NASTAVENIE Metrel EurotestXD MI 3155 EU

Spájky, odsávačky; Kliešte, skrutkovače; Meráky, Generátory; Čistenie, leptanie; Vŕtačky, frézy; Pomôcky, lupy...

Moderátori: Drakoush, Moderátori

sloniepierko
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 15 Apr 2025, 16:56

NASTAVENIE Metrel EurotestXD MI 3155 EU

Príspevok od používateľa sloniepierko » 15 Apr 2025, 19:30

Ahojte. Som začínajúci revízny technik a doprial som si revízny prístroj Metrel EurotestXD MI 3155 EU. Vybral som si ho na odporúčania revízneho technika v AV aj na TI. Páči sa mi na ňom že je to fakt združený revízny prístroj. Od obyčajnej revízie elektroinštalácie, bleskozvodu, fotovoltaiky až po výrobu. Taktiež aj prostredie je intuitívne a jednoduchosť nápovede meraní je super. A aj keď som videl nejakého staršieho alebo mladšieho revízneho technika nič iné nemal len Metrel. Ale pre mňa je tu veľké ALE.

Meranie s ním je jednoduché. Kliknem čo chcem merať pozriem nápovedu pozapájam sondy a ide sa na meranie. Ale trápia ma dve veci. A to prvotné nastavenia a nastavenia limitov meraní.

Pre vysvetlenie prikladám aj fotky. Na prvej fotke sú prvotné nastavenia kde sa nastavuje:
-dotyková obrazovka (ON, OFF)
-zvuk tlačidiel (ON, OFF)
-Isc faktor od 0,20....3 --nechal som prednastavenú hodnotu 1--
-viem že ide o koeficient prepočítavania skratového prúdu ale nie som si istý či je táto hodnota správna
-systém TN/TT, IT --nastavil som na TN/TT toto mi je jasné keď že pôjde o klasické elektroinštalácie
-normy pre RCD na výber sú: (podľa vybranej normy sa budú testovať RCD)
EN 61008/ EN 61009
IEC 60364-4-41 TN/TT (vybral som túto)
IEC 60364-4-41 IT
BS 7671
AS/NZS 3017
-jednotky dĺžky m, ft (vybral som m bude to záležať pri meraní špecifického zemného odporu)
-Ch1 typ klieští to som nastavil podľa toho aké mám model A 1018 a A 1019
-spájanie poistiek (áno, nie)
-ak dám áno typ poistky a parametrov nastavené v jednej funkcii budú použité aj v iných funkciách
-ak dám nie parameter poistky budú použité len vo funkcii kde boli nastavené.
-(osobne to chápem tak že ak dám áno tak keď nastavím nejakú hodnotu poistky v jednom meraní automaticky sa prestaví tento parameter vo všetkých meraniach kde to je možné. A keď dám nie budem to musieť nastavovať vždy pri každom meraní ktoré to umožňuje sám. Ale nechápem čo je to tá poistka. Či tým myslia všetky istiace prvky či sú to poistky alebo ističe)
-externé zariadenie (žiadne, ovládač) kvôli rušeniu odporúčajú nastaviť žiadne
-limit Uc (12V, 25V, 50V) tu som nastavil 50. Je mi jasné ak budem robiť revíziu v kravinci nastavím túto hodnotu na 24V a ak budem robiť revíziu v mokrom prostredí nastavím hodnotu 12V.

A tu sú nastavenia ktoré sú v prístroji ale nie v návode:
-norma EV RCD/RCM na výber sú:
-IEC 62752 (nastav som túto keď že pri zadaní tejto normy do kamaráta google mi vyhodilo nabíjačky áut)
-IEC 62955
-ignoruj PE upozornenie (IT) na výber áno, nie nechal som nie ale neviem čo to je
-Uc pretest (IT) na výber áno, nie nechal som áno ale neviem čo to je
-výpočet IscMax, IscMin na výber áno, nie nechal som nie neviem čo to je kde a kedy to bude počítať
-pred-test záťaže na výber zap., vyp. nechal som zap. ale neviem čo to je

Druhá vec ktorá mi bráni hrať sa s meraniami sú nastavenia limitov pri jednotlivých meraniach. Napríklad pri auto teste RCD si viem priamo v meraní nastaviť:
-použitie pevný alebo PRCD to chápem že je "prenosný"
-selektivita G, S
-typ AC, B, B+ atď.
-hodnotu od 10mA do 1000mA
-test L/PE, L1/PE, atď. a dokonca aj žiadny
-normu
-typ siete
-limit Uc

A takto je to pri každom meraní. Aké sú správne limity. Dám vám príklad. Ale berte to fakt len ako príklad ako to myslím s tými limitmi. Idem merať spojitosť. (tam sa dajú meniť len Ohm od vyp., nejaké zákaznícke 0,1Ohm až po 20Ohm) správna hodnota spojitosti je napríklad 2,5Ohm. Ale ja si nastavím 2Ohm tak samozrejme že meranie bude neúspešné lebo aby bolo úspešné mal som mať nastavený limit napr. 4Ohm. a potom do papierov napíšem hodnotu ktorá nevyhovuje ale popritom vyhovuje len som si nastavil zlí limit. Tak práve o toto mi ide aké sú správne limity pre každé meranie.

Na obrázkoch sú prvotné nastavenia a na ukážku nastavenia limitov. Len by som chcel vedieť napríklad podľa čoho ich nastavovať aj pri ISO a pod. Samozrejme že mi budete odporúčať normy. To chápem. Ale určite nebudem sám keď poviem že sa v nich skoro nič nedá nájsť, sú písané právnickou rečou a nie elektrikárskou alebo bežného človeka a skoro každá norma odkazuje na desať ďalších.
Vždy som v elektrike riešil primitívne aby som to pochopil a vysvetlil to aj trošku laikovi. Tak žiadne schémy. Ale nakreslil som v skicári istič, hrebeň prívod, odvod a pod. aby to pochopili. Tak isto zapojenie RCD, vypínačov a tak. A v tomto prípade ma napadla vec ale bola by určite zdĺhavá ale nie len mne ale aj iným by pomohla. Spraviť peknú tabuľku hodnôt kde kedy ako prečo nastaviť. Ale niečo takéto je na inú tému kresliť v skicári :) No proste nechcem merať len tak od brucha. Som revízny technik tak teraz chytím do ruky prístroj a idem merať a ani neviem čo. Chcem v tom mať poriadok a hlavne merať presne a byť si istý že je to v poriadku.

Ak niekto máte tento prístroj prosím poraďte. Poprípade ak ste s okolia LC rád by som sa stretol. Samozrejme nie "za ďakujem pekne". Mal som možnosť byť s revíznym technikom ktorý ma ešte k elektrike zaúčal v škole. Ale ako videl že ma to baví a postupne kráčam vyššie a vyššie tak sa stránil. Zrejme si myslel že budem jeho konkurencia. Čo si myslím že je blbosť. Ak by som chcel tak svoju klientelu a nie niekomu tú klientelu preberať.
Prílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
0