VCR Panasonic NV-HD101
Moderátori: mirosne, Moderátori
-
- Stály člen
- Dátum registrácie: 31 Jan 2022, 23:48
VCR Panasonic NV-HD101
Dobrý večer pán mr.dred bol by ste mi ešte ochotný poradiť kúpil som si na aukru pekné video zachovalé ale bol som varovaný že ma problém s obrazom išiel čiernobiely a neskôr už vypadával v čom by mohol byť tentoraz problém vedel by ste dať aspoň záchytný bod
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Re: VCR Panasonic NV-HD101
Stiahni si a preštuduj SM
Je tam veľa vysvetlení , ako VCR vôbec funguje (všeobecne)
Podľa obrázka 1 to vyzerá na "vytrhávanie" riadkov nedostatočným signálom RF z obrazových hláv
- osciloskopom skontrolovať signál od prepínača/zosilňovača videohláv až po Aš...
Na druhom obrázku vidieť aj nejaké zvlnenie obrazu, ako keby páska "kmitala" - to zvykne robiť nesprávne nastavenie odvíjacej brzdy, alebo špinavé - zodraté obloženie tej tej brzdy.
A ako prvé - samozrejme najprv dôkladne vyčistiť celú páskovú dráhu - bacha na videohlavy!
Je tam veľa vysvetlení , ako VCR vôbec funguje (všeobecne)
Podľa obrázka 1 to vyzerá na "vytrhávanie" riadkov nedostatočným signálom RF z obrazových hláv
- osciloskopom skontrolovať signál od prepínača/zosilňovača videohláv až po Aš...
Na druhom obrázku vidieť aj nejaké zvlnenie obrazu, ako keby páska "kmitala" - to zvykne robiť nesprávne nastavenie odvíjacej brzdy, alebo špinavé - zodraté obloženie tej tej brzdy.
A ako prvé - samozrejme najprv dôkladne vyčistiť celú páskovú dráhu - bacha na videohlavy!
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
-
- Stály člen
-
- Stály člen
- mr.dred
- Ultimate člen
- samozrejme že môže - ale aj chyba spôsobená nejakým kondenzátorom či filtrom v celej ceste RF a videosignáílu sa nedá vylúčiť .. ALE... "chyba" nedostačného signálu (spôsobená opotrebovaním hláv -špatným vedením pásky či nečistotami ) za "prvým" zosilňovačom /prepínačom hláv je prvoradá !! - ten signál (RF) musí byť pre správnu funkciu v nejakom rozmedzí, ktorú ten zosilňovač vie ešte upraviť na "nejakú správnu" mieru, aby ju vedeli identifikovať ďaľšie obvody - to treba vylúčiť . tam musí mať signál "nejakú" kontinuitu a úroveň - čo najbližšiu podľa obrázkov v SM...pokiaľ to za "hlavovými" zosilňovačmi/prepínačmi nie je... tak zbytočne budeš pátrať niekde ďalej...
Zase sa budem opakovať... vyčistiť celú páskovú dráhu a keď nepomôže... tak odmerať/otestovať ten RF signál z videohláv za prepínačom/zosilňovačom... LEBO - opotrebenie hláv za bežných podmienok nezistíš... nemáš - a ani nie sú k tomu doklady ako má geometria čela hláv vyzerať pod mikroskopom.. zistíš to len signálom, ktorý tá hlava produkuje - jeho úrovňou..to zistíš za tým prepínačom/zosilňovačom no bez osciloskopu sa to nedá..
Riešiš tu na fóre osciloskop za neviem aké peniaze, ale ten RF signál odmeriaš aj na starej analógovej šunke do 50Mhz...
0
-
- Stály člen
- mr.dred
- Ultimate člen
Toto podľa mňa nebude mať nejakú žiadnu spojitosť so "zdrojom napájania" !
Máš "obrazový signál z hláv - RF/HF/VF - označovaný rôzne podľa výrobcu "je to v podstate signál z pásky! - Ten musí mať nejakú úroveň, aby ho nasledujúce obvody v zosilňovači a prepínači hláv a následne v Y-chrome obvodoch dokázali spracovať.. musí tam byť v nejakej "kontinuálnej" forme - pokiaľ sú tam "enormné výpadky na riadkoch = pri otáčaní bubna a stykom s páskou pod normu", tak to zosilňovač už neustojí... dôjde k výpadkom riadkov..a prejavý sa to v obraze...lebo chýba tam niečo..."Signál" !! A na tom RF/HF/VF to na skope vidno aspoň poklesom úrovne... Od toho sa dá potom "odpichnúť" keď je náhodou závada inde.. (Y - chrome).Alebo v samotnom snímaní z pásky...
Máš "obrazový signál z hláv - RF/HF/VF - označovaný rôzne podľa výrobcu "je to v podstate signál z pásky! - Ten musí mať nejakú úroveň, aby ho nasledujúce obvody v zosilňovači a prepínači hláv a následne v Y-chrome obvodoch dokázali spracovať.. musí tam byť v nejakej "kontinuálnej" forme - pokiaľ sú tam "enormné výpadky na riadkoch = pri otáčaní bubna a stykom s páskou pod normu", tak to zosilňovač už neustojí... dôjde k výpadkom riadkov..a prejavý sa to v obraze...lebo chýba tam niečo..."Signál" !! A na tom RF/HF/VF to na skope vidno aspoň poklesom úrovne... Od toho sa dá potom "odpichnúť" keď je náhodou závada inde.. (Y - chrome).Alebo v samotnom snímaní z pásky...
0
-
- Stály člen
No ja žasnem nad vašimi vedomosťami vy ste asi nejaký genius ešte raz Ďakujem 

0
- mr.dred
- Ultimate člen
Ešte taká - možno celkom zaujímavá vec, ktorá podľa mňa "asi" vzniká pri vedení pásky okolo tej polovice bubna - a práve niekde uprostred sa dejú také poklesy úrovne signálu, keď to majú hlavy už za zenitom...
Na okrajoch (začiatok/koniec) - kde silou/mocou "upínajú" vodítka pásku čo najbližšie k bubnu je to v pohode - Ale práve tam "uprostred" , kde je ten "vzduchový vankúš, ktorý vytvára bubon najúčinnejší" dochádza pri zodratých hlavách už k "veľkej" vzdialenosti medzi páskou a hlavou (aj keď v mikrónoch - ale tam je).. Aj to môže mať následok, že výpadky riadkov obrazu sú práve uprostred.. možno sa mýlim
Na okrajoch (začiatok/koniec) - kde silou/mocou "upínajú" vodítka pásku čo najbližšie k bubnu je to v pohode - Ale práve tam "uprostred" , kde je ten "vzduchový vankúš, ktorý vytvára bubon najúčinnejší" dochádza pri zodratých hlavách už k "veľkej" vzdialenosti medzi páskou a hlavou (aj keď v mikrónoch - ale tam je).. Aj to môže mať následok, že výpadky riadkov obrazu sú práve uprostred.. možno sa mýlim

0
- mr.dred
- Ultimate člen
Nežasni a uč sa!! Ja nie som Lenin... ja nebudem večne živýjaroslav123456 napísal: ↑19 Feb 2025, 20:37No ja žasnem nad vašimi vedomosťami vy ste asi nejaký genius ešte raz Ďakujem

Ale táto technológia (VCR) už padla do zabudnutia - respektíve u niektorých nadšencov ešte prežíva (až ťa to baví - venuj sa jej) ..
Ja som na nej v podstate "vyrástol".. tak si niečo pamätám, ale vtedy neboli možnosti internetu, SM a podobných vymožeností si niekde stiahnuť ...Keď som zohnal/kúpil niekoľko servis manuálov k videám, tak som bol "král" v kraji !!

1

-
- Stály člen
Ja viem ale niektoré tie prístroje vcr sú fascinujúce hlavne tie japonské...už tie posledné Panasoniky vyrábané na Slovensku sa nechytajú
0
-
- Stály člen
Všetko je teraz už digitálne hudba je orezaná výšky, hĺbky napr. LP platne idú zasa do módy
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Dosť pochybujem, že súčasnej dobe sa výroba vinilplatní robí z analógového záznamu, keď sa v štúdiách či na pódiách všetko zdigitalizovalo...
Matrice platní sa v archívoch určite zachovali a nejaká re edícia je v podstate možná, ale súčasná muzika určite nemá záznam na nejakých vysoko rýchlostných xx-kanálových štúdiových magnetofónoch, kde na záznam jednej pesničky bolo treba kilometre pásky...
Matrice platní sa v archívoch určite zachovali a nejaká re edícia je v podstate možná, ale súčasná muzika určite nemá záznam na nejakých vysoko rýchlostných xx-kanálových štúdiových magnetofónoch, kde na záznam jednej pesničky bolo treba kilometre pásky...
To ale nie je chyba "prvotného" záznamu... ten bol určite vytvorený na vyskokvalitnom digitálnom bezstratovom formáte so stovkami megabajtov na jednu skladbu. Na svedomí to majú komprimačné programy, ktoré umožňujú jednoduchšie šírenie internetom...jaroslav123456 napísal: ↑19 Feb 2025, 22:30Všetko je teraz už digitálne hudba je orezaná výšky, hĺbky...
0
Ako to myslíš? Že digitálny záznam je menej kvalitný?jaroslav123456 napísal: ↑19 Feb 2025, 22:30Všetko je teraz už digitálne hudba je orezaná výšky, hĺbky napr. LP platne idú zasa do módy
Kvalita záznamu obyčajného CD určite tromfne akýkoľvek analógový záznam. A vzhľadom na schopnosti ľudského sluchu viac netreba. Navyše je digitálny záznam opakovateľný bez zmeny, čo analógový nie je.
1

-
- Stály člen
Dobrý deň otvoril som vcr a zarazila ma jedna vec na doske kde je luminance a chrominance je na jednom obvode ako keby nejaká oxidácia alebo vypálené nemôže to robiť problém
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Mne to skôr pripadá, ako fixačné lepidlo/tmel použivané výrobcami na plánovaný polčas rozpadu - kurvítko
Časom a pôsobením el. napätia sa postupne stalo vodivým.
Skús to opatrne mechanicky očistiť a daj pozor či pod ním nie sú náhodou aj nejaké SMD smeti ! Nejakým rozpúšťadlom to zrejme nepôjde.

Skús to opatrne mechanicky očistiť a daj pozor či pod ním nie sú náhodou aj nejaké SMD smeti ! Nejakým rozpúšťadlom to zrejme nepôjde.
0
-
- Stály člen
- mr.dred
- Ultimate člen
Treba mu určiť diagnózu, kde sa ten signál "stráca"... osciloskop zrejme ešte nemáš. Radšej s tým počkaj...
"Rozladiť" to nemá zmysel.
"Rozladiť" to nemá zmysel.
0
-
- Stály člen
Dobrý večer chcem sa spýtať ako ešte ináč je označovaný signál z pásky okrem "RF/HF/VF" v servisnom manuály má ešte iné označenie?
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Sony označovali aj PB FM, alebo len FM
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 73 Odpovedí
- 6814 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa mr.dred
-
- 55 Odpovedí