezlivosťou dopodrobna ako funguje daný spin. zdroj rozumiem tomu že faza ide cez poistku usmerňovačom na filtračny kondenzator a čo sa potom ďalej deje vďaka za radu.
0
- purdo
- Stály člen
- Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
- Vek: 54
- Kontaktovať používateľa:
Prve co by si mal urobit, je zohnat si oddelovacie trafo ! ... to len aby si sem mohol pisat i nadalej
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť
Myslieť, znamená hovno vedieť
- mr.dred
- Ultimate člen
Skús najprv identifikovať riadiaci obvod zdroja - ten veľký šváb - nevidno číslo... lebo podľa typu a schémy je to iný - "nejaký ochudobnený" typ dosky a so SM mi to nejako nepasuje... ..ale možno som iba zle našiel
0
A čo tak schéma, je? Tam to bude nakreslené ....
Stefan31
Stefan31
0
Keď som sa narodil, nemal som nič. Polovicu z toho ešte mám.
-
- Nový člen
No podľa všetkého riadiaci obvod zdroja je SIEMENS SPH4692 ak dobre pozerám. Prosím popíš mi ako tam funguje ten vysokofrekvenčný signál čo sa tam deje na tej doske
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Na ET som nejakú schému (SM) našiel k tomu typu...ale nezdá sa mi, že by to bolo ono - už len podľa počtu pinov konektora..
0
-
- Nový člen
Stále nerozumiem tomu ako sa tam správajú tie súčiastky prosím vie to niekto vysvetliť podľa obrázka
0
- mr.dred
- Ultimate člen
No Zdar Boh!jaroslav123456 napísal: ↑10 Nov 2024, 14:39Prosím popíš mi ako tam funguje ten vysokofrekvenčný signál čo sa tam deje na tej doske
Veď tu nemienim stráviť zvyšok života vyučovaním - a nie som ani pedagód
Aby si pochopil funkciu SMPS zdroja musíš začať tými najjednoduchšími zapojeniami..od samokmitov s pár tranzistormi až po uP riadenie... ale poteším ťa - podstata je viac-menej rovnaká...
SMPS zdroj funguje na princípe "zopínania" určitej dĺžky jednosmerného impulzu do IMP. transformátora a "naakumulovanú" energiu dodá/prenesie do sekundárneho vinutia, ktorá po dosiahnutí nastavenej úrovne spätnou väzbou reguluje "dĺžku" toho budiaceho impulzu, aby bolo napätie stabilné do určitého prúdu..
Riadiaci obvod na svoj "rozbeh" v prvom rade potrebuje nejaké napájanie - to býva poväčšine z hlavného filtr. kondenzátora cez nejaké "veľké - hodnotou" rezistory ( na vstup IC označené ako HV??) Pri zapnutí sa IC "aktivuje" a "dá" impulz do spínacieho tranzistora"Mosfetu" a ten krátkodobo nabudí IMP. transformátor natoľko, aby sa na pomocnom vinutí pre hlavné napájanie IC vytvorilo dostatočné napätie pre ďaľší beh - VCC pin na IC !
Tu bývajú závadou poškodené vysokoohmové rezistory v časti HV-napájania... ale to v tvojom prípade je asi v poriadku, lebo obvod sa snaží "naštartovať" - CUKÁ .. Problém (a pomerne častý) môže byť v obvode hlavného napájania VCC - IC z pomocného vinutia trafa - je to jednoduchý usmerňovač s jednou rýchlou usm. diódou a kondenzátorom s kapacitou okolo 50uF/50V a ten kondezátor časom "uschne", alebo sa mu zvýši ESR .. bez vonkajších prejavov nafúknutia, či inej deštrukcie...
Ďaľší problém vzniká pri "deštrukcii" (aj keď vonkajškom neviditeľnej- záleží od kvality konštrukcie) hlavného filtr. kondenzátora
- strata kapacity spôsobuje opakované štarty, až niekedy vrcholiace deštrukciou ostatných obvodov...
To sú podľa mňa dôležité veci na primárnej "HOT" strane dosky.. čiže kontrola/a najlepšie asi výmena hlavného filtr. kondenzátora a v napájaní VCC z pomocného vinutia toho malého zmrda (kondíka)... + kontrola/výmena tých HV rezistorov.
Na sekundárnej stane toho moc nie je.. každá vetva má väčšinou svoje vinutie z trafáka, usm. diódou - kondenzátor - tlmivku - a výst. filtr. kondezátor...
A potom je tam minimálne "jedna sledovaná" výstupná vetva, na ktorej je závislý celý beh zdroja, aby bola dodržaná regulácia - spätná väzba.. tam môže byť chyba v nejakom stabilizátore (LM431) ovládajúcom optočlen - ale skôr tam býva zase úbytok kapacity a vysoké ESR na filtračných kondíkoch - "vysokonapäťové špičky na výstupe " spôsobujú skracovanie budiacich impulzov trafa na toľko, že zdroj cykluje - zase cuká..
V takomto prípade je výmena kondíkov na mieste... a väčšinou sú aj "opuchnuté" - ale u tých kvalitných "starých" to tiež nemusí byť vidno...
No a tretia - asi tá najhoršia/najkomplikovanejšia verzia ... sú nejaké "zvody" či skraty jednotlivých napätí na ďaľších doskách zariadenia - mimo zdroja!!
Práčte, že som sa tak rozpísal, ale mám šéfa profáka..a ked´ niečo musím vysvetliť, tak začínam pomaly Treťohorami
Daj obrázok a vysvetlenie určite príde...jaroslav123456 napísal: ↑10 Nov 2024, 15:23Stále nerozumiem tomu ako sa tam správajú tie súčiastky prosím vie to niekto vysvetliť podľa obrázka
0
Naposledy upravil/-a mr.dred v 11 Nov 2024, 13:12, upravené celkom 1 krát.
-
- Nový člen
Ďakujem za radu veľmi si to cením nech sa ti darí ďik keď to opravím dam vedieť
1
1
Vymeň kondenzátor p.č. 2030.
0
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.
- mr.dred
- Ultimate člen
...máš ešte dobrý zrak ja tam vidím nejakú - takmer identifikovaľnú machuľu... ale tým by som tiež začal - dúfam, že je to ten vo filtrácii VCC ?
Asi tento!
0
-
- Nový člen
- mr.dred
- Ultimate člen
Len nepredbiehaj
Tam môže byť tých negatívnych vplyvov viac.. Postupnou výmenou komponentov sa môžeš dostať k zdárnemu výsledku - ale aj k "totálnej" deštrukcii.... zasvieti to ako fakľa !! ..dávaj bacha!! - až nemáš oddelovacie trafo - tak to zapoj v sérii so sieťou aspoň so 60-100W žiarovkou... nech aspoň eliminuješ plamenné efekty...
0
-
- Nový člen
Jasne nejdem robiť závery kde sa ten oddelovaci transformator dá kúpiť koľko to asi stoji
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 0 Odpovedí
- 1250 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa stefanSK
-