VCR Sony SLV-202
Moderátori: mirosne, Moderátori
-
- Stály člen
- Dátum registrácie: 31 Jan 2022, 23:48
VCR Sony SLV-202
Dobrý deň prosím o radu s vcr sony slv-202 na obrazovke sú biele pásy v čom môže byť problém ...skúšal som aj manualny tracking ale stále je to rovnaké
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Re: VCR Sony SLV-202
Podľa obrázka.. - snímanie obrazu je zasynchronizované.. tam problém nebude.. (tracking)
Skôr to vidím na zodraté obrazové hlavy, alebo ešte na nečistoty na bubne obr. hláv...
Skontroluj dôkladne celý "bubon" (stator aj rotor) či tam nie je niečo len prilepené z pásky a nedochádza k "oddialeniu" pásky od hláv... Tam aj mikrometre hrajú rolu!!
Veľmi dôležitá je aj čistota "pozdĺžnych" drážok na bubne... tadiaľ sa "strháva" vzduch "pod" pásku a vytvára vzduchový vankúšik, aby sa páska nadmerne neopotrebovávala pri prehrávaní - u turbo mechaník aj pri prevíjaní...To musí byť "absolútne" čisté !! Nečistota v drážke má na to vplyv..
Skús to niekoľkokrát! opatrne vyčistiť liehom/ipou... lebo mi to pripadá tak, že na rotore/statore je "nečistota" , ktorá oddiali pásku v nejakom "momente" dôležitom na styk hlavy s páskou ...a poklesom úrovne signálu vznikajú "biele" pásy v určitom mieste. (podobne to bolo aj u TV , ale plošne!!.. slabý signál bol bledší, silný - tmavší...) U VCR to je závislé na "kontinuite" signálu z obr. hlavy...preto pásy..
Ale môžu byť aj zodraté hlavičky a "nesymetriou" bubna už sú "kúsok" mimo zaručenej snímacej charakteristiky...
Skôr to vidím na zodraté obrazové hlavy, alebo ešte na nečistoty na bubne obr. hláv...
Skontroluj dôkladne celý "bubon" (stator aj rotor) či tam nie je niečo len prilepené z pásky a nedochádza k "oddialeniu" pásky od hláv... Tam aj mikrometre hrajú rolu!!
Veľmi dôležitá je aj čistota "pozdĺžnych" drážok na bubne... tadiaľ sa "strháva" vzduch "pod" pásku a vytvára vzduchový vankúšik, aby sa páska nadmerne neopotrebovávala pri prehrávaní - u turbo mechaník aj pri prevíjaní...To musí byť "absolútne" čisté !! Nečistota v drážke má na to vplyv..
Skús to niekoľkokrát! opatrne vyčistiť liehom/ipou... lebo mi to pripadá tak, že na rotore/statore je "nečistota" , ktorá oddiali pásku v nejakom "momente" dôležitom na styk hlavy s páskou ...a poklesom úrovne signálu vznikajú "biele" pásy v určitom mieste. (podobne to bolo aj u TV , ale plošne!!.. slabý signál bol bledší, silný - tmavší...) U VCR to je závislé na "kontinuite" signálu z obr. hlavy...preto pásy..
Ale môžu byť aj zodraté hlavičky a "nesymetriou" bubna už sú "kúsok" mimo zaručenej snímacej charakteristiky...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
ako to máš prepojené do TV? Scart alebo cez modulátor ? Čistenie VH v tomto nepomôže, pri troche "šťastia" ich zničí úplne.
0
-
- Stály člen
skus ho naladiť cez anténu. Ak sa teda bavíme o tých dvoch vodorovných čmuhách, môže to byť z nedokonalej filtrácie zdroja alebo napájania signálových obvodov. Osciloskop máš ? SM je tu https://elektrotanya.com/sony_slv-201_s ... nload.html
0
-
- Stály člen
Nemám osciloskop ale môže to byť ta zla filtracia tam je linearny zdroj ....že by to boli už nejaké slabé kondenzátory?
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Ja nepíšem o čistení VH - veď obraz má, tých sa nemusí ani dotýkať.... ale o vyčistení bubna (statora aj rotora) + vodítka, kadiaľ je ovinutá páska...
Na prvom obrázku - to vľavo pod TV je nejaký set-top box ? A nerobí tam šarapatu vzájomné poprepájanie ? Box/VCR/TV/ káblovka ? (zemná slučka)
..pripoj len samotný VCR a TV (cez Scart) .. a vyskúšaj "dobrú" nahrávku z iného VCR... možno hľadáš chybu tam kde nie je.
0
-
- Stály člen
Dobrý deň tak som asi našiel problém na zdroji je jeden kondenzator 25V/47uF ktorý má vysoké ESR no nejakých 18ohmov už sa ani nedá merať kapacita skúsim ho vymeniť...robilo by problém kebyže dam miesto neho 35V/47uF?
0
Ak je to C864, tak problém si nenašiel.jaroslav123456 napísal: ↑06 Feb 2025, 09:02Dobrý deň tak som asi našiel problém na zdroji je jeden kondenzator 25V/47uF ktorý má vysoké ESR no nejakých 18ohmov už sa ani nedá merať kapacita skúsim ho vymeniť
0
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.
-
- Stály člen
Je to C864....tak v čom môže byť ešte problém v obrazovej časti nejaký kondenzator?
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Môže byť - Treba skontrolovať napájania pre obvody PRE/REC amp. Y-Chroma a signály podľa SM, ale bez osciloskopu ??? To skôr sa podarí bezhlavým vyberaním a meraním kondíkov ešte viac pokaziť.
0
Naposledy upravil/-a mr.dred v 06 Feb 2025, 13:14, upravené celkom 1 krát.
-
- Stály člen
Prosim ťa v ktorej časti schémy nájdem to PRE/REC amp. Y-Chroma a signály podľa DS
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Pardon - DS malo byť SM !
Až máme rovnaké SM tak str. 55,57,66. (signály 10 a 11 budú najdôležitejšie - "10" je PB FM signál z VH - ten treba skontrolovať aj na doske PRE/REC amp. ...bude podobný)
Až máme rovnaké SM tak str. 55,57,66. (signály 10 a 11 budú najdôležitejšie - "10" je PB FM signál z VH - ten treba skontrolovať aj na doske PRE/REC amp. ...bude podobný)
0
-
- Stály člen
- mr.dred
- Ultimate člen
Nie! .. Určite vieš prečo...
0
- miroja
- Power user
- Dátum registrácie: 01 Feb 2010, 00:00
- Vek: 62
Mas k tej telke pripojene est nieco ine (Set top box, antenu..)? Ak ano, vsetko odpoj a nechaj len video <->TV.
Ked pripojis k telke ten set top box cez ten isty SCART kabel (box bez anteny) a zapnes v boxe menu obraz je cisty (bez pasov)?
Ked pripojis k telke ten set top box cez ten isty SCART kabel (box bez anteny) a zapnes v boxe menu obraz je cisty (bez pasov)?
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Tiež som sa pýtal... ale význajnemší bol vtedy náhodou nájdený "vadný" kundík v zdroji, ktorý na filtráciu zdroja nemá žiadny vplyv....

0
-
- Stály člen
Prepáč že som ti neodpovedal nie k telke nemám už nič a keď dám k telke settobox ide to bez pruhov
0
- miroja
- Power user
- Dátum registrácie: 01 Feb 2010, 00:00
- Vek: 62
V takom pripade by som siel najskor po zdroji.
Podla obrazka na tej telke mi to pripomina nedostatocne vyfiltrovanie 100Hz. Kedze to ma linearny zdroj a da sa predpokladat, ze 5V hladina je pouzita pre digitalnu cast, zameral by som sa na hladinu 12V. Ta ma dvojcestne usmernenie, skus preverit mostik, C855, pripadne aj suciastky okolo toho hybridu. Co samotny hybrid? Nekuri moc? Ake napatie namerias na oboch vystupoch 12V ? Zjavne jeden ma 12V aj v st-by (pin3), druhy len po zapnuti videa (pin1). Co zvlnenie?
Pripadne obe hladiny skus napajat z nejakeho externeho zdroja aby sa vylucila zavada zdroja.
Podla obrazka na tej telke mi to pripomina nedostatocne vyfiltrovanie 100Hz. Kedze to ma linearny zdroj a da sa predpokladat, ze 5V hladina je pouzita pre digitalnu cast, zameral by som sa na hladinu 12V. Ta ma dvojcestne usmernenie, skus preverit mostik, C855, pripadne aj suciastky okolo toho hybridu. Co samotny hybrid? Nekuri moc? Ake napatie namerias na oboch vystupoch 12V ? Zjavne jeden ma 12V aj v st-by (pin3), druhy len po zapnuti videa (pin1). Co zvlnenie?
Pripadne obe hladiny skus napajat z nejakeho externeho zdroja aby sa vylucila zavada zdroja.
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 1 Odpovedí
- 350 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa kutilmil
-