dakujem za presunutie mojho dotazu... samozrejme som najprv pouzil vyhladavanie na forku a nasiel som aj konkretne toto velmi dlhe vlakno, ktore sa vsak tykalo celkom ineho problemu a prave z tohto titulu som zakladal radsej svoj dalsi a vlastny novy dotaz... taktiez tu nejestvuje sub-forum kam by tak uplne "zapasoval" moj problem... cize som ho musel "zapasovat" jedine do univerzalneho vlakna fora... moj problem sa vobec netyka spravnosti zapojovania DT v bytoch, avsak hned prve dva ohlasy na moj dotaz uz padaju v tomto duchu - teda ohladne zapojenia DT v byte - mna vsak zapojenie ako take nezaujima... chcel by som predovsetkym vediet nahradit "bzuciak" v telefone alebo pripadne aj cely telefon inym vyrobcom a rovnakym typom, ktory by vydaval uplne iny zvuk (z ineho vstavaneho "bzuciaku")
@Jirka84:
dik, skusim najblizsie telefon otvorit a ofotit, neviem vsak kedy sa najblizsie dostanem ku kamoske... podla mna on je to urcite ten klasicky analogovy audio domaci telefon 4+n (ofoteny z vonku na prilozenom odkaze - je to presne ten typ na aky som uviedol odkaz ! - s jednym tlacitkom klucika a s druhym zaslepenym nefunkcnym - zrejme pre spojenie s inou stanicou)... preto si myslim, ze pod krytom telefonu je umiestneny elektromagneticky bzuciak, nakolko pri zvoneni "podskakuje" cely telefon a to jak u kamosky, tak aj u jej susedy (od jej susedy podskakuje cela stena povedal by som), ba dokonca budem musiet u kamosky budto navrtat novu hmozdinku, alebo budto vyvrtat prec povodnu a nahodit novu a hrubsiu, nakolko castym vibrovanim za cele roky telefon "vyskocil" z hornej hmozdinky (zrejme to bola niecija fuserska praca)... ak by tam bolo pouzite elektricke vyzvananie, tak by vyzvanal len reproduktor v sluchadle telefonu a nepodskakoval by cely kryt telefonu
...k tym 50Hz som myslel nieco ako usmernovaci mostik a spravit za tym klopny obvod (uz je asi jedno ci pomocou IO-chrobaka alebo ci z tranzistorov nejakych), ktory by prakticky nemal ani ziadnu spotrebu elektriny... na klopny obvod by som pripojil napr. maly piezo-repracik... neviem ci sa to smie a preto sa pytam, ci by to nemalo prilis velky odber prudu a ci by nieco nezhorelo
@ealltech:
ano otvaranie vchodovych spolocnych dveri funguje... spominam to vo svojom dotaze, dolu u vchodovych dveri panelaku normalne funguje (bzuci) elektromagnet pre otvaranie dveri po stlaceni tlacitka so symbolom kluca u vsetkych telefonov v bytoch celeho panelaku, ako aj od mojej kamosky