Ověření funkce UPS (APC 500)

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
jirka.jirka.
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1271
Dátum registrácie: 17 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: Uherské Hradiště
Kontaktovať používateľa:

Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa jirka.jirka. » 02 Máj 2021, 20:47

Zdravím přátelé,

našel jsem doma UPS od firmy APC 500. Bez baterky. A chci se zeptat, jak ji otestovat, aniž bych musel kupovat baterku? Protože když ji připojím do zásuvky tak se rozsvítí oranžová LED (On Battery). A když ji připojím k PC, tak na USB se mi nezobrazí žádné zařízení. Tak přemýšlím, jestli není potřeba pro její provoz "nějaká" baterie.

Tak mě zajímá, jak zjistit v jakém stavu ta UPS je? Funkční, nefunkční, nefunkční ale opravitelná atd, tzn nějaký ověřený postup její diagnostiky? Díky za pomoc.

Přemýšlel jsem, zapojit ji na zdroj, přes diodu a zkusit. Ale zde nejsem ve svém oboru.

Obrázok
0

Ďuri12
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 572
Dátum registrácie: 10 Máj 2009, 00:00
Bydlisko: Novosad
Vek: 26

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa Ďuri12 » 02 Máj 2021, 22:28

Ja som raz opravoval RS 800 a skúšal som ju presne tak, ako píšeš. Zdroj + dióda. Po zapnutí začala pískať a svietila kontrolka overload. Predpokladám, že tu to bude podobné. Takže bude potrebný akumulátor. Ja osobne používam akumulátory Avacom a tie sú za dosť dobrú cenu tu: https://www.mall.sk/ups-zalozne-zdroje/ ... 2-ava-rbc2
Inak používam doma 5 záložných zdrojov od APC, z toho 3 sú práve tieto CS 500 a zatiaľ s nimi neboli žiadne problémy. Najstarší používam zhruba 6 rokov a to som ho už kúpil použitý. Ten RS 800 bol prvý, s ktorým bol problém, ale taký som ho už kúpil a podľa internetu to u tej rady nie je až také neobviklé. Ale tá CS 500 bude podľa mňa v pohode.
0

Edgar
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2071
Dátum registrácie: 12 Aug 2013, 02:28
Bydlisko: Košice
Vek: 24

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa Edgar » 02 Máj 2021, 23:36

Veď baterku objednaj z eshopu a keď UPS nepôjde tak tú baterku môžeš vrátiť do 2 týždňov.
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 4525
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 55

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa mr.dred » 03 Máj 2021, 07:00

Niektoré úvody príspevkov mi vyludzujú úsmev na tvári :D
jirka.jirka. napísal:
02 Máj 2021, 20:47
...našel jsem doma...
To ako keby sme nevedeli, kde bývame a čo sme si domov navláčili - prípadne nám to bordelškriatkovia potajomky schovávajú a vymažú úplne z pamäti :lol:

Ale k veci... na odskúšanie predsa nepotrebuješ novú origo baterku... Postačovať musí aj nejaká autobatéria vybratá z vozidla či požičaná od suseda, ktorá už odmieta za studena štartovať. Treba ju len nabiť, aby sa UPS-ka nemusela hneď po pripojení trápiť nabíjaním vysokým prúdom...tých pár ampérhodín na vyskúšanie musí stačiť.
Tiež som tak jednu UPS-ku úspešne priviedol k životu a majiteľ si potom kúpil novú originálku. No asi po roku a pol ju aj tak vymenil za staršiu autobatériu...tá origo mu "nejako opuchla" a zrovna musel vymeniť v aute (bežia mu na to obehové čerpadielka soláru a krbu).
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Používateľov profilový obrázok
jirka.jirka.
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1271
Dátum registrácie: 17 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: Uherské Hradiště
Kontaktovať používateľa:

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa jirka.jirka. » 03 Máj 2021, 13:07

To ako keby sme nevedeli, kde bývame a čo sme si domov navláčili - prípadne nám to bordelškriatkovia potajomky schovávajú a vymažú úplne z pamäti :lol:

Ale k veci... na odskúšanie predsa nepotrebuješ novú origo baterku... Postačovať musí aj nejaká autobatéria vybratá z vozidla či požičaná od suseda, ktorá už odmieta za studena štartovať. Treba ju len nabiť, aby sa UPS-ka nemusela hneď po pripojení trápiť nabíjaním vysokým prúdom...tých pár ampérhodín na vyskúšanie musí stačiť.
Tiež som tak jednu UPS-ku úspešne priviedol k životu a majiteľ si potom kúpil novú originálku. No asi po roku a pol ju aj tak vymenil za staršiu autobatériu...tá origo mu "nejako opuchla" a zrovna musel vymeniť v aute (bežia mu na to obehové čerpadielka soláru a krbu).
Po pravdě jsem ji dostal darem od kamaráda, někdy před 7 rokama. :lol: A teď světe div se, velký úklid a je tam. Tak si říkám, že je na čase ji otestovat.

No a autobaterie je dobrá věc, ale nemám auto. :lol: A soused auto má, ale nechce ji vytáhnout kvůli takové ptákovině. :lol: No uvidím, co se mi podaří vykoumat. Možná očešu na test UPS z práce. :finga: Chtěl jsem to nějak doma.
0

Používateľov profilový obrázok
boraicho
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 12159
Dátum registrácie: 03 Feb 2007, 00:00
Bydlisko: Prešov
Vek: 32
Kontaktovať používateľa:

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa boraicho » 03 Máj 2021, 21:50

Ja mam tiez tuto ups , alebo len 350? Chcem to do auta ako zdroj 230v, je nieco na co sa ten zdroj hodi/nehodi? Ma to len kocku na vystupe? Notbuk alebo nabijacku na aku naradie v pohode na to pripojim?
0
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
CNC 1810 na DPS

Používateľov profilový obrázok
jirka.jirka.
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1271
Dátum registrácie: 17 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: Uherské Hradiště
Kontaktovať používateľa:

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa jirka.jirka. » 03 Máj 2021, 21:58

Tak podařilo se. Regulovatelný zdroj, multimetr a dioda a UPS naběhla. Zítra zkusím i na baterku z práce a ověřím i ten self-test, co je tam k dispozici. Ale to už je dle mého hotová věc a UPS můžu považovat za funkční.
0

ondistef
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 625
Dátum registrácie: 31 Dec 2009, 00:00
Bydlisko: okolie SNV

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa ondistef » 04 Máj 2021, 09:02

boraicho napísal:
03 Máj 2021, 21:50
Ja mam tiez tuto ups , alebo len 350? Chcem to do auta ako zdroj 230v, je nieco na co sa ten zdroj hodi/nehodi? Ma to len kocku na vystupe? Notbuk alebo nabijacku na aku naradie v pohode na to pripojim?
Teoretický na nej bude fungovať všetko do nominálneho výkonu danej UPS. Akurát môže byť problém s el. motormi kvôli rozbehovým prúdom a ďalej kvôli tvaru výstupného napätia (vyšším harmonickým) sa bude viac zahrievať. Výstup je "modifikovaná sínusovka" nie je to ani sínus a ani obdlžník.
https://diit.cz/clanek/databaze-tvaru-v ... ic-ostatni
Je to primárne záložný zdroj k PC, takže notebook, rôzne spínané zdroje a nabíjačky by s ním nemali mať problém.
0

Používateľov profilový obrázok
mac26
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1234
Dátum registrácie: 01 Feb 2010, 00:00
Bydlisko: Martin

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa mac26 » 04 Máj 2021, 12:14

V minulosti sa tu riesilo nieco podobne. Ak si dobre pamatam, tak zaver bol taky, ze tie UPS niesu stavane na trvalu prevadzku a po par minutach (desiatkach minut) sa zacnu prehrievat
0

Používateľov profilový obrázok
pablox
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1433
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Bydlisko: Ruzomberok
Vek: 29
Kontaktovať používateľa:

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa pablox » 04 Máj 2021, 20:19

Preto sa tam riešilo predimenzovane chladičov resp. aktívne chladenie ventilátorom
0
Meranie radiačného pozadia https://radmon.pablox.net/
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

Používateľov profilový obrázok
jirka.jirka.
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1271
Dátum registrácie: 17 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: Uherské Hradiště
Kontaktovať používateľa:

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa jirka.jirka. » 04 Máj 2021, 20:23

Tak dnes jsem ji prdnul na baterku a mám jistotu, že funguje. :applause:

Jinak já nemám v plánu provozovat na ní nic jiného než nějaký PC (možná NAS-ka). Motory ne. :thumbup:
0

Používateľov profilový obrázok
Dr.Martin
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1168
Dátum registrácie: 15 Jún 2011, 00:00
Vek: 26

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa Dr.Martin » 05 Máj 2021, 11:07

Trochu sa primiešam ak možem. Mám APC 1500 dá sa nastaviť aby sa spúštala až od určitej zátaži?
Príklad. Mám ju napojenú na pc a nechcem aby sa spustila ked je pc vypnutý. Nikde som niečo také nenašiel tak asi sa to nedá, ale skúsim štastie. :D
0
Ľudovít Štúr opustil túto konverzáciu.
Nemám rád špenát, Tdi a moralistov.
Propaganda
Corona taká zábavka ktorá slúžila na oboznámenie sa s C#

Používateľov profilový obrázok
josek
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 872
Dátum registrácie: 10 Jan 2012, 12:12
Bydlisko: PN
Vek: 68

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa josek » 05 Máj 2021, 15:14

Možno sa to nevyrába, ale môžeš skúsiť zostrojiť také predradené relé s AND, ktoré by to zabezpečovalo.
Jeden vstup by bol od výpadku siete, druhý od nejakého snímača prúdu odberaného zdrojom PC. Nemuselo by to byť zložité, chcelo by to ale trvalé napájanie, napr. od UPS.
0

alois
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 39
Dátum registrácie: 20 Feb 2021, 11:01

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa alois » 05 Máj 2021, 16:24

Nejjednodušší je obsluhou zároveň se zátěží vypínat i UPS, ale proti gustu žádný dišputát. Při automatickém vypínání bys měl zkontrolovat, zda ta UPS náhodou nemá vyvedené dálkové ovládání vypnutí, jinak se bude muset laborovat kolem vypínacího tlačítka.
Taky je třeba zvážit, v jaké kondici jsou akumulátory, aby nebyly po odpojení UPS za půl dne samovybíjením na dně kapacity, bůhví jak dlouho se pak budou dobíjet a přitom při jejich plném nabití mohou v pohodě zajistit chod na dobu, než provedeš korektní vypnutí připojených spotřebičů.
0

Používateľov profilový obrázok
Dr.Martin
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1168
Dátum registrácie: 15 Jún 2011, 00:00
Vek: 26

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa Dr.Martin » 05 Máj 2021, 16:36

No možno časom až bude čas nejako polaborujem s tým. A nemajú niektoré UPS takú funkciu porpípade nemá to nejaký odborný názov marketingový?
0
Ľudovít Štúr opustil túto konverzáciu.
Nemám rád špenát, Tdi a moralistov.
Propaganda
Corona taká zábavka ktorá slúžila na oboznámenie sa s C#

alois
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 39
Dátum registrácie: 20 Feb 2021, 11:01

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa alois » 05 Máj 2021, 17:39

Bude třeba se podívat na konektor pro připojení externích zařízení (PC a pod.). Pokud ho ta UPS nemá, vidím to černě. Pokud ano je třeba zkouknout, zda nějakou takovou funkci nemá obslužný program, pak by to šlo asi řešit prográmkem, kopírujícím ten povel pro vypnutí, nebo zda není přímo na konektoru vyveden řídící signál. Tipuji to na External ShutDown.
Já už všechny UPS vyhodil, elektriku to žere, baterky se nusí měnit a na jeden výpadek za rok je to pro mne zbytečný luxus. Navíc SSD diskům je to myslím celkem šumák a všechny moderní disky mají podle mne kontinuitu dat zajištěnu a i hlavičky umí moderní klasické disky zaparkovat. To už není jako za starých disků. O SW se ani nebavím. Malý měkký si stejně lehne kdy se mu zachce a občasný tvrdý restart mu už neuškodí.
0

bibibo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 506
Dátum registrácie: 05 Nov 2009, 00:00
Bydlisko: Bratislavský kraj

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa bibibo » 05 Máj 2021, 19:08

Dr.Martin napísal:
05 Máj 2021, 11:07
Trochu sa primiešam ak možem. Mám APC 1500 dá sa nastaviť aby sa spúštala až od určitej zátaži?
Príklad. Mám ju napojenú na pc a nechcem aby sa spustila ked je pc vypnutý. Nikde som niečo také nenašiel tak asi sa to nedá, ale skúsim štastie. :D
A ako chces zapnut to PC, ked bude UPS vypnuty ?
0

Používateľov profilový obrázok
Dr.Martin
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1168
Dátum registrácie: 15 Jún 2011, 00:00
Vek: 26

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa Dr.Martin » 05 Máj 2021, 19:30

Ja som nemyslel vypnut ju ale nejaky taky mod v ktorom by sa nespustala ak by zataz neprekracovala urcitu hodnotu.
Ups by bola zapnuta a ak by bola zataz nad 50w ups by sa pri vypadku spustila. Ak by bola zataz menej ako 50w ups by pri vypadku nenabehla.
0
Ľudovít Štúr opustil túto konverzáciu.
Nemám rád špenát, Tdi a moralistov.
Propaganda
Corona taká zábavka ktorá slúžila na oboznámenie sa s C#

bibibo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 506
Dátum registrácie: 05 Nov 2009, 00:00
Bydlisko: Bratislavský kraj

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa bibibo » 05 Máj 2021, 20:54

Aha, tak trochu nejasne vyjadrenie, pretoze ako pises, ze UPS aby sa nespustila nie je celkom jasne. UPS je totiz spustena stale a ked vypadne elektrika, tak dojde k zmene prevadzkoveho rezimu.
No, toto co pozadujes maju drahsie UPS a vola sa to napriklad Energy Saving, kde je mozne nastavit W a Minuty. Napr. poznam UPS, kde je mozne nastavit waty od 100W a cas od 1 minuty. To znamena, ze ak bude zataz mensia ako 100W, tak po 1 minute vypne v rezime baterii sa vypne.
0

bibibo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 506
Dátum registrácie: 05 Nov 2009, 00:00
Bydlisko: Bratislavský kraj

Re: Ověření funkce UPS (APC 500)

Príspevok od používateľa bibibo » 05 Máj 2021, 20:58

Alebo este doplnim, ze je model, kde je mozne nastavit, ze ak tam nie je zataz, tak vypne po 5 minutach. Tato funkcia sa neda nastavovat. Iba povolit alebo zakazat. Cas a W su dane napevno.
0

Napísať odpoveď