prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

dufffo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 15 Sep 2023, 15:49

prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Príspevok od používateľa dufffo » 15 Sep 2023, 16:04

Ahojte,

riesim takyto problem a nikde na internete som sa stym nestretol.
Chcel by som do kupelne pripojit velnitlator s casovacom, ale problem je ze chcem pred neho napojit servoklapku (kedze mam v potrubi podtlak).
Mam kupeny ventilator a aj klapku a obe funguju na rovnakom principe - tri poly zapojenia - faza stala, faza spinanacia a nulak.

Moja otazka je, ako sa to zapojit tak aby sa servoklapka otvarala a zatravala podla logiky ventilatora. Vid foto - vsetko je na 230V, ten cerveny drot je pripojenie ventilatora na motor.

Stretol sa stym uz niekto?
ventilator.JPG
servoklapka.jpg
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5229
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 58

Re: prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Príspevok od používateľa mr.dred » 15 Sep 2023, 18:24

Budeš potrebovať ešte relé s cievkou na AC 230V a aspoň s jedným prepínacím zväzkom.
Cievku relé pripojíš paralelne k motoru ventilátora.
obrázok_2023-09-15_182315462.png
Mohol si kúpiť ventilátor s automatickými žaluziami a s dobehom... mal by si to jednoduchšie.
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

dufffo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 15 Sep 2023, 15:49

Re: prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Príspevok od používateľa dufffo » 15 Sep 2023, 18:31

nevies prosim ta nejaky odkaz na take rele?

akoze skusal som, ale mam tak obrovsky podtlak v potrubi, ze aj obycajna spatna klapka mi ostava trvale otvrena (to bol moj povodny plan bez komplikacii)

aj ta servo klapka pracuje na figu, lebo bud musim pustit prud na jednu stranu alebo na druhu aby sa zatvorila /otvorila
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5229
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 58

Re: prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Príspevok od používateľa mr.dred » 15 Sep 2023, 18:46

Musíš pohľadať relé, ktoré má cievku na napájanie AC 230V s jedným/ dvomi prepínacími kontaktami...
https://www.autodiely-na-skodu.sk/rele- ... SAQAvD_BwE
https://www.elmit.sk/pomocne-rele-do-in ... vs116b-230
https://www.buco.sk/5534-paticove-rele- ... 3482300040


... ten aktuátor dúfam že má svoje vnútorné vypínacie kontakty na konci polohy....To znamená, že môže ostať trvale pripojené L na ON, alebo OFF.
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Používateľov profilový obrázok
jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1657
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00
Bydlisko: JM

Re: prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Príspevok od používateľa jezevec » 15 Sep 2023, 19:06

Když je tam tak velká sací síla, tak proč tam dáváš ten ventilátor?
0

dufffo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 15 Sep 2023, 15:49

Re: prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Príspevok od používateľa dufffo » 15 Sep 2023, 19:10

aha, takze pre debila povedane, napojim rele, ktore sa pripoji na tie dava cervene kabliky - napajanie akuratora
kde mi bude rozdelovat spinaci kontakt, a posle prud na jeden pol L1 tej servoklapky, alebo ked sa akurator vypne, cievka podrzi prud a posle ho na L2 cim sa servoklapka zavrie....

pfuuu tak toto je celkom vysoka veda pre mna... ale uz len najst spravne rele a mozno sa mi to aj podari rochodit - jeden ventilatorik som uz totiz odpalil :/ - sranda ze ventilator prdol ale poitku nevyhodilo
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5229
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 58

Re: prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Príspevok od používateľa mr.dred » 15 Sep 2023, 19:47

jezevec napísal:
15 Sep 2023, 19:06
Když je tam tak velká sací síla, tak proč tam dáváš ten ventilátor?
..aby tam malo čo hučať :lol: :lol: Nehučí - nevetrá :finga:
dufffo napísal:
15 Sep 2023, 19:10
jeden ventilatorik som uz totiz odpalil :/ - sranda ze ventilator prdol ale poitku nevyhodilo
:rolleyes:
dufffo napísal:
15 Sep 2023, 19:10
pfuuu tak toto je celkom vysoka veda pre mna
... keď nájdeš relé (alebo si nejaké vyberieš) , radšej sa tu opýtaj, či také môže byť.... ale realizáciu radšej zver niekomu, čo sa do elektriky rozumie... predídeš zbytočným výdavkom a hlavne nikomu sa nič nestane !!!
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

dufffo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 15 Sep 2023, 15:49

Re: prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Príspevok od používateľa dufffo » 15 Sep 2023, 20:23

Pretoze som si ventilator vyberal podla vzhladu, a chcel som funkciu casovac a hydro aby sa mi pustal ked je vysoka vlhkost.

Ale ano jeho krutenie je nepodstatne, ale elektronika zapnutia nutna. Preto som dokupil tu servoklapku a chyba mi to zosynchronizovat.

No kedze mam paragraf 23 aj 22 tak uplny amater nie som, myslim ze na pomeranie a zapojenie hravo zvladnem. Lenze ani vyrobca klapky ani ventilatora nevie dodat schemu a nepocita s takym pripadom, preto hladam pomoc tuto a mozno ze to niekto uz riesil. Na nete som nic nenasiel.

Takze pochopil som ze potrebujem rele, takze uz len vybrat nieco spolahlive co bude plnit funkciu.
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5229
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 58

Re: prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Príspevok od používateľa mr.dred » 15 Sep 2023, 20:38

Myslím si, že tu už nie je čo riešiť.. považujem to za uzavreté. Zdar Boh!
1
Obrázok 1
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

dufffo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 15 Sep 2023, 15:49

Re: prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Príspevok od používateľa dufffo » 15 Sep 2023, 20:42

Ok dakujem. Skusim nieco z tych 3 typov vybrat
0

dufffo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 15 Sep 2023, 15:49

Re: prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Príspevok od používateľa dufffo » 18 Sep 2023, 16:18

takze kupil som toto rele nizsie:
- cize by som sa potreboval uistit ze to spravim spravne

- N a L privediem napatie z ventilatora, ktore pohana motorcek

- Na 11 poslem staly prud
- na 12 napojim privod servoklapky na poziciu 1 - zatvorene
- na 14 napjom privod servoklapky na poziciu 2 - otvorene

ak bude ventilator zapnuty, zopne mi to poziciu 11 a 14 cim sa mi otvori servoklapka
ak ventilator vypne, rele mi prepne na poziciu 11 a 12 a zatvori sa mi servoklapka
rele.JPG
schema.PNG
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5229
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Bydlisko: Handlová
Vek: 58

Re: prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Príspevok od používateľa mr.dred » 18 Sep 2023, 18:59

Tak by to malo byť.
obrázok_2023-09-18_185705572.png
Toto by mal byť podľa všetkého TRIAK - opíš číslo/typ - pre prípad až by bolo treba silnejší...
Ak je to BT131-600/DG,412 tak by mal stačiť.
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

dufffo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 7
Dátum registrácie: 15 Sep 2023, 15:49

Re: prepojenie kupelnoveho ventilatora a servoklapky

Príspevok od používateľa dufffo » 18 Sep 2023, 22:59

okej, ide to konecne ako ma.

dakujem za rady!
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok