USB nabíjačka 5V 4.8A
Moderátori: mirosne, Moderátori
Re: USB nabíjačka 5V 4.8A
Edgar:
Diky za info.Presne tak, kombinacia USB-C PD a powerbankou, to je to co by my bolo treba.
Myslene je to tak ze power banka by bola ako zdroj ? Ci ako napajany spotrebic?
Kebyze prepnes Piny na tom regulovatelnom trigri, tak nabijacka to hned prepne,alebo musis odpojit,resetne sa nabijacka, a znova pripojit?
S tym kablom to je zaujimave,ze je to tam zaliate.
Ten triger nie je nejaky napatovy delic ako pri klasickych USB? - bude to mini obvod dohladu nabijania v tom?
A nabijacky mas ake? Aj viac ako 100 W?Take lacne ako ta zlta na pokusy stacia?
Diky za info.Presne tak, kombinacia USB-C PD a powerbankou, to je to co by my bolo treba.
Myslene je to tak ze power banka by bola ako zdroj ? Ci ako napajany spotrebic?
Kebyze prepnes Piny na tom regulovatelnom trigri, tak nabijacka to hned prepne,alebo musis odpojit,resetne sa nabijacka, a znova pripojit?
S tym kablom to je zaujimave,ze je to tam zaliate.
Ten triger nie je nejaky napatovy delic ako pri klasickych USB? - bude to mini obvod dohladu nabijania v tom?
A nabijacky mas ake? Aj viac ako 100 W?Take lacne ako ta zlta na pokusy stacia?
0
Powerbanka ako zdroj. Ale tam tiež treba skontrolovať aké má napätia. Nad 12V majú tiež len tie výkonnejšie.
Toto bude asi kus od kusu. Mám tento nastaviteľný PD trigger a ten mení napätia hneď, netreba ho odpájať. Tie s mechanickými prepínačmi nemám, takže neviem.
Je to normálne integrovaný obvod ktorý komunikuje s adaptérom.
Nabíjačky mám najviac 100W, inak menšie, viacmenej som sa vrátil naspäť k 1-portovým práve kvôli reštartom nabíjania po pripojení/odpojení ostatných zariadení. Od tej žltej by som veľa nečakal a určite nie 120W
0
Edgar:
Dakujem. Mozem sa este opytat
-PD trigger je vzdy zalezitost spotrebica -ak som pochopil spravne. Teda je na jeho vstupe a kominukuje z nabijackou.
Cize nabijacke ja neviem pevne zadat- posli tolko a tolko....nema nejaky " rucny" trigger ci uz Pin, alebo viacpolohovy prepinac?
-Byva aj opacna moznost -Tj. zeby som pridal PD na existujuci starsi zdroj?,( napr. DC DC step up/down alebo starsiu power banku)
Tu zasa na vystup,dat napr. takuto vychytavku:
https://www.aliexpress.com/item/1005003395367982.html
-Mozem ja trigrom nastavit aj zmenu prudu s tym ze ostane 5V -ale prud aj 4 A- Alebo to robi len QC qualcom?
-Posledna vec- ked nabijam mobil 9 V alebo viac - to znamena ze ide cez obvod dohladu na Lion akumulator az tych 9V, s tym ze ale CCCV je obmedzene na klasickych 4,2 Voltu pri faze CV?
Mozem si ja doma takto oklamat nabijanie 18650 Lioniek,(ked mam zdroj s mensim prudom), ze im dam viac Voltov,s tym ze si tiez postrazim tych 4,2 V?

Dakujem. Mozem sa este opytat
-PD trigger je vzdy zalezitost spotrebica -ak som pochopil spravne. Teda je na jeho vstupe a kominukuje z nabijackou.
Cize nabijacke ja neviem pevne zadat- posli tolko a tolko....nema nejaky " rucny" trigger ci uz Pin, alebo viacpolohovy prepinac?
-Byva aj opacna moznost -Tj. zeby som pridal PD na existujuci starsi zdroj?,( napr. DC DC step up/down alebo starsiu power banku)
-Mozem ja trigrom nastavit aj zmenu prudu s tym ze ostane 5V -ale prud aj 4 A- Alebo to robi len QC qualcom?
-Posledna vec- ked nabijam mobil 9 V alebo viac - to znamena ze ide cez obvod dohladu na Lion akumulator az tych 9V, s tym ze ale CCCV je obmedzene na klasickych 4,2 Voltu pri faze CV?
Mozem si ja doma takto oklamat nabijanie 18650 Lioniek,(ked mam zdroj s mensim prudom), ze im dam viac Voltov,s tym ze si tiez postrazim tych 4,2 V?
0
Presne tak, nijak ináč to nevieš urobiť, iba PD triggerom (ktorý simuluje dátovú komunikáciu na zmenu napätia, akoby tam bolo reálne zariadenie).
Áno samozrejme presne tak to funguje. Daj tam nejaký starý 20V zdroj z notebooku a máš to prakticky kompletne kompatibilné so všetkými nabíjacími protokolmi čo tam sú uvedené.vladdo05 napísal: ↑24 Sep 2025, 14:17-Byva aj opacna moznost -Tj. zeby som pridal PD na existujuci starsi zdroj?,( napr. DC DC step up/down alebo starsiu power banku)
Prúd z PD zdroja pri 5V nedostaneš nad 3A. Teda z klasických nabíjačiek nie, je to limitované. Z toho čínskeho PD/QC modulu možno áno. Ten to možno neobmedzuje.
Presne tak, zvýšenie napätia je použité len kvôli stratám na kábli... Vo väčšine prípadov... Existovali mobily ktoré mali 2 baterky kde sa elektronicky prepínalo sériové/paralelné zapojenie a nabíjalo 2S zapojenie na 8,4V. Ale nerozšírilo sa to nejak.
Môžeš, vyššie napätie proste znížiš DC-DC meničom na 4,2V...
0
Asi som to zle napisal -Na vystupe toho zdroja misi but pridany PD modul, alebo staci len ten triger na druhej strane kabla na spotrebici?Cize vysielaci aj na zdroji a prijimaci tiez na spotrebici..
Takze na akumulator 1S ide aj pri PD 9,12,15 a viac Voltov stale len max.4,2 Voltu?V podstate mozes dat aj 9 V na lionku vo faze CC myslim...mozno sa mylim. Ale straty v kabli, na tom moze nieco byt
0
-
maskrtnik01
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
- Vek: 29
Neviem či ťa dobre chápem, ale PD trigger nie je zázrak, musí mať s čím komunikovať. Takže keď použiješ obyčajný 20V DC zdroj bez podpory PD, môžeš tam dať aj 50 PD triggerov, a bude tam natvrdo 20V.
PD funguje tak, že začíname na 5V. Zdroj ohlási, čo dokáže. Spotrebič si z toho vyberie, a pošle požiadavku. A nakoniec mu ju zdroj splní. A ten trigger je proste čip, ktorý ti vyžiada konkrétne napätie, podľa toho ako ho nastavíš.
PD funguje tak, že začíname na 5V. Zdroj ohlási, čo dokáže. Spotrebič si z toho vyberie, a pošle požiadavku. A nakoniec mu ju zdroj splní. A ten trigger je proste čip, ktorý ti vyžiada konkrétne napätie, podľa toho ako ho nastavíš.
0
Vstup do tej dosky je proste DC zdroj 6-32V, nič viac... "Vysielací" PD je teda súčasťou tej dosky. Do tých USB portov z dosky potom zapájaš "prijímací" PD a tam si vyberáš napätia... O všetko sa proste stará tá doska ktorá je napájaná CV DC zdrojom 6-32V.
Alebo už nechápem ani ja
9V/12V/15V ide len do vstupu nabíjacieho obvodu v mobile. Nie do akumulátora. Výstup (z nabíjacieho obvodu v mobile) do akumulátora neprekračuje 4,2V. Ale vďaka tejto zmene dokážeš zo zdroja ťahať napríklad 9V 2A (18W) ale v mobile sa to zmení naspäť na 4,2V 4,23A (samozrejme menej kvôli stratám v nabíjacom obvode). Ale ide o to že USB káblom ani konektormi nemusí ísť 4,23A ale iba 2A.
PD začína na 0V. Ale je pravda že na 5V netreba komplikovaný trigger, stačia pull-up rezistory medzi pinmi CC1/CC2 a GND.
0
-
maskrtnik01
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 20 Júl 2010, 00:00
- Vek: 29
Edgar: Áno, pokiaľ sa na CCx nič nedeje, tak výstup je neaktívny. Ale čo som videl na youtube, pokaždé po pripojení opravovaného zariadenia na PD zdroj, najprv pustilo 5V. Keď z tých 5V naskočil PD controller, potom dvihlo napätie. Vieš mi to vysvetliť podrobnejšie, čo tam teda prebieha?
0
Akože neskúmal som to tak do detailov... Ja len viem že "jednoduchšie" zariadenia na prelome microUSB/USB-C sa proste z PD adaptérov nevedia napájať. Napríklad elektronická cigareta alebo nabíjačka na 18650. Kvôli tomu musím ešte všade nosiť starý USB-A adaptér. A tak som to celé zistil, že tam je naprázdno proste 0V. No zároveň som aj zistil že tak isto aj staršie USB-C PD adaptéry na prelome USB-A/USB-C tam púšťajú 5V trvalo. Ale to je mimo PD špecifikácie. Proste ten prechod zo starých USB na USB-C bol taký všelijaký. Akoby výrobcovia zariadení ešte nepoužili odpory a výrobcovia adaptérov ešte "pre istotu" púšťali 5V stále. Novšie cigarety tam už tie odpory na 5V majú 
0
Uz jasne - Stary zdroj + vysielaci PD - na druhej strane prijimaci PD.Edgar napísal: ↑24 Sep 2025, 22:03Vstup do tej dosky je proste DC zdroj 6-32V, nič viac... "Vysielací" PD je teda súčasťou tej dosky. Do tých USB portov z dosky potom zapájaš "prijímací" PD a tam si vyberáš napätia... O všetko sa proste stará tá doska ktorá je napájaná CV DC zdrojom 6-32V.
Alebo už nechápem ani ja
Idem teda popozerat aliexpress , nasiel som zaujimavy modul, ma aj PD a je to aj nabijacka/ power banka pre 4S.
https://www.aliexpress.com/item/1005008454350364.html
Len neviem ci ma balancovane vystupy , tak ako maju tie lepsie BMS, napravo
Tj. ci strazi kazdy jeden clanok zvlast?
0
- mr.dred
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
Pár podobných "lepších" BMS som už preveril/prelúskal - ale všade sa "balansovanie" deje len na pár mA... čo je absolútne nedostačujúce... veď si len pozri akými drobotinami by sa mal ten nabíjací prúd korigovať... Stále je to len na úrovni sledovania napätia na článkoch... Niektorý článok dosiahne strop a BMS nabíjanie vypne!! "Nepremostí prúd článkom" nejakou "riadenou zenerkou" na príslušné napätie, aby sa dobili aj ostatné články... a keď tak len mizivým prúdom... Preto sú aj v náradiach mnohokrát články "rozhodené" a väčšinou podvibité.. po externom nabíjaní/zrovnaní na sólo - vie aku ešte nejaký čas fungovať celkom dobre...
Najlepší balancér ( nie BMS) čo som použil bol od Zajíca... do 1 až 3 A už vie ostatné články lepšie nabiť!!
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
Myslel som, ze tieto balancovane praveze nevipinaju vsetky akumulatory,ale iba ten nabity (narozdiel od tych standart/enhanced)....asi tie komparatory na to nestacia ako pises.
Ten Zajicov vyzera dobre, asi sa neda najst SMD ekvivalent na Aliexprese
0
- mr.dred
- Ultimate člen

Ono ten balanc tam trochu funguje, ale koľko bude trvať pri takom prúdiku ???
0
mr.dred:
No slabe to je veru. Pozeral som aj na Youtube, vela ludi si robi svoje BMS.
Objednal som nejake PD Trigre, ten tvoj tlacitkovy zatial nie (aj koli cene
) :
https://www.aliexpress.com/item/1005005374381390.html
Po resete napajania musis natukat zakazdym znovu pozadovane napatie?
V tomto sa my zda vyhodnejsi Pinovy, lebo ked to mas v krabicke, tak aby si ju nemusel otvarat.
On je obojsmerny - teda moze byt aj na zdroji?-vtedy netreba nastavovat vystup, mal by si to nastavit spotrebic.
Rozmyslam ho dat na vystup solaru do nejakej skatulky pod panel, ale keby prisiel mrak, asi by ho zblbo.
No slabe to je veru. Pozeral som aj na Youtube, vela ludi si robi svoje BMS.
Objednal som nejake PD Trigre, ten tvoj tlacitkovy zatial nie (aj koli cene
https://www.aliexpress.com/item/1005005374381390.html
Po resete napajania musis natukat zakazdym znovu pozadovane napatie?
V tomto sa my zda vyhodnejsi Pinovy, lebo ked to mas v krabicke, tak aby si ju nemusel otvarat.
On je obojsmerny - teda moze byt aj na zdroji?-vtedy netreba nastavovat vystup, mal by si to nastavit spotrebic.
Rozmyslam ho dat na vystup solaru do nejakej skatulky pod panel, ale keby prisiel mrak, asi by ho zblbo.
0
Pamätá si to aj ten tlačítkový. A má aj možnosť zamknúť napätie kombináciou tlačidiel. Každopádne ten je skôr na testovanie zdrojov než na hotový výrobok. Na to používam buď hotové káble alebo pevne nastavené triggery ako som už písal vyššie. Ten pinový má oproti pevným výhodu že je prakticky univerzálny.
Nie je to obojstranné, na to by tam musel byť aj DC-DC menič tak ako na tej doske čo si pridal vyššie.
0
Ja len preto, ze pisu na tych USB -C Input/Output. Myslel som to takym sposobom, ze moze byt aj ako Triger na vstupe, ale v pripade potreby ho prehodim na ten zdroj - ale tiez sa my to zdalo nerealne
0
Máš pravdu. Ale absolútne nechápem čo tým myslia. Schválne som skúsil do samice zapojiť USB-C kábel z PD adaptéra a nestalo sa nič
0
Mr.dred:
Nemozem nikde najst tie udaje, ze kolko mA to balancuje? To si nasiel pri tom 4S BMS module, ci pri tom Power Bank module - myslim tych biednych 45 mA.
Kazdopoadne ak by si my poradil este ,pokial mam takyto 4S BMS, a nahodou tam chcem dat len 2 alebo 3 Lionky co mam nahodou poruke , tak mozem chybajuce nahradit odporom?
Skusal som tam dat namiesto jedneho akumulatora odpor 10 Ohm 5 wattov a zhltlo to, BMS dobijalo 3 zvysne Lionky.
0
- mr.dred
- Ultimate člen

Tie údaje sú vycucné náhodne bol to 3S... ale len niektorí predajcovia to na alíku uvedú..
3S bat. na 4s BMS som neskúšal s odporom.. teoreticky by to pri 40-42mA mohlo nejako funovať / nabíjať, ale pri vyššom prúde už vznikne na odpore väčší úbytok, ako 4,2V a BMS to vypne, ako prekročenie napätia na bat.
Určite by to fungovalo s použitím jedného bloku obmedzovača od zajíca - ALE ZASE LEN PRI NABÍJANÍ !
Pri spotrebe by to nešlo. BMS by to cez chýbajúcu bat. vyhodnotilo ako chybu... pri malom odbere prúdu tesne pod 40mA by to s odporom ešte možno išlo
3S bat. na 4s BMS som neskúšal s odporom.. teoreticky by to pri 40-42mA mohlo nejako funovať / nabíjať, ale pri vyššom prúde už vznikne na odpore väčší úbytok, ako 4,2V a BMS to vypne, ako prekročenie napätia na bat.
Určite by to fungovalo s použitím jedného bloku obmedzovača od zajíca - ALE ZASE LEN PRI NABÍJANÍ !
Pri spotrebe by to nešlo. BMS by to cez chýbajúcu bat. vyhodnotilo ako chybu... pri malom odbere prúdu tesne pod 40mA by to s odporom ešte možno išlo
0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 13 Odpovedí
- 3908 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa marc_miku
-
- 0 Odpovedí