ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 12

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

105nu70
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2017, 11:51

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 12

Príspevok od používateľa 105nu70 » 23 Mar 2025, 16:14

Tu je to celkom pekne aj s obrázkami ale na strane modulátora (vysielača)... proste, keď sa na ten prepínaný signál pozrieš v spektre, tak to vychádza presne rovnako ako by si to sčítaval a odčítaval a musí to teda fungovať aj opačne...
https://transmitters.tripod.com/stereo.htm
0

johny-h
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 30 Máj 2014, 16:48

Príspevok od používateľa johny-h » 03 Apr 2025, 21:20

dnes kupil take motion sensor svetielko a dumem že ak doň dam väčšiu 18650 Li Po bateriu, ala 3300 mAh a odber v poho. stave je 70 uA , kolko dni vydrži bateria? kedysi davno som to nejak prepočitaval, no neviem si sponenuť. samo vybijanie bat. a ine omačky okolo toho ma nezaujimaju, len ten prepočet. Ak to vie niekto,tak bez namahy (nechcem otravovať) prepočitať,tak budem vďačny.
0

Používateľov profilový obrázok
laci
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 20 Nov 2008, 00:00

Príspevok od používateľa laci » 03 Apr 2025, 23:59

Nemas GEMINI???
Ja som mu takto zadal:

ked mam 18650 tip li-po bateriu 3,3A, plne nabity, a odber z toho budem at 70uA stale,kolko dni to vydrzy, do bezpecneneho vybijanie, to znamena na minimalmeho napetie, a ako sa to vypocita? Samovybijanie nebrat do uvahy!

Na výpočet výdrže batérie pri konštantnom odbere prúdu môžeme použiť jednoduchý vzorec:

Výdrž (hodiny) = Kapacita batérie (mAh) / Odber prúdu (mA)

V tvojom prípade:

Kapacita batérie: 3,3 A = 3300 mA
Odber prúdu: 70 μA = 0,07 mA

Použitím vzorca:

Výdrž (hodiny) = 3300 mA / 0,07 mA = 47142,86 hodín

Pre prepočítanie na dni:

Výdrž (dni) = 47142,86 hodín / 24 hodín/deň = 1964,28 dní

Výsledok:

Pri konštantnom odbere 70 μA by tvoja 18650 Li-Po batéria s kapacitou 3,3 Ah mala vydržať približne 1964 dní.

Dôležité informácie:

Bezpečné vybíjanie: Li-Po batérie by sa nemali vybíjať pod určité minimálne napätie (zvyčajne okolo 3,0 V na článok), aby sa predišlo ich poškodeniu. V prípade 18650 batérie by si mal použiť zariadenie, ktoré monitoruje napätie a automaticky odpojí záťaž, keď napätie klesne pod bezpečnú úroveň.
Samovybíjanie: V reálnom svete batérie podliehajú samovybíjaniu, čo znamená, že ich kapacita sa postupne znižuje aj bez pripojenej záťaže. Tento faktor sme v výpočte nebrali do úvahy, no v praxi by sa mal zvážiť.
Efektivita: Nie všetka energia batérie je využiteľná. Pri výpočte sa predpokladá, že sa využije 100% kapacity, avšak v realite je to menej.

A v realite je to kolko?

V reálnom svete je výpočet výdrže batérie zložitejší a závisí od mnohých faktorov, ktoré sme v predchádzajúcom výpočte zjednodušili. Tu sú niektoré z nich:

Samovybíjanie:
Lítiové batérie sa samovoľne vybíjajú, aj keď nie sú používané. Rýchlosť samovybíjania sa líši v závislosti od typu batérie, jej kvality a teploty. Pri izbovej teplote sa môže samovybíjanie pohybovať od 1% do 5% mesačne.
Teplota:
Extrémne teploty ovplyvňujú kapacitu a výkon batérie. Vysoké teploty zrýchľujú samovybíjanie a nízke teploty znižujú kapacitu.
Vnútorný odpor:
Vnútorný odpor batérie sa zvyšuje s vekom a počtom nabíjacích cyklov, čo znižuje efektívnu kapacitu batérie.
Hĺbka vybitia (DoD):
Opakované hlboké vybíjanie batérie (pod odporúčané minimálne napätie) skracuje jej životnosť a znižuje kapacitu.
Efektivita vybíjania:
Nie všetka energia batérie je využiteľná. Efektivita vybíjania závisí od typu batérie, odberu prúdu a teploty.
Kvalita batérie:
Kvalita batérie, a hlavne jej vnútorný odpor, má veľký vplyv na to, ako dlho batéria vydrží dodávať prúd. lacné batérie, majú väčšinou horšie parametre, ako značkové batérie.

Odhad reálnej výdrže:

Pre presnejší odhad by sme museli zohľadniť všetky tieto faktory, čo je v praxi veľmi zložité.
Pre odhad, by sa dalo použiť, zníženie teoretickej výdrže o 20% až 30%, no to je veľmi hrubý odhad.
V reálnych podmienkach, pri odbere 70uA, by mohla batéria vydržať niečo cez 1000 dní.
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 72

Príspevok od používateľa Dolfi » 25 Apr 2025, 08:00

Zdravím !
Manželke skapal iPad. Asi baterka. Odmietol sa nabíjať, vybil sa na nulu a už sa nedokázal "pozviechať". Po pripojení na nabíjačku sa začne nabíjať asi 300 mA, ale za pár sekúnd prúd spadne na 60 mA.
Mám dve otázky:
1. Dá sa ešte nejako donútiť zapnúť ten krám ? (Dáta.)
2. Má niekto pozitívnu osobnú skúsenosť s nejakým servisom Apple, ktorý by bez váhania odporučil ? Čo som pozeral, tak výmena baterky v iPad-e je pomerne slušný "masaker"
Vďaka !
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok