Identifikácia vodičov v rozvádzači.
Moderátori: mirosne, Moderátori
Identifikácia vodičov v rozvádzači.
Ahojte, podelíte sa o skúsenosti s identifikáciou vodičov v rozvádzači, aké postupy používate. Ako postupujete pri zisťovaní fazoveho vodiča s N a PE keď ich niekto z neznámeho dôvodu neoznačil pri zapojení.
Ďakujem.
Ďakujem.
0
Re: Identifikácia vodičov v rozvádzači.
Je to jednoduche , vysledujem si nejaky drot , co ide na zbernicu alebo nejaku svorku a dotknem sa ho prstom a ked ma kopne je to faza
, Boze
.

1

- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
tommy82 si tu z nás robí
Alebo je to čerstvý kandidát na Darwin Awards...
Vyskúšaj najprv takto či je tam "šťava"
Dôrazne žiadam o preradenie do rubriky "Haluze, blbosti, kuriozity" 

Vyskúšaj najprv takto či je tam "šťava"

0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
- cool-zool
- Zaslúžilý člen
- Dátum registrácie: 09 Dec 2013, 11:39
- Vek: 55
Zamyslam sa nad tou povodnou otazkou, citam ju viac krat za sebou a prisiel som nato ze jej vobec nerozumiem.... Bud je to velmi zle polozena otazka, alebo velmi primitivna a ja v tom hladam nieco, no nic nenachadzam... Ak toto nevie, tak radsej rozvadzac nech ani neotvara....
Fazu, podla toho kam je pripojena, skusackou (vadaskou), ale fazu s N a PE (ako je to myslene) ????
Fazu, podla toho kam je pripojena, skusackou (vadaskou), ale fazu s N a PE (ako je to myslene) ????
0
Jak neoznačil? Vodiče nemajú príslušné farby? Ak je to tak, asi by to bolo potrebné dať doporiadku.
Som na tom podobne ako cool-zool.

Živý vodič nájdeš skúšačkou za 2e.
To musíš byť ale kamarát s elektrikou....dotknem sa ho prstom a ked ma kopne je to faza...

0
predsa farba vodiča ( izolácie ) by mala napovedať o aký vodič ide . fáza ... čierna , hnedá a šedá , dva x čierna a hnedá .... N ( nula ) je modrá a zem je žlto zelený . tak teraz povedz že nie sú označené . a ak si mal na mysli ktorý kam vedie .... to si mal povedať inštalatérovi nech ti napíše ..... označí na vodiči . mohol použiť , buď " vysačku " alebo číselné označenie ( nasúvajú sa číselné prstene na vodič )
0
Tommy, fázovú skúšačku si snáď v živote videl:

- keď svieti
je tam fáza voči zemi (teda ak to držíš tak , že sa dotýkaš toho druhého konca - uzemňuješ to; )
V prípade cudzieho ovlád.napätia v rozvádzači, by to tiež malo signalizovať, nakoľko vždy býva N spojené s PE a to potom na PEN a ukostrené na zem. Dokonca sa uzemňujú i meracie trafá na fáz. vodičoch, čo pre funkčnosť vôbec netreba, kedže bývajú do prúdovej slučky zapojené, tam samozrejme nezmeráš žiadne napätie - ani na čiernom

- keď svieti

V prípade cudzieho ovlád.napätia v rozvádzači, by to tiež malo signalizovať, nakoľko vždy býva N spojené s PE a to potom na PEN a ukostrené na zem. Dokonca sa uzemňujú i meracie trafá na fáz. vodičoch, čo pre funkčnosť vôbec netreba, kedže bývajú do prúdovej slučky zapojené, tam samozrejme nezmeráš žiadne napätie - ani na čiernom

0
ze je problem zistit ktory vodic vo svorkovnici resp. krabickach v stene tj vypinace, svetla atd to by som este chapal, lebo s tym mam skusenost hlavne ak na chodbe je 5 irabic zo wkrytenymi zaizolocanymi vodicmi vsetkymi ciernymi, ale v rozvadzaci ???, to si z nas robi srandu ci ?
0
možno mu krivdíme a má pred sebou nový rozvádzač a kopou káblov a chce popriraďovať k sebe jednotlivé žily
a chudák nemá žiadny detektor / tracker káblov ...

0
Ale on spominal v rozvadzaci .. som videl desiatky rovadzcov a niekde len cierne a ked boli aj oddelovacie trafa , tam ani nulak nebolenigma napísal: ↑26 Okt 2024, 12:39predsa farba vodiča ( izolácie ) by mala napovedať o aký vodič ide . fáza ... čierna , hnedá a šedá , dva x čierna a hnedá .... N ( nula ) je modrá a zem je žlto zelený . tak teraz povedz že nie sú označené . a ak si mal na mysli ktorý kam vedie .... to si mal povedať inštalatérovi nech ti napíše ..... označí na vodiči . mohol použiť , buď " vysačku " alebo číselné označenie ( nasúvajú sa číselné prstene na vodič )
0
Pravdepodobne dotyčný narážal na zistenie ktoré vodiče patria k jednému okruhu, teda L-N-PE.
Ak sú tam prúdové chrániče, tak je to relatívne jednoduchšie a min L s N sa dajú určiť aj s multimetrom.
Ak tam ale chrániče nie sú a je tam všetko pripojené na PE-N, nedajbože PEN zbernicu a tých okruhov je tam 20+ tak jedine to všetko porozpájať a použiť detektor / tracker káblov ako napísal OHAJ. Existujú aj detektory, ktoré vedia identifikovať kábel pod napätím, ale to by si určil aj tak max konkrétny fázový vodič, resp. poistku/ istič.
Ak sú tam prúdové chrániče, tak je to relatívne jednoduchšie a min L s N sa dajú určiť aj s multimetrom.
Ak tam ale chrániče nie sú a je tam všetko pripojené na PE-N, nedajbože PEN zbernicu a tých okruhov je tam 20+ tak jedine to všetko porozpájať a použiť detektor / tracker káblov ako napísal OHAJ. Existujú aj detektory, ktoré vedia identifikovať kábel pod napätím, ale to by si určil aj tak max konkrétny fázový vodič, resp. poistku/ istič.
0
to amaterr
jasne že viem že v rozvádzači , ale nedal žiadne údaje o tom rozvádzači . nezmienil sa aké tam má káble ... tak som to napísal vo všeobecnosti . až by boli iba jednofarebné káble , tak mu inštalatér mal označiť buď vysačkou alebo číslom .... takto to nebude mať až tak jednoduché .
poprosil by som ho , aby uviedol čo najviac informácií , aby sme neblúdili okolo . kryštálové guľe máme asi v servise
jasne že viem že v rozvádzači , ale nedal žiadne údaje o tom rozvádzači . nezmienil sa aké tam má káble ... tak som to napísal vo všeobecnosti . až by boli iba jednofarebné káble , tak mu inštalatér mal označiť buď vysačkou alebo číslom .... takto to nebude mať až tak jednoduché .
poprosil by som ho , aby uviedol čo najviac informácií , aby sme neblúdili okolo . kryštálové guľe máme asi v servise
0
- mr.dred
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 59
Ja si myslím, že sa už neozve ... Či??
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 4 Odpovedí
- 702 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa Jirka84
-
- 14 Odpovedí