Výmena SMD led na chladiacom plošaku, chémia
Moderátori: Drakoush, Moderátori
Výmena SMD led na chladiacom plošaku, chémia
Čavte. Potreboval by som vymeniť asi 10 LED (3030) ktoré su na chladiacom plošaku. Mám trafopajku, mikropajku, horuci vzduch. Predstava je taka že to ohrejem na žehličke (mám aj testovaci plošak na ktorom sa môžem učiť) a teplovzduchom tomu zhora pomožem.
Aku chemiu (spajkovacia pasta, tavidlo...) odporučate? Možte aj link na SK obchod do SS aby to nebola reklama. Vopred vďaka.
Aku chemiu (spajkovacia pasta, tavidlo...) odporučate? Možte aj link na SK obchod do SS aby to nebola reklama. Vopred vďaka.
0
Re: Výmena SMD led na chladiacom plošaku, chémia
Trafopajku som dal troska cinu, zo spodu nahraj zapalovacom a ledka sa sama usadila
0
to hej ... ale , ak som dobre pochopil , on potrebuje aj odstrániť smd led , nie iba nové nahodiť
0
potrebujem aj zobrat nejake led preč, a je to večšie.
akou pastou to tavia vo videach? iba to ofukne horucim vzduchom a roztavi sa to. Potom aj tu pastu spajkovaciu, idealne olovnatu
akou pastou to tavia vo videach? iba to ofukne horucim vzduchom a roztavi sa to. Potom aj tu pastu spajkovaciu, idealne olovnatu
0
Na tohle používám starou žehličku. Položím DPS na žehličku a pak si pomáhám páječkou nebo horkovzduchem. Většinou se LEDky začnou hýbat samy, tak je pak je pinzetou odeberu, přidám tavidlo, trochu cínu a osadím novou LEDku. Nechám vychladnout a hotovo.
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
..čím to bolo pricínované ťažko zistíš... olovo/bezolovo/teplota tavenia.. ale podľa DS LED a nejakých info z neho (max teplota čipu pri spájkovaní) by sa dalo niečo vydedukovať - a tú hranicu neprekročiť.
Dobrá by bola asi "piecka" s nastaviteľnou teplotou na "podhrev" toho chladiaceho plošáku.. Pri určitej teplote už čip pôjde dolu.. Prihrievanie na žehličke či zapaľovačom mi nepripadá moc OK... ale dá sa aj to...prípadne pomôcť ešte vrchným "teplovzduchom" .
Pri osádzaní nových LED čipov bude asi stačiť "vrchný" ohrev teplovzduchom v rámci teploty uvádzanej v DS LED a použitej spájkovacej paste...Zbytočne neprehrievať..Radšej zvoliť pastu/cín s nižším bodom tavenia, ako je max. teplota čipu pri spájkovaní.
Dobrá by bola asi "piecka" s nastaviteľnou teplotou na "podhrev" toho chladiaceho plošáku.. Pri určitej teplote už čip pôjde dolu.. Prihrievanie na žehličke či zapaľovačom mi nepripadá moc OK... ale dá sa aj to...prípadne pomôcť ešte vrchným "teplovzduchom" .
Pri osádzaní nových LED čipov bude asi stačiť "vrchný" ohrev teplovzduchom v rámci teploty uvádzanej v DS LED a použitej spájkovacej paste...Zbytočne neprehrievať..Radšej zvoliť pastu/cín s nižším bodom tavenia, ako je max. teplota čipu pri spájkovaní.
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
Většinou takto opravuju LED žárovky a ty jsou pájené dneska už jen bezolovem, navíc na hliníkové destičce, takže jdou celkem špatně bez spodního ohřevu sundavat. Na přiletování pak už stačí jen vrchní ohřev, ale když už mám DPS rozehřátou, dělám i osazení novou LED při jednom. Výrobci v rámci šetření dávají dost často jako zdroj proudu jen kondenzátor a zapojení ošizují o ochranné odpory. Ty při opravě vždy doplním a žárovka pak vydrží věky.
0
- rakato11
- Stály člen
- Dátum registrácie: 12 Apr 2015, 20:04
- Vek: 67
Žehlička je podle mně na spodní předehřev vyhovující, vhodně jí upevnit, jde nastavit vhodná teplota. Já jsem si pořídil na Ali PTC Topnou desku, tam se ale nedá nastavovat teplota proto jsem ještě dokoupil regulátor a digitální teploměr s čidlem na drátkách, jenom to ještě potřebuji umístit do vhodné krabice. Na Ali se dá toto již koupit jako celek ale toto jsem již měl doma a zase kupovat další "krám" když už tak se tu nemohu pohnout.
Horkovzdušná pájka se na SMD LED moc nedoporučuje, narušuje se hmota kterou je zastříknutý číp, vrchní plastové okénko.
Syn potřeboval vyměnit na desce plošného spoje z autorádia řadu LED diod (zelené za červené) tak jsem pro jejich zapájení koupil Nízkoteplotní pájecí pastu Sn42Bi58 SMD 138 ℃.
Pokud se jedná o tavidlo (flux) tak tady je velice podrobně otestovaných 30 druhů past tak si můžeš vybrat.
0
Udržuj si odstup od lidí, kteří nepřiznají, že něco udělali špatně a vždy se snaží, aby ses cítil tak, že všechno je Tvá chyba.
spodny ohrev je najefektivnejsi a najmenej poskodi vyberane ledky, zehlicka je ok, ak pouzivam pajkovacku-pinzetu, najprv z bokov pridam nizkoteplotnu pajku a az potom prilozim do kvapuek cinu hroty pajkovacky, problem je ak je led prilepena, teda plati to ze zo spodu ohrev je lepsi lepidlo zmakne.
vybrane ledky nikdy nedavam spat.
vybrane ledky nikdy nedavam spat.
0
Bez spodneho ohrevu tie ledky horkovzduchom zhora upecies.
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 4 Odpovedí
- 428 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa MAKOSYS
-