Spájkovacia pinzeta
Moderátori: Drakoush, Moderátori
Spájkovacia pinzeta
Zdravím,
Mám spájkovaciu pinzetu, YiHUA (asi 938D nie som teraz v dielni) zo začiatku fungovala dobre, ale od určitého času resp. nie vždy sa nezohrievajú oba topné telesá na rovnakú teplotu.
Dalo by sa to nejak upraviť, aby sa dala teplota pre jednu a druhú stranu korigovať ?
Neskúmal som ako sú topné telesá zapojené, ale napadá ma kúpiť ešte jednu, a nastavovať teplotu pre každú stranu vlastným zdrojom, ale možno existuje jednoduchšie a hlavne lacnejšie riešenie ?
Mám spájkovaciu pinzetu, YiHUA (asi 938D nie som teraz v dielni) zo začiatku fungovala dobre, ale od určitého času resp. nie vždy sa nezohrievajú oba topné telesá na rovnakú teplotu.
Dalo by sa to nejak upraviť, aby sa dala teplota pre jednu a druhú stranu korigovať ?
Neskúmal som ako sú topné telesá zapojené, ale napadá ma kúpiť ešte jednu, a nastavovať teplotu pre každú stranu vlastným zdrojom, ale možno existuje jednoduchšie a hlavne lacnejšie riešenie ?
0
-
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 06 Dec 2020, 11:46
- Vek: 39
Re: Spájkovacia pinzeta
Tej strane ktora sa prehrieva viac zaradit do serie vykonovy odpor.
0
"No pain, no gain." (KC238)
to mi napadlo ako prve iba by som musel skusat hodnoty, a zase by musel byt v nejakej teplovzdnej krabicke.
Ale trocha som hladal a nasiel typy ktore maju dva teplomery.
Skusim najprv zmerat ake prudy idu do topnych telies
Ale trocha som hladal a nasiel typy ktore maju dva teplomery.
Skusim najprv zmerat ake prudy idu do topnych telies
0
-
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 06 Dec 2020, 11:46
- Vek: 39
Telesa mozes zmerat ohmetrom.
Ale zmerat jednotlive prudy sa tiez oplati, lebo taktiez moze byt nerovnovaha v riadeni.
Ak sa ti chce, mozes upravit jednu z regulacnych sluciek o par % priamo v zdroji. Len to uz treba pochopit schemu aku navrhar zvolil.
Ale zmerat jednotlive prudy sa tiez oplati, lebo taktiez moze byt nerovnovaha v riadeni.
Ak sa ti chce, mozes upravit jednu z regulacnych sluciek o par % priamo v zdroji. Len to uz treba pochopit schemu aku navrhar zvolil.
0
"No pain, no gain." (KC238)
- cool-zool
- Zaslúžilý člen
- Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 11:39
- Vek: 55
Mne skor pride divne ze sa to samo rozkalibrovalo.... Ked si pisal ze zo zaciatku fungovala dobre...
Treba popozerat, pomerat vsetko co to moze sposobovat... (ci prudy, hodnoty vyhrevnych telies ako aj mechanicke uchytenie, pripadne poskodenie hrotov a pod.)
Treba popozerat, pomerat vsetko co to moze sposobovat... (ci prudy, hodnoty vyhrevnych telies ako aj mechanicke uchytenie, pripadne poskodenie hrotov a pod.)
1
1
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Už som to tu v nejakom vlákne spomínal..
Najlepšie hroty do týchto typov rúčiek sú celomedené... majú výborný prestup tepla, ale meď dosť rýchlo ubúda (to by nemuselo vadiť, pokiaľ sa raz za čas jedná o pár vyberaných súčiastiek) Tie strieborné sú akurát tak na "prezentáciu" k výrobku a preto ich aj spolu s rúčkou dodávajú Spájkovať sa s nimi síce dá, ale vzhľadom na veľkú nepresnosť vnútornej diery nemajú dobrý styk s výhrevným telieskom.. vôľa je u niektorých aj cez 0,5mm.
Dobrým kompromisom sú "trojkovové" čierne Až chceš, tak z tých čiernych typu "IS" ti môžem 2 ks v pondelok poslať na vyskúšanie...
Najlepšie hroty do týchto typov rúčiek sú celomedené... majú výborný prestup tepla, ale meď dosť rýchlo ubúda (to by nemuselo vadiť, pokiaľ sa raz za čas jedná o pár vyberaných súčiastiek) Tie strieborné sú akurát tak na "prezentáciu" k výrobku a preto ich aj spolu s rúčkou dodávajú Spájkovať sa s nimi síce dá, ale vzhľadom na veľkú nepresnosť vnútornej diery nemajú dobrý styk s výhrevným telieskom.. vôľa je u niektorých aj cez 0,5mm.
Dobrým kompromisom sú "trojkovové" čierne Až chceš, tak z tých čiernych typu "IS" ti môžem 2 ks v pondelok poslať na vyskúšanie...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
- rakato11
- Stály člen
- Dátum registrácie: 12 Apr 2015, 20:04
- Vek: 66
Pořídil jsem si tu samou pájecí pinzetu z Aliexpress ale používal jsem jí prozatím minimálně takže nemohu dokonale posoudit její kvalitu. Ještě před tím jsem si v TIPA koupil Pájecí kleště ale na nich se nedá nastavit teplota a při odpájení SMD LED diod se tyto ledky poškozovaly proto jsem se rozhodl pro pájecí pinzetu z Ali.
Souhlasím s tím co napsal cool-zool, mohou být pouze povolené přívody k jednomu topnému tělísku popřípadě může být jedno z tělísek již na odchodu což se může stát. Někdo na aukru nabízel tu samou s jedním vadným tělískem. Já osobně bych nejdříve změřil odpory jednotlivých tělísek a porovnal je, pak změřil proud do jednotlivých tělísek a posoudil.
mr.dred, četl jsi alespoň název tohoto vlákna? Ty hroty cos sem dal jsou úplně do jiných pájecích zařízení.
Souhlasím s tím co napsal cool-zool, mohou být pouze povolené přívody k jednomu topnému tělísku popřípadě může být jedno z tělísek již na odchodu což se může stát. Někdo na aukru nabízel tu samou s jedním vadným tělískem. Já osobně bych nejdříve změřil odpory jednotlivých tělísek a porovnal je, pak změřil proud do jednotlivých tělísek a posoudil.
mr.dred, četl jsi alespoň název tohoto vlákna? Ty hroty cos sem dal jsou úplně do jiných pájecích zařízení.
0
Naposledy upravil/-a rakato11 v 10 Aug 2024, 10:02, upravené celkom 1 krát.
Udržuj si odstup od lidí, kteří nepřiznají, že něco udělali špatně a vždy se snaží, aby ses cítil tak, že všechno je Tvá chyba.
Tie telesá sú zapojené do série, alebo paralelne?
0
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.
- rakato11
- Stály člen
Nevím přesně, neměl jsem to rozebráno neboť zatím nebyl důvod ale podle všeho budou zapojené paralelně. I podle toho co nabízel jeden v tom inzerátu psal že hřeje pouze jedno tělísko.
0
Udržuj si odstup od lidí, kteří nepřiznají, že něco udělali špatně a vždy se snaží, aby ses cítil tak, že všechno je Tvá chyba.
- mr.dred
- Ultimate člen
... predstav si že čítal... V robote má šéf rovnakú dvojrúčku (s iným riadením) a tie 900vky hroty tam pasujú (aj 907, 938) ,záleží len na tvare... a tiež nemusí vyť až tak "precízne dokrútený/vytvarovaný" keď dobre nahrieva... Ešte by sa mi ten IS tvar zdal na ťažko prístupných miestach vhodnejší...
0
- rakato11
- Stály člen
Tak pak se hluboce omlouvám, jenom jsi to měl ve svém příspěvku také napsat.
V robote má šéf rovnakú dvojrúčku (s iným riadením) a tie 900vky hroty tam pasujú (aj 907, 938)
1
1
tie hroty by som asi skusil, aj ked tie pov9dne tiez nie su zle ale upravil som ich zahnutim , ak robim pod mikroskopom kde objektiv zavadzia,
med cista ok ale skor sa opotrebuje.
pozriem sa na elektroniku, co ide do rucky a ake su tam napatia, prudy, ale asi si kupim 3ste jednu hoci z bazaru aby sa dala nastavit rozna teplota napr ak kondik na jednej strane je na vacsiu plochu gnd tak sa to tazko prehrieva
med cista ok ale skor sa opotrebuje.
pozriem sa na elektroniku, co ide do rucky a ake su tam napatia, prudy, ale asi si kupim 3ste jednu hoci z bazaru aby sa dala nastavit rozna teplota napr ak kondik na jednej strane je na vacsiu plochu gnd tak sa to tazko prehrieva
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Najprv vyskúšaj dôkladne vyčistiť tie hroty z vnútra - v diere. Ja to robím tenším vrtákom, ako je diera..vrták vložím dnu a držím ho v jednej ruke, tip si opriem niekde v strede o prst druhej ruky a trochu "pošúlam z jedne strany na druhú, aby sa tip pretáčal okolo vrtáka... - proste to vnútri trochu "orajbať"
Vo vnutri sa vytvára "struska", ktorá bráni tepelnému prechodu.
Ak hroty na teliesku moc ločkajú spravím si z medenej fólie trubičky na vymedzenie... potom sa prestup tepla oveľa zlepší... Môžem ti k tým hrotom prihodiť aj zopár odstrižkov CU plechu/fólie 0,15 a 0,20mm...
0