Robená trafo zváračka - identifikácia použitých častí - názor na toto zariadenie.

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

SilvioDante
Nový člen
Nový člen
Dátum registrácie: 04 Nov 2016, 18:20

Robená trafo zváračka - identifikácia použitých častí - názor na toto zariadenie.

Príspevok od používateľa SilvioDante » 08 Feb 2025, 19:16

Ahojte...
Od príbuzného som nedávno dostal (ako nepotrebnú vec z garáže), starý zrejme doma robený zvárací transformátor, ktorý sme u neho vyskúšali s 2.5 rutilovou elektrodou .... oblúk sa chytil veľmi ľahko a aj príjemne ťahal zvar a ja som si povedal, že si to dám do garáže, ako záložné zváracie zariadenie.
Viem, že sa asi opýtam blbosť, ale vedel by niekto z foto povedať, čo to je za "prácu", čo od toho čakať a ako by sa dalo zistiť v akých amperoch to zvára, pri danom prepnutí spínača, pri ktorom nie je žiadne označenie prúdu.
Ďalšia otázka.. Bola by veľká blbosť prehodiť 32A zástrču, ktorá je na kábli tohto trafa, za 16ku, keďže len takú mám v garáži. Je veľký predpoklad, ze niečo zhorí ?
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
0

Používateľov profilový obrázok
mr.dred
Ultimate člen
Ultimate člen
Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
Vek: 60

Re: Robená trafo zváračka - identifikácia použitých častí - názor na toto zariadenie.

Príspevok od používateľa mr.dred » 09 Feb 2025, 07:42

Mám po otcovi podobnú 50+ rokov (pamätám si ju odvždy) - o niečo väčšiu "mocnejšiu" :lol: a zvára sa ňou výborne. Je urobená na vtedajších 220 a 380V (na dve fázy) a 16A istič s ňou nemá problém... nevidím preto dôvod, prečo by si nemohol vymeniť 32A vidlicu za 16A... tie kontakty požadovaný príkon určite s dostatočnou rezervou prenesú. Veď sú niekoľkonásobne hrubšie, ako máš rozvod po garáži. A či to udrží istič ? ..musíš vyskúšať... tam je viac faktorov súvisiacich s požadovaným odberom a istením vedenia... Ale na to tam ten istič v rozvádzači je.
Či môže niečo zhorieť? Samozrejme že môže! Ale nebezpečenstvo požiaru skôr hrozí od zapálenia materiálov v blízkosti zvárania. Preto je podľa BP na prevádzkach určený dozor "pri zváraní"..a po ukončení práce aj "po zvárani" niekoľko hodín... nikdy nevieš či nejaká iskra nezablúdi niekam za ponk a niečo nezačne tlieť. Buchneš dvermi - odídeš z garáže a "zachvíľu" už majú robotu hasiči...
Na tom trafáku "zhorí" akurát tak izolácia...dôjde k prierazu a zhodí istič (väčšinou... ale náhoda je blbec).
1
Obrázok 1
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!

Atlan
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Dátum registrácie: 01 Feb 2008, 00:00

Re: Robená trafo zváračka - identifikácia použitých častí - názor na toto zariadenie.

Príspevok od používateľa Atlan » 09 Feb 2025, 08:40

Vymen za 16A, odloz to kuta,raz to dakto vyhodi neboj sa. Krmit to netreba, tak ked mas miesto.
1
Obrázok 1

SilvioDante
Nový člen
Nový člen

Príspevok od používateľa SilvioDante » 09 Feb 2025, 09:03

Ďakujem za odpovede páni.. Tak ja teda skúsim prehodiť tu vidlicu a odskúšam, či mi to istič udrží, aj keď kus mám obavy, že nie, keďže mi to zhadzovala aj píla s 2.2kw motorom pri zapnutí (tam ale pomohol soft štart modul) .. Rád by som ale mal takúto trvácnu "opachu" v zálohe.. To už na oko vyzerá, že ma prežije a nevadí tomu ani uskladnenie v nevykurovanej garáži a to v desaťročiach (odhadujem, že to minimálne 20-30 rokov tak aj do teraz bolo uložené..) a človek dnes nikdy nevie, kedy mu kľakne moderný invertor pri zváraní. Aj keď už jedno trafo z Československej výroby mám no :-)
Ešte raz díky za názory..
0

Používateľov profilový obrázok
rakato11
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Dátum registrácie: 12 Apr 2015, 20:04
Vek: 68

Príspevok od používateľa rakato11 » 09 Feb 2025, 09:07

SilvioDante napísal:
08 Feb 2025, 19:16
čo od toho čakať a ako by sa dalo zistiť v akých amperoch to zvára, pri danom prepnutí spínača, pri ktorom nie je žiadne označenie prúdu.
Z obrázků se nedá určit kolik ampér bude trafo dávat při jednotlivých pozicích přepínače, to se dá změřit tkzv. klešťovým ampérmetrem, například tímto VOLTCRAFT Klešťový digitální multimetr VC-330.
1
Obrázok 1
Udržuj si odstup od lidí, kteří nepřiznají, že něco udělali špatně a vždy se snaží, aby ses cítil tak, že všechno je Tvá chyba.

SilvioDante
Nový člen
Nový člen

Príspevok od používateľa SilvioDante » 09 Feb 2025, 10:46

rakato11 - No niečo také nemám, ale skúsim sa popýtať známych. Dík
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 73

Príspevok od používateľa Dolfi » 10 Feb 2025, 12:40

Môžeš to približne zmerať aj tak "po amatérsky". Multimeter zrejme máš. Kus Cu drôtu určite nájdeš. 1 m Cu drôtu prierezu 1 mm2 má odpor 0,017 Ohm. Keď zoberieš napríklad 4 m 4 mm2 drôtu, (merať rýchlo), tak napríklad pri 100 A budeš mať na tom drôte úbytok napätia 0,017R x 100A = 1,7 V. (To isté napr. pri 6 m 6 mm2 drôtu.)
Drôt zapoj medzi kliešte na kábloch. A zmeraný/ vypočítaný prúd bude skôr ako pri "prilepenej" elektróde, nie ako pri zváraní. Úbytok na oblúku je mierne vyšší. Ale aspoň sa zorientuješ a môžeš si poznačiť jednotlivé stupne.
1
Obrázok 1
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

SilvioDante
Nový člen
Nový člen

Príspevok od používateľa SilvioDante » 10 Feb 2025, 14:23

Ďakujem za tip, ked bude čas poskušam to.
Inak som prehodil tú 16A vidlicu a ide to bez zhadzovania ističov . Čo som si ale všimol pri už dôkladnejšom skúšaní/zváraní je, že po asi 4 sek. mi oblúk akoby zhasinal, slabol , v rovnakých intervaloch.. čo by mohol byť problém? Skúsil som na rôznych prepnutiach amperov ako aj tie isté elektródy v inej trafo zváračka a tam pohoda.
0

Dolfi
Power user
Power user
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 73

Príspevok od používateľa Dolfi » 11 Feb 2025, 10:45

Tak toto by aj mňa zaujímalo, ako sa tak môže správať klasický trafák ? Dokonca ani pri nejakom nekontakte si to neviem predstaviť.

Možno meranie napätia a prúdu na sekundárnej, ale aj primárnej strane, by čo to naznačilo. A keď obe veličiny sa pri zváraní dynamicky menia, možno by bolo lepšie merať pri nejakej výkonovej záťaži. Tuším na oblúku je okolo 20 V, tak tá záťaž musí zniesť poriadny stratový výkon, (rádovo jednotky kW).
0
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok