VF rozvody - rekonstrukcia domu

Chcete pomocť v oblasti VF techniky?

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Mek
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Okt 2015, 20:49
Vek: 38
Kontaktovať používateľa:

VF rozvody - rekonstrukcia domu

Príspevok od používateľa Mek » 02 Júl 2024, 12:00

Caute,
stojim pred rekonstrukciou domu a ked sa uz budu menit elektro rozvody, chcel by som tam mat aj antenne rozvody.
Na plochej streche by som chcel mat antenu pre FM (dialkovy prijem, DX), DAB, DVB-T, a satelitny tanier.
Evidentne budem potrebovat separatne rozvody pre satelit a separatne pre telku (50 ohm coax), a este separatne pre FM (75 ohm)?
Tiez som pocul od kamosa, ktory sa zaobera dialkovym prijmom FM, ze nie je dobre mat v budove rozvody, ze to sposobuje utlm. Ze radsej prevrtat dierku popri okne a prestrcit kabel rovno k antene. Tomu by som sa najradsej vyhol, a ked uz ide dom do rekonstrukcie, nech je vsetko spravne ako ma byt.
Ako ztohoven? Kolko separatnych rozvodov, koaxialov akych impedancii a typov zasuviek? Viem, ze na satelit sa pouziva F konektor, na FM a DVB-T IEC konektor, jeden s kolikom a druhy s dutinkou.
Nejake rady prosim? :)
0
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat. Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
Moja databaza suciastok: ELPARTS
Moj velky elektro projekt: MEGA TRANSISTOR CLOCK

kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 08:09

Re: VF rozvody - rekonstrukcia domu

Príspevok od používateľa kapor » 02 Júl 2024, 12:15

Elektro zvlášť - ostatné spolu.
0
Pochopený omyl je cennejší, ako vlastná pravda vedúca do slepej uličky.........

Sani1
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 20 Jan 2015, 12:54

Príspevok od používateľa Sani1 » 02 Júl 2024, 12:27

Podľa toho do koľkých izieb chceš urobiť rozvody. Či dáš rozbočovač, alebo priebežné zásuvky. Treba si však uvedomiť, že každý meter kábla vnáša útlm, to platí aj pre každý spoj, konektor, zásuvku, ....
TV má 75Ω vstup. To skôr profi rádio prijímače majú 50Ω a napríklad SMA konektor.
Kamarát má pravdu, dlhé rozvody v dome, síce ukryté s peknými zásuvkami, funkcionalite nepridáva, skôr naopak (hlavne pri diaľkovom príjme, DX a pod.)
0

kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa kapor » 02 Júl 2024, 12:54

Jasné že každý kábel má nejaký útlm. Pre rozlohu bežného domu to má ale minimálny vplyv. Jasné že treba použiť kvalitné káble. Kto sa venuje diaľkovému príjmu čohokoľvek aj tak potrebuje anténny zosilňovač umiestnený priamo na anténe.
Je potrebné dobre si rozmyslieť priemer chráničky, do ktorej budeš zaťahovať štruktúrovanú kabeláž. Ja som medzi dvomi izbami dal 13mm chráničku, že tam pôjde iba telefónny kábel. Nakoniec sú tam aj 2 LAN káble a skoro som sa posral, kým som tých 8 metrov tadiaľ prevliekol.
1
Obrázok 1

ondistef
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 31 Dec 2009, 00:00

Príspevok od používateľa ondistef » 02 Júl 2024, 17:08

Na tvojom mieste by som porozmýšľal nad kaskádovým multiprepínačom
https://emp-centauri.cz/wp-content/uplo ... 989_CZ.pdf

Vyrábajú sa v rôznych prevedeniach podľa počtu antén (konvertorov typu Quattro).
A zároveň sa na prepínač dá pripojiť aj klasická anténa.
Takže si vieš po jednom koaxiálnom kábli do jednej izby priviesť aj satelitný aj anténny TV/ rádio rozvod.
Čo SAT/ TV zásuvka, to samostatný kábel, takže podľa tohto treba vybrať správny typ prepínača.
Kombo SAT/ TV/ Rádio zásuvka
1
Obrázok 1

Edgar
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 12 Aug 2013, 02:28
Vek: 28

Príspevok od používateľa Edgar » 02 Júl 2024, 18:00

Sani1 napísal:
02 Júl 2024, 12:27
každý meter kábla vnáša útlm, to platí aj pre každý spoj, konektor, zásuvku, ....
Netvrdím, že nie, ale keď bola "spoločná anténa" na napr. 8-poschodovom paneláku priebežnými zásuvkami cez všetky byty, tak ten na prízemí už nechytal nič?
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 02 Júl 2024, 19:19

Edgar napísal:
02 Júl 2024, 18:00
..
ten na prízemí už nechytal nič?
Aj to sa často stávalo - ale nie kvôli zariadeniu :lol: Keď nejaký Chytrákovič "nad" pri malovaní vybral účastnícku zásuvku a spodný koax už potom nepripojil - veď načo - signál ide z vrchu :lol: :lol: (kým som býval v paneláku, zažil som to 3x - mal som byt na spodu :evil:

Zosilnenie stupačky bolo nastavené tak, aby aj na koncovej zásuvke bol signál v norme...
1
Obrázok 1
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Edgar
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Edgar » 02 Júl 2024, 19:29

Aj tak mi to príde prehnané v rámci jedného domu. Keď som ešte býval v dome a ešte existovala dedinská káblovka, normálne to natiahli zo susedného domu... A žiadny zosilňovač som nemal, iba ďalší pasívny rozbočovač na 5 televízorov :D A bol to klasický analóg... Ale neviem, v týchto VF veciach sa vôbec neorientujem, možno je to niečo úplne iné :D
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Príspevok od používateľa mr.dred » 02 Júl 2024, 19:53

Edgar napísal:
02 Júl 2024, 19:29
žiadny zosilňovač som nemal, iba ďalší pasívny rozbočovač na 5 televízorov
..to bolo hádam všade takto po rodinných domoch, kde sa niekto "podujal" zaviesť káblovku .. a ten signál mal aj takú kvalitu + výhovorky, že sme ďaleko od centrály... ale peniažky išli! :axe:
1
Obrázok 1
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

janosik1111
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 13 Nov 2018, 18:59
Vek: 47

Príspevok od používateľa janosik1111 » 02 Júl 2024, 20:09

U mňa doma
Prílohy
IMG_20240702_195109447.jpg
IMG_20240702_195011522.jpg
0

Mek
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 15 Okt 2015, 20:49
Vek: 38
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek » 02 Júl 2024, 21:14

Dik za prispevky.
Toto riesim iba svoje poschodie kde budem byvat (horne), na spodnom poschodi kde bude brat, pravdepodobne nic z tohto nebude treba (brat sa VF prijmom nezaobera, vsetko ide cez interfernet...)
TV ma 75 ohm kabelaz, radio tiez, iba na streche je ina antena pre TV a pre radio, inak by sa to dalo tahat po rovnakom koaxiale... Impedancia pre SAT kabelaz je tiez taka ista? A pri DAB/DVB-T takytak?
Este mi napadlo jedno zaujimave riesenie - na DX prijem vyhradit jednu konkretnu zasuvku a tahat kabel od anteny iba k nej a nikam inam (aby bol teda zvod od anteny co najkratsi), ale to by som musel mat dve anteny (druhu na tie ostatne zasuvky), alebo tu jednu antenu nejako prepinat na DX zasuvku vs. ostatne zasuvky. Pravdepodobne nebude potrebne pocuvat radio na dvoch miestach zaroven.
Nejdem si tie kable tahat sam, na to nemam ani vybavenie ani energiu, skor mi ide o to co mam povedat firme co bude robit rekonstrukciu, ze kade vysekat zlaby pre vedenia a kde budu ake zasuvky - aby sa vsetko pomestilo. Aj LAN rozvody budu (cat6a). Tie mozu ist v rovnakej chranicke s VF vedeniami, kedze je to vsetko tienene, ci?
0
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat. Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby. Povolanim som SW inzinier.
Moja databaza suciastok: ELPARTS
Moj velky elektro projekt: MEGA TRANSISTOR CLOCK

Sani1
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Sani1 » 03 Júl 2024, 09:31

TV, rádio, SAT sú všetko 75Ω a kľudne môžu ísť rovnakým koaxiálom. Používa sa na to selektívny zlučovač/rozbočovač (VHF, UHF, SAT) prípadne aj s priechodzím DC pre napájanie LNB alebo predzosilňovača. Treba si pripraviť nejaký "projekt", povedať si aké mám/budem mať antény? koľko? majú predzosilňovač? potrebujú napájanie? satelitné LNB určite potrebuje napájanie a prepínanie polarizácie antény a treba si pozrieť nejaké obchody s anténnou technikou, aké prvky sú dostupné, a čo sa z toho dá použiť.
0

kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa kapor » 03 Júl 2024, 10:26

MEK, ak máš možnosť (teraz ešte áno) nedaj sa nahovoriť na ťahanie všetkého jedným koaxiálom. Najprv sa tu bavíme o minimálnych útlmoch na kábli a potom budeme dávať zlučovače a rozbočovače, ktoré majú podstatne väčšie útlmy. Nerob to tak.
0

Sani1
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa Sani1 » 03 Júl 2024, 10:58

Tak toto si ako mám interpretovať?
kapor napísal:
02 Júl 2024, 12:15
a to nehovorím o tom, že si editoval vlastný príspevok, kde si mal napísané, že nie je dôvod robiť separátne rozvody :pain:
Zlučovače/rozbočovače existujú aj aktívne s možnosťou programovania filtrov a zisku.
Zajtra bude aký názor ? :lol:
0

kapor
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Príspevok od používateľa kapor » 03 Júl 2024, 11:08

Áno editoval som vlastný príspevok. A čo má byť ? Reagoval som na názov príspevku kde spomínal VF rozvody. Dodatočne som si všimol, že ide robiť aj silovinu. V čom máš problém ?
0

martin knocik
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 23 Jan 2008, 00:00
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martin knocik » 04 Júl 2024, 08:12

Píšete tu riešenia s množstvom koaxialov ako by bolo stále 20 storočie. A výsledok bude o ničom.

Najlepšie riešenie je linuxový satelitný prijímač s viacerými tunermi (su prijimače s 2-3 samostatnými tunermi) čo najbližšie strechy (napr moj 100€ vie prijimat satelit a aj davno zastarany DVB-T) a potom dalej to po dome šíriť po klasickej PC sieti ako IPTV cez aplikacie (napríklad VLC alebo cez web prehliadač).

Vylučovacia metóda: keď máte satelit, nepotrebujete DVB-T ani DAB ani FM rádio. Čo sa nedá chytiť cez satelit, to počúvať/pozerať cez internet.
0
http://mkbci.com

FEL UNIZA 2015, Ing.

ľudstvo je vírus ktorý napadol Zem

nerobme si ťažkú hlavu z debilov čo nám ani po členky nesiahajú, buďme radi že my dačo dokážeme a smejme sa im akí sú sprostí

pocitujlasku
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 20 Júl 2007, 00:00
Vek: 42

Príspevok od používateľa pocitujlasku » 04 Júl 2024, 10:17

martin knocik: nie kazdy ma doma optiku.
Jednym koaxom vies potiahnut satelit + tv+radio.
A ked chcem pozerat na telke a nie cez apku, alebo na pocitaci, tak co? mam si kupovat smart telku, alebo dole dat dalsiu krabicku, ktora mi iptv prevedenie na hdmi? Naco si zase zbytocne komplikovat zivot dalsimi zrutmi elektriny a zvysovat riziko, ze sa to pokazi.
0
Jedním z největších projevů nedůvěry v Boha je hromosvod na kostele.

Edgar
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Edgar » 05 Júl 2024, 00:37

Je to zbytočný overkill, ale má pravdu že asi ani ja by som už neriešil koaxiál, aj keď ja v úplne inom zmysle. OTT TV služby vyžadujú už naozaj smiešnu prenosovú rýchlosť ktorú už verím že má na Slovensku každý. Samozrejme tam je nevýhoda že OTT je unicast takže 4 zariadenia = 4x dátový tok. FM vysielanie je tu stále slabšie, DAB pokrytie síce narastá ale stanice stále len od SRO, na DVB-T je už prakticky len Plustelka ktorá má takmer všetky programy kódované takže tam treba zase riešiť tuner na kartu a satelit vlastne detto, s bonusom že v daždi sa ani nedá pozerať. No ja neviem, ale internetom sa dá riešiť asi všetko.
obrázok.png
0

Petronas
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 28 Jan 2012, 18:13

Príspevok od používateľa Petronas » 05 Júl 2024, 13:36

kapor napísal:
02 Júl 2024, 12:15
Presne tak, silove a signalne kable co najdalej od seba, nemali by ist subezne a ak uz je to nutne - krizovat ich.
Dialkovy prijem FM je analogovy konicek. Urcite sa bude robit na spickovom primaci a urcite iba na jednom mieste na to prisposobenom. Aspon ja teda dialkovy prijem nepraktizujem v kuchyni, ani neobtazujem rodinu pocuvanim zasumenych, aj ked zaujimavych stanic. Je s nim spojene laborovanie, vkladanie predzosilnovacov, pasmovych priepusti a pod. Zasluzi si kvalitny koax, priamu linku z anteny najkratsou cestou k tuneru. Nema zmysel snazit sa ziskat mikrovolt signalu a potom ho utratit na utlme kablu a prechodoch konektorov
0
veroudering sizni qoqishdi o toilalo oo latou olaga bumayad para sa laro sa isang makatarungang compensa el joc en una fira

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok