Zmena napatia z 2,3 na 1,4 z solarneho panelu
Moderátori: mirosne, Moderátori
Zmena napatia z 2,3 na 1,4 z solarneho panelu
Zdravim,
potreboval by som poradit. Mozno pre niekoho strasne nieco jednoduche.
Mam vyrobok /svetlo v zahrade a silna dioda/ , ktory funguje na 1 AA Sanyo Eneloop bateriu 1,2 V. Vsetko funguje ako ma, ale rad by som bol keby sa tato bateria aspon trosku dobijala solarom /solar pouzivam z svetielok cca 1,50 e do zahrady - take male okruhle - urcite viete - take sracurky co ledva daco osvetlia/.
Problem je v tom , ze ten maly solarny panel dava 2,3 V a prudu neviem nejako zmerat s multimetrom, ale to je jedno a nepocitam , ze mi to dobije za den bateriu/.Taktiez neviem ci to je realne.
Potreboval by som len poradit ako zmensit napatie na 1,4 V aby to do baterie nedavalo 2,3 V /co lahsie riesenie, tak lepsie/. Na strankach vyrobcu baterie som nasiel , ze npatie pri nabijani by nemalo byt vacsie ako 1,5V.
Ja uz som skusal rozne odpory , ale nedari sa mi to.
Tiez som dost googlil a vraj je k solarnemu panelu dat aj Schottkyho diódu aj ked neviem preco, to som sa nedocital.
Moze mi prosim niekto poradit?
Verim, ze pre X ludi to je hracka.
Dakujem pekne.
potreboval by som poradit. Mozno pre niekoho strasne nieco jednoduche.
Mam vyrobok /svetlo v zahrade a silna dioda/ , ktory funguje na 1 AA Sanyo Eneloop bateriu 1,2 V. Vsetko funguje ako ma, ale rad by som bol keby sa tato bateria aspon trosku dobijala solarom /solar pouzivam z svetielok cca 1,50 e do zahrady - take male okruhle - urcite viete - take sracurky co ledva daco osvetlia/.
Problem je v tom , ze ten maly solarny panel dava 2,3 V a prudu neviem nejako zmerat s multimetrom, ale to je jedno a nepocitam , ze mi to dobije za den bateriu/.Taktiez neviem ci to je realne.
Potreboval by som len poradit ako zmensit napatie na 1,4 V aby to do baterie nedavalo 2,3 V /co lahsie riesenie, tak lepsie/. Na strankach vyrobcu baterie som nasiel , ze npatie pri nabijani by nemalo byt vacsie ako 1,5V.
Ja uz som skusal rozne odpory , ale nedari sa mi to.
Tiez som dost googlil a vraj je k solarnemu panelu dat aj Schottkyho diódu aj ked neviem preco, to som sa nedocital.
Moze mi prosim niekto poradit?
Verim, ze pre X ludi to je hracka.
Dakujem pekne.
0
-
- Pokročilý člen
- Dátum registrácie: 06 Dec 2020, 11:46
- Vek: 39
Re: Zmena napatia z 2,3 na 1,4 z solarneho panelu
Ten solarny panel je hrozne makky zdroj ktory sa charakteristikou blizi skor prudovemu ako napatovemu zdroju.
To znamena, ze ak ho aj propojis na bateriu, tak sa nic strasne nestane, bude ju dobijat, len pocas velmi slnecnych dni bude ten panel mimo efektivny bod
(Pozri: maximum power point), to znamena ze sa akurat nevyuzije vsetka slnecna energia.
Dioda v serii sluzi aby sa v noci bateria nevybijala naspat do panelu, lebo zakryty panel ma nizku impedanciu.
Ak tam das 1n4007 diodu do serie tak nic viac nemusis riesit, dioda ma maly zvodovy prud takze sa bateria do panelu nevybije ani za niekolko zamracenych dni.
Taktiez 1,2V (napatie baterie) + 0,7V (dioda v priepustnom smere) robi okolo 1,9V, takze bude napatie panelu drzane blizko bodu maximalneho vykonu panelu (ten u 2,3V panelu moze byt v priemere tak okolo 2V).
To znamena, ze ak ho aj propojis na bateriu, tak sa nic strasne nestane, bude ju dobijat, len pocas velmi slnecnych dni bude ten panel mimo efektivny bod
(Pozri: maximum power point), to znamena ze sa akurat nevyuzije vsetka slnecna energia.
Dioda v serii sluzi aby sa v noci bateria nevybijala naspat do panelu, lebo zakryty panel ma nizku impedanciu.
Ak tam das 1n4007 diodu do serie tak nic viac nemusis riesit, dioda ma maly zvodovy prud takze sa bateria do panelu nevybije ani za niekolko zamracenych dni.
Taktiez 1,2V (napatie baterie) + 0,7V (dioda v priepustnom smere) robi okolo 1,9V, takze bude napatie panelu drzane blizko bodu maximalneho vykonu panelu (ten u 2,3V panelu moze byt v priemere tak okolo 2V).
0
Naposledy upravil/-a miso156 v 12 Sep 2024, 20:03, upravené celkom 1 krát.
"No pain, no gain." (KC238)
Ahoj Miso.
mam toto http://www.learningaboutelectronics.com ... ircuit.php
Funguje to paradne a aj svieti a myslim , ze by to svietilo aj 5 dni - za noc to zobralo z 1,31 na 1,28 , ale nechce sa mi to stale nabijat - zatial to bezalo jednu noc a nezozralo to moc aj ked mam kvalitnu bateriu.
Chcem to len nejak dobijat a hlavne nesmie to byt velky solar max 4x4 cm cca +-/chcem to mat na svetle nahore/ . Vies poradit nejaky panel ?
mam toto http://www.learningaboutelectronics.com ... ircuit.php
Funguje to paradne a aj svieti a myslim , ze by to svietilo aj 5 dni - za noc to zobralo z 1,31 na 1,28 , ale nechce sa mi to stale nabijat - zatial to bezalo jednu noc a nezozralo to moc aj ked mam kvalitnu bateriu.
Chcem to len nejak dobijat a hlavne nesmie to byt velky solar max 4x4 cm cca +-/chcem to mat na svetle nahore/ . Vies poradit nejaky panel ?
0
-
- Pokročilý člen
Tie mini panely ktore dnes!!! davaju solarnych lampiciek su dobre. Pred 10timi rokmy neboli ani z daleka tak efektivne.
Meral som ho, a momentalne asi nic lepsie nevyspekulujes.
Myslim ze su monokrystalicke, t.j. pre nase biedne slnecne podmienky asi najvhodnejsie: Polykrystalicke pokial nie su na silnom slnku tak “nic” nedavaju:
Meral som ho, a momentalne asi nic lepsie nevyspekulujes.
Myslim ze su monokrystalicke, t.j. pre nase biedne slnecne podmienky asi najvhodnejsie: Polykrystalicke pokial nie su na silnom slnku tak “nic” nedavaju:
0
Naposledy upravil/-a miso156 v 12 Sep 2024, 20:45, upravené celkom 2 krát.
Prosim ta este jedna otazka.
Dioda co mam svieti brutalne hore. Su aj diody co vedia svietit vodorovne - do stran?
A teda sa neda znizit napatie na 1,4 ?
NIE SOM ELEKTROTECHNIK.
Dioda co mam svieti brutalne hore. Su aj diody co vedia svietit vodorovne - do stran?
A teda sa neda znizit napatie na 1,4 ?
NIE SOM ELEKTROTECHNIK.
0
-
- Pokročilý člen
Velmi zjednodusene, ten panel ma v sebe urcity vnutorny odpor (povedzme 20ohm).
Takze aj ked dava panel na prazdno 2,3V , po zatazeni diodou a bateriou bude na jeho svorkach 1,9V. To zname ze napatie panelu znizi za teba ten vnutorny odpor a dioda a tak na baterii bude pozadovanych 1,2V.
Takze ty ziadne znizovanie uz riesit nemusis.
Vacsina lediek svieti 120 alebo 160 stupnov. Mozes ich napriklad zapojit viac ks menej vykonnych a fyzicky ich namierit do stran.
Takze aj ked dava panel na prazdno 2,3V , po zatazeni diodou a bateriou bude na jeho svorkach 1,9V. To zname ze napatie panelu znizi za teba ten vnutorny odpor a dioda a tak na baterii bude pozadovanych 1,2V.
Takze ty ziadne znizovanie uz riesit nemusis.
Vacsina lediek svieti 120 alebo 160 stupnov. Mozes ich napriklad zapojit viac ks menej vykonnych a fyzicky ich namierit do stran.
0
Vdaka za informacie.
Ak si meral ten solar, kolko ma nabijaci prud ?
V lete bude stacit dobijat bateriu ?
V zime budem musiet dobijat, alebo dat viac baterii paralerne ?
Dakujem pekne
Ak si meral ten solar, kolko ma nabijaci prud ?
V lete bude stacit dobijat bateriu ?
V zime budem musiet dobijat, alebo dat viac baterii paralerne ?
Dakujem pekne
0
Na takýto účel sa používajú obvody
QX5252E a QX5252F. Jeden z nich som kedysi skúšal s pozitívnym výsledkom.
QX5252E a QX5252F. Jeden z nich som kedysi skúšal s pozitívnym výsledkom.
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Vypočítaj si "spotrebu" pri nabíjaní - plnom slnečnom svite a "výdaj" pri vybíjaní - svietení tou výkonovou LED (jednoducho odmeraj A-metrom)Potrebuješ minimálne 120% energie (lebo straty)... týmto FV článkom udržíš ten MiMh či NiCd 1,2 článok akurát tak, že bude nejakú dobu žiť a chvíľu bude odovzdávať energiu do tej "výkonnej LED" (v tme pár hodín) ... skôr sa zoxidujú kontakty na držiakoch, ako krachne "baterka". A na koniec aj tak po jednom zamračenom dni skončí totálnym vybitím... Ten FV článok síce naprázdno dá tých spomínaných 2,3V, ale prúd je tak malý, že počas celodenného slnka tú baterôčku ani nenabije...nerieš tam žiadne obmedzenie prúdu..načo. Ten FV paškvil viac nedá, ani keby sa posral... aby tú baterku poškodil - Prebitie určite nehrozí!! A zapojiť paralelne viac batérií pre väčší výkon nemá význam. Ten FV "článoček" viac energie nedá!! Musel by si ich dať aspoň toľko - koľko je batérii . A ešte aj 2-3 pridať...
.. Sotva to stačí pre TÚ malopríkonovú LED !! A ty chceš ešte výkonnejšiu .
..NiMh/NiCd batérie nepotrebujú také presné sledovanie napätia, ako LiIon či LiPol -ky... ale tie by si ani tými 2,3V nenabil...
.. Sotva to stačí pre TÚ malopríkonovú LED !! A ty chceš ešte výkonnejšiu .
..NiMh/NiCd batérie nepotrebujú také presné sledovanie napätia, ako LiIon či LiPol -ky... ale tie by si ani tými 2,3V nenabil...
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
- mr.dred
- Ultimate člen
No vidíš.. jednoducho bez kalkulačky spočítané, že pri požadovanom prúde LED-kou (150mA) a napätí (2,2V) potrebuješ zdroj minimálne 0,4W (bez strát 0,33W)... keď to preženieš cez nejaký DC/DC step up menič, aby to vôbec svietilo tak potrebuješ z baterky 1,2V prúd cca 0,3+ A... tak že z baterčočôčky, ktorá má v najlepšom prípade 1200mAh tak to vydrží svietiť cca 4 hodiny plným jasom.. potom svetielko klakne do neviditeľna....
Druhá vec.. nabíjanie tým "maličkým" FV článkom bude mať možno hodnotu 20-30mA... prerátaj si to na kapacitu nabitia a v tom najlepšom prípade to bude svietiť asi hodinu... možno...
To zariadenie "solárne záhradné svetielko" bolo navrhnuté / vyrobené pre vysokosvietivú LED s odberom nejaké 2 mA - nie na výkonovú s odberom 150mA , ktorá ti má osvetliť chodník !!
Pokiaľ chceš pekné - silné osvetlenie napr. prístupovej cesty od brány k baráku...naťahaj si drôty a daj tam aj "mocný" zdroj... s takýmito "lampičkami" efekt nedosiahneš. Môžeš to síce nahradiť fotovoltikou, ale musí byť k tomu kapacitne prispôsobená... Fyziku neodrbeš...
Druhá vec.. nabíjanie tým "maličkým" FV článkom bude mať možno hodnotu 20-30mA... prerátaj si to na kapacitu nabitia a v tom najlepšom prípade to bude svietiť asi hodinu... možno...
To zariadenie "solárne záhradné svetielko" bolo navrhnuté / vyrobené pre vysokosvietivú LED s odberom nejaké 2 mA - nie na výkonovú s odberom 150mA , ktorá ti má osvetliť chodník !!
Pokiaľ chceš pekné - silné osvetlenie napr. prístupovej cesty od brány k baráku...naťahaj si drôty a daj tam aj "mocný" zdroj... s takýmito "lampičkami" efekt nedosiahneš. Môžeš to síce nahradiť fotovoltikou, ale musí byť k tomu kapacitne prispôsobená... Fyziku neodrbeš...
0
No ja tam mam 3 V , lebo tam mam menic, ale nechcem tam davat 2 baterie.
Dakujem za tvoju ochotu.
A spytam sa blbo, je to rozdiel aj ten menic daco zozerie vsak ?
Ja len meriam baterku po kazdej noci a vychadza mi , ze za noc zozerie cc 300 mAh, ale neviem ci dobre meriam
Mam tam Sanyo Eneloop 1.2V NiMh AA 2000mAh
Dakujem za tvoju ochotu.
A spytam sa blbo, je to rozdiel aj ten menic daco zozerie vsak ?
Ja len meriam baterku po kazdej noci a vychadza mi , ze za noc zozerie cc 300 mAh, ale neviem ci dobre meriam
Mam tam Sanyo Eneloop 1.2V NiMh AA 2000mAh
0
-
- Pokročilý člen
A tu ledku mas pripojenu priamo na vystup toho menica? Alebo cez predradny odpor? Aky?
Ten menic zozerie asi 10% energie. Tym 5% co na tom obrazku uvadzaju by som celkom neveril.
Ten menic zozerie asi 10% energie. Tym 5% co na tom obrazku uvadzaju by som celkom neveril.
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Zo základov fyziky vyplýva, že "všetko" pripojené na zdroj energie spotrebuje vždy niečo pre seba - čiže príkon sa nemôže nikdy rovnať výkonu......teda aj ten menič, ktorý tam bude s 95% účinnosťou, tak aspoň tých 5% spotrebuje nejakou formou pre seba.. ideálne zariadenie v podstate neexistuje!! V tomto prípade by žiadna súčiastka nesmela napr. produkovať teplo -lebo aj to je strata energie. Príkladov je veľa...
Aj ten tvoj menič má pri bezzáťažovej prevádzke príkon len 13uA ... je to prd do Šumavy - je to nejaký zanedbateľný odber - ale JE....A pri "plnom" výkone má stratu len 5% to je na dnešné pomery super... možno sa niekedy dostaneme na 1% , ale na nulu nikdy...
To v žiadnom prípade nevychádza... 150mA LED dióda to spapá za 2- hodiny bez strát... iba ak by mala menší odber .....ináč - nižší prúd pod úrovňou I max. nie je u LED nejako výrazne poznať..svieti takmer rovnako...Ale aj tak..keby si znížil prúd na 100mA, čo by ešte možno aj postačovalo, tak sa prevádzka predĺži o hodinu.... niečo zle meriaš...
A čím to meriaš??
0
Naposledy upravil/-a mr.dred v 14 Sep 2024, 07:46, upravené celkom 1 krát.
ja meriam len napatie na baterke po kazdej noci o kolko klesne
Nabita bateria mala 1,32 V a rano ked fotoodpor vypne diodu , tak malo 1,28 V , takze podla man vydrzi svietit niekolko dni.
Multimeter mam , ale nedari sa mi prud nijak namerat. Odpor , napatie atd vsetko ukazuje.
Nabita bateria mala 1,32 V a rano ked fotoodpor vypne diodu , tak malo 1,28 V , takze podla man vydrzi svietit niekolko dni.
Multimeter mam , ale nedari sa mi prud nijak namerat. Odpor , napatie atd vsetko ukazuje.
0
- mr.dred
- Ultimate člen
Takýmto spôsobom merania sa k ničomu nedopátraš... To chce najprv štúdium.. a ja nie som dobrý učiteľ život je krátky
0
- pablox
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
- Vek: 33
- Kontaktovať používateľa:
OT: neodpálil si v ňom poistku ak si prekročil rozsah (typicky 200mA)?
0
Meranie radiačného pozadia https://radmon.pablox.net/
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-