Elektrikár z gymnázia

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

gymnazista
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 03 Dec 2024, 11:18

Elektrikár z gymnázia

Príspevok od používateľa gymnazista » 03 Dec 2024, 11:27

Zdravím, potreboval by som radu ohľadom kariéry.

Mám 18 rokov, končím bilingválne gymnázium a teraz rozmýšľam čo ďalej so životom.
Mám pocit, že ma toho škola veľa nenaučila a ľutujem, že som nešiel radšej na elektrotechnickú.

Uvažujem, chcel by som sa stať elektrikárom. Nie som nejaký matematický génius a vysoká škola v tomto obore (FEI) teda nepripadá príliš do úvahy.

Je možné stať sa elektrikárom, ak vychodím len gymnázium?
Viem, že existujú kurzy elektrotechnické minimum, ktorými získam paragraf 21, avšak počul som, že to nič neznamená.

Moja ambícia je získať 21, po roku praxe 22 a potom si založiť živnosť, poprípade firmu a pracovať ako klasický elektrikár.
Do elektrotechniky sa vyznám takpovediac obmedzene, ako malý som si spájkoval obvody atď, viem zapájať káble, viem čo a ako. Odbornosti typu názvy a hlbšie špecifiká ešte neovládam, ale to sa viem doučiť sám.

Moja otázka teda je, či kurz elektrotechnické minimum a nejaké samoštúdium + prax napríklad v zahraničí je možná cesta ako sa stať kvalifikovaným a dobrým elektrikárom. Našiel by som si vôbec prácu trebárs aj v Nemecku a potom si mohol založiť živnosť/firmu len s takýmto kurzom?

Viem, že to vnímam ako Hurvínek válku, preto sa pýtam skúsenejších.
Ďakujem pekne
0

Používateľov profilový obrázok
Merak
Moderator
Moderator
Dátum registrácie: 10 Júl 2012, 22:04
Vek: 45

Re: Elektrikár z gymnázia

Príspevok od používateľa Merak » 03 Dec 2024, 12:32

pokiaľ ste na škole nemali technický predmet venujúci sa elektrotechnike a tak (nie, fyzika sa do toho neráta), tak si budete musieť spraviť to elektrotechnické minimum
0
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať

gymnazista
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa gymnazista » 03 Dec 2024, 12:50

Ďakujem, to viem, minimum si budem musieť spraviť určite ak pôjdem touto cestou.
Skôr sa pýtam, či tá cesta je reálna.0
0

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 03 Dec 2024, 13:13

či je cesta reálna závisí len a len od Vás samotného
0

gymnazista
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa gymnazista » 03 Dec 2024, 13:22

Tak preto sa Vás pýtam..
Pokiaľ viem, paragraf 21 dostanem rovnaký zo SPŠ aj z rýchlokurzu, avšak otázka je, či si aj nájdem prácu, či už v zahraničí, alebo na SR.
Vraví sa, že elektrikárov je málo, takže potenciálny zamestnávateľ by nemal veľmi robiť rozdiely, ale neviem, aká je však realita..
Tiež neviem, čo všetko vedia chlapci s 21 po SPŠ, a čo všetko budem vedieť ja po rýchlokurze. Počul som o kvalite SPŠ rôzne veci, mám však stále obavy.
Po roku praxe s 22 už by nemal byť problém, môžem začať robiť sám na seba ako remeselník elektrikár na zavolanie, atď..?
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 59

Príspevok od používateľa mr.dred » 03 Dec 2024, 15:47

Ako píše Merak
Merak napísal:
03 Dec 2024, 13:13
či je cesta reálna závisí len a len od Vás samotného
... šikovný pracovníci - keď aj len so zručnosťami "domáceho majstra s patričnými zanalosťami O ČO IDE" - sú mnohokrát cennejší, ako "paragrafovaný" študent, ktorý k manuálnej práci (v tomto prípade "elektrikára") ani neprivoňal... A nemyslím tým len lopatu a krompáč - aj keď mnohokrát toto náradie budeš pri svojej činnosti používať... Ale mal som na mysli aj iné potrebné činnosti k práci elektrikára... Hlavne bezpečná obsluha rôzneho náradia - vŕtačky, flexy, drážkovačky...atď.. aby si domov odišiel "bez úrazu"... to je pri tejto - (samozrejme aj pri všetkých ostatných prácach to najdôležitejšie !!)... Na správne zapojenie, vyhotovenie - či "odobrenie" projektu v rámci RT - dostaneš príslušný po štúdiu § , ale na ostatné nie... Je len na tebe... či sa potom - po získaní skúseností poberieš cestou "znalého pracovníka", alebo cestou menežera... lebo ako menežer takejto činnosti nemusíš vôbec ovládať všetky súvisiace činnosti a paragrafy ?? asi nie... na to si aj ako živnostník môžeš niekoho zavolať.
Práca elektrikára nie je len o správnom zapájaní (či oprave) škatulí niekde v prerábanom byte/dome či novostavbe... musíš vedieť aj bezpečne vyliesť niekam na rebrík, na stĺp, k nástrešáku či k iným s elektrikou súvisiacim miestam.. vo voľných výškach...a na to tiež potrebuješ "papier" - ináč ti poisťovňa pri nejakej "príhode" otrčí :butthead:
Samozrejme že ťa nechcem odrádzať od tvojho zámeru..Ale musíš zvážiť aj veci, ktoré v podstate s elektrikou nemajú NIČ...ale to záleží od pôsobenia tvojej živn. činnosti.
A moje odporúčanie... skús sa najskôr "zamestnať/ brigádovať" u nejakej FI .. a potom (po získaní dostatočných skúseností) sa rozhodni, či pôjdeš inou - svojou cestou...
1
Obrázok 1
Naposledy upravil/-a mr.dred v 03 Dec 2024, 15:59, upravené celkom 1 krát.
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 03 Dec 2024, 15:57

pozri sa, ja som vyštudoval stredné odborné učilište strojárske odbor mechanik elektronik pre spotrebnú elektroniku
so silnoprúdom som skoro nič na škole nemal a na praxi už vôbec nič oproti silnoprúdarom elektrotechnikom
ale bavilo ma to a baví ma to a pracujem v tejto oblasti (silnoprúd, elektrotechnik, revízny technik NN aj VN, projektant) a o prácu nemám núdzu
1
Obrázok 1

gymnazista
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa gymnazista » 03 Dec 2024, 16:08

Ok, ďakujem. Kde sa teda tieto veci naučím v praxi? Rýchlokurz mi dá paragraf, čo je síce super, ale zamestnávateľ skôr vezme niekoho, kto má aj nejakú prax.
Mám pocit, že práve toto mi bude chýbať, pokiaľ viem, SPŠ aspoň niečo ponúka, možno sa mýlim.
0

Merak
Moderator
Moderator

Príspevok od používateľa Merak » 03 Dec 2024, 16:13

skúsenosti iba praxou
ale mnoho vecí sa naučíš aj na konferenciách, seminároch, školeniach a tak
0

gymnazista
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa gymnazista » 03 Dec 2024, 16:24

Vďaka za tip.
Rozmýšľam, že ak si ten paragraf 21 rýchlokurz urobím, pôjdem robiť do Nemecka aspoň na rok alebo pár rokov, nech mám potom 22ku a nejaké peniaze našetrené. Problém je, že čo tak pozerám inzeráty, všetci chcú aspoň 1 rok praxe a podobne. Taktiež certifikáty na VZV, plošiny, výškové práce...
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 03 Dec 2024, 16:26

Ja tiež nie som študovaný "elektrikár" (mám iba banskú priemyslovku) , ale čo sa týka bezpečnosti pri takýchto (aj iných prácach) si treba dávať neskutočného bacha na to - čo robíš.... cez 20r. som robil THZ na prevádzke - a stať sa môže všeličo.. a aj sa niekedy stalo.. ľudia sú blbí..a mnohokrát som im musel nejaký postup vysvetľovať, aby to urobili "hlavne bez úrazu" :wink:
A že skúsenosti naberieš len praxou - má Merak 100% pravdu... Kvočka tiež musí kuriatkam ukázať, ako majú zobať, aby nezdochli !! :lol:
0

gymnazista
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa gymnazista » 03 Dec 2024, 16:30

Takže si tiež začínal s rýchlokurzom na 21ku?
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 03 Dec 2024, 16:42

gymnazista napísal:
03 Dec 2024, 16:24
Rozmýšľam, že ak si ten paragraf 21 rýchlokurz urobím, pôjdem robiť do Nemecka aspoň na rok alebo pár rokov, nech mám potom 22ku
Nechcem ti brať ilúzie..
Ale myslíš si, že tam nájdeš nejakú "kvočku", ktorá ťa bude učiť zobať ?? Tam budeš musieť ukázať svoje paragrafové kvality ... ináč skončíš niekde vo výkope s "treťou stranou sveta".
gymnazista napísal:
03 Dec 2024, 16:30
Takže si tiež začínal s rýchlokurzom na 21ku?
- NIE... NIE som ELEKTRIKÁR... Ale elektronika bola mojim koníčkom ešte pred nástupom na SPŠ (1984) ... Ale za tie roky skúseností a samoštúdia sa považujem v určitej miere za "aspoň znalého" - ALE bez papierov... :wink:
0

gymnazista
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa gymnazista » 03 Dec 2024, 16:57

Ako teda naberiem tie "kvality"? Pochybujem, že ma kurz naučí všetko, to ani zďaleka
0

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 03 Dec 2024, 17:01

Nejaký "kurz" ťa priblíži k problematike, čo sa týka konkrétnej "elektriky"... ale k ostatnému sotva...
Lektori mnohokrát ani nevedia čo s tým súvisí ! - melú si len svoje .... :wink:
Skús sa ich opýtať - až by si sa k takému niečomu odhodlal - ako to je v "spomínaných" prácach napr. nad voľnou výškou ??? A čo k tomu potrebuješ?? Ty predsa nie si nejaký horolezec/ či stenolezec....Určite budú "habkať" a odvolávať sa na iné inštitúcie... A Ty budeš musieť absolvovať ďaľšie preškolenie u inej " stenolezeckej" inštitúcii...
0
Naposledy upravil/-a mr.dred v 03 Dec 2024, 17:13, upravené celkom 1 krát.

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 03 Dec 2024, 17:07

Vsetko je o rodine , ci mas dobre zazemie a chcu ta "potlacit" .
0

jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00

Príspevok od používateľa jezevec » 03 Dec 2024, 17:11

Kurz tě nenaučí víceméně nic, co tam budete probírat, za chvíli zapomeneš, ale dá ti základ a to je jakýsi glejt, že bys měl o elektrice něco vědět. Zbytek tě naučí praxe a samostudium. Neříkej, že v okolí nenajdeš nějakého elektrikáře, co by alespoň brigádně nepotřeboval pomocníka. I kdybys měl jen zatím sekat šlice do zdi, ale něco obkoukáš a přiučíš se, no a postupně navážeš kontakty.
Jen si nefandi, že do roka budeš dělat na živnost, kdy si budeš muset poradit sám a taky nést odpovědnost za bezpečnost a kvalitu provedené práce. A už vůbec ne v zahraničí.
1
Obrázok 1

gymnazista
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa gymnazista » 03 Dec 2024, 17:19

Ok, dakujem, dobre vediet.
Ako teda karierne postupuju absolventi SPS elektrotechnickej? Ich vsetko naucia tam alebo co?
0

Milos66
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 28 Sep 2013, 11:31
Vek: 58

Príspevok od používateľa Milos66 » 03 Dec 2024, 17:26

Nechcel som sa do tohoto tu miešať, ale . . .
na par. 21 ti stačí kurz, ktorý si spravíš v každom meste.
na par. 22 potrebuješ elektrotechnické vzdelanie, alebo elektrotechnické minimum, ktoré sa dá získať diaľkovo aj popri práci.
na par. 22 a živnosť je nutnosť mať elektrotechnické vzdelanie podložené výučným listom, alebo mat. vysvedčením + 5 ročnú prax - samozrejme podloženú.
Ak chceš mať do roka par.22 a k tomu živnosť, tak na to rýchlo zabudni. Tak to na živnostenských úradoch nefunguje.
1
Obrázok 1
PC = Foobar2k = S.M.S.L SU-9 PRO = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g + HIFIMAN ARYA Organic.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
The Mandalorian fan

mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa mr.dred » 03 Dec 2024, 17:27

jezevec - zhrnul si to famózne !! :agree:
Koleso bolo síce vynájdené pred cca 5000 rokmi, ale stále sa máme čo učiť o tom, ako to koleso má presne vyzerať... a o dnešných začínajúcich podnikateľoch je to stále, aj po tých tisícročiach stále rovnako... musia sa učiť!!!
0

Napísať odpoveď