rozbehový kondenzátor
Moderátori: mirosne, Moderátori
Re: rozbehový kondenzátor
ako postupovať ?
- závezne vymeniť ložiská . pri montážy , nové ložiská zohriať , nie silou natlkať .
- ohmický premerať motor a po možnosti aj indukčne
- pred montážou by som premeral aj ovalitu domcov ložiskových ( štíty motora )
- závezne vymeniť ložiská . pri montážy , nové ložiská zohriať , nie silou natlkať .
- ohmický premerať motor a po možnosti aj indukčne
- pred montážou by som premeral aj ovalitu domcov ložiskových ( štíty motora )
0
-
- Power user
- Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
- Vek: 72
Já nechápem ! Ktorá 5 kW centrála ? Aký frekvenčný menič sčíta tri fázy a pustí jednu fázu do píly ?
Tá 5 kW centrála je jednofázová a má invertor na výstupe. Tam nič netreba, len pripojiť pílu.
Tá druhá, (Tagred), je trojfázová, no vinutia generátora pravdepodobne predimenzovali, a tak na jednu fázu utiahne až 3,3 kW, čo by na tú pílu malo stačiť.
Ten "zas*raný" rotor, (nerovnomerne a od čoho ?), sa mi moc nepozdáva. Že by Nemci si nekontrolovali výrobu, (trebárs aj v Číne), je podozrivé. Smrdí to len kompaudom, alebo zhoreninou ?
Tá 5 kW centrála je jednofázová a má invertor na výstupe. Tam nič netreba, len pripojiť pílu.
Tá druhá, (Tagred), je trojfázová, no vinutia generátora pravdepodobne predimenzovali, a tak na jednu fázu utiahne až 3,3 kW, čo by na tú pílu malo stačiť.
Ten "zas*raný" rotor, (nerovnomerne a od čoho ?), sa mi moc nepozdáva. Že by Nemci si nekontrolovali výrobu, (trebárs aj v Číne), je podozrivé. Smrdí to len kompaudom, alebo zhoreninou ?
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
-
- Okoloidúci
- Dátum registrácie: 23 Dec 2010, 00:00
Rotor je z polovice opálený ale motor normálne behá a nevykazuje ani prehriatie. Jednofázová 2,5 kW centrála sa sním trápi ale motor točí svoje otáčky. Premeral som cievky a na meráku nastavenom na 200 Ω vykazuje na hlavnú cievku 2,2 a pomocnú 5,1. Spolu obe cievky vykazujú hodnotu 7,1. Na kostru žiadna cievka nevykazuje kontakt. Akým spôsobom je možné odstrániť spálený povlak z rotora? Je vhodné rotor prebrúsiť brúsnou hubkou, prípadne brúsnym papierom? Čo znamená rozdiel nameraných hodnôt medzi cievkami?
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Ten spečený lak je len kozmetická vada a bola spôsobená evidentne prehriatým ložiskom... To na rotore by som nejako moc "neškrabal". Je to kotva nakrátko, vodiče - tie hliníkové pozdľžne pásiky tvoria závity "nakrátko" a nemali by mať spojenie so železovým jadrom rotora (sú izolované lakom, alebo nejakými oxidmi "železa" - technológiu som neštudoval..)...aby si tam zbytočne nezaniesol piliny z brúsenia. Pokiaľ tam nie je evidentný kontakt toho opuchnutého laku so statorom, tak to nerieš, max očisti acetónom, alebo techn. benzínom. Skôr sa venuj tomu ložisku- zdroju vysokého tepla. Chce to ozaj nejaké kvalitné...s kvalitným mazivom a krytím... Nasucho to nejde ani pri iných príležitostiach -napr. vopchať párok do rožka bez horčice či kečupurichard111 napísal: ↑21 Dec 2023, 10:56Je vhodné rotor prebrúsiť brúsnou hubkou, prípadne brúsnym papierom?
0
Naposledy upravil/-a mr.dred v 21 Dec 2023, 11:50, upravené celkom 1 krát.
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Tu sa dúfam jednáme o jednofázovom motore, ktorý pri rozbehu potrebuje len impulz pri rozbehu, aby vedel do ktorej strany sa má roztočiť. Vzhľadom na jednoduchosť výroby je jednoduchšie použitie rozbehového/behového kondenzátora a použitie pomocného vinutia s vypočítanou impedanciou a pripojeného trvale, ako použitie nejakého odstredivého "odpojovača"...mechanicky náročnejšieho... preto má pomocné vinutie iný DC odpor.. Záleží, ako to výrobca navrhol.
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
-
- Okoloidúci
Na nete som našiel stránku kde chlapík sústružil rotor asynchrónneho motora pri úprave na synchrónny :
http://www.emartinka.cz/index.asp?IDKat ... kce=clanek
0
hlavne že to nedal na vyváženie . a sústružil to celkom zbytočne , lebo tá purpurová farba je od výroby ... vznikla pri zalievaní do hliníka ...... stretávam sa s tým v robote . ničomu to nevadí .....richard111 napísal: ↑30 Dec 2023, 21:54Na nete som našiel stránku kde chlapík sústružil rotor asynchrónneho motora pri úprave na synchrónny :
0
Viac krát som som dal sústružiť niektoré staršie motory, zvlášť ktoré bežia na remene, gde rotor sa trošku vikrývi, gde by trebalo vlastne meniť motor, ale hlavne ešte stále bežia tak.
0
-
- Okoloidúci
Takže by som skutočne mohol prebrúsiť ten opálený rotor? A po brúsení ho bude potrebné nalakovať alebo inak zaizolovať?Viac krát som som dal sústružiť niektoré staršie motory, zvlášť ktoré bežia na remene, gde rotor sa trošku vikrývi, gde by trebalo vlastne meniť motor, ale hlavne ešte stále bežia tak.
0
ak ti rotor nikde nedotýka stator , nesústruž nič . nechaj ho tak ako je . ako som už skorej napísal , tá purpurová farba ničomu nečkodí . je to od výroby , zalievania do hliníku . bežne sa s tým stretávame pri stredných motoroch
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok