Teslov transformátor
Moderátori: mirosne, Moderátori
-
- Okoloidúci
- Dátum registrácie: 26 Apr 2017, 20:19
- Vek: 46
- Kontaktovať používateľa:
Re: Teslov transformátor
OK vdaka,
- len aktualizujem - uz to nebude PL504 ale 6P45s
- prerusovac na katode chcem spravit tento http://boginjr.com/wp-content/uploads/m ... 24x652.png
- napajanie zostava nezmenene - 3X nasobic
Akurat mam teraz zase obavy co to vydrzi sekundar ktory je vinuty drotom 0.118mm. Mierne sa zahrieva uz pri 2X nasobici s PL504
- len aktualizujem - uz to nebude PL504 ale 6P45s
- prerusovac na katode chcem spravit tento http://boginjr.com/wp-content/uploads/m ... 24x652.png
- napajanie zostava nezmenene - 3X nasobic
Akurat mam teraz zase obavy co to vydrzi sekundar ktory je vinuty drotom 0.118mm. Mierne sa zahrieva uz pri 2X nasobici s PL504
0
-
- Okoloidúci
Ahoj,
ak by niekoho zaujímalo ako to dopadlo, tak takto: https://www.youtube.com/watch?v=sy85Anif0hU
stále mi pár vecí vŕta hlavou, ale myslím že pri tomto zapojení je výsledok primeraný
ak by niekoho zaujímalo ako to dopadlo, tak takto: https://www.youtube.com/watch?v=sy85Anif0hU
stále mi pár vecí vŕta hlavou, ale myslím že pri tomto zapojení je výsledok primeraný
0
Naposledy upravil/-a DapperDan v 10 Mar 2018, 19:48, upravené celkom 2 krát.
-
- Okoloidúci
- Dátum registrácie: 04 Apr 2017, 17:09
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať či je jedno aký veľký toroid dám na teslovu cievku?
0
- medved
- Ultimate člen
- Dátum registrácie: 02 Dec 2008, 00:00
- Vek: 31
Pekné prevedenie a zaujímavý nápad s tým plexi okolo TCDapperDan napísal:Ahoj,
ak by niekoho zaujímalo ako to dopadlo, tak takto: https://www.youtube.com/watch?v=1S3LoGIp6Wk

@Peter112233: Nie, ani s ďaleka to nie je jedno....
0
-
- Okoloidúci
vďaka,medved napísal:Pekné prevedenie a zaujímavý nápad s tým plexi okolo TC Ako dlho to môže byť zapnuté
Na prevedení som si dal záležať keďže hlavnou funkciou tohoto prístroja je "dobre vyzerať"

Zapínam to max na 5 minút. Slabinou je sekundárna cievka ktorá sa po pár minútach dosť zahrieva a bojím sa že sa na nej popraská lak alebo sa začne deformovať plastová konštrukcia - odpadová trubka. Chcelo by to asi nový sekundár z o niečo hrubšieho drôtu (tento je 0.1mm) a navinúť to napr. na sklenenú trubku...
0
-
- Okoloidúci
Dobrý deň, ked mam hotový teslov transformator, ktorého sekundar ma priemer 6 cm a výšku 110 cm a ani jeden závit sa neprekrizuje, bude fungovať? Zdroj tvorí 5 neónových transformátorov a kondenzator ma 100nf a 10000v.
0
Kondenzatory mi pridu napatovo poddimenzovane. Treba si uvedomut, ze dobre kondiky su klucom k TC
0
"Je to smutná epocha, keď je ľahšie rozbiť atóm ako predsudky."
A. Einstein
A. Einstein
-
- Okoloidúci
A keby som to celé spúšťal autotransformatorom a nezasiel by som za 200v, co by malo znamenať ze ani transformatory nedajú 10000v?
Lebo mam aj iný kondenzator- 1uf a 22kv ale neviem či by bol vhodný?
0
Skus, mocno preziju, pri rezonancii sa na kondikoxh deju cudne veci
Aj tak ked to nie su foliaky spickovych parametrov tak zhoria 

0
A. Einstein
A. Einstein
To fakt nemozes vyskusat? Ci chces byt dokonaly hned na prvy pokus? Skratka zapoj a skusaj , to ze ti obcas nieco zhori je standart, tomu sa nevyhnes.Peter112233 napísal:A keby som to celé spúšťal autotransformatorom a nezasiel by som za 200v, co by malo znamenať ze ani transformatory nedajú 10000v?
0
- medved
- Ultimate člen
Podľa fotky, čo si mi posielal už skôr, tie NST čo tam máš zapojené sú na 10kV (5-0-5kV). 10*1,41=14,1kVpeak takže odpoveď na tvoju otázku je jednoduchá, NIE kondenzátor to nevydrží nehovoriac, že MUSÍŠ rátať aj s ďalšími kV do rezervy pre kondenzátor kvôli špičkám, ktoré vznikajú v rezonančnom obvode !
Pravdaže môžeš to púšťať aj na menšie napätie cez autotrafo, ale určite to nie je práve najšťastnejšie riešenie to takto riešiť a tiež musíš vedieť vypočítať a aj odhadnúť po kade ešte OK. Vypočítať by si to mal vedieť a ten odhad to už sú tie nevyspytateľne deje a špičky v rezonančnom obvode + dúfam, že ten kondenzátor je pre pulznú zátaž a veľké zmeny napätia v čase (dU/dt). Máš len 1ks, nie je to MMC s veľa malých, kde sa zaťaženie rozloží.
-- Spojený príspevok 06 Aug 2017, 12:37 --
.. pre SGTC sa volí pomer 1:5 až 1:7 nie viac a nie menej. Nie že by v inom pomere nefungoval, môže byť aj o niečo menší či väčší, ale toto je taký ideál pravda aj podla celkovej veľkosti. Ale ten tvoj to už je iný extrém 
Pravdaže môžeš to púšťať aj na menšie napätie cez autotrafo, ale určite to nie je práve najšťastnejšie riešenie to takto riešiť a tiež musíš vedieť vypočítať a aj odhadnúť po kade ešte OK. Vypočítať by si to mal vedieť a ten odhad to už sú tie nevyspytateľne deje a špičky v rezonančnom obvode + dúfam, že ten kondenzátor je pre pulznú zátaž a veľké zmeny napätia v čase (dU/dt). Máš len 1ks, nie je to MMC s veľa malých, kde sa zaťaženie rozloží.
Tak toto by som určite nikomu neodporúčal.. takéto kondenzátory sú pekne drahé a ťažko sa zháňajú. Riskovať odpálenie by som určite nechcel a musí mať istotu, že to pôjde a hneď mu to neodpraskne. Netuším čo to ma presne za kondík, no kondenzátory kvalitné na pulzné zaťaženie pre VN stoja aj v stovkách € pokiaľ sa k tomu nedostane niekde zo šťastím za par drobné.To fakt nemozes vyskusat? Ci chces byt dokonaly hned na prvy pokus? Skratka zapoj a skusaj , to ze ti obcas nieco zhori je standart, tomu sa nevyhnes.
-- Spojený príspevok 06 Aug 2017, 12:37 --
toto fakt nechápem, ako niekoho vôbec môže napadnúť spraviť sekundárnu cievku v takomto krásnom pomerePeter112233 napísal:...ktorého sekundar ma priemer 6 cm a výšku 110 cm a ani jeden závit sa neprekrizuje...

0
-
- Okoloidúci
Dobrý deň, uz som zohnal sekundar s výškou 50 cm a priemerom 15 cm a radšej to skúsim s tým kondenzátorom na 22kv
0
medved, z povahy Petrovych otazok vypliva ze netusi co stavia. Precitaj si zopar jeho pripevkov, napr:
Nemyslim si teda ze by mal doma kondiky za stovky eur. Ak ano , tak vysoko rube na uplneho amatera v tejto oblasti
ked nebude nic skusat , tak sa nic nenauci
neviem ako si zacinal Ty, ale myslim ze isiel od malickych "teslacikov" a tak by mal ist aj Peter ak to teda pren nebude len jednorazovka, ak jednorazovka, tak urcite nieco odpali , to mi musis dat za pravdu
a ani prispevok na ktory som reagoval ja nebol o tom zeby vedel do coho ide a ze ma aspon nieco nastudovane.Peter112233 napísal:Dobrý deň, chcel by som sa opýtať či je jedno aký veľký toroid dám na teslovu cievku?
Nemyslim si teda ze by mal doma kondiky za stovky eur. Ak ano , tak vysoko rube na uplneho amatera v tejto oblasti
neviem ako si zacinal Ty, ale myslim ze isiel od malickych "teslacikov" a tak by mal ist aj Peter ak to teda pren nebude len jednorazovka, ak jednorazovka, tak urcite nieco odpali , to mi musis dat za pravdu

0
-
- Okoloidúci
K tým kondenzátorom som sa dostal za malé peniaze a vôbec nestali stovky EUR. A celé zariadenie staviam ako budúci projekt na soč. A teslov transformator staviam v živote prvý aj posledný krát. Navštevujem všeobecne gymnázium a na fyzike sa neurčíme nic o testových transformatoroch. Všetko co o teslovom transformatore viem je z preštudovania si niekoľkých internetových stránok. Som len úplný amatér a aj to priznávam. Ale do stavby teslovo transformatora som vložil vela úsilia a snažím sa aby vyzeral co najlepšie.
0
Chvalihodne, este napis co su to za kondiky nech sme v obraze 

0
A. Einstein
A. Einstein
-
- Okoloidúci
Jeden kondenzator je impulzný a ma parametre 10 000 v a 100 nf ale ten potom radšej nepoužijem, a druhý kondenzator je debnovy olejový a ma parametre 22 kv a 1uf a je obrovský
0
- medved
- Ultimate člen
Pravda... ja som začínal od mini tesláčikov, potom tiež na SOČ už prišlo niečo väčšie v druhom ročníku, len to som mal toho naštudované a aj odskúšané očividne podstatne viac. Problém je, že proste ako píše predtým nič, potom tiež nič nebude a len teraz ta SOČ a potom to tak vyzerámisocko napísal:medved, z povahy Petrovych otazok vypliva ze netusi co stavia. Precitaj si zopar jeho pripevkov, napr:a ani prispevok na ktory som reagoval ja nebol o tom zeby vedel do coho ide a ze ma aspon nieco nastudovane.Peter112233 napísal:Dobrý deň, chcel by som sa opýtať či je jedno aký veľký toroid dám na teslovu cievku?

Hlavne daj sem foto, nech aj vidíme čo je to za kond. Ten druhy olejový jednak nebude impulzný a vhodný na takú prevádzku a tiež jeho kapacita 1u je až veľmi veľká.Peter112233 napísal:Jeden kondenzator je impulzný a ma parametre 10 000 v a 100 nf ale ten potom radšej nepoužijem...
Ok a máme už aj iný sekundár, ten bude lepší, lebo fakt ta dlhá palica by nefungovala dobre... a mať s 1,1m vysokej cievky len pár desiatok cm výboje by bol celkom pruser. S toho menšieho, keď sa to dobre spraví, môžeš mať aj 2x väčšie výboje ako cievka. Ale úspech bude, keď budú už výboje aspoň o niečo väčšie ako samotný sekundár.

0
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok
-
- 13 Odpovedí
- 690 Zobrazení
-
Posledný príspevok od používateľa maskrtnik01
-