Zapojení domovního telefonu v bytě

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
sentido
Stály člen
Stály člen
Dátum registrácie: 18 Aug 2013, 12:34
Vek: 45

Re: Zapojení domovního telefonu v bytě

Príspevok od používateľa sentido » 26 Okt 2016, 15:38

@mirosne:
dakujem za presunutie mojho dotazu... samozrejme som najprv pouzil vyhladavanie na forku a nasiel som aj konkretne toto velmi dlhe vlakno, ktore sa vsak tykalo celkom ineho problemu a prave z tohto titulu som zakladal radsej svoj dalsi a vlastny novy dotaz... taktiez tu nejestvuje sub-forum kam by tak uplne "zapasoval" moj problem... cize som ho musel "zapasovat" jedine do univerzalneho vlakna fora... moj problem sa vobec netyka spravnosti zapojovania DT v bytoch, avsak hned prve dva ohlasy na moj dotaz uz padaju v tomto duchu - teda ohladne zapojenia DT v byte - mna vsak zapojenie ako take nezaujima... chcel by som predovsetkym vediet nahradit "bzuciak" v telefone alebo pripadne aj cely telefon inym vyrobcom a rovnakym typom, ktory by vydaval uplne iny zvuk (z ineho vstavaneho "bzuciaku")

@Jirka84:
dik, skusim najblizsie telefon otvorit a ofotit, neviem vsak kedy sa najblizsie dostanem ku kamoske... podla mna on je to urcite ten klasicky analogovy audio domaci telefon 4+n (ofoteny z vonku na prilozenom odkaze - je to presne ten typ na aky som uviedol odkaz ! - s jednym tlacitkom klucika a s druhym zaslepenym nefunkcnym - zrejme pre spojenie s inou stanicou)... preto si myslim, ze pod krytom telefonu je umiestneny elektromagneticky bzuciak, nakolko pri zvoneni "podskakuje" cely telefon a to jak u kamosky, tak aj u jej susedy (od jej susedy podskakuje cela stena povedal by som), ba dokonca budem musiet u kamosky budto navrtat novu hmozdinku, alebo budto vyvrtat prec povodnu a nahodit novu a hrubsiu, nakolko castym vibrovanim za cele roky telefon "vyskocil" z hornej hmozdinky (zrejme to bola niecija fuserska praca)... ak by tam bolo pouzite elektricke vyzvananie, tak by vyzvanal len reproduktor v sluchadle telefonu a nepodskakoval by cely kryt telefonu :)

...k tym 50Hz som myslel nieco ako usmernovaci mostik a spravit za tym klopny obvod (uz je asi jedno ci pomocou IO-chrobaka alebo ci z tranzistorov nejakych), ktory by prakticky nemal ani ziadnu spotrebu elektriny... na klopny obvod by som pripojil napr. maly piezo-repracik... neviem ci sa to smie a preto sa pytam, ci by to nemalo prilis velky odber prudu a ci by nieco nezhorelo :) no hadam ze nie, nakolko klopny obvod nema skoro ziadnu spotrebu alebo ubytok v porovnani so spotrebou "bzuciaka" co je vlastne elektromagnet a na jeho rozpohybovanie uz nejake tie miliampere musia pritekat do cievky :)

@ealltech:
ano otvaranie vchodovych spolocnych dveri funguje... spominam to vo svojom dotaze, dolu u vchodovych dveri panelaku normalne funguje (bzuci) elektromagnet pre otvaranie dveri po stlaceni tlacitka so symbolom kluca u vsetkych telefonov v bytoch celeho panelaku, ako aj od mojej kamosky
0

oravan
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 13 Sep 2014, 01:43
Vek: 60

Príspevok od používateľa oravan » 26 Okt 2016, 17:41

neviem stretol som sa len z tým že zvonec bol samostatný pri dverách otváranie šlo z tf. kde tieto zariadenia obsluhoval spoločný vodič zo zdroja striedavý tie zapojenia sú rôzne chlapi tal linky dali a podľa toho treba postupovať
0

sentido
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa sentido » 26 Okt 2016, 18:40

sodová gomora... tak ešte po tretí krát... otázka znela "jak alebo čím nahradiť samotný bzučiak alebo ako zmeniť frekvenciu bzučania" s tým, aby z neho vychádzal odlišný akustický signál (zvuk) než ten ktorý počuť zároveň aj od suseda (teda keď k susedovi niekto zazvoní od vchodových dverí do paneláku)... sused má svoj zvonček (bytový telefón) hneď na tom istom múre bytu ale z opačnej strany tohto múru (od kamoškinho bytu) a dosť to z bytu suseda počuť pri bzučaní cez túto stenu

ak tomu rozumiem správne, tak si musím ja sám naštudovať všetky zapojenia rôzných tablov vchodových dverí ? neviem ani či ten bzučiak je 230V alebo 12V... ja som chcel len radu... nie odpoveď v štýle "premeraj originálny bzučiaku, preštuduj si schémy rôzných zapojení tabletov, vyrieš to nejako a potom sa príď pochváliť aby sme aj my všetci vedeli nabudúce, že jak na to"

smiem tam napríklad použiť alternatívny bzučiak KPMB-G2312L resp. aj KPMB2312L, ktorý sa však napája len na 12V jednosmerných (smiem použiť usmerňovaciu diódu) ?

asi bude najlepšie odkázať kamošku na elektro-servis... príjazd 100 EUR, robota 100 EUR, nový domový zvonček natiahnutý v plastovej elektrikárskej montážnej lište nad vchodové dvere v byte za 30 EUR včetne lišty... nemam nervy na to... kašlem na to už ... :)
0
Naposledy upravil/-a sentido v 26 Okt 2016, 19:01, upravené celkom 1 krát.

oravan
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa oravan » 26 Okt 2016, 19:00

ten bzučiak nezmeniš frekvenciu ale skús zmeni%t ton bzučania rozober tf.a na tom bzučiaku by mohol byť šrobik a z tým to skús vyladiť
0

sentido
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa sentido » 26 Okt 2016, 19:46

dik oravan za tip, myslel som uz aj na to, lenze s touto srubou na vrchu sa zmeni jedine asi intenzita (utlmenie) bzucania, ci nie ?
0

oravan
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa oravan » 26 Okt 2016, 21:57

ono to bude zvoniť alebo nie ale z tým sa nastavuje bzučiak hh a potom len nejaký papierik čo to bude tlmiť a zmeni tým ton
0

enigma
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 24 Dec 2011, 15:21

Príspevok od používateľa enigma » 26 Okt 2016, 23:01

ja som mal v garsonke podobný problém . riešil som to tak že som namiesto bzučáku dal relátko a zo starej hračky ( mačky ) som zobral modul , napojil ho namiesto zvončeka a ked niečo mraučalo , vedel som že mám otvoriť dvere .....
0

oravan
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa oravan » 26 Okt 2016, 23:23

ono boli dávno také bzučiaky v takéj čiernej škatulke tie zas inak bzučali ,hodne záleží aký striedavý prúd v tom je ale bacha môže aj jednosmerný v tom byť neviem systém tak ťažko povedať
0

sentido
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa sentido » 27 Okt 2016, 01:43

diky za rady borci...

mno ano... v malom plastovom puzdre mam uz zakupeny vyssie zmienovany elektromagneticky bzuciak KPMB2312L za 1,50€ a chcem ho otestovat... a vlastne v podstate ano, bzuciak funkciou pripomina specialne upravene relé :) ked uz ste to niekto zmienovali tak mozno skusim nejake stare rele zohna a nahradit ho originalnym bzuciakom :) bzuciak KPMB2312L je vsak urceny len na 12V jednosmerne napajanie, takze v jeho vnutri je este nejaky generator pulzov... hm, zeby sa jednalo o nejaky primitivny klopny ovod ? podla popisu na webstranke by mala byt frekvencia 400 Hz

a len tak na okraj spomeniem, ze krytku som napokon sundal z tohto bzuciaka a vo vnutri je nejaky 3-pinovy bla-bla neviem co za "zazrak" (vyzera to byt nejaky tranzistor) s oznacenim C3199 a v druhom riadku 211AS, potom je tam vidiet nejaky rezistor, dalej je tam (asi zenerova ?) dioda a nakoniec elektromagnet vlepeny medzi kovove dno (hruby plech) a PCB dosku - elektromagnet zaroven sluzi ako distancny stlpik pre uchytenie plosaku o kovove dno... prikladam foto:
odkrytovaný bzučiak KPMB2312L
ak by kamoske nevyhovoval zakupeny bzuciak, pripadne jeho uprava (napr. ako ste mi poradili vlozenie papierika resp. kuska folie na "jazycek" elektromagnetu) tak som pri bruzdani celym diskusnym forom Svetelektro.com narazil este na temu melodickych zvoncekov, co by bolo asi to najlepsie riesenie pre moju kamosku... lenze muselo by to byt riesenie na rozmerovo malej PCB doske, aby sa to voslo pod kryt telefonu (domovy telefon 4 FP 210 36) a aby si to vystacilo aj s mensim odberom prudu... takto som sa dopracoval ku melodickrmu zvonceku s trojitym gong-om... ako vstupne napajanie je tam uvedene striedave napatie 5-8V (cez zenerovu 3.3V diodu pre napajanie "chrobaka" SAB123)... ja sa vsak domnievam, ze do bzuciaka v dom. telefone 4-FP-210-36 v byte mojej kamosky je privedene vyssie napatie a to 12V striedavych - nemam to zial bohu stale odmerane multimetrom... tymto veciam sa vobec nevenujem, takze nemam sajnu co tam je za napatie... aby tam nebolo nakoniec este nebezpecnych 230V/50Hz :) musim to este odmerat
0
Naposledy upravil/-a sentido v 27 Okt 2016, 12:00, upravené celkom 1 krát.

oravan
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa oravan » 27 Okt 2016, 11:45

no len neviem či to bude fungovať toto ,zrejme na jednosmerný
0

sentido
Stály člen
Stály člen

Príspevok od používateľa sentido » 27 Okt 2016, 12:04

a ked by som tento bzuciak zapojil cez jednu polovodicovu usmernovaciu diodu v napajani ? alebo mozno aj cez kompletny 4-diodovy usmernovaci mostik ? mohlo by to tak fungovat ci nie ? vlastne sa tam jedna v pripade 4+n domaceho analogoveho audio-telefonu o samostatny n-kovy vodic vedeny od tabla pri vchodovych dverach panelaku natiahnuty do kazdeho bytu zvlast pre kazde tlacidlo na tabli, cize je to vzdy samostatny okruh a nemalo by sa nic stat... iba ak by niekto sucasne stlacil dva tlacidla na tabli, vtedy by sa mohlo nieco stat, ale inac sa to da povazovat za uzavrety okruh striedaveho napatia (samostatny kabel od tabla az do bytu do domoveho telefonu)
0

oravan
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa oravan » 27 Okt 2016, 13:44

no vyskúšaj cez mostík pokiaľ je tam stredavý tak by mohol zložitešie riešenie bolo tak že sme robievali cez relátko napríklad gong ,ktorý bol na 220V tak to šlo cez rele
0

ma_to
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 28 Feb 2016, 10:56

Pomoc so zapojením domového vrátnika

Príspevok od používateľa ma_to » 02 Júl 2017, 16:32

Dobrý deň, rozhodol som sa že doma spojazdním domového vrátnika, ale ako hľadám, tak hľadám žiadne papiere, schémy, dokumenty som už k tomu nenašiel. Síce na internete niečo je, ale nič od čoho by som sa vedel odraziť. Ako sieťový napájač je použitý 4FP 672 41, elektrický vrátnik je 4FP 111 37/S1 a domáci telefón DT93 - 4FP 210 54. Za každú schému, pomoc budem vďačný.

témy zlúčil a hlásenie uzavrel Merák 2.8.2017 o 19:56
0

Milan74
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 05 Okt 2014, 16:38

Re: Pomoc so zapojením domového vrátnika

Príspevok od používateľa Milan74 » 02 Júl 2017, 17:11

Napriklad tu
0

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 69

Príspevok od používateľa 5ko » 02 Júl 2017, 21:32

0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

ma_to
Nový člen
Nový člen

Príspevok od používateľa ma_to » 02 Júl 2017, 22:59

Ďakujem, presne to som potreboval :applause:
0

5ko
Power user
Power user
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 69

Príspevok od používateľa 5ko » 03 Júl 2017, 15:52

Neni za čo, je to super stránka,mám ju v záložkách. :wink:
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

ma_to
Nový člen
Nový člen

Príspevok od používateľa ma_to » 05 Júl 2017, 21:50

Takže som si našiel vhodnú schému, ale nesedia mi svorky na DV. Na schéme sú 6,2,3,+4,-,7,OH,G,+,~,B,A.
Na mojom sú svorky označené 6,4+,3,2,OH,+,-,7,C,B,A,S. Ako to môžem prepojiť aby to fungovalo ?
Prílohy
zapojenie domový audiosystém.JPG
0

ma_to
Nový člen
Nový člen

Príspevok od používateľa ma_to » 06 Júl 2017, 11:45

Ešte som odfotil svorky na Dv. Tie hnedé niesu vidieť ale sú to tie 6,4+,3,2. https://ibb.co/erfAea
0

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00

Príspevok od používateľa Atlan » 27 Dec 2024, 12:20

Neriesil niekto zvysenie hlasitosti vyzvananie. Mam domovy telefon, podla vsetkeho je vyzvananie riesene cez sluchadlo mikrotelefonu. Potreboval by som aby to zvonilo hlasnejsie. Ked vyhodim diodu aby zvuk nesiel do slychadla a na piny pre bzuciak napojim nejaky repracik pomoze to? Dakujem
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok