Meranie frekvencie na multimetri

Spájky, odsávačky; Kliešte, skrutkovače; Meráky, Generátory; Čistenie, leptanie; Vŕtačky, frézy; Pomôcky, lupy...

Moderátori: Drakoush, Moderátori

tinono
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 04 Júl 2013, 15:05

Meranie frekvencie na multimetri

Príspevok od používateľa tinono » 29 Okt 2024, 15:31

Zdravym vsetkych.
Kupil som multimeter GVDA GD128 a skusal som na nom merat PWM signal z RPi pico. Nastavene som mal 20kHz, strieda asi 45%. Multimeter nic neukazoval. Myslel som ze zly kus ale nakoniec som sa rozhodol ze to vyskusam na beznej zasuvke. Uz pri priblizeni zacalo ukazovat spravne hodnoty.
Preto sa chcem opytat ake podmienky musia byt splnene pri merani frekvencie na multimetroch. Meraju iba frekvenciu striedaveho napatia? Meraju iba od urciteho napatia?
Na nete som nenasiel skoro nic a na YT meranie frekvencie vzdy len zbezne ukazu ale nevysvetlia podmienky.

Manual https://cdn.nay.sk/images/_orig/9/2251919.pdf
0

105nu70
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2017, 11:51

Re: Meranie frekvencie na multimetri

Príspevok od používateľa 105nu70 » 29 Okt 2024, 16:36

To má každý multimeter inak. Normálne býva v návode uvedená ciltivosť pre meranie frekvencie, teda nejaké minimálne napätie, pri ktorom to bude ukazovať správne. Citlivosť zvyčajne klesá s rastúcou frekvenciou, alebo niekde závisí aj od zvoleného napäťového rozsahu. Tu to v návode nevidím, takže ťažko povedať ako to je. Ak máš generátor, vieš to zmerať.

Príklady:
UNI-T UT60
obrázok.png
Fluke 87
obrázok.png
0

tinono
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa tinono » 29 Okt 2024, 16:45

Cize ak som to spravne pochopil, to co som meral by malo zmerat len mohol byt problem ze to bola logika na 3.3V.
0

tinono
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa tinono » 30 Okt 2024, 20:09

Dnes som vytiahol taky jednoduchy generator s NE555 ktory moze byt napajany v dost sirokom rozsahu.
Pri napajani 5V meralo frekvenciu len obcasne ale pri napajani 12V merak meral od priblizne 1Hz do asi 500kHz co ten NE555 dal.
Cize beriem ze to meranie zavisi od napatia a merak nieje velmi citlivy.
Vdaka za navedenie.
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok