Minimálny prúd relé
Moderátori: mirosne, Moderátori
Minimálny prúd relé
Pravdepodobne riešim zbytočnosť a v podstate relatívne všetko funguje a zrejme by aj dlho fungovalo. Mám relé FBR51ND12-W1 kde ma zneistil parameter Min. Switching Load 6V 1A, lebo som ho vlastne asi u žiadneho bežného relé ani nevidel.
Problém je, že potrebujem s tým rozopínať (NC kontakt) iba 12V 100 mA. Ako som písal funguje to. Ale údajne je to problém z dlhodobého hľadiska kvôli oxidácii AgSnInO kontaktov, ktoré sa čistia elektrickým oblúkom a výrobca to garantuje až od prúdu 1A. Relé je v motorovom priestore a je použité práve toto konkrétne relé, pretože je spínané obrysovým svetlom s detekciou vyhorenej žiarovky a slúži na vypínanie DRL pri zapnutí obrysových svetiel. Keď som mal obrysovky napojené priamo na vypínací kábel v DRL module, DRL sa nevyplo, ale blikalo to. Rozmýšľal som nad signálnym relé napr. SY-12-K (Min. Switching Load 1V 1mA)... Ale to čo tam mám teraz je proste určené ako automotive a mám overené že funguje na 100%, takže nechce sa mi to veľmi meniť. Takže má niekto reálnu skúsenosť alebo aspoň odhad ako dlho to bude fungovať? Ideálne aspoň najbližších 5 rokov to rozoberať nechcem.
Problém je, že potrebujem s tým rozopínať (NC kontakt) iba 12V 100 mA. Ako som písal funguje to. Ale údajne je to problém z dlhodobého hľadiska kvôli oxidácii AgSnInO kontaktov, ktoré sa čistia elektrickým oblúkom a výrobca to garantuje až od prúdu 1A. Relé je v motorovom priestore a je použité práve toto konkrétne relé, pretože je spínané obrysovým svetlom s detekciou vyhorenej žiarovky a slúži na vypínanie DRL pri zapnutí obrysových svetiel. Keď som mal obrysovky napojené priamo na vypínací kábel v DRL module, DRL sa nevyplo, ale blikalo to. Rozmýšľal som nad signálnym relé napr. SY-12-K (Min. Switching Load 1V 1mA)... Ale to čo tam mám teraz je proste určené ako automotive a mám overené že funguje na 100%, takže nechce sa mi to veľmi meniť. Takže má niekto reálnu skúsenosť alebo aspoň odhad ako dlho to bude fungovať? Ideálne aspoň najbližších 5 rokov to rozoberať nechcem.
0
Re: Minimálny prúd relé
Jestli má denní svícení v sobě měnič, co má na vstupu nějaký kondík, tak se nemusíš bát, že by se kontakty nečistily jeho nabíjecím proudem. Případně můžeš třeba 100nF přidat. A 100mA mi přijde, že už je docela rozumný proud, že by to nejspíš chodilo i tak dlouhodobě v pořádku.
1
1
- mr.dred
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
Podobný problém s kontaktami relé mám na receiveri (Yamaha).. Je zaujímavé, že to robí len v "B" vetve reprák (iba jeden) ktorý predchádzajúci majiteľ nikdy nepoužil. Vraj mal len jeden reprák niekde na balkóne. "A" - čkové - bežne používané hrajú/zopínajú bez problémov.
Suseda doniesla rec. Onkyo a tiež "B" vetvu do nedávna nepoužili - až teraz na terase a zvuk nepravidelne vypadáva. Pri zvýšenej hlasitosti sa väčšinou "chytí" a hrá v pohode bez výpadku pokiaľ nie je dlhšia pauza..(aj ten môj sa správa rovnako... akurát plánujem, kedy to Onkyo rozoberiem a skúsim len kontakty vyčistiť, pokiaľ sa mi ich podarí nedeštruktívne rozobrať.. zháňať tie relátka v rovnakom prevedení bude aj tak o hubu... Sú to stroje staršieho dáta ešte bez HDMI vstupov, tak že 10+ rokov určite...
(prinajhoršom spravím dve dierky tak, aby sa špony nedostali dnu a prepláchnem ich "kontoxom" a vyfúknem vzduchom
)
Suseda doniesla rec. Onkyo a tiež "B" vetvu do nedávna nepoužili - až teraz na terase a zvuk nepravidelne vypadáva. Pri zvýšenej hlasitosti sa väčšinou "chytí" a hrá v pohode bez výpadku pokiaľ nie je dlhšia pauza..(aj ten môj sa správa rovnako... akurát plánujem, kedy to Onkyo rozoberiem a skúsim len kontakty vyčistiť, pokiaľ sa mi ich podarí nedeštruktívne rozobrať.. zháňať tie relátka v rovnakom prevedení bude aj tak o hubu... Sú to stroje staršieho dáta ešte bez HDMI vstupov, tak že 10+ rokov určite...
(prinajhoršom spravím dve dierky tak, aby sa špony nedostali dnu a prepláchnem ich "kontoxom" a vyfúknem vzduchom
1
1
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
- purdo
- Stály člen

- Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
- Vek: 55
- Kontaktovať používateľa:
Kedysi vyrabala TESLA hermeticke relatka plnene dusikom prave koli tymto problemom. Dnes sa uz taketo rele vyrabaju snad len pre lietadla.
0
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
Myslieť, znamená hovno vedieť
- mr.dred
- Ultimate člen

- Dátum registrácie: 17 Aug 2011, 00:00
- Vek: 60
Niekde by som tie "dusené" relátka asi našiel, ale pinout irčite nebude pasovať 
0
Čo ťa nezabije... to sa vráti a skúsi to znova !!!
Zaky: Ďakujem. DRL modul som už nakoniec aj vyhodil, bude to rozopínať ďalšie 2 také isté relé (na každú stranu jedno pretože DPDT verzia bohužiaľ neexistuje), preto 100mA. Okrem cievok (a ochranných diód) tam teda nič iné nie je.
mr.dred: To mi robil aj Sony zosilňovač. Ale tam boli tie kontakty opálené pravdepodobne preto lebo predošlý majiteľ používal 4 Ohm repráky a zosilňovač bol na min. 8 Ohm. A tie relé boli aj dosť poddimenzované, boli len na 3A. Tiež som ich rozobral a vyčistil ale už to nebolo dobré. Vlastne už to bolo horšie než predtým lebo už aj to minimálne zbrúsenie kontaktov spôsobilo že to zle doliehalo. Rovno som ich vymenil, samozrejme za výkonnejšie 16A, kde mi pinout tiež nesedel ale namontoval som to cez káble mimo dosky
Dnes by som si už vyrobil plošák na zmenu rozteče
Len je teda smutné že tento problém sa týka viacerých značiek.
mr.dred: To mi robil aj Sony zosilňovač. Ale tam boli tie kontakty opálené pravdepodobne preto lebo predošlý majiteľ používal 4 Ohm repráky a zosilňovač bol na min. 8 Ohm. A tie relé boli aj dosť poddimenzované, boli len na 3A. Tiež som ich rozobral a vyčistil ale už to nebolo dobré. Vlastne už to bolo horšie než predtým lebo už aj to minimálne zbrúsenie kontaktov spôsobilo že to zle doliehalo. Rovno som ich vymenil, samozrejme za výkonnejšie 16A, kde mi pinout tiež nesedel ale namontoval som to cez káble mimo dosky
0
v robote sa vo väčšine zariadení používajú nežne 10A relátka na signály. Mali by sa pravidelne meniť, ale poznáte to, menia sa až keď hodinu údržba nevie prísť ma problém
.
V nejakom zariadení som v minulosti našiel signálne relátka, mali zlatené kontakty a boli na male prúdy.
V nejakom zariadení som v minulosti našiel signálne relátka, mali zlatené kontakty a boli na male prúdy.
1
1
- purdo
- Stály člen

- Dátum registrácie: 16 Nov 2015, 23:11
- Vek: 55
- Kontaktovať používateľa:
Ak staci prud do 1A a "bezkapacitna" zataz, tak by som pouzil jazyckove rele. Tam ziadna oxidacia nehrozi.
Musel by si ale pouzit dve, pretoze verzia DPDT existuje, len sa tak lahko zohnat v "jazycku" neda.
Musel by si ale pouzit dve, pretoze verzia DPDT existuje, len sa tak lahko zohnat v "jazycku" neda.
1
1
Čomu nerozumieš, toho sa zbav !
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 3 Odpovedí
- 1938 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa miso156
-
- 0 Odpovedí
- 2459 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa Edgar
-
- 15 Odpovedí
- 2499 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa jirka.jirka.
-
- 7 Odpovedí
- 3675 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa SMITH
-
- 18 Odpovedí
- 3955 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa purdo