PV elektraren-vseobecny princip fungovania
Moderátori: mirosne, Moderátori
PV elektraren-vseobecny princip fungovania
Zdravim.
Preberali sme nedavno s kamosom na pive PV elktrarne a zasekli sme sa na bode kde sa vlastne zapaja vystup AC z menica a ako to vlastne cele funguje.Na nete su schemy kde vystup DC konci vseobecne v bytovom rozvadzaci.Znamena to ze sa kabel pripaja na vstup uz jestvujuceho istica ktory je uz napajany z fazy elektromera?Kvazi by tam boli kable dva?A kam vlastne idu prebytky ked je spotreba mensia ako vyroba a byt nema baterky a ani virtualnu bateriu,?Sorry za blbe otazky,nie som elekrikar a zaujima ma to iba cisto zo zvedavosti.Dik za cas a ochotu.
Preberali sme nedavno s kamosom na pive PV elktrarne a zasekli sme sa na bode kde sa vlastne zapaja vystup AC z menica a ako to vlastne cele funguje.Na nete su schemy kde vystup DC konci vseobecne v bytovom rozvadzaci.Znamena to ze sa kabel pripaja na vstup uz jestvujuceho istica ktory je uz napajany z fazy elektromera?Kvazi by tam boli kable dva?A kam vlastne idu prebytky ked je spotreba mensia ako vyroba a byt nema baterky a ani virtualnu bateriu,?Sorry za blbe otazky,nie som elekrikar a zaujima ma to iba cisto zo zvedavosti.Dik za cas a ochotu.
0
Re: PV elektraren-vseobecny princip fungovania
Naozaj v tom máš dosť nejasností.
- Z FV panela ide DC napätie
- DC napatie z panelov ide do regulatora,ktorý može byť prevedenia
PWM, alebo optimalnejšieho MPPT regulátora.
- Z regulatora vychadza stále DC napätie,ktoré nabíja akumulátor.
-DC Napätie z akumulatora sa môže použivať buď
-priamo,teda pre spotrebiče ktoré sú stavané na napätie akumulátora /12_24_48_.....V /
-alebo ide z bateriek do DC/AC meniča, ktorý s neho vyrobí AC napätie, zväčša 230V,ktorým sú napájané spotrebiče.
Pripojenie AC výstupu do siete je podmienené viacerími podmienkami, ktoré su na stránkach jednotlivých distribučných spoločností a je potrebné požiadať o zmluvu a splniť ich podmienky.Resp. oni navrhnú svoje dotované riešenie s virtuálnou bateriou.
Ak chceš pripojiť svoje panely nielen pre vlastnú potrebu,ale dodavať aj do siete, musíš mat uzavretú zmluvu a spĺňať požiadavky danej distribučky.
Viac fundovanejších odpovedí tu nájdeš vo viacerých témach, ktoré rozoberajú podrobnejšie túto problematiku,len si ich musiš vyhladať a prečitať.
- Z FV panela ide DC napätie
- DC napatie z panelov ide do regulatora,ktorý može byť prevedenia
PWM, alebo optimalnejšieho MPPT regulátora.
- Z regulatora vychadza stále DC napätie,ktoré nabíja akumulátor.
-DC Napätie z akumulatora sa môže použivať buď
-priamo,teda pre spotrebiče ktoré sú stavané na napätie akumulátora /12_24_48_.....V /
-alebo ide z bateriek do DC/AC meniča, ktorý s neho vyrobí AC napätie, zväčša 230V,ktorým sú napájané spotrebiče.
Pripojenie AC výstupu do siete je podmienené viacerími podmienkami, ktoré su na stránkach jednotlivých distribučných spoločností a je potrebné požiadať o zmluvu a splniť ich podmienky.Resp. oni navrhnú svoje dotované riešenie s virtuálnou bateriou.
Ak chceš pripojiť svoje panely nielen pre vlastnú potrebu,ale dodavať aj do siete, musíš mat uzavretú zmluvu a spĺňať požiadavky danej distribučky.
Viac fundovanejších odpovedí tu nájdeš vo viacerých témach, ktoré rozoberajú podrobnejšie túto problematiku,len si ich musiš vyhladať a prečitať.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
Dik za odpoved.Napisal som to zle.Myslel som vystup AC-230 V z menica ,tej skrinky myslim kde ide DC z panelov a od tial teoreticky do bateriek a AC podla schemy co sme nasli do rozvadzaca bytu.Zaujimalo ma kde konci ten vystup v skrini,ci na tej istej privodnej svorke istica ako je uz stavajuci privod zo siete a dalej do spotrebicov..Myslim pripad kedy by PVE nebola pripojena do distribucnej siete a nedodavala by prebytky.Dik.
0
- taphome
- Stály člen
- Dátum registrácie: 27 Feb 2023, 12:05
- Vek: 65
....Myslim pripad kedy by PVE nebola pripojena do distribucnej siete a nedodavala by prebytky.....
Jednoduchá formulácia, jednoduchá odpoveď:
1. klasický striedač nemôžeš použiť, lebo ten na svoj chod potrebuje pripojenie do distribučky a ty automaticky povolenie
2. použiť môžeš iba solárnu UPSku a tú si zapojíš mimo meraných častí od distribučky
A pokiaľ je to byt (panelák a.t.ď.) tak musíš prerobiť aj prívodný PEN vodič.
Jednoduchá formulácia, jednoduchá odpoveď:
1. klasický striedač nemôžeš použiť, lebo ten na svoj chod potrebuje pripojenie do distribučky a ty automaticky povolenie
2. použiť môžeš iba solárnu UPSku a tú si zapojíš mimo meraných častí od distribučky
A pokiaľ je to byt (panelák a.t.ď.) tak musíš prerobiť aj prívodný PEN vodič.
0
este by som doplnil ze FVE moze fungovat v troch rezimoch, off grid, on grid a hybrid.
ja mam hybrid, tj z verejnej siete si potiahne energiu ak panely a baterky nestacia, ja mam dodavky prebytkov vypnute, lebo este nemam novy typ elektromeru.
a zapojene to mam tak, ze menic je pripojeny na jednu verejnu fazu, a vystup z neho ide na domove istice, tj nikde to z menica naspat na inu fazu pripojene nie je
a tu aj ja nemam celkom jasno ako v pripade ze zapnem na menici prebytky ci ich "natlaci' do siete cez tu istu fazu, alebo ako mi radil technik z firmy to musim vystup pripojit na inu fazu. logiku by to malo ale nie celkom sa mi to pozdava.
inak moja fve ma osobitne vystupnu zasuvku na prebytky kde viem pripojit napr el.bojler tu ide iba vykon ak su baterky na 100% nabite a panely dodavaju dostatocny vykon, ale to som este nevyuzil.
Priznavam, nemam to celkom dobre nastudovane, nie je to tak trivialna vec.
tie sady panel plus mikromenic co predava napr kaufland sa pripajaju priamo do zastrcky ale ich realny prinos je otazny hlavne ak to niekto pripoji do bytu kde ma stary elektromer, pri plnom vykone panelov nema ziadny odber a tym padom mu elektromer stareho typu moze pocitat aj vyrobene kw.
ja mam hybrid, tj z verejnej siete si potiahne energiu ak panely a baterky nestacia, ja mam dodavky prebytkov vypnute, lebo este nemam novy typ elektromeru.
a zapojene to mam tak, ze menic je pripojeny na jednu verejnu fazu, a vystup z neho ide na domove istice, tj nikde to z menica naspat na inu fazu pripojene nie je
a tu aj ja nemam celkom jasno ako v pripade ze zapnem na menici prebytky ci ich "natlaci' do siete cez tu istu fazu, alebo ako mi radil technik z firmy to musim vystup pripojit na inu fazu. logiku by to malo ale nie celkom sa mi to pozdava.
inak moja fve ma osobitne vystupnu zasuvku na prebytky kde viem pripojit napr el.bojler tu ide iba vykon ak su baterky na 100% nabite a panely dodavaju dostatocny vykon, ale to som este nevyuzil.
Priznavam, nemam to celkom dobre nastudovane, nie je to tak trivialna vec.
tie sady panel plus mikromenic co predava napr kaufland sa pripajaju priamo do zastrcky ale ich realny prinos je otazny hlavne ak to niekto pripoji do bytu kde ma stary elektromer, pri plnom vykone panelov nema ziadny odber a tym padom mu elektromer stareho typu moze pocitat aj vyrobene kw.
0
Nie je nutné odobrať z panelov všetku energiu ktorú vedia vyrobiť. Ničomu to nevadí. Ako sa hovorí, ostane na streche.
0
ale je škoda tej energie, ktorú nevieme využiť, podľa mojej skúsenosti bez bateriek je využiteľnosť a návratnosť horšia, hlavne ak potrebujem elektrinu večer, v noci.
najlepšie využitie má asi FVE v priemysle, kde energiu treba hlavne cez deň, viď napr. nová FVE v Iliašovciach, kde som bol na otvorení, 36000 !!! panelov, a údajne Pivovar Šariš dokáže využiť cez 90€ tejto energie.
pritom by stačilo potiahnuť káble ku "protinožcom"
, a pomohli by siem si navzájom 
najlepšie využitie má asi FVE v priemysle, kde energiu treba hlavne cez deň, viď napr. nová FVE v Iliašovciach, kde som bol na otvorení, 36000 !!! panelov, a údajne Pivovar Šariš dokáže využiť cez 90€ tejto energie.
pritom by stačilo potiahnuť káble ku "protinožcom"

0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
To by bol ideál !!... Cez deň máš svoje a v nočnej od protinožcov a oni rovnako... ale neviem si predstaviť, koľko by pýtala distribučka ??

0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
a vie niekto aká by bola strata na takej dlžke vedenia ? koľký by sa " po ceste " napojili na čierno ? 

1

Samozrejme že sa už také veci rátali. Dokonca som kdesi videl video kde prerátali prepojenie Austrália-Európa. Žila kábla na priemer sa udávala v metroch a meď tuším v jednotkách miliónov ton. Ale sú aj iní čo by radi šťavu zo slnka:
https://hnonline.sk/finweb/zahranicna-e ... -singapuru
https://hnonline.sk/finweb/zahranicna-e ... -singapuru
0
- boraicho
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
- Vek: 36
- Kontaktovať používateľa:
takto napírklad
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
To co? Prípojka načierno? To máš asi zle, IN a OUT majú byť prehodené.
0
- boraicho
- Ultimate člen
a to si ako prišiel na to že to je prehodené?
zrejme si nikdy nezapajal off grid menič
a to je vec čo ma na ľudoch serie. Nevie, nepozná, nerobil ale aj tak povie/napíše ...

a to je vec čo ma na ľudoch serie. Nevie, nepozná, nerobil ale aj tak povie/napíše ...

0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

To bol len pokus o žart. Ten obrázok, čo jak keby kreslil 4-ročný Peťko. Prípojka načierno ide predsa z domu ku cigošovy, či čo to tam je úplne naľavo.
0
Chlapi nes...te ma
Ja som ako 4rocný kreslil ovela krajšie
.Kym deti kreslili komín nakrivo,ja som už kreslil domčeky v ,,perspektíve,,
Ale ja som pochopil že,to nie je čierny panáčik,ale stožiar alebo stlp verejnej siete.
Musel by tam primalovať maleho panáčika s tukabelom v ruke,ako sa štverá na stĺp.
Mohol si na strechu nakresliť aspoň jeden panel,bolo by to zrozumitelnejšie.

Ale ja som pochopil že,to nie je čierny panáčik,ale stožiar alebo stlp verejnej siete.
Musel by tam primalovať maleho panáčika s tukabelom v ruke,ako sa štverá na stĺp.

Mohol si na strechu nakresliť aspoň jeden panel,bolo by to zrozumitelnejšie.
1

Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
- boraicho
- Ultimate člen
jasne že je to stožiar
ježiš, vraj cigoš
chcem vidieť vaše kresby myšou v skicári

chcem vidieť vaše kresby myšou v skicári

0
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS
"1. klasický striedač nemôžeš použiť, lebo ten na svoj chod potrebuje pripojenie do distribučky a ty automaticky povolenie"...preco by menic potreboval pripojenie DO distribucky keby som nechcel vyrobene KW predavat alebo ukladat do Virtualnej baterie?Mozno ano,neviem,len sa pytam.A jaksi som nedostal odpoved ci sa vlastne vystup AC z menica jednoducho pripoji na vstup istica v skrini v baraku spolu s tym jestvujucim zo siete.Dik.
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok