zapojenie smart vypinaca

Kecajte o čom chcete...

Moderátori: mirosne, Moderátori

tomasd1
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 16 Nov 2024, 21:11

zapojenie smart vypinaca

Príspevok od používateľa tomasd1 » 16 Nov 2024, 21:20

ahojte, som tu novy, no velmi by som ocenil pomoc so zapojenim tesla vypinaca (TSL-SWI-WIFI2), na ktorom mam konektory pre N, L a L1, L2.
momentalne mam klasicky dvoj vypinac legrand a jeho zapojenie mozete vidiet na fotke.
identifikoval som vsetky kable (nakolko su vsetky hnede) a spravne zapojil do noveho vypinaca, ktory pekne fungoval, no na danom obvode (s tym istym prud chranicom) v domacnosti vtedy neslo nic ine.. predpokladam, ze bude potrebne zapojenie/trik s diodami a kondenzatorom kvoli "simulacii" N vodica? nie som elektrikar, dakujem za kazdu radu.. pekny vecer
Prílohy
vypinac1.png
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Re: zapojenie smart vypinaca

Príspevok od používateľa mr.dred » 17 Nov 2024, 01:50

Obávam sa, ze by ti nejaký trik s kondíkmi a diódami pomohol... možno ešte pri konvenčných a stmievateľých
LED svetlách.. by sa niečo dalo vo forme sériového stmievača... Ale dnešné "fičuriny" potrebujú na normálnu spoľahlivú prevádzku trvalé napájamie L a N.. a ten N - vodič tam nemáš... Tak že bez "nuláku" to nepôjde!!
Zdar Boh!
Na tom vypínači je to OK... naspodu prívod a pokračovanie k inému vypínaču - Fáza - "L" a navrchu výstup pre dve svietidlá "lampové" ...nulák - "N" pre lampu je braný z iného miesta/krabice... pokiaľ tam nemáš naťahané pod omietkou "husie krky" tak s tým nič nespravíš...
Možnosť v tomto prípade by bola namontovať funkčne rovnaký modul priamo do lampy - samozrejme taký bez vypínačov.. je ich veľa typov.. Vypínačom napr. pri dverách ho vtedy môžeš aktivovať - zapnúť/vypnúť - prípadne v nejakom slede "krokovať" počtom vyp/zap... a pokiaľ je zapnutý, môžeš ho ovládať aj diaľkovo...tiež mám tak v obývačke zapojené dve svietidlá - pôvodne len na dvojvypínač s ovládanou "len fázou" ... ináč to nešlo.. len do jednej lampy naimplantovať taký rozumný(smart) ovládač.. tam je aj fáza z vypínača aj nulák k dispozícii..
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

tomasd1
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa tomasd1 » 18 Nov 2024, 17:32

dakujem pekne za info!
cize aky je postup najjednoduchsi pre mna? resp ak by som kupil smart vypinac ktory nevyzaduje N tak by to slo tak ako potrebujem, kedze ako vravis, zapojenie dalej pokracuje na dalsie vypinace...
0

tomasd1
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa tomasd1 » 18 Nov 2024, 17:32

mr.dred napísal:
17 Nov 2024, 01:50
Obávam sa, ze by ti nejaký trik s kondíkmi a diódami pomohol... možno ešte pri konvenčných a stmievateľých
LED svetlách.. by sa niečo dalo vo forme sériového stmievača... Ale dnešné "fičuriny" potrebujú na normálnu spoľahlivú prevádzku trvalé napájamie L a N.. a ten N - vodič tam nemáš... Tak že bez "nuláku" to nepôjde!!
Zdar Boh!
Na tom vypínači je to OK... naspodu prívod a pokračovanie k inému vypínaču - Fáza - "L" a navrchu výstup pre dve svietidlá "lampové" ...nulák - "N" pre lampu je braný z iného miesta/krabice... pokiaľ tam nemáš naťahané pod omietkou "husie krky" tak s tým nič nespravíš...
Možnosť v tomto prípade by bola namontovať funkčne rovnaký modul priamo do lampy - samozrejme taký bez vypínačov.. je ich veľa typov.. Vypínačom napr. pri dverách ho vtedy môžeš aktivovať - zapnúť/vypnúť - prípadne v nejakom slede "krokovať" počtom vyp/zap... a pokiaľ je zapnutý, môžeš ho ovládať aj diaľkovo...tiež mám tak v obývačke zapojené dve svietidlá - pôvodne len na dvojvypínač s ovládanou "len fázou" ... ináč to nešlo.. len do jednej lampy naimplantovať taký rozumný(smart) ovládač.. tam je aj fáza z vypínača aj nulák k dispozícii..
dakujem pekne za info!
cize aky je postup najjednoduchsi pre mna? resp ak by som kupil smart vypinac ktory nevyzaduje N tak by to slo tak ako potrebujem, kedze ako vravis, zapojenie dalej pokracuje na dalsie vypinace...
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 18 Nov 2024, 17:56

Na tieto "smartky" - akú kúpiť, alebo aká by mohla byť vhodná si budeš musieť počkať najlepšie na tých, čo to montujú a majú s tým skúsenosti... na trhu je takých zariadení mrte..a s rôznym zapojením a využitím...
Ale v tomto prípade s tým asi moc bez trvalého nuláku nevykúzliš.. Ten nulák máš teraz dostupný buď priamo v lampe, alebo v nejakej pod-omietkovej krabici, odkiaľ je vedenie k lampe....Záleží aký komfort obsluhy požaduješ (DO, mobil, cez WiFi, BT)
Už som videl takéto zariadenie ( DO/wifi spínač) prilepený na víčku krabice a zakryté kelímkom od jogurtu :lol: :lol: Ja mám tak napríklad bezdrôtový zvonček na víčku krabice - keby náhodou silikón povolil - ostane visieť na drôtoch :lol: :lol: :lol:
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 42

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 18 Nov 2024, 18:38

Cize mas klasicky bytovkovy vypinac. S tym vela nevykuzlis, su sice nejake tie smart riesenia bez N, ale to zvykne byt spolu so svetlom - ten vypinac sa napaja ubytkom napatia na faze.
Mozno nie uplne idealne riesenie je smart baterkovy vypinac - su bud take, co sa len hocikde pricapia na stenu, alebo ich vies zabudovat miesto klasickych a fazu privedies priamo k svetlam, kde je prijimac a on ovlada svetlo.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

tomasd1
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa tomasd1 » 18 Nov 2024, 19:01

dakujem za reakcie.. akurat som si uvedomil, ze za tymi 4 vodicmi som videl svorky, v ktorych bolo vidno aj zelene aj modre vodice no neboli nijako zapojene.. je teda mozne ze to cele viem s tymto nejako skombinovat? hadam, ze to ale asi bude vyzadovat navstevu elektrikara :)
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 18 Nov 2024, 19:08

Osobne by mi vadilo , ak nejaka lampicka by bola stale pod napetim ´ neviem ci mozem pomenovat LED ziarovku s dialkovym ovladanim za "smart" riesenie , jednoducho sa rano zapne vypinac ´ cely den potom podla potreby a samozrejme sa niekedy vecer zabudne vypnut ´ ovladanie cez mobil som hned vylucil ´ hladanie mobilu sa mi nechce a ovladac sa povaluje medzi ostatne ovladace :) Urcite este opatrujem IO niekedy pred 30r tusim SABXxxx ? Nepotreboval nulak ´ ale bol to dotykovy ´ kapacitny vypinac /stmievac/
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 18 Nov 2024, 20:49

Amaterr: lenze tie, co nepotrebovali nulak vyuzivali to, ze tam boli klasicke ziarovky a teda tam vedel vzdy tiect maly prud, ktory vyuzivali na svoje napajanie. Lenze s prichodom Led to cele prestalo fungovat a zo zaciatku to riesili nejakym vacsim odporom paralelne s led ziarovkou, aby bol tam zabezpeceny min. prud, ktory potrebovali tie spinace.
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 18 Nov 2024, 21:09

Asi ide o nedorozumenie ´ ja presne viem ako fungovali tie "bez nulaka " , si presne pametam ako mi brusic lestil plosku na klasicky vypinać znejakeho antikoru ´ ta schema bola v davnom AR .. ja vravim ´ ze co som asi pred dvoma rokmi kupoval z Alzy Led ziarovku a je v panelaku ´ t.j nulak nieje vo vypinaci ale pri zapnuti dostane normalne napajanie a funguje s ovladacom co bol k tej LED pribaleny , pred par tyzdnami som to tu spomenul pri vymene baterky som riesil na dialkovom ten SETUP .. / preto som opatrne spomenul , ci je to tiez smart . / Ten IO pre dotykovy vypinac som kupoval na Dunajskej ... mozno si Bratislavcania spomenu ´ oproti predajne s nabytkom , tak dole po schodoch .... vlasne ja uz k tomu nemam nic ´ len by mi vadilo aby ta "smart " ziarovka bola stale /pod napetim ´ poznam ludi , co vypinaju aj PC zdroj .. ja tiez ´ to je to iste :)
0

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 19 Nov 2024, 08:28

a preto ja si uz vyvijam vlastne "smart" riesenie, ktore je vlastne len pridavok ku klasickemu ovladaniu. Klasicke vypinace a smart veci funguju len pri zapnutom. Cize vies si menit intenzitu, pripadne uplne stlmit, ale stale vies ich fyzicky vypnut a v pripade poruchy za par sekund jednym prepojenim zrusit smart.
To iste kurenie. Vsetko zabezpecuju jednoduche, rokmi overene veci, ale mam tam snimace, ktore sleduju teploty (mam teplovodny krb) a vedia ma upozornit na nejaky bliziaci sa problem typu: nezoplo cerpadlo a voda dosiahla kriticku teplotu.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok