Zdroj regulacia

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
OHAJ
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 01 Máj 2010, 00:00
Vek: 46

Re: Zdroj regulacia

Príspevok od používateľa OHAJ » 19 Jan 2025, 00:31

Je problém skúšať neznáme dosky (skraty) cez 24V žiarovku ?
Obrázok

Na reguláciu by som použil obyčajné LM-ko, lacné a spoľahlivé ...
Obrázok
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 08 Jún 2014, 09:17

Príspevok od používateľa Amaterr » 19 Jan 2025, 05:17

k tomuto sa nebudem vyjadrovat :)
ako sa to ? vlk syty a baran cely ? mozno taketo nieco , aj dig . aj analog , ale ten cinsky analog potrebuje aj striedave , v kazdom pripade vsetlo v krabickach , tu je analog z PE taky jednoduchy G400 . Tento zdroj pouzivam len na vrtacky do pl.sp. Ale ked predsa len z tvojho nieco silnejsie , do slusnej krabicky nieco kvalitne ... len tak po stole sa to nemoze povalovat , a uz som ticho :)
Prílohy
IMG_1113.jpeg
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 72

Príspevok od používateľa Dolfi » 19 Jan 2025, 09:17

Dokážeš presne popísať, čo vlastne potrebuješ ? Máš 24 V stabilizovaný zdroj. Ten dokáže dať až 10 A. Zrejme sa po prekročení tohoto prúdu buď vypne, alebo možno len obmedzí prúd na tejto hodnote.

Čiže, elektroniku, ktorá je napájaná iným napätím ako je 24 V, na ten pulzný zdroj pripojiť nemôžeš.

Elektroniku, ktorá má aj napájanie 24 V, no môže byť potenciálne vadná, tak isto tam pripojiť nemôžeš. Prúd 10 A do skratu, môže narobiť poriadnu paseku. (Teoreticky sa prúd dá obmedziť aj vhodnou žiarovkou. No pri tom treba brať do úvahy aj prípadný úbytok napätia na tej žiarovke.)

Univerzálne riešenie:
- CV, CC menič smerom nadol za ten pulzný zdroj
- lineárny regulovateľný zdroj s prúdovým obmedzením za ten pulzný zdroj.

A je úplne jedno, či použiješ trafo alebo ten zdroj Siemens. Ak ti rupne to, čo za tým máš, tak ti podľa okolností vyhorí pripojená elektronika, tak či tak. :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

mikyno233
Okoloidúci
Okoloidúci
Dátum registrácie: 18 Jan 2025, 13:13

Príspevok od používateľa mikyno233 » 19 Jan 2025, 10:16

Dolfi na ja na ten siemens zdroj elektroniku priamo pripojit nechcem.Chcemnto vyuzit len ako napajanie 24V DC..dat to na vstup nejakého regulatora.Pretoze tie co som nasiel potrebuju napajanie 24V DC.Cely cas otom hovorim😃a az potom ztoho regulatora nieco napajat😃no to som chcel vediet ci toto mozem nahradit namiesto trafa ked uz to mam zadarmo.uz neviem inak ako to vysvetlit.a tu mi bol jednym uzivatelom doporučený cinsky zdroj s prudovym obmedzenim prepatovou podpatovou ochranou..a zase druhy hovoria ze to nemozem dat za ten siemensovy zdroj.tak som jelen uz😃
Prílohy
Screenshot_2025-01-19-10-17-04-397_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
0

jezevec
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 22 Aug 2008, 00:00

Príspevok od používateľa jezevec » 19 Jan 2025, 10:50

Ten tvůj průmyslový zdroj je také spínaný, což tady některým ušlo, stále se prodává a jeho cena je v průměru 5000,- Kč. Já bych se v první řadě jej pokusil prodat tak za poloviční cenu a za ty peníze můžeš koupit dva čínské zdroje velmi podobných parametrů.
Když by se nepodařilo jej prodat, tak k němu můžeš koupit výše uvedený modul reg. zdroje.
0

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 14 Jún 2009, 00:00
Vek: 49

Príspevok od používateľa misocko » 19 Jan 2025, 10:50

Je šumak či ako zdroj použiješ trafo s usmernenim a filtraciou, alebo ten zdroj čo máš. Ten stepdown možeš pripojiť na obe varianty.
Zvyšok čo je tu popisaný , je pre teba zjavne zbytočny zatiaľ.
Maš tam prudove obmedzenie na tom stepdowne čo som dal link, to je doležite, aby si niečo neodpalil.
Prestaň tu vypisovať a objednavaj, zapajaj.
0

mikyno233
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa mikyno233 » 19 Jan 2025, 10:54

Konecne som sa dopatral ktomu ze to spravit mozem dakujem moc objednavam
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 19 Jan 2025, 11:02

Suhlasim , presne ako sa uz spomenuli , , len mna otravuje ta velka krabica , slusne pripojenie na 230V , potom druha krabica pre zdroj , opet natiahnut dalsie droty , si si vsimol , tiez som to tak robil , len miesto velkej krabici je vsetko v mensej a na trafe , pripada mi to ako s kanon na vrabce ...tiez mam take zdroje , ale pre mna tadial cesta neviedla , a myslim , ze pre teba bude 30 ojro zbytocne vela . Spomenul si diagnostika , nuz neviem , ale s tlacitkami mi to akosi nesedi , kolecko je nieco ine a praktickejsie.
0

mikyno233
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa mikyno233 » 19 Jan 2025, 11:09

No mne to krabicovanie nevadi mam v garazi dost velky pracovny stol.Takisto krabice si vyrobim v robote takze to u mna nejako nehra rolu.uz to nebudem nejako vymyslat inak lebo sa knicomu nedopracujem😃kupim ten zdroj z alliku najdem na stole tomu vhodne miestecko a sup sa pracovat😃
1
Obrázok 1

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 19 Jan 2025, 11:15

Budem ti drzat palce . Konecne to spravne slovo ... idem pracovat .
1
Obrázok 1

Victorio
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 12 Mar 2014, 21:09

Príspevok od používateľa Victorio » 19 Jan 2025, 13:18

ja pouzivam cinsky 0- 30v 10A reg.zdroj bez problemov, nevidim v tom problem, ide iba o to aby sa dal nastavit max.prud a aby to spolahlivo to vypinalo resp. obmedzovalo.
tj. dokup si uotovy modul stavebnice reg. zdroja s nast.prudu aj napatia hoci ak je aj 10A verzia. na tom siemense mas aj doregulovanie az 29V, tak potom by si mal rozsah reg. zdroja do 24 mozno aj viac.
ale pozrel by som sa na tu regulaciu co tam je asi 22 az 29V , ci by upravou sa nedal rozsah zvacsit a potom by si ani regulaciu nemusel riesit, stacilo by doplnit obmedzovac prudu.
1
Obrázok 1

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa misocko » 19 Jan 2025, 14:48

Obávam sa že úprava toho zdroja je ešte veľmi vysoko nad skúsenosťami mikyna.
Je tam obvod UCC3808A-1, napajaný z hlavného trafa, takže ak mu veľmi znižiš napätie , prestane kmitať. Taktiež ďalšie obvody budenia su napajane z toho trafa - chcelo by to potom pomocný zdroj 12V (vidim tu 7812 stabilizator). Neštudoval som to do hlbky, tak neviem ako vlastne naetartuje - asi jedným z výkonových odporov
Kežde riadiaci obvod je current mode, a vidim aj snimacie odpory (dva veľke plechx do U), zrejme by sa dala spraviť aj nepriama regulacia prúdu. Zdroj je plný most...

zdroj 0-30V 10A mám aj ja, je super na "silnoprud", pod nejakých 0,5A sa nastavuje dosť zle.
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 72

Príspevok od používateľa Dolfi » 19 Jan 2025, 15:01

Spomína sa tu analógový zdroj G400 (a jeho varianty), že sa nedá spraviť. Ale dá, stačí len pridať malý 5 V DC zdroj, (napr. USB nabíjačku). :wink:
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

misocko
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa misocko » 19 Jan 2025, 15:19

flotila ktorú používam najčastejšie.
Teda najčastejšie použivam ten mali, nenapadny s dvoma 7 segment displejami. Nastavuje sa len trimrami priamo na doske, da asi 2A dlhšie. napajaný stručkým zdrojom z tlačky, myslim 18V. Na väčšinu drobnosti stači.
Prílohy
20250119_145446.jpg
2
Obrázok 1 Obrázok 1

mikyno233
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa mikyno233 » 19 Jan 2025, 15:24

No moje skusenosti su oprava a diagnostika uz existujuceho obvodu.kedze som to studoval na skole slabo prud ale cely zivot robim silno prud.takze moje znalosti mam len take da sa povedat vplienkach.a to nehovorim o spinanom zdroji kde je kmitocek spatna vazba a podobne na jeho upravu som slaby .moc riesit a vymyslat obvody nieje v mojich znalostiach rozumiem co vsetko hovorite ale toto som nikdy nerobil.mne bohato bude stacit regulacia po tych 24V a myslim si ze vyuzijem tak asi 3A maximalne
0
Naposledy upravil/-a mikyno233 v 19 Jan 2025, 15:31, upravené celkom 1 krát.

mikyno233
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa mikyno233 » 19 Jan 2025, 15:27

Ta posledna sprava od misocko co pouziva ten maly zdroj mne uplne vyhovuje na moje pouzivanie.ako hovorim 24V je za mna dostacujuce..a siemens nejako dimenzovat si myslim ze je u mna zbytocne
0

Amaterr
Ultimate člen
Ultimate člen

Príspevok od používateľa Amaterr » 19 Jan 2025, 15:29

uz som to spominal , ja som dal tieto menice , galvanicky oddelene , dal som aj do plusu , pretoze ja som dal prepinace na rele a prepinam odbocky este pred kondikom , je to od 13V do do 35V a pre 741 by to bolo na hrane .
Prílohy
IMG_1116.jpeg
IMG_1115.jpeg
0

SMITH
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 29 Sep 2007, 00:00

Príspevok od používateľa SMITH » 19 Jan 2025, 15:52

Ja to mám tiež tak . Zdroj SITOP ak tomu čínsky DC/DC menič . Je to na rýchle otestovanie nejakého pristroja + mam tam rôzne svorky pre prístroje napájané 24V . Nevýhoda toho meniča je nepohodlne nastavovanie U a I .
zdroj_work.jpg
2
Obrázok 2
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)

mikyno233
Okoloidúci
Okoloidúci

Príspevok od používateľa mikyno233 » 19 Jan 2025, 15:57

Smith no take nieco chcem aj ja a myslel som nato akurat regulovat to stym modelom co poslal misocko..pre testovanie funkcnosti DPS myslim to bude parada
0

pablox
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 19 Júl 2006, 00:00
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pablox » 19 Jan 2025, 16:01

SMITH napísal:
19 Jan 2025, 15:52
Ja to mám tiež tak . Zdroj SITOP ak tomu čínsky DC/DC menič . Je to na rýchle otestovanie nejakého pristroja + mam tam rôzne svorky pre prístroje napájané 24V . Nevýhoda toho meniča je nepohodlne nastavovanie U a I . zdroj_work.jpg
Ja mám toto v robote na testovanie nenáročných vecí (mám tam 24VDC zdroj MeanWell nastavený na nejakých 28V).
To nastavovanie je veru otravné :D
0
Moja osobná webstránka http://www.pablox.net
Moja meteostanica http://www.teplomer.pablox.net

73, OM6ANM

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok