Výroba kryštálu
Moderátori: Merak, Moderátori
- zawin
- Administrátor
- Príspevky: 2644
- Dátum registrácie: 17 Júl 2006, 00:00
- Vek: 34
- Kontaktovať používateľa:
Takze zodpoviem na vase otazky:
- krystalik ponorime uz do ochladnuteho roztoku, v este ohriatom by sa roztopil
- krystalik staci malicky, dolezite je aby sa dal uviazat na snurku, on sa bude postupne zvacsovat.
Specialnu hodnost na fore si este necham pre seba (nevymyslel som )
- krystalik ponorime uz do ochladnuteho roztoku, v este ohriatom by sa roztopil
- krystalik staci malicky, dolezite je aby sa dal uviazat na snurku, on sa bude postupne zvacsovat.
Specialnu hodnost na fore si este necham pre seba (nevymyslel som )
0
Sú dve veci, ktoré sú nekonečné - vesmír a ľudská hlúposť. Ale s vesmírom som si ešte nie celkom istý. /Einstein/
- iwo1222
- Svetelektro LUCKER
- Príspevky: 1379
- Dátum registrácie: 23 Júl 2007, 00:00
- Vek: 32
- Kontaktovať používateľa:
no neviem,zawin napísal: - krystalik ponorime uz do ochladnuteho roztoku, v este ohriatom by sa roztopil
pokial bude roztok fest nasyteny miestami az presiteny tak by sa ten krystalik nemal rozpustit ani v teplom.....
0
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
VW Golf mk2 37kW - moje nove vozitko
VW Golf mk2 37kW - moje nove vozitko
- kubo150
- Ultimate člen
- Príspevky: 3253
- Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
- Bydlisko: Pri Bytči
- Vek: 33
- Kontaktovať používateľa:
A prečo to krištalizuje do 6-uholníka? Myslím že C6H12O6 by asi nevykrištalizoval, ale krištalizuje to preto, lebo tam je vápnik myslím.
Zmiešajte množstvo cukru=množstvo soli a uvidíte ako budú vyzerať potom tie kryštály.
Raz som sa bavil s kyselinou sírovou peroxidom a meďou, dal to do kopy, a čakal aké kryštály to bude mať. Samožrejme som tam nechal kus medi v roztoku a ono ju stále žralo a žralo a už za 2 hodiny som mal kryštály ale malé. po asi 2 dňoch mali asi centimeter a neviem prečo to tak rýchlo krištalizovalo. Po 2 dňoch mi to otec vyhodil, čo sú to tu za jedy.
Zmiešajte množstvo cukru=množstvo soli a uvidíte ako budú vyzerať potom tie kryštály.
Raz som sa bavil s kyselinou sírovou peroxidom a meďou, dal to do kopy, a čakal aké kryštály to bude mať. Samožrejme som tam nechal kus medi v roztoku a ono ju stále žralo a žralo a už za 2 hodiny som mal kryštály ale malé. po asi 2 dňoch mali asi centimeter a neviem prečo to tak rýchlo krištalizovalo. Po 2 dňoch mi to otec vyhodil, čo sú to tu za jedy.
0
Som ten ktorý to vykoná.
Moje slovo:
Neverím na náhody,
Náhoda je len jedným, alebo skupinou ľudí nepochopená realita
Moje slovo:
Neverím na náhody,
Náhoda je len jedným, alebo skupinou ľudí nepochopená realita
- Thales
- Ultimate člen
- Príspevky: 13834
- Dátum registrácie: 07 Okt 2008, 00:00
- Bydlisko: White Hill, Prague
- Vek: 41
- Kontaktovať používateľa:
Já jsem dělal kdysi krystaly ze skalice. Vypěstoval jsem dva kusy až do velikosti že se sotva vlezl do šroubovacího víčka od zavařovací flašky. Takže fakt veliký a krásně modrý. Ale pak se mi oba povedlo rozbít a nový tak veliký se mi už vypěstovat nepovedlo.
Hmm zajímavé s tím cukrem. Já si pamatuju že na základce o hodinách fyziky (Nebo chemie? Už nevím) nám tvrdili že cukr nevytváří pravé krystaly protože nemá krystalickou strukturu. Myslím že to bylo i v nějaké knížce kterou jsem četl jako malý a podle které jsem dělal různé pokusy. Podle ní jsem si zase pěstoval krystalky soli. Z cukru to fakt nešlo, tam se leda tak obaloval původní vložený materiál vrstvama cukru ale krystalky to nebyly. A pak jsem si také jednou vyrobil krystal galenitu a vyrobil jsem z něj krystalku která skutečně hrála ale tovární krystal galenitu byl lepší. Možná bych ten návod ještě někde našel.
Hmm zajímavé s tím cukrem. Já si pamatuju že na základce o hodinách fyziky (Nebo chemie? Už nevím) nám tvrdili že cukr nevytváří pravé krystaly protože nemá krystalickou strukturu. Myslím že to bylo i v nějaké knížce kterou jsem četl jako malý a podle které jsem dělal různé pokusy. Podle ní jsem si zase pěstoval krystalky soli. Z cukru to fakt nešlo, tam se leda tak obaloval původní vložený materiál vrstvama cukru ale krystalky to nebyly. A pak jsem si také jednou vyrobil krystal galenitu a vyrobil jsem z něj krystalku která skutečně hrála ale tovární krystal galenitu byl lepší. Možná bych ten návod ještě někde našel.
0
Zapamatuj si:
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí
- kubo150
- Ultimate člen
- Príspevky: 3253
- Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
- Bydlisko: Pri Bytči
- Vek: 33
- Kontaktovať používateľa:
Do cukru sa pridáva vápnik a ten kryštalizuje do 6 ukolníka, tak asi preto to aj teraz kryštalizuje, neviem, to som len tak započul na chémií na základnej. Keď ti to nešlo, možno vtedy bol iný cukor.
0
Som ten ktorý to vykoná.
Moje slovo:
Neverím na náhody,
Náhoda je len jedným, alebo skupinou ľudí nepochopená realita
Moje slovo:
Neverím na náhody,
Náhoda je len jedným, alebo skupinou ľudí nepochopená realita
- Thales
- Ultimate člen
- Príspevky: 13834
- Dátum registrácie: 07 Okt 2008, 00:00
- Bydlisko: White Hill, Prague
- Vek: 41
- Kontaktovať používateľa:
Je to možné. Chemie mi nikdy nelezla pod vousy. Každopádně jestli tedy v cukru nekrystalizuje vlastní cukr ale vápník pak měli ve škole pravdu. Čistý cukr nekrystalizuje.
Neví někdo proč se tam ten vápník přidává? A proč jsou soli od různých dodavatelů různě slané? Mě dřív dost štvalo když jsem jezdil do Příbrami a pravidelně jsem zapomínal že tamní sůl je několikanásobně (asi tak 3x) slanější než ta na kterou jsem zvyklý a když jsem vařil tak jsem pravidelně všechno přesoloval.
Neví někdo proč se tam ten vápník přidává? A proč jsou soli od různých dodavatelů různě slané? Mě dřív dost štvalo když jsem jezdil do Příbrami a pravidelně jsem zapomínal že tamní sůl je několikanásobně (asi tak 3x) slanější než ta na kterou jsem zvyklý a když jsem vařil tak jsem pravidelně všechno přesoloval.
0
Zapamatuj si:
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí
- To že něco funguje neznamená že je to tak správně a už vůbec ne bezpečně.
- Je třeba se učit od těch co opravdu umí a ne od těch co si jen myslí že to umí